Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Van sütnivalód? Kezdj grillezni!

Kimondhatjuk, hogy grillsütés nélkül nincs kerti parti! Itt a jó idő, indul a nyár, érdemes beszerezi egy grillsütőt az éhes vendégek érdekében! A legegyszerűbbtől a bonyolult és modern megoldásokig ma már széles választékkal találkozhatunk, és igényünknek megfelelően válogathatunk a faszénnel, gázzal működő, esetleg az elektromos grillsütők közül is.

Vannak, akik a grilles, mások a bográcsos, megint mások a nyárson sütésre esküsznek. Akármelyikhez is támad kedvünk/lehetőségünk az biztos, hogy a hely varázsa, a füst által hozzáadott plusz aromák miatt a szabadban készült ételek mindig más íz élményt nyújtanak számunkra, mint a konyhai körülmények között készültek.

15-20 évvel ezelőttig a kerti sütőeszközt a bogrács és a szalonnasütő jelentette számunkra, ma azonban ezeket a szabadlánggal működő alkalmatosságokat felváltották a parázzsal működő grillek. A két lehetőség azonban nem zárja ki egymást, ha elég nagy a grillezésre alkalmas helyünk, akkor készíthetünk többfunkciós sütőhelyet is, mely a mostanság divatos grillezés mellett egy kis tábortűzi nosztalgiázásra is lehetőséget ad.

Hol süssünk?

Kerti konyhánkat célszerű egy nyugodt, hangulatos részen kialakítanunk, ahol nincs a közvetlen közelben növény, mely esetleg belelóghat a tűzbe és kigyulladhat. Ajánlatos a konyha közelében kijelölni a helyet, mert sütés közben szükségünk lehet az ott tárolt dolgokra is(evőeszközök, tányérok). Célszerű, ha egy vízcsap is van a közelben.

Mivel tüzeljünk?

A szabadtűzön készült ételek készítésének fő fűtőanyaga a száraz fa, amely lehetőség szerint keményfából legyen.

A faszenes grillen sült ételekhez faszenet vagy faszénbrikettet használjunk.  A begyújtás megkönnyítése érdekében bátran hívjuk segítségül a faszéngyújtó folyadékot, gélt, melyek nagyszerűen alkalmasak a folyamat meggyorsítására. Arra azonban ügyeljünk, hogy a faszén csak akkor áll készen a sütésre, ha ezektől az anyagoktól már nem lángol, felületén fehér hamu képződött, ami fújás esetén izzik. Figyeljünk, hogy elegendő mennyiségű tüzelőanyagot használjunk, hogy parazsunk a sütés végéig kitartson, és megfelelő hőmérsékletet biztosítson számunkra!

Választásunknál többféle dolgot is érdemes figyelembe vennünk: fontos, hogy az általunk választott szerkezet stabil legyen, ezzel fontos lépést teszünk a balesetek elkerülése érdekében. Másik lényeges tulajdonság a grillrács mérete. Az alapján érdemes választanunk, hogy mekkora vendégsereget szoktunk meghívni. Ha kicsit választunk és sok a vendég, a grillezés nagyon elhúzódhat.

Min süssünk?

- Szabadtűz

Szabadtűzön készíthetünk bográcsos ételeket, de a szalonnasütéshez és a rablóhúshoz is ehhez van szükségünk. Az alufóliába tekert sülteket is készíthetjük ilyen módon, így jól átsülnek, de nem égnek meg.

Bográcsban bármilyen konyhában, lábosban is elkészíthető ételt megfőzhetünk.

Tisztítása: kenjük be a kormos bogrács alját zsírral, majd alaposan dörzsöljük át. A zsiradék feloldja a szennyeződést és fényessé teszi edényünket. Végül meleg, mosogatószeres vízzel öblítsük el a bográcsot.

Zománcozott, rozsdamentes és vas kivitelben, többféle méretben vásárolható meg.

Főzésre ugyan alkalmatlan, de a kerti partik látványos kiegészítője lehet a tálalóbogrács, amelyben mécses, vagy égőpaszta segítségével sokáig melegen tudjuk tartani az ételt.

- Gömbgrill

Ezen fajta grillsütő indirekt sütést, fedele egyenletes és gyors grillezést tesz lehetővé, a fedélen és az üstön lévő szellőzőnyílások és légáramlás-szabályozó pedig a levegő optimális keringését biztosítja.  A kerekeken guruló grill kocsik előnye, hogy sütés közben is helyet változtathatunk vele, így egy hirtelen jött eső esetén sem maradunk le a szabadban megkezdett vacsoráról.

- Gázgrill

A második legnépszerűbb kerti grill a gáztüzelésű. Ez gyorsabb végeredményt produkál, mint faszenes társai. Ezt a fajta grillt közvetlenül rá lehet csatlakoztatni a központi gázvezetékre, de palackos gázzal is használható. További előnye a sokoldalúság, mely lehetővé teszi, hogy a grill különböző részein külön-külön állítsuk be a kívánt hőmérsékletet.

- Kőgrill

Egy jól megtervezett, minden igényt kielégítő kert elengedhetetlen része egy időtálló, mutatós, klasszikus formájú, mégis modern kőgrill, melyen már a fahasábok tartójaként szolgáló alsó polcok is helyet kaptak. Tökéletes választás, ha a kerti partin az ízekkel együtt a pattogó tűz látványát is maradandóvá szeretnénk tenni vendégeink és magunk számára.

- Lengőgrill

Ezek a grillfajták igazi kemping hangulatot varázsolnak kertünkbe. Hőálló zománcozott tűztérrel rendelkeznek, melynek következtében minimális ápolást igényelnek és nagymértékben korrózióállóak. Biztonsági peremmel is ellátott nagyméretű grillező rostéllyal készültek, mely megakadályozza az étel legurulását. A háromlábú állvánnyal rendelkező típus hőálló acélbevonattal készült. A rostélyt szabadon állíthatjuk az optimális sütési hőmérséklet beállításához.

- Kemping gázfőző

Ha egy nosztalgikus sátorozásra vagy kempingezésre adjuk a fejünket és nem akarunk vesződni a tűzgyújtással, hasznos segítőtársunk lehet egy kemping gázfőző.

Akármelyik megoldást is választjuk, ha azt szeretnénk, hogy az összes konyhai eszköz helyben rendelkezésünkre álljon, szerezzünk be egy grillkoffert, melyben az összes sütéshez szükséges csipesz, villa, lapát, sőt még egy dugóhúzó is megtalálható.

A buli végeztével ne feledkezzünk meg a grilleszközök tisztításáról sem, hogy legközelebb tisztán vehessük elő őket, felkészülve egy újabb fantasztikus gasztronómiai élményre!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Hogyan hűtsük otthonunkat? - Klímák és ventilátorok

Az elmúlt napokban a tavasz forróbbik arcát mutatta, így eszünkbe juttatta, hogy közeledik a nyári hőség és olyankor bizony jólesik a hűs otthonba hazamenni.

Lássuk, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy a hűs, de mégis egészséges otthont megvalósítsuk.

A hűtést szolgáló eszközök két nagy csoportját különböztetjük meg: a ventilátorokat és a klímákat.

VENTILÁTOROK

álló-asztali szélgép: a legegyszerűbb lehetőség a levegő keringetésére, mely igényünk szerint több fokozatba is kapcsolható, valamint a legtöbb esetben a fej dőlésszöge is szabadon állítható.

álló, párásító ventilátor: az asztali szélgép továbbfejlesztett változata, 2 az 1-ben, mely egy 3 funkciós önálló ventilátorból és egy kivehető, önállóan is használható párásítóból áll. A vendéglátó teraszokon látható párásító otthoni változata, amely nem csak a levegő keringetésével hűt bennünket, illetve környezetünket, hanem a szétporlasztott apró vízcseppekkel is.

toronyventilátor: hordozható, helytakarékos megoldás olyan szobákba, ahol korlátozott a hely. Időkapcsolóval, mely akár 120 percre is beállítható. A kezelőszervek kényelmesen kapcsolhatók a készülék felső részén, esetleg távirányítóval.

mennyezeti ventilátor: ez a készüléktípus állandó és optimális klímát biztosít, nyáron hűt és már alacsony fordulatszám mellett is jelentős légáramlatot biztosít, télen pedig a mennyezet alatt összegyűlt meleg levegőt keringeti lefelé, ezzel növelve hőérzetünket. Fém és fa ventilátorlapokkal is kapható.

léghűtő: ez a szerkezet egy olyan speciális ventilátor, mely jégkocka illetve a készülékhez mellékelt jégdoboz alkalmazásával 4 órán keresztül 8 fokkal hűvösebb levegőt képes létrehozni, mint a környezete, ezáltal jelentősen hozzájárul egy forró nap elviseléséhez. A lehető legjobb megoldás azoknak, akik a hagyományos split- illetve mobil klímákat nem bírják, azoktól gyakran megfáznak.

KLÍMÁK

mobil klíma: mobil klímáknak azokat a klímaberendezéseket nevezzük, melyeket kialakításuknak köszönhetően könnyedén mozgathatunk, egy gyors mozdulattal áttelepíthetünk egyik helyiségből a másikba. További előnyük, hogy telepítésük egyszerű, karbantartásuk és tisztántartásuk könnyű, és vásárlás után azonnal használhatók.

Működésük megegyezik a hagyományos klímaberendezésekével, különbség a meleg levegő leadásában jelentkezik.

A mobil klímáknál a készülékek egy vastag gégecsővel vannak felszerelve, a kondenzátor a készüléken belül (tehát a szobában) helyezkedik el, ez fújja ki a meleg levegőt a gégecsövön keresztül a kültérbe. 

split klíma: a klíma típusok leghatékonyabb változata, mely jóval esztétikusabb és komfortosabb is a mobil klímáknál. A split kifejezés osztott rendszerű klimatizálást takar, ugyanis ezek a berendezések egy kültéri és beltéri egységre különülnek el, melyeknél a kültéri egység tartalmazza a nagyobb, zajt keltő részeket, így megszűnik a belső zajforrás és a hűtés során keletkező hőből sem marad semmi a hűtendő helyiségben. A 2 egység meghatározott távolságra kerülhet egymástól és a berendezés annál hatékonyabb, minél közelebb vannak egymáshoz. A spliteket távirányítóval szerelik fel, hogy a funkciók váltogatására kényelmesen legyen lehetőségünk.

Léteznek úgynevezett multi-split klímák is, melyeknél egy kültéri egységhez több beltéri egység is köthető.

Ezen készülékek telepítését és beüzemelését mindenképpen megfelelően képzett szakemberre bízzuk!

Hasznos tudnivalók 

  • az első szempont, amit a választásnál figyelembe kell vennünk, az a teljesítményigény, melyet a helyiség mérete, fekvése, szigetelése határoz meg.
  • a fogyasztást nagymértékben befolyásolja a beállított hőmérséklet értéke. Minél nagyobb a különbség a külső és a belső levegő hőmérséklete között, annál nagyobb fogyasztással kell számolnunk.

Légkondicionáló okozta tünetek megelőzése

A klímaberendezések tisztításának elhanyagolása okozta betegségek között általában gombák, baktériumok okozta fertőzések fordulnak elő, melyek előszeretettel telepszenek meg az őszi-téli időszakban használaton kívüli berendezések hűtőbordáin és súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Ezért is fontos a rendszeres és szakszerű tisztántartásuk, mellyel elkerülhetőek ezen betegségek, különösen akkor, ha olyan tisztítószert használunk, mely végleg elpusztítja ezeket a fertőzéseket okozó telepeket.

Ne féljünk tehát a klímaberendezések okozta betegségektől, hanem tisztítással előzzük meg őket és így biztonságosan élvezhetjük a nyári forróságban a belőlük áradó hűvös fuvallatot.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Hogyan, mivel és mikor öntözzünk?

Az öntözés célja a növények folyadékkal való ellátása. Lényege, hogy a gyökereket ellássuk megfelelő mennyiségű és minőségű nedvességgel.

Azonban nem mindig kizárólag a nedvességpótlás a célunk, ugyanis a nyári hőségben a párahiányt is enyhíthetjük vele, melynek következtében a permetszerű öntözés lehűti a növényeket és az életfunkcióik újra normálissá válhatnak.

Általános szabályként elmondhatjuk, hogy az öntözést célszerű este végezni, ugyanis így minimalizálhatjuk az elpárolgott víz mennyiségét.  Ügyeljünk arra, hogy növényeink minden öntözésnél maximális vízadaggal legyenek ellátva és utána hosszabb szünetet tartva hagyjuk a talajt felmelegedni és a felső réteget kiszáradni. A túl sűrű locsolás rontja a talaj szerkezetét, a növényzet gyökerét a felszín felé készteti növekedésre (ezáltal növényünk még az átmeneti szárazságot is hamar megsínyli), jobban kedvez a kórokozók elszaporodásának, a tápanyagot kilúgozza a talajból és levegőtlenné teszi azt.

Az öntözés módjai

Esőztető öntözés: ennél a módnál a vizet valamilyen szórófejjel porlasztjuk el a levegőben, mely az esőhöz hasonlóan hullik a talajra.

Előnye: a természetes csapadékot utánozza, mennyisége jól szabályozható.

Hátránya: mivel nem megfelelő a porlasztás, ezért a talaj összetömörödik, az eloszlás nem megfelelő.

Kannás öntözés: ez a legelterjedtebb módja a hobbykert öntözésének, azonban ez nagyobb kertnél hatalmas munkát igényel, – ha megtehetjük - törekedjünk inkább a gépesítésre!

Csepegtető öntözés: elsősorban kertészeti kultúráknál alkalmazzák, hatékony és víztakarékos módszer, melynél az erózióveszély sem fenyegeti a talajt. Lényege abban áll, hogy minden növény tövéhez vékony csöveket vezetnek, melyből állandóan szivárog vagy csepeg a víz, mely a gyökérzetet nedvesen tartja, egyúttal a növény felső része száraz marad, mellyel elejét vehetjük a betegségek elterjedésének is.

Kedvező esetben a növényzet azonos vízmennyiséget kap és lehetőségünk van tápanyagok kijuttatására is, ha egy tápoldat adagolót építünk a rendszerbe.

Hátránya, hogy nagyon jó minőségű vizet igényel, mert az esetleges lerakódások hamar eltömődéseket okozhatnak.

Egy igazán modern rendszernek ma már alapvető tartozéka az esőkapcsoló, melynek feladata, hogy természetes csapadék esetén szüneteltesse az öntözést. Az érzékelőt célszerű olyan helyre szerelnünk, ahol sem az eső, sem az öntözővíz nem éri.

Ezen módszer alkalmazásához szükségünk van egy megbízható szivattyúra.

Az öntözéshez – a kert nagyságától függően akár nagyobb mennyiségről is szó lehet- szükséges vízmennyiséget többféle módon is biztosíthatjuk.

Egyik fajtája a fúrt kút, mely képes nagyobb mennyiségű vízzel is ellátni bennünket, azonban ennek megvalósításához hatósági engedély szükséges (ha valaki kevesebb, mint 500m3/év mennyiségű talajvizet kíván vételezni, akkor elégséges az illetékes önkormányzattól beszerezni a vízjogi engedélyt). Ha emellett a mód mellett döntünk, szükségünk lehet egy megfelelő paraméterekkel rendelkező csőbúvár szivattyúra.

Másik – ám igen költséges – módja a vezetékes ivóvízzel való öntözés. Ebben az esetben érdemes erre a célra külön mérőórát felszereltetni, hogy az öntözéshez elhasznált vízmennyiség után ne kelljen szennyvízdíjat fizetni.

Egy ezeknél sokkal költségtakarékosabb és környezetkímélőbb megoldás az esővíz összegyűjtése.  Az esővíz nem tartalmaz klórt, lágyabb, mint a vezetékes víz, így a növényeink is meghálálják a minőségi vízzel való öntözést.

A tetőről érkező csapadékot egy szűrőn keresztül kell az esővízgyűjtő tartályba vezetni, hogy a szivattyú nehogy eltömődjön a falevelek, rovarok és egyéb szennyeződések miatt. A tartályból a vizet ajánlott egy házi vízmű (hidrofor) segítségével kiszivattyúzni, mely ezután akár a kerti csapra, akár közvetlenül az öntözőrendszerre köthető.

Akármelyik megoldást is választjuk, szükségünk lesz egy strapabíró locsolótömlőre, melyhez a könnyebb mozgathatóság és tárolás érdekében érdemes egy locsolótömlő tartót is beszereznünk.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Kerti bútorok – melyiket válasszam?

Sokan úgy gondolják, hogy a ház csinosítását elsősorban a falakon belül kell megtennünk, pedig tévednek. Ha valaki közeledik a házunkhoz először a kert, a veranda tűnik fel, melynek ugyanúgy kellene tükröznie ízlésünket, mint a ház belső részeinek. A kert és a terasz díszítésének egyik legegyszerűbb módja a növényeken kívül a kerti bútorok használata.

Egy megfelelően megválasztott bútordarab kellemes hátteret ad a családi és baráti összejövetelekhez.

Egy bő évtizeddel ezelőtt még üdítő színfolt volt a fehér műanyag bútorok mellett helyenként megjelenő trópusi fából, majd néhány évvel később a speciális, matt, nem rozsdásodó fémbútor, melyet a rozsdamentes acélvázú és szintetikus fonatból készült bútorok követtek. Ez is mutatja, hogy több új megoldás és anyag született, melyek lassan de biztosan elmossák a kinti és a benti bútorok közötti kontrasztot, hiszen ezekkel az új megoldásokkal már a nappalink kényelmét tudják biztosítani számunkra időjárásálló formában.

A választék valósággal lenyűgöző, és egyben kétségbeejtő is, ha még nem rendelkezünk kellő tapasztalattal a különböző anyagok tekintetében.

Összeállításunkban ebben szeretnénk segítségükre lenni.

Az időjárás-állóság az ár mellett az egyik legfontosabb választási tényező, ugyanis a kültéri viszonyok, a nagy hőmérsékletingadozás, a hó, a fagy, az UV-sugárzás komoly kihívásnak teszik ki a kinti bútorok anyagait, ezért erre kiemelt figyelmet fordítsunk a választás során, hogy sokáig, változatlan minőségben tudjuk élvezni a bútorainkat!

Nézzük, milyen választék áll rendelkezésünkre!

Fabútorok

Kertünkbe az egyik legtermészetesebb választás a fa kerti bútor. Ezek többféle fajtából készülhetnek. Ilyenek lehetnek az európai fafajták (tölgy, fenyő, akác), de lehetőségünk van választani a trópusokról származó fából (legelterjedtebb a teakfa, eukaliptusz) készült termékek közül is. A fából készült bútoraink között FSC tanúsítvánnyal rendelkező kemény- és eukaliptuszfából gyártott darabok találhatóak, azaz ezek a termékeink fenntartható és felelős erdőgazdálkodásból származó, rendkívül ellenálló keményfából készültek.

Ahhoz, hogy sokáig szolgálják kényelmünket évenkénti olajos átkenésre és rendszeres karbantartásra van szükségük. A por és a kosz eltávolításához először langyos mosószeres vízzel mossuk le! Ne súroljuk és lemosás után mindig szárítsuk meg, de ez ne a tűző napon történjen! A már megszáradt darabokat viaszos ápolószerrel kenjük be és puha, száraz ruhával fényesítsük!

- Fém bútorok

Egyik legelterjedtebb fajtája az alumíniumból készült bútorok, melyek tekintetében sokféle variációval találkozhatunk: létezik fémrácsos, műanyaggal kevert fából készült, vászonnal ötvözött változat is. Ezek a fajta bútorok időjárásállóak és nem igényelnek különösebb ápolást, cserébe könnyűek, kényelmesek, stabilak, és rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek.

Védelmük érdekében egész évben lehetőség szerint tartsuk őket száraz helyen. A krómozott felületről nedves ruhával távolítsuk el a koszt, majd rögtön utána puha ronggyal töröljük szárazra! Erős, durva, maró hatású mosószert soha ne használjunk, mert ezzel bútoraink elvesztik fényüket.

Polyrattan bútorok

Rendkívül stabil, műanyag rattan szál, speciálisan kerti bútorok számára kialakítva. 100%-ban UV-, időjárás és folt ellenálló, könnyen tisztítható, környezetbarát termék, mely külső sérülés nélkül akár egész éven át bármilyen időjárást kibír és közben gyönyörű, elegáns, mediterrán megjelenést biztosít. Ezek a fajta bútorok rozsdamentes alumínium vázzal készültek, melyek kiváló stabilitást biztosítanak, korrózióállóak és nem utolsó sorban könnyűek, ezáltal könnyen mozgathatóak is.

Ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről sem! Egy jól megválasztott párnagarnitúra számunkra kényelmet, bútoraink számára változatos megjelenést biztosíthat, egy kellemes összhangot biztosító napernyő tökéletes harmóniában lehet a bútorainkkal és egyben még komfortosabbá, még kényelmesebbé teheti a szabadban töltött időnket.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Szolár lámpák – a Nap nem küld villanyszámlát

A kerti utak, ösvények megvilágítása egyik legfontosabb, és attól függően, hogy milyen megoldást választunk – sok esetben nem is a legolcsóbb része a kertépítésnek. A kertépítő szakemberek arca rendszeresen elkomorodik, amikor a kert esti megvilágítása kerül szóba. Ennek oka abban keresendő, hogy alap esetben elektromos vezetékeket kell a föld felszíne alatt elhelyezni, ami a szigetelési elvárások miatt rengeteg többletköltséget, és a legtöbb esetben folyamatos garanciális problémákat okoz a vezetékek beázása, szakadása miatt.

Ugyanakkor a kert esti megvilágítása biztonsági és esztétikai szempontból is fontos. Ha néhány lámpát a megfelelő módon helyezünk el udvarunkban, akkor kerti bulikon elkerülhetők a kisebb – nagyobb balesetek, és ki tudjuk hangsúlyozni növényeink szépségét is.

Szerencsére a napelemes technológiák az idők során hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Amíg az ezredforduló környékén még főleg halogén izzós kerti napelemes lámpákkal találkozhattunk, amelyek csak 2-3 órán keresztül tudtak sötétedés után világítani, addig ma már szinte csak és kizárólag LED technikával készült lámpák kaphatók, és ha hajlandóak vagyunk kicsit többet költeni, akkor akár 8-9 órát folyamatosan világítani tudó készülékeket is vásárolhatunk.

A szolár kerti lámpáknak rengeteg előnyük van a hagyományos kerti világítással szemben:

  • nincs hálózati áramfogyasztásuk – a Nap nem küld villanyszámlát
  • nincs szükség elektromos vezetékek lefektetésére a kertben
  • ezért aztán kisebb a balesetveszély, nincs zárlat vagy áramütés veszélye
  • olcsóbb, illetve nincs kiépítési költség
  • a szolár lámpák egy mozdulattal áthelyezhetők
  • változatos formai kialakítás
  • minimális karbantartás igény – csak a lámpabúrát és a napelemeket kell tisztán tartani

Hátrányai igazából csak a dömpingáron kapható, alacsony minőségű termékeknek vannak. Ezek 1-2 éven belül tönkremehetnek és általában nem javíthatók, vagy ha igen, akkor a tönkrement akkumulátor cseréje általában többe kerül, mintha egy hasonló új kerti lámpát vásárolnánk.

Lépcsők környékére, a kapuhoz, a ház bejáratához lehetőleg nagyobb fényerejű lámpákat helyezzünk, hogy megkönnyítsük a tájékozódást. A nagyobb fényerejű, különlegesebb LED lámpák akár 24 LED-et is tartalmazhatnak, míg a gyengébbekben csak 1-2 LED világít. Használhatunk olyan szolár lámpákat is, amelyek nem csak alkonykapcsolóval, hanem mozgásérzékelővel is el vannak látva, így csak akkor kapcsolódnak be, ha épp arra járunk. Ma már olyan típusok is elérhetőek, amelyek folyamatos, normál fénnyel világítanak, és csak akkor kapcsolnak nagyobb fényerőre, ha a mozgásérzékelő bekapcsol.

A napenergiával működő lámpák leginkább esztétikai kialakításukban, formavilágukban, illetve rögzítésük módjában különböznek egymástól. Legtöbbjük a földbe szúrva rögzíthető, oszlopos kialakítású. Léteznek speciális megoldások: földbe süllyeszthető, vízálló – szökőkutakba, tavakba helyezhető lámpák, illetve a nálunk is elérhető házszám megvilágító szolár lámpa.


Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek