Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Strand a kertben - medencék gyorsan, egyszerűen

Ki ne vágyna vízpartra a kánikulában? Ha nem vagyunk éppen szabadságon és nincs lehetőségünk leugrani egy kicsit pancsolni, akkor jól jöhet egy medence a kertünkbe, ahol kedvünkre megmártózhatunk a habokban és a gyerekek is önfeledten pancsolhatnak és játszhatnak.

Attól függően, hogy mekkora helyünk és milyen anyagi lehetőségeink vannak, az alábbi medencefajtákból választhatunk:

  • Puhafalú medencék

A puhafalú medencék közös jellemzője, hogy a megfelelő talajelőkészítést követően gyorsan és egyszerűen telepíthetőek.

A karimát fújjuk fel, a medence testet töltsük meg vízzel, csatlakoztassuk a szűrőberendezést és már indulhat is a fürdőzés!

A medencét mindig vízszintes, elsősorban homokágyra vagy termett talajra telepítsük!

Hátránya, hogy nem téliesíthető, ezért a hideg beköszöntével a medencét szedjük szét, és szárítás után fagymentes helyen tároljuk!

  • Fémvázas, puhafalú medencék

Ezeknél a medencéknél a szerkezet merevségét a csővázak biztosítják, melyeket a telepítés során a testen kialakított fülekbe kell bedugni. A medence fala szálerősített PVC-ből készül.

Előnye, hogy olcsó és gyorsan felállítható, télre viszont vízteleníteni kell és alapos tisztítás után szétszedve tárolni.

Ügyeljünk rá, hogy a telepítés előtt a talajt vízszintezzük, a növényzetet és a gyökereket távolítsuk el! Elsősorban homokágyra ajánlott telepíteni.

  • Fémfalas medencék

Az oldalfala galvanizált és festett acéllemezből készül, ami kellő merevséget biztosít a medencének, belül pedig PVC fólia biztosítja a vízzárást.

Besüllyesztés nélkül a talajszintre telepíthetőek, de akár a földbe is süllyeszthetőek. Aljzatbeton nélkül, tömör, vízszintes felületre és homokágyra is telepíthetőek.

Drágább, mint a többi kész medence, és a felállítása is több munkát igényel, ám 2-3 ember könnyedén elvégezheti.

Nagy előnye ugyanakkor, hogy télre kint lehet hagyni, nem kell vízteleníteni, nem kell bajlódni a szereléssel és a tárolással. Adjunk hozzá téliesítő szert és vízzel telítve takarjuk le egy min. 0,4 mm vastagságú védőtakaróval és tavasszal újra birtokba is vehetjük.

Sőt, ha a víztisztítást, szűrést és a vegyszerezést helyesen végezzük, akkor a medence vízcsere nélkül használható éveken keresztül.

Tisztítás

A kerti medence nemcsak örömmel, hanem kötelességekkel is jár, ugyanis a fertőzések elkerülése érdekében gondoskodnunk kell a víz tisztaságáról mind fizikai (szűrés), mind vegyszeres tisztítás segítségével.

A szűrést az úgynevezett vízforgató berendezések végzik el. Leggyakoribb fajtái a homokszűrős és betétes vízforgatók.

A tenger homokos tisztulásához hasonlít a homokszűrős vízforgató berendezések működése. Tisztításhoz a beépített váltószelepet átállítjuk, ezzel a benne lévő homok átmosódik és az abban lévő szennyeződés némi vízzel együtt távozik. Ezt kültéri medencék esetében célszerű hetente elvégezni. A homokszűrőt érdemes 2-3 évente kicserélni.

Másik fajtája a szűrőbetétes vízforgató berendezések. Ezek a vízforgatók általában a kisebb vagy puhafalú medencékhez alkalmasak, legfeljebb 15 m3 térfogatig, de léteznek közöttük nagy medencékhez tervezett, beépíthető készülékek is. Ezt a típust medence faláról kell a vízbe lógatni. Cserélhető vagy mosható szűrőbetéttel készülnek.

Nem elég a medence vizét szűrni, mert nemcsak fizikai, hanem kémiai szennyeződések is megtalálhatóak a vízben, melyeket szabad szemmel nem láthatunk és ezek eltávolítására a vízszűrő berendezések nem alkalmasak, hiszen túl kicsik ahhoz, hogy ezeken fennakadjanak, ezért eltávolításuk vegyszeres kezeléssel valósítható meg.

A vegyszeres kezelés során két feladatunk van: a helyes klórszint és a helyes pH érték beállítása. A klórszint 0,4-0,8 mg/l, a pH érték 7,2-7,6 közötti értéknél a megfelelő.

Az értékek helyességét teszterrel ellenőrizhetjük.

A klóros vegyszereket előre feloldva juttassuk a medence vizébe, vagy ha rendelkezünk vegyszeradagolóval esetleg szkimmerrel (szűrőrendszerbe épített fölöző), akkor azokon keresztül is a vízbe juttathatjuk.

Ha elveszettnek érezzük magunkat a választást illetően a tisztítószerek sokasága miatt, válasszuk a medence kezdő szettet, melyben minden, a víz tisztántartásához szükséges vegyszert megtalálunk!

Használat során sokféle szennyeződés rakódhat le a medence aljára, melyek ott is maradhatnak. Ezek eltávolításához segítségünkre lehet egy medencealj-tisztító robot.

Ha a medencénk vizének fűtését költséghatékonyan szeretnénk megoldani, szerezzünk be egy szolárszőnyeget, mely a Nap sugarait összegyűjtve fűti fel a medencénket. 

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

3 Tovább

Csináld magad! – lakásunk festésének fortélyai

Ugye Önben is megfordult már a gondolat, hogy a drága mesterek helyett saját maga is meg tudja csinálni a falfestést házilag?

Lakásunk festésének bármelyik évszakban nekiállhatunk, azonban előnyösebb, ha ehhez a nyári hónapokban kezdünk neki, ilyenkor ugyanis könnyebben szárad a festék és a pakolás is egyszerűbb.

Nézzük, hogy álljunk neki a munkának!

Első lépésben vizsgáljuk meg a falat! Ehhez nedvesítsünk meg egy ruhadarabot és kis területen töröljük meg vele! Ha a felület alig sötétedik, akkor diszperziós festékkel van dolgunk, ha nagyon besötétedik, akkor mésszel lett festve.

Fontos tudnunk, hogy a mész és a diszperziós festék csak azonos fajtájú festékkel festhető újra valamint 4-5-szöri festés után ajánlatos a teljes megvastagodott réteget levakarni!

Válasszuk ki a festéket!

Többféle festék közül választhatunk igényünknek megfelelően:

  • Mészfesték: manapság újra kezd népszerűvé válni a meszelés, mivel a mészfestéknek jobb a páraáteresztő képessége, mint a diszperziós festékeké és erősen fertőtlenítő hatású is, viszont nehezebben színezhető.
  • Diszperziós festék: a fizikai terhelésekkel szemben ellenállóbb, mint a mész, viszont a szellőzése kicsivel rosszabb, mert zártabb felületet képez a falon. Könnyen színezhető.

  • Latex festék: jó fedőképességű, mosás- és dörzsálló, ezért gyorsan piszkolódó vagy nagy igénybevételnek kitett helyiségek festésére ajánljuk. Matt és selyemfényű változatban is kapható.

Ha fehér festéket vásároltunk (a mennyezetre optikai okok miatt célszerű ezt használni, nagyobbnak érezzük a teret) és ezt szeretnénk használni a lakás többi helyiségeiben is, de színezve, akkor tudnunk kell, hogy a színezékek aránya max. 15-25% lehet, de mindenképpen vegyük figyelembe a csomagoláson feltüntetett javaslatot!

Ha a házi színkeverés mellett döntöttünk, érdemes néhány dologgal tisztában lennünk!

A színezőpasztákat a fehér falfesték színezésére találták ki. Fontos tudni, hogy mindig a fehér festékhez adagoljuk a pasztát és semmiképpen nem fordítva! Ne feledjük, hogy érdemesebb nagyobb mennyiséget kikeverni, ugyanis ezzel a módszerrel nem lehet kétszer ugyanazt az árnyalatot előállítani, ezért annyival többet keverjünk be, hogy a későbbi javításokra is maradjon!

Színválasztásnál vegyük figyelembe a helyiség nagyságát: a világos színek tágítják, a sötétek összenyomják a teret.

Ha ennél erőteljesebb színre van szükségünk, akkor vásároljunk gyárilag színezett festéket! 

Nagyobb szakáruházak általában rendelkeznek színkeverő berendezéssel, amelyek színkód vagy színkártya alapján garantáltan a nekünk tetsző színárnyalatot keverik ki. A többiekhez képest a BAUHAUS szakáruházak nagy előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen (zománc-,lazúr-, latex- vagy diszperziós festék, szilikon- vagy szilikát homlokzati festék vagy akár folyékony fűrészporos tapéta hatású) festéket ki tudnak keverni a tetszőleges színben.

Ne felejtsünk el ragasztószalagot, fóliát és csomagolópapírt beszerezni! A kapcsolókat, dugaljakat, lámpákat szereljük le, a csempék és nyílászárók széleit ragasszuk le ragasztószalaggal! A padlót, a szekrényeket, mosdót, fűtőtesteket takarjuk le takarófóliával!

Ezután egy kis kőművesmunkát kell elvégeznünk!

Ha a régi tapétától meg akarunk válni, akkor 1:1 arányban keverjünk össze ecetet és meleg vizet, nedvesítsük be kétszer a tapétát, ezután nagy darabokban le fog válni a falról.

Nedvesítsük be a falat és egy spaklival a leváló darabokat távolítsuk el, a keletkezett lyukakat egy spriccelővel nedvesítsük meg és glettanyaggal vagy gipsszel javítsuk ki, száradás után pedig csiszolópapírral csiszoljuk át az egész felületet, hogy szép sima legyen!

Ha repedés van a falunkon, akkor tágítsuk ki, nedvesítsük be és töltsük ki glettel, melyet üvegszálszövettel fedjünk le, majd ennek a felszínét is simítsuk be glettel! Ezt követően hagyjuk megszáradni, portalanítsuk és mélyalapozóval kenjük át az egész falfelületet, mivel ezzel csökkentjük a falak szívóképességét és egyenletessé tesszük azokat.

Ha a falfelületünk nagyon egyenetlen, akkor a fűrészporos tapétát pont nekünk találták ki! Minél egyenetlenebb a felület, annál nagyobb szemcséjű tapétát válasszunk! Ha idegenkedünk a tapétától, válasszuk a fűrészporos tapéta hatású festéket!

Kezdődhet a festés!

Szükségünk lesz: hengerre, széles ecsetre, hosszúnyelű, vékony ecsetre, vödörre, teleszkópos nyélre (létra kiváltásához) és egy festéklehúzó rácsra.

A festést mindig a sarkoknál kezdjük ecsettel, majd folytassuk a mennyezeten hengerrel. Ha betartjuk a sorrendet, akkor elkerülhetjük, hogy a készre festett oldalfalakra rácsepegjen a festék.

A falfesték nagy felületen történő eloszlatáshoz jó szolgálatot tehet egy festékszóró pisztoly.

Ha van szabadidőnk, akkor számos festési technikából választhatunk, amely feldobja a falainkat:

  • Effekt festés: fodrozott, dinamikus hatást kelthetünk vele. Ehhez göngyöljünk össze henger alakúra egy ruhadarabot, mártsuk a festékbe, csavarjuk ki és finoman görgessük felülről lefelé a falon.
  • Koptatás: az alapszín felkenése után a még nedves felületet dörzsöljük át szivaccsal vagy a világos alapra a szivacs segítségével vigyük fel a szivacsba itatott sötétebb árnyalatot!
  • Stencilezés: sablonok alkalmazásával nagyon mutatós falfelületet hozhatunk létre.
  • Tupfolás: apró cseppeket, szabálytalan mintákat hozhatunk létre úgy, hogy az alapszínre különböző színű festéket spriccelünk egy ecsetről. Tágítja a teret és a későbbi szennyeződések is kevésbé észrevehetőek lesznek.
  • Bélyegzés: a festéket a sablonra visszük fel és bélyegzőként a falra nyomjuk.

Ha nem szeretnénk mintákat a falakra, akkor variálhatunk a különböző színek egy helyiségben való alkalmazásával. A sötétebb tónusú festéket mindig a napsütéses oldalra tervezzük! Horizontális tagolás esetén felül használjuk a világosabb árnyalatot! Egy helyiségben azonban legfeljebb 3 árnyalattal dolgozzunk!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Vérszívók a kertemben! – avagy mit kell tudni a szúnyogriasztásról?

„Májusi eső aranyat ér!” szól a mondás, és ennek nemcsak a kerttulajdonosok, hanem a szúnyogok is nagyon örülnek. Ilyen esőzések idején,  amelyekben az utóbbi időben részünk volt, a szúnyogok élnek és virulnak és legnagyobb bosszúságunkra: szaporodnak.

A nyár ittlétét ők is jelzik és számos kerti partit, kirándulást és víz közeli estét keserítenek meg csípésükkel és az azt követő végeláthatatlan vakarózásunkkal.  Szúnyogidényben szinte akárhol és akármikor támadhatnak bennünket. Tapasztalatok szerint a szabadban tartózkodásunk alatt akkor érezzük elviselhetetlennek a szúnyogok számát, ha egy óra alatt minimum 20-60 csípés ér bennünket.

Élettartamuk kb. 1-6 hét, ami nőstények esetében kevesebb, hiszen ők meglehetősen nagy veszélynek vannak kitéve. (lévén csak ők csípnek, elsősorban őket szeretnénk irtani) Az éhes nőstény a szúrásra legalkalmasabb felület kiválasztása céljából az áldozat bőrét gondosan végigtapogatják, majd a bőrfelszín alatt húzódó eret megkeresve szívókáját az arra alkalmas helyen szúrja be. Legnagyobb ellenségük – rajtunk kívül – az időjárás, azon belül az erős szél és a hideg.  Természetes ellenségeik is vannak, azonban a madarak és denevérek inkább elkapnak egy húsosabb falatot (mondjuk molylepkét), mintsem egy alig 5 kalóriát tartalmazó szúnyogra vadásszanak. Ráadásul a madarak és a szúnyogok aktivitási ideje nem esik egybe.

A szúnyog elleni védekezésnek ma már nagyon sok eszköze van: vannak eszközök arra, hogy a lakótereinktől távol tartsuk őket és vannak arra, hogyha már bejutottak, megvédjük magunkat a támadásuktól:

  • Ablak- és ajtónyílásokra szerelt szúnyogháló

Ez a védekezés legrégebben használt módszere, mely sok élősködőt képes kirekeszteni a lakótérből. Leghatékonyabb, ha komplex rendszerben gondolkozunk, minden szellőztetésre használt ajtót és ablakot fel kell szerelnünk hatékony védelemmel. Ehhez rengeteg praktikus, egyszerűen szerelhető megoldás szerezhető be.

Legegyszerűbb az öntapadó keretszalag és a finom szövésű háló, melyeket percek alatt fel lehet szerelni. Ezek általában egyidényes megoldások.

A keretes fajták már több évet is kiszolgálnak. Praktikusak, mert ősszel leszerelhetőek, eltárolhatóak. Mégsem tökéletes megoldás, mivel közlekedésünk során néhány vérszívó a szobába kerülhet és már egyetlen példány is tönkreteheti az egész éjszakánkat.

Nézzük, milyen lehetőségeink adódnak ilyen esetekre:

  • Elektromos készülékek

A lakásba került szúnyogok elpusztításának kényelmes módszere.

Több fajtájuk elérhető:

* Lapkás vagy folyadékos szúnyogriasztók: előnyük, hogy hosszabb ideig fejtik ki hatásukat, mint a spray formában rendelkezésre állók. Alapvetően kétféle típusát különböztetjük meg: a cserélhető lapkás (általában 1 éjszakára elegendő hatóanyagot tartalmaznak) és a folyadéktartályos szerkezetet (fajtától függően 45-60 éjszakára elegendő hatóanyagot tartalmaznak). A készülék a lapkában vagy az üvegcsében lévő, csak a szúnyog számára mérgező folyadékot melegíti, és ezáltal párologtatja a légtérbe. Fontos tudni, hogy ezek a típusú készülékek általában 12, maximum 20 négyzetméteres helyiséget tud hatékonyan szúnyogmentesíteni.

* Ultrahangos szúnyogriasztók: a készülék ultrahang kibocsátásával tartja távol a szúnyogokat, mely az emberi fül számára nem hallható. Használat közben nem hangos, teljesen környezetbarát, vegyi anyagok nem kerülnek a levegőbe. Konnektorba helyezve üzemeltethető, jelzőfénnyel ellátott, így éjszakai fényként is használhatjuk.

* Elektromos rovarcsapda: a szúnyogok elleni védekezés leghatékonyabb eszköze. Azon alapul, hogy a szúnyogok nem képesek a fény csábításának ellenállni. A bekapcsolt készülékből kiszűrődő kék vagy fehér fény a csali, az igazán fontos munkát azonban a fényforrás köré tekercselt 220 V végzi el. Ezt a fajta készüléket csak beltéri illetve kültéri használat esetén védett helyen szabad használni, mert a készülékbe jutó esővíz zárlatot okozhat! Hátránya, hogy szabadban történő használat esetén nemcsak az általunk elpusztítandó, hanem az összes többi, esetleg védett bogár is áldozatává válhat.

Egyszerű praktikákat is bevethetünk a szúnyoginvázió megelőzése érdekében: ne hagyjuk, hogy lakóhelyünk közelében egész nyáron át tócsák, esővizes hordók legyenek, mert ezek igazi melegágyai a következő szúnyognemzedéknek.

Ha pedig éppen nincsen nálunk semmilyen riasztásra alkalmas eszköz, ne féljük használni a kezünket (esetleg egy díszpárnát)!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Tudják a feleségem szerint ha 5 centinél hosszabb, akkor le kell vágni – a fűnyírás tudománya

A fűnyírás elősegíti a pázsit sűrűsödését, terhelhetőségét és erősödését, ezért rendszeresen végezzük el! A fűnyírás gyerekjátéknak tűnhet, azonban a nem megfelelő vágás akár helyrehozhatatlan károkat is okozhat a gyepen.

A füvet heti rendszerességgel vágjuk vissza 4-6 cm-re. Minél gyakrabban vágjuk, annál szebb lesz. A gyakoriságot a növekedés üteme határozza meg, de inkább vágjuk többször, mint kevesebbszer. Tavasszal, a legintenzívebb fejlődésnél legalább hetente egyszer végezzük el a műveletet, ugyanis ha várunk vele, akkor ritkulni kezd és a színe is egyenlőtlenné válik. A gyakori nyírás serkenti az egészséges, dús, minőségi pázsit kialakulását. A nyári melegben az esti fűnyírás után, ha van lehetőségünk öntözzük meg a gyepet, meghálálja! Ne feledkezzünk meg azonban az egyre több településen bevezetett csendrendeletről, mely korlátozza - többek között - a fűnyírás elvégzésének időpontját is!

 A megfelelő vágási magasság az időjárástól függ: nyári hónapokban növelhetjük a füvek ellenállóságát azzal, hogyha megemeljük a nyírási magasságot, mert a növény így jobban tud árnyékolni és a gyökerek is mélyebbre tudnak hatolni, ezért jobban tűrik a szárazságot és nagyobb tápanyagkészletet is képesek tárolni. Kánikulában sohase nyírjunk füvet, komoly károsodást okozunk vele!

A tél beköszönte előtt az utolsó nyírási magasságot állítsuk alacsonyabbra, mert enyhe tél esetén még Karácsonykor is nyírhatjuk a füvet, másrészt a túl magasra hagyott fű a hó alatt összeborul, teret engedve a tavaszi hóolvadáskor látható hópenész megtelepedésének.

Minden nyírás alkalmával a fűszálak hosszának maximum csak 1/3-át szabad levágni, ugyanis ha ennél rövidebbre vágjuk, a gyep nehezen tűri, mert a tápanyagokat nem a gyökerében, hanem a levelében tárolja. Ha túlságosan magasra nőtt, akkor inkább két fázisban vágjuk, így megelőzhetjük a tarlóvágást, amely nagymértékben igénybe veszi a gyepet és csökkenti megújítási képességét.A túl hosszú fű azért is okoz problémákat, mert a levelek a súlyuk miatt egymásra borulnak, befüllednek és rothadásnak indulnak.

Nyári időszakban úgy is védhetjük füvünket, hogyha elég gyakran vágjuk (tehát a nyesedék nagyon kevés!), hogy a nyiradékot kb. minden harmadik alkalommal a füvön hagyjuk, ezáltal az újrahasznosítható anyagok visszaépülhetnek a termőföldbe valamint javítja a füvek hőháztartását is. Nagyobb mennyiségű nyiradékot semmiképpen se hagyjunk a gyepünkön, mert gombabetegségek és kártevők elszaporodását segítheti elő. Sőt, ha megázik, akkor a napsütés hatására az alatta lévő fű megfő, ezáltal elpusztul. Ha az összeszedés mellett döntöttünk, a nyesedéket ne dobjuk ki, kiválóan komposztálható és magas tápanyagtartalmú föld állítható elő belőle néhány hónap alatt. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor használhatjuk talajtakarónak: terítsük a fák és bokrok tövébe, ezzel késleltetjük a talaj kiszáradását és a gyomosodást.

A gyep talajszintjén az elhalt növényi részek filcréteget képezhetnek, ennek túlzott jelenléte megakadályozza a víz és a tápanyagok áramlását, ezáltal a gyep ritkulni és barnulni kezd, elveszíti üde zöld színét. Ha gyepünk megfelelő gyökérzettel rendelkezik, akkor ezzel a leghatékonyabb módon tudunk védekezni a gazosodás és a mohásodás ellen, ugyanis a gyep gyökérzete összezár, így nem tudnak az oda nem való növények kifejlődni.

Ha gyepünk között mégis mohásodás, ritkulás alakul ki, hatásosan védekezhetünk ellene mohásodásgátló gyeptrágyával illetve gyepszellőztetéssel. A gyep lazítását, szellőztetését mindig fűnyírás után végezzük lehetőleg tavasszal és ősszel, utána ne feledkezzünk meg a trágyázásról és az alapos öntözésről sem!

A fűnyírás történhet benzines vagy elektromos, önjáró illetve nem önjáró gépekkel. Lejtős területre érdemes az önjáró fajtát választanunk, hiszen sokkal könnyebben boldogulunk vele. Elektromos gép esetében mindig győződjünk meg róla, hogy a kábel ép és nyírás közben vigyázzunk, nehogy elessünk, esetleg keresztülmenjünk a géppel a kábelen!

Hengerkéses kézi fűnyíró

Elektromos fűnyírók

Benzinmotoros fűnyírók

Benzines, önjáró fűnyírók

Fűnyíró traktor

Fűnyírás előtt ne felejtsük ellenőrizni a penge élességét, az életlen penge ugyanis maradandóan károsíthatja a levéllemezt, melynek következtében megszürkül, a hegye sárgul, a vége bojtos lesz, mely megszáradva fehér lepelként borítja gyepünket.

Akármelyiket is választjuk, ne nézzük porszívónak a fűnyírónkat, ne húzogassuk előre-hátra, mert bármikor eleshetünk vele. Vizes füvet ne kezdjünk el nyírni, mert könnyen elcsúszhatunk!

A gyep és a szegélyek találkozásánál használjunk szegélyvágót, melyet benzines, elektromos és akkus kivitelben is megvásárolhatunk. Az elektromos gépeknél a kábel nyűg és veszélyes lehet, a damil könnyebben elszakadhat. A benzines szegélynyíró nagyobb teljesítményre képes, ezáltal alkalmasabb a sűrű gyep levágásához, akár kisebb csemeték irtására is.

Elektromos és benzinmotoros fűkaszák és szegélynyírók

Fű és szegélyvágók

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Árnyékolástechnika – a Napra lehet nézni , de nem érdemes

Az árnyékolás célja elsősorban a hőmérséklet csökkentése, azonban bizonyított, hogy az árnyékolt helyiségben a hőérzetünk is megváltozik, a valóságnál hűvösebbnek érezzük a hőmérsékletet, ami a nyári hőségben igencsak hasznunkra válhat.

A lakás helyiségeinek hűtése annál hatásosabb, minél kijjebb helyezkedik el, tehát legjobb, ha a napfény már eleve nem süt rá a nyílászáróinkra. A belső árnyékolók bent verik vissza a hőt, így kevésbé hatékonyak, mint külső társaik.

A megfelelően kiválasztott árnyékoló nemcsak védi házunkat nyáron a túlmelegedéstől, hanem némelyik fajtájuk a téli hőveszteség ellen is hatásos védelmet nyújt.

Az árnyékolók alábbi fajtáiból választhatunk igényünknek és lehetőségeinknek megfelelően:

  • Velux rolók

A Velux árnyékolókat és redőnyöket hő- és fényszabályozásra tervezték. Segítenek az energia megtakarításában, csökkenthetik a fűtésszámlát és hozzájárulnak egy komfortosabb lakótér megteremtéséhez. Nyáron a tetőtéri helyiségek klímája nagymértékben romlik, gyorsan felmelegszenek, emiatt fontos megvédeni őket a túlmelegedéstől.

Elhelyezkedésüket tekintve az alábbiak lehetnek:

- Külső rolók

Ezek a rolók hatékony hővédelmet biztosítanak helyiségeinknek nyáron. A besugárzó hő akár 90%-át kiszűrik, mielőtt az eléri az üvegfelületet, ezért akár 5-6 fokkal is hűvösebbet biztosítanak a szobában, ugyanakkor a kilátást nem akadályozzák és belülről is könnyen felszerelhetőek és működtethetőek. Sötét színű felületük elnyeli a hőt, ezáltal az üveg kevésbé melegszik fel.

Kaphatóak kézi, köteles, napelemes és elektromos működtetéssel is.

- Belső rolók

Ezek a fajta árnyékolók a hővédő funkciójukon túl dekorációs funkciót is betöltenek, hiszen számtalan színben és mintával állnak rendelkezésünkre. Bármely szobába ideális választás, ahol a bejövő fény mennyiségét szeretnénk szabályozni. Könnyen mozgathatóak, anyaguk tartós és pár perc alatt felszerelhetőek.

  • Természetes anyagokból készült árnyékolók

Ha a természetes anyagok hívei vagyunk, bátran dobjuk fel a lakás helyiségeit mutatós, bambuszból vagy gyékényből készült rolókkal, melyek egyedi stílusúvá varázsolják otthonunkat.

  • Napellenzők

Családi házak, lakások, üzlethelyiségek kedvelt árnyékolója az egyszínű vagy csíkos napellenző. Az impregnált, UV-szűrős anyagból készült árnyékolók nemcsak a napfény és a csapadék ellen védenek, hanem a környezetüket is egyedivé varázsolhatják.

Mozgatását fajtától függően végezhetjük kézi hajtókarral, de motorral és távirányítóval is.

  • Napernyők

A csodálatos nyári délutánok nem olyan kellemesek, ha süt bennünket a nap. Egy napernyő gyorsan a segítségünkre lehet, ugyanis azonnal felállítható és azonnali menedéket nyújt számunkra. Elsősorban teraszok, erkélyek és kerthelyiségek árnyékolására ajánlott. Színválasztékuk és magas minőségüknek köszönhetően kellemes és tartós díszei lehetnek bármely helyiségnek.

Kaphatóak talpas, függő és falra szerelhető változatban is.

A napernyők elsősorban az árnyékolást szolgálják, ezért eső vagy erős szél esetén ne nyissuk ki vagy tartsuk nyitva őket, mert könnyen kifordulhatnak vagy felborulhatnak. Gyengébb szélben hatékonyan védekezhetünk a felborulás ellen a gránit napernyőtalppal, mely napernyőnk nagyságától függően 25 és 40 kg-os változatban is kaphatóak. 

A csapadék és napsugárzás káros hatásai ellen használaton kívül érdemes napernyő zsákot húzni rájuk. Tisztításukat mosószeres víz és szivacs segítségével könnyedén elvégezhetjük, arra azonban ügyeljünk, hogy várjuk meg a teljes száradást, nehogy bepenészesedjen a huzat. Érdemes évente átnézni a mozgó alkatrészeket, megelőzve a baleseteket és a rongálódást.

  • Ablakra ragasztható hővédő fólia

Ha nem szeretnénk a bejutó fény mennyiségét nagymértékben csökkenteni, de szükségünk van árnyékolásra, akkor a hővédő fólia alkalmazása az optimális számunkra, ugyanis ezek a rétegeinek köszönhetően hőtükörként működnek, visszaverik a napsugárzásból adódó hő jelentős részét (akár 75%-át is). Annyira hatékonyak, hogy akár a klímaberendezéseket is képesek kiváltani vagy legalábbis jelentősen csökkenteni a klimatizálás költségeit.

A nap ellen védő fóliák kiszűrik a vakító és károsító sugarakat is, ezáltal védik benti tárgyainkat az UV sugarak által okozott fakulástól, öregedéstől.

A hővédő fólia jótékony hatásait nemcsak nyáron, hanem télen is élvezhetjük, mert visszaverik a fűtőtestek által kibocsátott hőhullámokat, így kevesebb hő szökhet ki az üvegfelületeken keresztül. 

  • Napvitorla

Ha a „sportosabb” megoldások hívei vagyunk, válasszuk a napvitorlát, mely alkalmas teraszok, játszóterek, homokozók, télikertek, de akár medencék árnyékolására is!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek