Az árnyékolás célja elsősorban a hőmérséklet csökkentése, azonban bizonyított, hogy az árnyékolt helyiségben a hőérzetünk is megváltozik, a valóságnál hűvösebbnek érezzük a hőmérsékletet, ami a nyári hőségben igencsak hasznunkra válhat.

A lakás helyiségeinek hűtése annál hatásosabb, minél kijjebb helyezkedik el, tehát legjobb, ha a napfény már eleve nem süt rá a nyílászáróinkra. A belső árnyékolók bent verik vissza a hőt, így kevésbé hatékonyak, mint külső társaik.

A megfelelően kiválasztott árnyékoló nemcsak védi házunkat nyáron a túlmelegedéstől, hanem némelyik fajtájuk a téli hőveszteség ellen is hatásos védelmet nyújt.

Az árnyékolók alábbi fajtáiból választhatunk igényünknek és lehetőségeinknek megfelelően:

  • Velux rolók

A Velux árnyékolókat és redőnyöket hő- és fényszabályozásra tervezték. Segítenek az energia megtakarításában, csökkenthetik a fűtésszámlát és hozzájárulnak egy komfortosabb lakótér megteremtéséhez. Nyáron a tetőtéri helyiségek klímája nagymértékben romlik, gyorsan felmelegszenek, emiatt fontos megvédeni őket a túlmelegedéstől.

Elhelyezkedésüket tekintve az alábbiak lehetnek:

- Külső rolók

Ezek a rolók hatékony hővédelmet biztosítanak helyiségeinknek nyáron. A besugárzó hő akár 90%-át kiszűrik, mielőtt az eléri az üvegfelületet, ezért akár 5-6 fokkal is hűvösebbet biztosítanak a szobában, ugyanakkor a kilátást nem akadályozzák és belülről is könnyen felszerelhetőek és működtethetőek. Sötét színű felületük elnyeli a hőt, ezáltal az üveg kevésbé melegszik fel.

Kaphatóak kézi, köteles, napelemes és elektromos működtetéssel is.

- Belső rolók

Ezek a fajta árnyékolók a hővédő funkciójukon túl dekorációs funkciót is betöltenek, hiszen számtalan színben és mintával állnak rendelkezésünkre. Bármely szobába ideális választás, ahol a bejövő fény mennyiségét szeretnénk szabályozni. Könnyen mozgathatóak, anyaguk tartós és pár perc alatt felszerelhetőek.

  • Természetes anyagokból készült árnyékolók

Ha a természetes anyagok hívei vagyunk, bátran dobjuk fel a lakás helyiségeit mutatós, bambuszból vagy gyékényből készült rolókkal, melyek egyedi stílusúvá varázsolják otthonunkat.

  • Napellenzők

Családi házak, lakások, üzlethelyiségek kedvelt árnyékolója az egyszínű vagy csíkos napellenző. Az impregnált, UV-szűrős anyagból készült árnyékolók nemcsak a napfény és a csapadék ellen védenek, hanem a környezetüket is egyedivé varázsolhatják.

Mozgatását fajtától függően végezhetjük kézi hajtókarral, de motorral és távirányítóval is.

  • Napernyők

A csodálatos nyári délutánok nem olyan kellemesek, ha süt bennünket a nap. Egy napernyő gyorsan a segítségünkre lehet, ugyanis azonnal felállítható és azonnali menedéket nyújt számunkra. Elsősorban teraszok, erkélyek és kerthelyiségek árnyékolására ajánlott. Színválasztékuk és magas minőségüknek köszönhetően kellemes és tartós díszei lehetnek bármely helyiségnek.

Kaphatóak talpas, függő és falra szerelhető változatban is.

A napernyők elsősorban az árnyékolást szolgálják, ezért eső vagy erős szél esetén ne nyissuk ki vagy tartsuk nyitva őket, mert könnyen kifordulhatnak vagy felborulhatnak. Gyengébb szélben hatékonyan védekezhetünk a felborulás ellen a gránit napernyőtalppal, mely napernyőnk nagyságától függően 25 és 40 kg-os változatban is kaphatóak. 

A csapadék és napsugárzás káros hatásai ellen használaton kívül érdemes napernyő zsákot húzni rájuk. Tisztításukat mosószeres víz és szivacs segítségével könnyedén elvégezhetjük, arra azonban ügyeljünk, hogy várjuk meg a teljes száradást, nehogy bepenészesedjen a huzat. Érdemes évente átnézni a mozgó alkatrészeket, megelőzve a baleseteket és a rongálódást.

  • Ablakra ragasztható hővédő fólia

Ha nem szeretnénk a bejutó fény mennyiségét nagymértékben csökkenteni, de szükségünk van árnyékolásra, akkor a hővédő fólia alkalmazása az optimális számunkra, ugyanis ezek a rétegeinek köszönhetően hőtükörként működnek, visszaverik a napsugárzásból adódó hő jelentős részét (akár 75%-át is). Annyira hatékonyak, hogy akár a klímaberendezéseket is képesek kiváltani vagy legalábbis jelentősen csökkenteni a klimatizálás költségeit.

A nap ellen védő fóliák kiszűrik a vakító és károsító sugarakat is, ezáltal védik benti tárgyainkat az UV sugarak által okozott fakulástól, öregedéstől.

A hővédő fólia jótékony hatásait nemcsak nyáron, hanem télen is élvezhetjük, mert visszaverik a fűtőtestek által kibocsátott hőhullámokat, így kevesebb hő szökhet ki az üvegfelületeken keresztül. 

  • Napvitorla

Ha a „sportosabb” megoldások hívei vagyunk, válasszuk a napvitorlát, mely alkalmas teraszok, játszóterek, homokozók, télikertek, de akár medencék árnyékolására is!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!