A kandalló nemcsak egy praktikus fűtési eszköz, hanem egy berendezési tárgy is, mely formájával, színével és stílusával meghatározó eleme egy helyiségnek. A lobogó tűz látványa meghitt, békés hangulatot kölcsönöz a szürke hétköznapoknak is.

A különféle kandallók az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítottak és egyre többféle tüzelőeszközzel működő és egyre változatosabb technológián alapuló típusok jelentek meg a kínálatban.

Az Ön számára legmegfelelőbb típus kiválasztásához érdemes néhány dolgot fontolóra vennie:

  • Van-e lehetőség a meglévő kéménybekötésre vagy tud-e építeni egy új kéményt? Ha a válasza nem, akkor sem kell lemondania a látványról, az elektromos kandallót Önnek találták ki!
  • Figyelembe kell vennie a kémény fajtáját és átmérőjét is. Nyílt égésterű, fatüzelésű kandallók esetében 200-250 mm-es, zárt égésterű kandallókhoz 120/150-200 mm-es kéményszükséges.
  • Mekkora helyiséget szeretne fűteni és milyen időközönként? Ha csak néha szeretné használni és inkább hangulati szerepet tölt be, mintsem az egész lakás fűtését ezzel oldja meg, akkor a hagyományos fatüzelésű kandalló az ideális megoldás. Ha a központi fűtésre is szeretne rásegíteni, esetleg kiváltani azt és még a melegvizet is ezzel szeretné előállítani, akkor a vízteres kandalló a megfelelő!
  • Ha nem szeretne a fa beszerzésével, aprításával, tárolásával és az ezzel együttjáró kosszal birkózni és állandóan a tüzet figyelni, válassza a pellettel működő típust!
  • Ügyeljen a teljesítmény gondos megválasztására is, melyet a hőszükséglet függvényében kell meghatároznia!

Milyen kandallók közül választhat?

Típusát tekintve megkülönböztetünk épített, lemez- és öntvénykandallót.

Az épített kandalló lelke a jól megválasztott kandallóbetét. Ennek alapvetően két típusát különböztetjük meg: a fűtőkészülékeket és a látványkészülékeket.

A fűtőkészülékek elsősorban fűtésre készültek, minden más tulajdonságuk ennek van alárendelve. Ajtajuk masszív, kis üveggel ellátott, kívülről hamuzhatóak. Két típusa létezik: a központi fűtéses (vízteres) és a légfűtéses kandalló. Akár folyamatos üzemelésre is alkalmasak!

A látványkészülék tervezésénél a tűz látványának minél teljesebb élvezhetősége volt a szempont, itt minden a látványnak van alárendelve, a kényelem másodlagos szempont. Az ilyen típusú kandallók lényegesen magasabb árfekvésűek és nem utolsósorban csak  szakaszos üzemmódban üzemeltethetők.

Építési szempontból szintén kétféle csoportot különböztetünk meg: a nyitott és a zárt tűzterű kandallót.

A nyitott tűzterű kandalló előnye, hogy a tűz látványán túl a parázsló fa illata is nagyban hozzájárul az élményhez. Hangulati és látványelemnek tökéletesen megfelel, fő fűtésre azonban ez a típus nem alkalmas, ugyanis hatásfoka 10-50%-os és csak kifejezetten nagy kéménnyel rendelkező házba választható. Ne feledkezzen el arról sem, hogy ez a típus az égéshez a lakás levegőjét használja, ezért gyakran kell szellőztetni.

A zárt tűzterű kandallónak jóval nagyobb a hatásfoka – akár 80% is lehetés emiatt főfűtésre is alkalmas – és abban az esetben is választhatja, ha a kéménye szűk és alacsony. Sőt, még a kipattanó szikrától sem kell tartania.

Tüzeléstechnikailag megkülönböztetünk fa-, szén- és villanyfűtéses kandallót.

Hagyományos fatüzelésű kandallók

Ennek a típusnak is sokféle beépítési módja és formája létezik. Előnye, hogy kevés fával is hatalmas hőt képes leadni, gyorsan felmelegszik, és ezáltal hamar kezdi el leadni a hőt. Hátránya, hogy ezt a nagy hőmennyiséget egy helyiségben adja le, ezáltal a közvetlen környezetét védeni kell, az egész ház fűtésére viszont nem alkalmas.

Légfűtéses kandallók

Ez a típus a hagyományos kandallók továbbfejlesztett változata, mert a meleg levegő átirányításával nemcsak annak a helyiségnek a fűtésére nyílik lehetőség, amelyikben elhelyezkedik. (emiatt kerül többe)Elsősorban kiegészítő fűtésként jöhetnek szóba, ügyesen használva az éves fűtésszámla 30-40%-a is megspórolható.

Pellet tüzelésű kandallók

Újrahasznosított fa vagy faipari melléktermék szükséges a fűtésére ezért környezetbarát termék. Hátrányai között a magas árat és az üzemeltetéshez szükséges pelletviszonylag magas árátlehet megemlíteni, valamint azt, hogy ennél a típusnál a fa égésének látványáról is le kell mondania. Előnyei közé tartozik, hogy használatával egy teljesen önálló fűtési rendszerre tehet szert, tehát függetlenítheti magát a gázszolgáltatótól, rendkívül kényelmes, szinte egyáltalán nem igényel odafigyelést, mert a pelletet automata adagolja és hamu is alig marad utána.

Alternatív megoldás a pellettel való tüzelésre a pelletkosár, amely alkalmas minimum 17 cm átmérőjű tűztérben való elhelyezésre cserépkályhában, kandallóban, kályhában.

Vízteres kandallók

Ez a típus az utóbbi évtized technikai újdonsága, mely a hagyományos fatüzelésű kandalló és a vegyes tüzelésű kazán előnyeit ötvözi.  A tűzteret egy víztartály veszi körül és a lángok a vizet melegítik fel, majd az így felmelegített víz biztosítja a háztartás melegvíz szükségletét és közben a központi fűtés funkcióját is ellátja. Hátránya a viszonylag magas ár és a központi fűtéssel való összekötés többletköltsége, hosszú távon azonban megtérül.  A fűtési szezonon kívül a háztartás melegvíz-ellátásról azonban külön gondoskodnia kell!

Elektromos kandallók

Akinek nincs lehetősége kémény kialakítására (pl. tömblakásban), mégsem szeretne lemondani a kandalló látványa által nyújtott hangulatról, azoknak találták ki az elektromos kandallót. Nagyon egyszerűen beszerelhető, nem igényel semmilyen utólagos karbantartást, nincs hamu és piszok. Arönkök és lángok látványa pedig igazán élethűvé teszi az élményt.

Biztonság

Kevés szó esett még a biztonságról! Nemcsak a kipattanó szikra, hanem a szénmonoxid is veszélyt jelenthet! A megfelelő kéménnyel és annak rendszeres tisztántartásával minimálisra csökkentheti a szénmonoxid mérgezést, ám sajnos még így is előfordulhat baleset, ezért különösen fontos, hogy beszerezzen egy megbízható CO-jelző készüléket, mely hatékonyan védi Önt és családját!

Ha a hagyományos fatüzelésű kandalló mellett döntött és a faaprítást sem akarja másra bízni, ezek az eszközök nagyban megkönnyítik a munkáját:

Ha inkább másra bízza, ezt is megteheti, ebben az esetben is óriási választék áll rendelkezésére az áruházakban folyamatosan garantált készletekkel, így nem kell előre egy összegben elköltenie a pénzét a tüzelő megvásárlására feleslegesen, hanem szakaszosan is megvásárolhatja az éppen szükséges mennyiséget:

Ha már szerencsés kandalló tulajdonos, a tisztításáról Önnek is gondoskodnia kell! Íme, néhány praktikus eszköz, melyekkel gyerekjáték lesz ez a munka:

És ha már nem bírja szusszal, hívja segítségül ezt a dekoratív fújtatót, melyet nemcsak a kandallójához, hanem a grillsütőjéhez is használhat!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!