Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Tüzes elegancia: fűtés kandallóval

A kandalló nemcsak egy praktikus fűtési eszköz, hanem egy berendezési tárgy is, mely formájával, színével és stílusával meghatározó eleme egy helyiségnek. A lobogó tűz látványa meghitt, békés hangulatot kölcsönöz a szürke hétköznapoknak is.

A különféle kandallók az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítottak és egyre többféle tüzelőeszközzel működő és egyre változatosabb technológián alapuló típusok jelentek meg a kínálatban.

Az Ön számára legmegfelelőbb típus kiválasztásához érdemes néhány dolgot fontolóra vennie:

  • Van-e lehetőség a meglévő kéménybekötésre vagy tud-e építeni egy új kéményt? Ha a válasza nem, akkor sem kell lemondania a látványról, az elektromos kandallót Önnek találták ki!
  • Figyelembe kell vennie a kémény fajtáját és átmérőjét is. Nyílt égésterű, fatüzelésű kandallók esetében 200-250 mm-es, zárt égésterű kandallókhoz 120/150-200 mm-es kéményszükséges.
  • Mekkora helyiséget szeretne fűteni és milyen időközönként? Ha csak néha szeretné használni és inkább hangulati szerepet tölt be, mintsem az egész lakás fűtését ezzel oldja meg, akkor a hagyományos fatüzelésű kandalló az ideális megoldás. Ha a központi fűtésre is szeretne rásegíteni, esetleg kiváltani azt és még a melegvizet is ezzel szeretné előállítani, akkor a vízteres kandalló a megfelelő!
  • Ha nem szeretne a fa beszerzésével, aprításával, tárolásával és az ezzel együttjáró kosszal birkózni és állandóan a tüzet figyelni, válassza a pellettel működő típust!
  • Ügyeljen a teljesítmény gondos megválasztására is, melyet a hőszükséglet függvényében kell meghatároznia!

Milyen kandallók közül választhat?

Típusát tekintve megkülönböztetünk épített, lemez- és öntvénykandallót.

Az épített kandalló lelke a jól megválasztott kandallóbetét. Ennek alapvetően két típusát különböztetjük meg: a fűtőkészülékeket és a látványkészülékeket.

A fűtőkészülékek elsősorban fűtésre készültek, minden más tulajdonságuk ennek van alárendelve. Ajtajuk masszív, kis üveggel ellátott, kívülről hamuzhatóak. Két típusa létezik: a központi fűtéses (vízteres) és a légfűtéses kandalló. Akár folyamatos üzemelésre is alkalmasak!

A látványkészülék tervezésénél a tűz látványának minél teljesebb élvezhetősége volt a szempont, itt minden a látványnak van alárendelve, a kényelem másodlagos szempont. Az ilyen típusú kandallók lényegesen magasabb árfekvésűek és nem utolsósorban csak  szakaszos üzemmódban üzemeltethetők.

Építési szempontból szintén kétféle csoportot különböztetünk meg: a nyitott és a zárt tűzterű kandallót.

A nyitott tűzterű kandalló előnye, hogy a tűz látványán túl a parázsló fa illata is nagyban hozzájárul az élményhez. Hangulati és látványelemnek tökéletesen megfelel, fő fűtésre azonban ez a típus nem alkalmas, ugyanis hatásfoka 10-50%-os és csak kifejezetten nagy kéménnyel rendelkező házba választható. Ne feledkezzen el arról sem, hogy ez a típus az égéshez a lakás levegőjét használja, ezért gyakran kell szellőztetni.

A zárt tűzterű kandallónak jóval nagyobb a hatásfoka – akár 80% is lehetés emiatt főfűtésre is alkalmas – és abban az esetben is választhatja, ha a kéménye szűk és alacsony. Sőt, még a kipattanó szikrától sem kell tartania.

Tüzeléstechnikailag megkülönböztetünk fa-, szén- és villanyfűtéses kandallót.

Hagyományos fatüzelésű kandallók

Ennek a típusnak is sokféle beépítési módja és formája létezik. Előnye, hogy kevés fával is hatalmas hőt képes leadni, gyorsan felmelegszik, és ezáltal hamar kezdi el leadni a hőt. Hátránya, hogy ezt a nagy hőmennyiséget egy helyiségben adja le, ezáltal a közvetlen környezetét védeni kell, az egész ház fűtésére viszont nem alkalmas.

Légfűtéses kandallók

Ez a típus a hagyományos kandallók továbbfejlesztett változata, mert a meleg levegő átirányításával nemcsak annak a helyiségnek a fűtésére nyílik lehetőség, amelyikben elhelyezkedik. (emiatt kerül többe)Elsősorban kiegészítő fűtésként jöhetnek szóba, ügyesen használva az éves fűtésszámla 30-40%-a is megspórolható.

Pellet tüzelésű kandallók

Újrahasznosított fa vagy faipari melléktermék szükséges a fűtésére ezért környezetbarát termék. Hátrányai között a magas árat és az üzemeltetéshez szükséges pelletviszonylag magas árátlehet megemlíteni, valamint azt, hogy ennél a típusnál a fa égésének látványáról is le kell mondania. Előnyei közé tartozik, hogy használatával egy teljesen önálló fűtési rendszerre tehet szert, tehát függetlenítheti magát a gázszolgáltatótól, rendkívül kényelmes, szinte egyáltalán nem igényel odafigyelést, mert a pelletet automata adagolja és hamu is alig marad utána.

Alternatív megoldás a pellettel való tüzelésre a pelletkosár, amely alkalmas minimum 17 cm átmérőjű tűztérben való elhelyezésre cserépkályhában, kandallóban, kályhában.

Vízteres kandallók

Ez a típus az utóbbi évtized technikai újdonsága, mely a hagyományos fatüzelésű kandalló és a vegyes tüzelésű kazán előnyeit ötvözi.  A tűzteret egy víztartály veszi körül és a lángok a vizet melegítik fel, majd az így felmelegített víz biztosítja a háztartás melegvíz szükségletét és közben a központi fűtés funkcióját is ellátja. Hátránya a viszonylag magas ár és a központi fűtéssel való összekötés többletköltsége, hosszú távon azonban megtérül.  A fűtési szezonon kívül a háztartás melegvíz-ellátásról azonban külön gondoskodnia kell!

Elektromos kandallók

Akinek nincs lehetősége kémény kialakítására (pl. tömblakásban), mégsem szeretne lemondani a kandalló látványa által nyújtott hangulatról, azoknak találták ki az elektromos kandallót. Nagyon egyszerűen beszerelhető, nem igényel semmilyen utólagos karbantartást, nincs hamu és piszok. Arönkök és lángok látványa pedig igazán élethűvé teszi az élményt.

Biztonság

Kevés szó esett még a biztonságról! Nemcsak a kipattanó szikra, hanem a szénmonoxid is veszélyt jelenthet! A megfelelő kéménnyel és annak rendszeres tisztántartásával minimálisra csökkentheti a szénmonoxid mérgezést, ám sajnos még így is előfordulhat baleset, ezért különösen fontos, hogy beszerezzen egy megbízható CO-jelző készüléket, mely hatékonyan védi Önt és családját!

Ha a hagyományos fatüzelésű kandalló mellett döntött és a faaprítást sem akarja másra bízni, ezek az eszközök nagyban megkönnyítik a munkáját:

Ha inkább másra bízza, ezt is megteheti, ebben az esetben is óriási választék áll rendelkezésére az áruházakban folyamatosan garantált készletekkel, így nem kell előre egy összegben elköltenie a pénzét a tüzelő megvásárlására feleslegesen, hanem szakaszosan is megvásárolhatja az éppen szükséges mennyiséget:

Ha már szerencsés kandalló tulajdonos, a tisztításáról Önnek is gondoskodnia kell! Íme, néhány praktikus eszköz, melyekkel gyerekjáték lesz ez a munka:

És ha már nem bírja szusszal, hívja segítségül ezt a dekoratív fújtatót, melyet nemcsak a kandallójához, hanem a grillsütőjéhez is használhat!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Romantikus esték a kandalló mellett!

A kandalló mellett ücsörögni, érezni, ahogy árad felénk a meleg és a fa pattogását hallgatni immár nem elérhetetlen álom. Az eddig szinte csak az amerikai filmekből ismert életérzés könnyebben megvalósítható, mint azt a legtöbben gondolnák. Ma a szakáruházakban kapható kész kandallókályhák és épített kandallókhoz kapható tűzterek könnyű, gyors beépíthetőséget és mindennapi kezelést tesznek lehetővé. Mielőtt azonban belevágunk az építkezésbe, alaposan tájékozódjunk, hogy mit várhatunk egy kandallótól és hogyan kell azt biztonságosan működtetni. Segítünk!

 

A lakás dísze

A kandalló bármennyire is dísze a lakásnak, és a tűz közelsége és látványa bármely mértékben is javítja a hőérzetünket, vegyük figyelembe, hogy 1. csak kiegészítő fűtésként érdemes gondolni rá; 2. a nyitott tűztér és a szellőzést biztosító kémény közvetlen elérése miatt a hagyományos kandalló nem a leghatékonyabb módja a tüzelésnek. Elsősorban ott érdemes kandallót telepíteni, ahol időszakosan van szükség viszonylag nagy hő leadására. Mindezek figyelembevételével azonban a nagy alapterületű nappaliban vagy akár a hétvégi házban elhelyezett kandalló kiváló kiegészítése lehet a hagyományos fűtési rendszernek.

 

 

Nagy előnye, hogy hatalmas tereket be tud fűteni, hiszen a nagy tűztérben komoly méretű tüzet tudunk rakni, amely a levegő folyamatos forgásával kedvező hőérzetet biztosít. Bár nem tárolja olyan jól a hőt, mint a cserépkályha, a kandallókályha mellett szól, hogy gyorsan képes magas hőt biztosítani, így könnyebben illeszthető a család napirendjébe a tűzgyújtás (pl. a munka után hazaérve a vacsorát már ropogó tűz mellett költhetjük el)!

 

Hőt akarunk!

A piacon elérhető kandallók hatásfoka változatos képet mutat. Fontos, hogy ne várjuk el azt egy néhány tízezer forintos készüléktől, amelyet egy milliós bekerülési árú, egyedileg tervezett, korszerű betéttel szerelt cserépkályha tud nyújtani. Sajnos az egyszerű, nyílt tűzterű kandallónk 10% körüli hatásfokkal dolgoznak (az energia 90%-a bizony hasznosítatlanul távozik), de egy átlagos kandallónál 50-70% körüli, egy jól megépített cserépkályhánál 65-75%, míg a legmodernebb kandallóknál 80% feletti a hatásfok!

 

 

Egy lakás fűtésigények kiszámítására egy elsőre bonyolultnak tűnő, ám valójában könnyen alkalmazható képlet áll rendelkezésünkre. Eszerint egy légköbméter kifűtéséhez 50W fűtési teljesítményre van szükségünk. Eszerint egy átlagos, 2,5 méteres belmagasságú, 10 négyzetméteres helyiség fűtési igénye 2,5 x 10 x 50 = 1250 W, azaz 1,25 kW. A modern fűtőberendezések manapság már minden esetben fel van tüntetve, hogy az adott eszköz hány kilowatt leadására képes. A fenti számítást saját lakásunk méreteire alkalmazva minden esetben végezzük el, és a kapott eredményt vessük össze a gyártó által megadott értékkel. A szükségesnél kisebb kandallót semmiképp se válasszunk, hiszen ez képtelen lesz biztosítani a kellő meleget. Egy a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő kandallókályha fűtési teljesítménye ma mérettől/ártól függően 5-10 kW között mozog, így akár egy 180-200 köbméteres légteret is kényelmesen ki lehet fűteni velük.

 

Milyet is válasszak?

Fontos, hogy legyünk tisztában az alaptípusokkal. Válasszunk zárt tűzteres kandallót, mert biztonságosabb és takarékosabb, de az üveglap mögött ugyanúgy élvezhető a tűz látványa! Ezen túlmenően döntsük el, hogy hagyományos kandallót akarunk vagy légfűtésest. Ez utóbbi nem a szoba levegőjét használja, ellenben a kivitelezése bonyolultabb és drágább is. Jó befektetés lehet – bár némi plusz munkával jár a vízteres kandallókályha, amely ötvözi a hagyományos kandalló, és a vegyes tüzelésű kazán előnyeit. Ha nem tudunk, akarunk önállóan terveztetni, akkor válasszunk olyan azonnal beépíthető modellt (ezek jellemzően 250 ezer forint körül már elérhetőek), amelyek néhány óra alatt összeszerelhetőek, de többféle burkolat közül választhatunk a megrendelés során.

 

 

Amire ügyelni kell!

1. A kandalló működése során nagyon sok levegőt használ el, ezért gyakori, alapos szellőztetést igényel!

2. A nagy tűztér miatt fontos a nagy belső átmérőjű kémény használata: ne kössük 150mm alatti átmérőjű kéménybe kandallókályhánkat. Nagyobb betétekhez érdemes nagyobb kéményt építeni!

3. A betét kiválasztása után lássunk a tervezéshez, méretezéshez.

4. A fűtőalkalmatosság 1-1,5 méteres környezetében ne legyen éghető, gyúlékony anyag, amely a nagy hőtől vagy a tűzrakás közben kipattanó szikráktól lángra lobbanhat.

5. Kisgyermek vagy háziállat esetén gondoskodjunk a kandallónk elkülönítéséről, akadályozzuk meg, hogy megégessék magukat.

6. Ha a lakásunk fűtését a tűzifára alapozzuk, akkor mindig gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű száraz tűzifáról, hiszen a nedves fa megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi a begyújtást.

7. A tűzhely kialakításakor ügyeljünk rá, hogy a kandallótisztító seprűk, lapátok esetleg hamuporszívó és a fafűtéshez szükséges egyéb eszközök valamint a tüzelőanyagok, gyújtósok számára is legyen megfelelő tároló – lehetőleg a közelben.

8. Számos olyan eszköz szerezhető be a szakáruházakban a fejszén túl is, ami segíti a fa felaprítását. A tűzifafűrésztől a rönkhasítón át a hamuporszívóig több olyan eszköz érhető el, amely kényelmesebbé teszi a kandallókályhánk kezelését és használatát.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek