A kandalló mellett ücsörögni, érezni, ahogy árad felénk a meleg és a fa pattogását hallgatni immár nem elérhetetlen álom. Az eddig szinte csak az amerikai filmekből ismert életérzés könnyebben megvalósítható, mint azt a legtöbben gondolnák. Ma a szakáruházakban kapható kész kandallókályhák és épített kandallókhoz kapható tűzterek könnyű, gyors beépíthetőséget és mindennapi kezelést tesznek lehetővé. Mielőtt azonban belevágunk az építkezésbe, alaposan tájékozódjunk, hogy mit várhatunk egy kandallótól és hogyan kell azt biztonságosan működtetni. Segítünk!

 

A lakás dísze

A kandalló bármennyire is dísze a lakásnak, és a tűz közelsége és látványa bármely mértékben is javítja a hőérzetünket, vegyük figyelembe, hogy 1. csak kiegészítő fűtésként érdemes gondolni rá; 2. a nyitott tűztér és a szellőzést biztosító kémény közvetlen elérése miatt a hagyományos kandalló nem a leghatékonyabb módja a tüzelésnek. Elsősorban ott érdemes kandallót telepíteni, ahol időszakosan van szükség viszonylag nagy hő leadására. Mindezek figyelembevételével azonban a nagy alapterületű nappaliban vagy akár a hétvégi házban elhelyezett kandalló kiváló kiegészítése lehet a hagyományos fűtési rendszernek.

 

 

Nagy előnye, hogy hatalmas tereket be tud fűteni, hiszen a nagy tűztérben komoly méretű tüzet tudunk rakni, amely a levegő folyamatos forgásával kedvező hőérzetet biztosít. Bár nem tárolja olyan jól a hőt, mint a cserépkályha, a kandallókályha mellett szól, hogy gyorsan képes magas hőt biztosítani, így könnyebben illeszthető a család napirendjébe a tűzgyújtás (pl. a munka után hazaérve a vacsorát már ropogó tűz mellett költhetjük el)!

 

Hőt akarunk!

A piacon elérhető kandallók hatásfoka változatos képet mutat. Fontos, hogy ne várjuk el azt egy néhány tízezer forintos készüléktől, amelyet egy milliós bekerülési árú, egyedileg tervezett, korszerű betéttel szerelt cserépkályha tud nyújtani. Sajnos az egyszerű, nyílt tűzterű kandallónk 10% körüli hatásfokkal dolgoznak (az energia 90%-a bizony hasznosítatlanul távozik), de egy átlagos kandallónál 50-70% körüli, egy jól megépített cserépkályhánál 65-75%, míg a legmodernebb kandallóknál 80% feletti a hatásfok!

 

 

Egy lakás fűtésigények kiszámítására egy elsőre bonyolultnak tűnő, ám valójában könnyen alkalmazható képlet áll rendelkezésünkre. Eszerint egy légköbméter kifűtéséhez 50W fűtési teljesítményre van szükségünk. Eszerint egy átlagos, 2,5 méteres belmagasságú, 10 négyzetméteres helyiség fűtési igénye 2,5 x 10 x 50 = 1250 W, azaz 1,25 kW. A modern fűtőberendezések manapság már minden esetben fel van tüntetve, hogy az adott eszköz hány kilowatt leadására képes. A fenti számítást saját lakásunk méreteire alkalmazva minden esetben végezzük el, és a kapott eredményt vessük össze a gyártó által megadott értékkel. A szükségesnél kisebb kandallót semmiképp se válasszunk, hiszen ez képtelen lesz biztosítani a kellő meleget. Egy a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő kandallókályha fűtési teljesítménye ma mérettől/ártól függően 5-10 kW között mozog, így akár egy 180-200 köbméteres légteret is kényelmesen ki lehet fűteni velük.

 

Milyet is válasszak?

Fontos, hogy legyünk tisztában az alaptípusokkal. Válasszunk zárt tűzteres kandallót, mert biztonságosabb és takarékosabb, de az üveglap mögött ugyanúgy élvezhető a tűz látványa! Ezen túlmenően döntsük el, hogy hagyományos kandallót akarunk vagy légfűtésest. Ez utóbbi nem a szoba levegőjét használja, ellenben a kivitelezése bonyolultabb és drágább is. Jó befektetés lehet – bár némi plusz munkával jár a vízteres kandallókályha, amely ötvözi a hagyományos kandalló, és a vegyes tüzelésű kazán előnyeit. Ha nem tudunk, akarunk önállóan terveztetni, akkor válasszunk olyan azonnal beépíthető modellt (ezek jellemzően 250 ezer forint körül már elérhetőek), amelyek néhány óra alatt összeszerelhetőek, de többféle burkolat közül választhatunk a megrendelés során.

 

 

Amire ügyelni kell!

1. A kandalló működése során nagyon sok levegőt használ el, ezért gyakori, alapos szellőztetést igényel!

2. A nagy tűztér miatt fontos a nagy belső átmérőjű kémény használata: ne kössük 150mm alatti átmérőjű kéménybe kandallókályhánkat. Nagyobb betétekhez érdemes nagyobb kéményt építeni!

3. A betét kiválasztása után lássunk a tervezéshez, méretezéshez.

4. A fűtőalkalmatosság 1-1,5 méteres környezetében ne legyen éghető, gyúlékony anyag, amely a nagy hőtől vagy a tűzrakás közben kipattanó szikráktól lángra lobbanhat.

5. Kisgyermek vagy háziállat esetén gondoskodjunk a kandallónk elkülönítéséről, akadályozzuk meg, hogy megégessék magukat.

6. Ha a lakásunk fűtését a tűzifára alapozzuk, akkor mindig gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű száraz tűzifáról, hiszen a nedves fa megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi a begyújtást.

7. A tűzhely kialakításakor ügyeljünk rá, hogy a kandallótisztító seprűk, lapátok esetleg hamuporszívó és a fafűtéshez szükséges egyéb eszközök valamint a tüzelőanyagok, gyújtósok számára is legyen megfelelő tároló – lehetőleg a közelben.

8. Számos olyan eszköz szerezhető be a szakáruházakban a fejszén túl is, ami segíti a fa felaprítását. A tűzifafűrésztől a rönkhasítón át a hamuporszívóig több olyan eszköz érhető el, amely kényelmesebbé teszi a kandallókályhánk kezelését és használatát.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!