Múltkori posztunkban a különféle kályhák, kandallók nyújtotta lehetőségeket tekintettük át, ma megnézzük, milyen lehetőségeink vannak, ha nem ezek az eszközök jelentik a megfelelő alternatívát számunkra. Fűtési lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre, amelyek közül segítségünkkel könnyen megtalálhatja ízlésének, igényeinek és nem utolsó sorban pénztárcájának leginkább megfelelőt.

A fűtőanyag alapján 3 féle fűtési berendezés típust különböztetünk meg: szilárd tüzelőanyaggal, gázzal és elektromos árammal működőeket.

 Szilárd tüzelőanyaggal működő berendezés 

Öntvénykazán: lakóházak, fólia- vagy üvegházak, műhelyek, ipari épületek fűtésére tervezték. Használati melegvizet biztosít a kiépített fűtési rendszer segítségével. Felhalmozódott mezőgazdasági- vagy papírhulladékból hasznos energiát állít elő. Alkalmas fa, barnaszén, brikett és koksz tüzelésére.

Gázzal működő berendezések 

Gázkonvektor: a konvektorok a fűtőelemen áthaladó levegőt melegítik fel és ez cirkulál a helyiségben.

Kondenzációs kazán: a gázkazánok leginkább modernnek számító változatát képviselik. Újdonsága főleg az energiatakarékosságban rejlik, működése alapvetően a vízgőz felhasználásán alapul.

Elektromos árammal működő berendezések

 Az elektromos fűtésnek a korszerű, alacsonyabb energiafelhasználású épületeknél egyre nagyobb a jelentősége, hiszen ezek esetében nincs szükség indokolatlanul nagy fűtőteljesítményű berendezések alkalmazására. Ezt az alacsonyabb igényt pedig jobban megéri elektromos áram segítségével előállítani, mint a gáz vagy szilárd tüzelésű kazánnal, hiszen ezekből a legkisebbek is jóval nagyobb teljesítményűek, mint amire Önnek szüksége van, így felesleges megfizetnie a nagyobb teljesítményt. Az elektromos fűtési rendszerek alkalmazása a szilárd tüzelésűekkel szemben sokkal alacsonyabb bekerülési- és karbantartási költségekkel jár, és könnyebben szabályozhatók is.

Konvektor/ Elektromos mini konvektor: konvektorok nemcsak gáz-, hanem villanytüzeléssel is kaphatóak, termosztáttal, falra szerelhető kivitelben is. Könnyű szerelhetőségének, valamint viszonylag alacsony telepítési költségének köszönhetően nagyon kedvelt fűtési megoldás.

Szinte mindenhol alkalmazható, ahol gyorsan kell megoldani az elektromos fűtést, attól függetlenül, hogy elsődleges vagy másodlagos fűtési rendszerre van szükségünk. Kiválóan alkalmazható olyan helyeken (pl. hétvégi házak), ahol nincsen gáz vagy egyéb fűtési lehetőség.

Alaphelyzetben manuális termosztáttal kerülnek kialakításra, de pl. időkapcsolóval kombinált változatot, valamint digitális programozható termosztáttal ellátott változatot is választhat.

Elektromos fűtőtest: korszerű, modern formájú, kis súlyú, vékony radiátor, mely körül - speciálisan hajlított felületének köszönhetően - tökéletesen áramlik a meleg levegő, amely felemelkedik és így a szoba légterét egyenletesen mozgatja és melegíti fel.

Ezek az elektromos fűtőpanelek közel 100%-os hatékonysággal alakítják hővé az elektromos energiát.

Olajradiátor: az olajradiátor esetében a fűtőszál speciális olajban található. Teljesítménye és fogyasztása a hősugárzókéhoz hasonló, azonban nagyobb teret képes melegen tartani (egy 9 lapos kb. 60 légköbméter fűtésére alkalmas), hosszabb ideig tartja a hőt és biztonságosabb a hősugárzónál, valamint akkor is képes még órákig ontani a meleget magából, ha már nincs bekapcsolva.

Csak kiegészítő fűtésre alkalmazható és felügyelet mellett! Fürdőszobában tilos használni!

Termosztáttal, turbóventilátorral és 24 órás időzítővel is elérhető.

Hősugárzók: a hősugárzók fűtőeleme többnyire huzal (ez a maga a fűtőszál), amely izzásba jön és a hőt közvetlenül adja le a környezetének, illetve ventilátorral felszerelt esetekben a légáramlást ventilátor segíti elő.

Modernebb fajtáinál azonban kvarc, kerámia vagy halogén adja le a hőt, ezek azonban pár ezer forinttal többe kerülnek.

Használatánál nagy a hőingás a helyiségben, ami alacsony komfortérzethez és nagy áramfelvételhez vezet.

Teljesítményük általában szabályozható, maximum 2000 W. Egy ilyen elektromos hősugárzó maximum 10-15 négyzetmétert képes megfelelően befűteni. Hátránya, hogy csak bekapcsolt állapotban fűt.

 Fajtái:

  • Kvarc hősugárzó: a kvarc fűtőtestet a gazdaságos üzemeltetés és a gyors felfűtés jellemzi. Csendes üzemeltetésű, mivel nincs benne ventilátor. Kiválóan alkalmazható fürdőszobai használatra, falra szerelhető változatban is kapható!

  • Halogén hősugárzó: az általa kibocsátott rövidhullámú sugárzás nagyon gyors fűtést tesz lehetővé, ezáltal azonnali meleg érzetet biztosít, alacsony fogyasztás mellett. Kiválóan alkalmazható fürdőszoba, terasz fűtésére is! A kvarc hősugárzó készülékhez képest 5x nagyobb élettartammal bír, szabadban és nedves helyiségben is használható!

  • Ventilátoros hősugárzó: ventilátora segítségével kedvezőbb a meleg levegő eloszlatása, azonban ez okozza hátrányát is, a hangos működést.

Fürdőszobai gyorsfűtő: ha kevés hely áll rendelkezésére a fürdőszobában és általában csak este kell fűteni, akkor ennek segítségével pár másodperc alatt felmelegítheti a helyiséget.

Kerámiabetétes fűtőtest: a fűtőpanelben egy speciális kerámia van elhelyezve, amely működés közben nem izzik, ezért élettartama szinte korlátlan. A fűtőbetét felületét alumínium bordákkal növelik meg, így hatékonyabb hőleadást lehet elérni segítségével. 

Fali ventilátoros fűtőkészülék: távirányítóval, LCD kijelzővel és termosztáttal felszerelt fűtőkészülék, mely kinézetre a split klímákhoz hasonlít.

Hőhullámos fűtőkészülék: köztes hordozó nélkül, azonnal továbbadja az energiát. A fűtőlap által leadott hőhullámok áthatolnak a levegőn anélkül, hogy annak fizikai állapotát megváltoztatnák. A hőhullámok hatására a besugárzott test hőmérséklete megemelkedik. 
Álló és falra szerelhető kivitelben is kapható.

Ipari ventilátoros fűtőkészülék: nagy teljesítményű, ipari felhasználásra készült.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!