Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Melegíts be! - Fűtési alternatívák, kiegészítő fűtés a lakásban

Múltkori posztunkban a különféle kályhák, kandallók nyújtotta lehetőségeket tekintettük át, ma megnézzük, milyen lehetőségeink vannak, ha nem ezek az eszközök jelentik a megfelelő alternatívát számunkra. Fűtési lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre, amelyek közül segítségünkkel könnyen megtalálhatja ízlésének, igényeinek és nem utolsó sorban pénztárcájának leginkább megfelelőt.

A fűtőanyag alapján 3 féle fűtési berendezés típust különböztetünk meg: szilárd tüzelőanyaggal, gázzal és elektromos árammal működőeket.

 Szilárd tüzelőanyaggal működő berendezés 

Öntvénykazán: lakóházak, fólia- vagy üvegházak, műhelyek, ipari épületek fűtésére tervezték. Használati melegvizet biztosít a kiépített fűtési rendszer segítségével. Felhalmozódott mezőgazdasági- vagy papírhulladékból hasznos energiát állít elő. Alkalmas fa, barnaszén, brikett és koksz tüzelésére.

Gázzal működő berendezések 

Gázkonvektor: a konvektorok a fűtőelemen áthaladó levegőt melegítik fel és ez cirkulál a helyiségben.

Kondenzációs kazán: a gázkazánok leginkább modernnek számító változatát képviselik. Újdonsága főleg az energiatakarékosságban rejlik, működése alapvetően a vízgőz felhasználásán alapul.

Elektromos árammal működő berendezések

 Az elektromos fűtésnek a korszerű, alacsonyabb energiafelhasználású épületeknél egyre nagyobb a jelentősége, hiszen ezek esetében nincs szükség indokolatlanul nagy fűtőteljesítményű berendezések alkalmazására. Ezt az alacsonyabb igényt pedig jobban megéri elektromos áram segítségével előállítani, mint a gáz vagy szilárd tüzelésű kazánnal, hiszen ezekből a legkisebbek is jóval nagyobb teljesítményűek, mint amire Önnek szüksége van, így felesleges megfizetnie a nagyobb teljesítményt. Az elektromos fűtési rendszerek alkalmazása a szilárd tüzelésűekkel szemben sokkal alacsonyabb bekerülési- és karbantartási költségekkel jár, és könnyebben szabályozhatók is.

Konvektor/ Elektromos mini konvektor: konvektorok nemcsak gáz-, hanem villanytüzeléssel is kaphatóak, termosztáttal, falra szerelhető kivitelben is. Könnyű szerelhetőségének, valamint viszonylag alacsony telepítési költségének köszönhetően nagyon kedvelt fűtési megoldás.

Szinte mindenhol alkalmazható, ahol gyorsan kell megoldani az elektromos fűtést, attól függetlenül, hogy elsődleges vagy másodlagos fűtési rendszerre van szükségünk. Kiválóan alkalmazható olyan helyeken (pl. hétvégi házak), ahol nincsen gáz vagy egyéb fűtési lehetőség.

Alaphelyzetben manuális termosztáttal kerülnek kialakításra, de pl. időkapcsolóval kombinált változatot, valamint digitális programozható termosztáttal ellátott változatot is választhat.

Elektromos fűtőtest: korszerű, modern formájú, kis súlyú, vékony radiátor, mely körül - speciálisan hajlított felületének köszönhetően - tökéletesen áramlik a meleg levegő, amely felemelkedik és így a szoba légterét egyenletesen mozgatja és melegíti fel.

Ezek az elektromos fűtőpanelek közel 100%-os hatékonysággal alakítják hővé az elektromos energiát.

Olajradiátor: az olajradiátor esetében a fűtőszál speciális olajban található. Teljesítménye és fogyasztása a hősugárzókéhoz hasonló, azonban nagyobb teret képes melegen tartani (egy 9 lapos kb. 60 légköbméter fűtésére alkalmas), hosszabb ideig tartja a hőt és biztonságosabb a hősugárzónál, valamint akkor is képes még órákig ontani a meleget magából, ha már nincs bekapcsolva.

Csak kiegészítő fűtésre alkalmazható és felügyelet mellett! Fürdőszobában tilos használni!

Termosztáttal, turbóventilátorral és 24 órás időzítővel is elérhető.

Hősugárzók: a hősugárzók fűtőeleme többnyire huzal (ez a maga a fűtőszál), amely izzásba jön és a hőt közvetlenül adja le a környezetének, illetve ventilátorral felszerelt esetekben a légáramlást ventilátor segíti elő.

Modernebb fajtáinál azonban kvarc, kerámia vagy halogén adja le a hőt, ezek azonban pár ezer forinttal többe kerülnek.

Használatánál nagy a hőingás a helyiségben, ami alacsony komfortérzethez és nagy áramfelvételhez vezet.

Teljesítményük általában szabályozható, maximum 2000 W. Egy ilyen elektromos hősugárzó maximum 10-15 négyzetmétert képes megfelelően befűteni. Hátránya, hogy csak bekapcsolt állapotban fűt.

 Fajtái:

 • Kvarc hősugárzó: a kvarc fűtőtestet a gazdaságos üzemeltetés és a gyors felfűtés jellemzi. Csendes üzemeltetésű, mivel nincs benne ventilátor. Kiválóan alkalmazható fürdőszobai használatra, falra szerelhető változatban is kapható!

 • Halogén hősugárzó: az általa kibocsátott rövidhullámú sugárzás nagyon gyors fűtést tesz lehetővé, ezáltal azonnali meleg érzetet biztosít, alacsony fogyasztás mellett. Kiválóan alkalmazható fürdőszoba, terasz fűtésére is! A kvarc hősugárzó készülékhez képest 5x nagyobb élettartammal bír, szabadban és nedves helyiségben is használható!

 • Ventilátoros hősugárzó: ventilátora segítségével kedvezőbb a meleg levegő eloszlatása, azonban ez okozza hátrányát is, a hangos működést.

Fürdőszobai gyorsfűtő: ha kevés hely áll rendelkezésére a fürdőszobában és általában csak este kell fűteni, akkor ennek segítségével pár másodperc alatt felmelegítheti a helyiséget.

Kerámiabetétes fűtőtest: a fűtőpanelben egy speciális kerámia van elhelyezve, amely működés közben nem izzik, ezért élettartama szinte korlátlan. A fűtőbetét felületét alumínium bordákkal növelik meg, így hatékonyabb hőleadást lehet elérni segítségével. 

Fali ventilátoros fűtőkészülék: távirányítóval, LCD kijelzővel és termosztáttal felszerelt fűtőkészülék, mely kinézetre a split klímákhoz hasonlít.

Hőhullámos fűtőkészülék: köztes hordozó nélkül, azonnal továbbadja az energiát. A fűtőlap által leadott hőhullámok áthatolnak a levegőn anélkül, hogy annak fizikai állapotát megváltoztatnák. A hőhullámok hatására a besugárzott test hőmérséklete megemelkedik. 
Álló és falra szerelhető kivitelben is kapható.

Ipari ventilátoros fűtőkészülék: nagy teljesítményű, ipari felhasználásra készült.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Tüzes elegancia: fűtés kandallóval

A kandalló nemcsak egy praktikus fűtési eszköz, hanem egy berendezési tárgy is, mely formájával, színével és stílusával meghatározó eleme egy helyiségnek. A lobogó tűz látványa meghitt, békés hangulatot kölcsönöz a szürke hétköznapoknak is.

A különféle kandallók az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítottak és egyre többféle tüzelőeszközzel működő és egyre változatosabb technológián alapuló típusok jelentek meg a kínálatban.

Az Ön számára legmegfelelőbb típus kiválasztásához érdemes néhány dolgot fontolóra vennie:

 • Van-e lehetőség a meglévő kéménybekötésre vagy tud-e építeni egy új kéményt? Ha a válasza nem, akkor sem kell lemondania a látványról, az elektromos kandallót Önnek találták ki!
 • Figyelembe kell vennie a kémény fajtáját és átmérőjét is. Nyílt égésterű, fatüzelésű kandallók esetében 200-250 mm-es, zárt égésterű kandallókhoz 120/150-200 mm-es kéményszükséges.
 • Mekkora helyiséget szeretne fűteni és milyen időközönként? Ha csak néha szeretné használni és inkább hangulati szerepet tölt be, mintsem az egész lakás fűtését ezzel oldja meg, akkor a hagyományos fatüzelésű kandalló az ideális megoldás. Ha a központi fűtésre is szeretne rásegíteni, esetleg kiváltani azt és még a melegvizet is ezzel szeretné előállítani, akkor a vízteres kandalló a megfelelő!
 • Ha nem szeretne a fa beszerzésével, aprításával, tárolásával és az ezzel együttjáró kosszal birkózni és állandóan a tüzet figyelni, válassza a pellettel működő típust!
 • Ügyeljen a teljesítmény gondos megválasztására is, melyet a hőszükséglet függvényében kell meghatároznia!

Milyen kandallók közül választhat?

Típusát tekintve megkülönböztetünk épített, lemez- és öntvénykandallót.

Az épített kandalló lelke a jól megválasztott kandallóbetét. Ennek alapvetően két típusát különböztetjük meg: a fűtőkészülékeket és a látványkészülékeket.

A fűtőkészülékek elsősorban fűtésre készültek, minden más tulajdonságuk ennek van alárendelve. Ajtajuk masszív, kis üveggel ellátott, kívülről hamuzhatóak. Két típusa létezik: a központi fűtéses (vízteres) és a légfűtéses kandalló. Akár folyamatos üzemelésre is alkalmasak!

A látványkészülék tervezésénél a tűz látványának minél teljesebb élvezhetősége volt a szempont, itt minden a látványnak van alárendelve, a kényelem másodlagos szempont. Az ilyen típusú kandallók lényegesen magasabb árfekvésűek és nem utolsósorban csak  szakaszos üzemmódban üzemeltethetők.

Építési szempontból szintén kétféle csoportot különböztetünk meg: a nyitott és a zárt tűzterű kandallót.

A nyitott tűzterű kandalló előnye, hogy a tűz látványán túl a parázsló fa illata is nagyban hozzájárul az élményhez. Hangulati és látványelemnek tökéletesen megfelel, fő fűtésre azonban ez a típus nem alkalmas, ugyanis hatásfoka 10-50%-os és csak kifejezetten nagy kéménnyel rendelkező házba választható. Ne feledkezzen el arról sem, hogy ez a típus az égéshez a lakás levegőjét használja, ezért gyakran kell szellőztetni.

A zárt tűzterű kandallónak jóval nagyobb a hatásfoka – akár 80% is lehetés emiatt főfűtésre is alkalmas – és abban az esetben is választhatja, ha a kéménye szűk és alacsony. Sőt, még a kipattanó szikrától sem kell tartania.

Tüzeléstechnikailag megkülönböztetünk fa-, szén- és villanyfűtéses kandallót.

Hagyományos fatüzelésű kandallók

Ennek a típusnak is sokféle beépítési módja és formája létezik. Előnye, hogy kevés fával is hatalmas hőt képes leadni, gyorsan felmelegszik, és ezáltal hamar kezdi el leadni a hőt. Hátránya, hogy ezt a nagy hőmennyiséget egy helyiségben adja le, ezáltal a közvetlen környezetét védeni kell, az egész ház fűtésére viszont nem alkalmas.

Légfűtéses kandallók

Ez a típus a hagyományos kandallók továbbfejlesztett változata, mert a meleg levegő átirányításával nemcsak annak a helyiségnek a fűtésére nyílik lehetőség, amelyikben elhelyezkedik. (emiatt kerül többe)Elsősorban kiegészítő fűtésként jöhetnek szóba, ügyesen használva az éves fűtésszámla 30-40%-a is megspórolható.

Pellet tüzelésű kandallók

Újrahasznosított fa vagy faipari melléktermék szükséges a fűtésére ezért környezetbarát termék. Hátrányai között a magas árat és az üzemeltetéshez szükséges pelletviszonylag magas árátlehet megemlíteni, valamint azt, hogy ennél a típusnál a fa égésének látványáról is le kell mondania. Előnyei közé tartozik, hogy használatával egy teljesen önálló fűtési rendszerre tehet szert, tehát függetlenítheti magát a gázszolgáltatótól, rendkívül kényelmes, szinte egyáltalán nem igényel odafigyelést, mert a pelletet automata adagolja és hamu is alig marad utána.

Alternatív megoldás a pellettel való tüzelésre a pelletkosár, amely alkalmas minimum 17 cm átmérőjű tűztérben való elhelyezésre cserépkályhában, kandallóban, kályhában.

Vízteres kandallók

Ez a típus az utóbbi évtized technikai újdonsága, mely a hagyományos fatüzelésű kandalló és a vegyes tüzelésű kazán előnyeit ötvözi.  A tűzteret egy víztartály veszi körül és a lángok a vizet melegítik fel, majd az így felmelegített víz biztosítja a háztartás melegvíz szükségletét és közben a központi fűtés funkcióját is ellátja. Hátránya a viszonylag magas ár és a központi fűtéssel való összekötés többletköltsége, hosszú távon azonban megtérül.  A fűtési szezonon kívül a háztartás melegvíz-ellátásról azonban külön gondoskodnia kell!

Elektromos kandallók

Akinek nincs lehetősége kémény kialakítására (pl. tömblakásban), mégsem szeretne lemondani a kandalló látványa által nyújtott hangulatról, azoknak találták ki az elektromos kandallót. Nagyon egyszerűen beszerelhető, nem igényel semmilyen utólagos karbantartást, nincs hamu és piszok. Arönkök és lángok látványa pedig igazán élethűvé teszi az élményt.

Biztonság

Kevés szó esett még a biztonságról! Nemcsak a kipattanó szikra, hanem a szénmonoxid is veszélyt jelenthet! A megfelelő kéménnyel és annak rendszeres tisztántartásával minimálisra csökkentheti a szénmonoxid mérgezést, ám sajnos még így is előfordulhat baleset, ezért különösen fontos, hogy beszerezzen egy megbízható CO-jelző készüléket, mely hatékonyan védi Önt és családját!

Ha a hagyományos fatüzelésű kandalló mellett döntött és a faaprítást sem akarja másra bízni, ezek az eszközök nagyban megkönnyítik a munkáját:

Ha inkább másra bízza, ezt is megteheti, ebben az esetben is óriási választék áll rendelkezésére az áruházakban folyamatosan garantált készletekkel, így nem kell előre egy összegben elköltenie a pénzét a tüzelő megvásárlására feleslegesen, hanem szakaszosan is megvásárolhatja az éppen szükséges mennyiséget:

Ha már szerencsés kandalló tulajdonos, a tisztításáról Önnek is gondoskodnia kell! Íme, néhány praktikus eszköz, melyekkel gyerekjáték lesz ez a munka:

És ha már nem bírja szusszal, hívja segítségül ezt a dekoratív fújtatót, melyet nemcsak a kandallójához, hanem a grillsütőjéhez is használhat!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Teraszfűtés – hidegben is grillezünk!

Ma még hihetetlennek tűnik, amikor dideregve kinézünk az ablakon, de hamarosan itt lesz az ideje a kerti grillpartiknak. Eljön az idő, hogy elkezdjük a sütögetést, de amint lemegy a nap, elviselhetetlenné kezd válni a hideg. Ilyenkor jól jön, ha kicsit be tudunk fűteni valamivel: ehhez kiváló lehetőséget kínálnak a különböző kültéri hősugárzók. Segítségükkel könnyűszerrel meghosszabbítható a grillszezon, hűvös estéken nem kell bevonulnunk a meleg lakásba, hanem odakint folytathatjuk a hangulatos kerti partit.

De mi a legjobb megoldás? Be kellene fűteni, de mivel?

Teraszhősugárzó

Jó néhány évvel ezelőtt tűntek fel az első teraszhősugárzók, más néven hőkandeláberek, először a drágább vendéglátóipari egységek teraszain. A készülékek (ugyanúgy, mint a legtöbb kültéri fűtőtest esetében) működési elve az ember hőérzetén alapul. A nem lehatárolható hatalmas külső tér miatt irreális cél lenne a levegő teljes felfűtése, ezért az a fontos, hogy a készülék hatáskörében tartózkodó emberek úgy érezzék, testük hőt vehet fel a hőleadás helyett, így pozitív legyen a hőérzet. A felülről érkező hőt ráadásul melegebbnek érezzük, így sokkal hatékonyabban fokozza hőérzetünket, mint bármilyen másik irányból származó hősugárzás.

A legtöbb teraszhősugárzó hagyományos, 11 kg-os pb gázpalackról üzemeltethető, és körülbelül 20- 25 négyzetméternyi terület felfűtésére alkalmas, úgy, hogy hatósugarában 8-10 °C-kal érezzük melegebbnek a levegőt a külső hőmérsékletnél.

Fontos tudni, hogy ezek a szerkezetek a legtöbb esetben olyan biztonsági szeleppel vannak ellátva, amely megakadályozza, hogy felboruláskor komolyabb baleset következzen be. A szelep sok esetben már a hősugárzó 30°-os billenésekor elzárja a gáz útját, vagy legalább hangjelzéssel figyelmeztet. A biztonságos üzemeltetés miatt mindig figyeljünk arra, hogy a hősugárzó felett 1,5 méteren belül, illetve az égőfej közvetlen közelében sehol ne legyen éghető anyag.

Minél nagyobb a hőkandeláber tetején lévő hőterelő tányér (általában 80 cm), annál nagyobb a befűtött terület nagysága. Fogyasztásuk 500-1000 g pb gáz körül alakul óránként. Itt is léteznek jóval takarékosabb típusok, például a SUNFORCE Radiant Power égőfejjel felszerelt termékek, amelyek gázfogyasztása mindössze 350 g / óra, ami azt jelenti, hogy egy hagyományos gázpalackkal akár több mint 30 órán keresztül fűthetünk.

Már hazánkban is kaphatók olyan típusok, amelyeknél a hőterelő tányér billenthető, így a hősugárzás iránya változtatható, ami tovább növeli a fűtés hatékonyságát, illetve 1 m-ről 2 m-re növeli a hatótávolságát a billentés irányába.

A fentieket összefoglalva megállapítható, hogy ma már sokféle modern, csendes és takarékos teraszhősugárzó közül válogathatunk. Úgy tűnik, a számunkra megfelelő választás leginkább a terasz méretének, a teraszfűtésre szánt összegnek, illetve a kedvező üzemeltetési költség fontosságának függvénye. Ha hajlandóak vagyunk egy kicsit nagyobb összeget rászánni, akkor a billenthető fejű Radiant Power égőfejes teraszhősugárzóval hosszú távra, és nem elhanyagolható módon alacsony fenntartási költségek mellett meg tudjuk oldani a kellemesen meleg nyári estéket.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Áttérés kondenzációs gázkazánra – megéri?

Mi a kondenzációs kazán működésének lényege?

Az, hogy nem csak a gáz elégetésével felszabaduló hőt használja fel, hanem a füstgázban lévő vízgőz hőjét is, ami a hagyományos működési elvű kazánok esetében a kéményen keresztül távozik. A kazánban létrejövő kondenzáció során napi néhány liter kondenzvíz keletkezik, amelyet a csatornába vezetünk, ha kell, speciális szennyvízátemelő segítségével.

Mik az előnyei, hátrányai?

A hagyományos gázkazán használatához képest a magasabb beszerzési árán kívül (egy jó minőségű kondenzációs fali kazán ára 240.000 Ft környékén kezdődik) mást nem nagyon lehet felsorolni, előnye viszont annál több van:

 • az összes kazántípus közül a leghatékonyabban hasznosítja a fűtőanyagot
 • alacsony környezet-, illetve levegőszennyezés
 • hivatalos adatok szerint 15-30 %-kal kevesebb gázt használnak fel egységnyi hőenergia előállításához, de a tapasztalati adatok azt mutatják, hogy egy kondenzációs kazánnal korszerűsített közepes méretű családi háznál akár 40% megtakarítás is elérhető
 • kisebb sugárzási veszteség az alacsony hőmérsékletű üzemelés miatt
 • 8-10%-kal kisebb füstgáz hőveszteség
 • sokkal biztonságosabb üzem - a speciális dupla falú kémény (zárt rendszerű üzem) miatt csak a külső térből nyeri a gáz elégetéséhez szükséges oxigént.

Milyen járulékos költségei vannak?

Tervezés – engedélyeztetés - új terv esetén fel kell készülnünk arra, hogy az eredeti építkezésünk befejezése óta eltelt időben megváltoztak a vonatkozó törvények, és emiatt gáztervünknek már az új szabványoknak kell megfelelnie. Például ha a konyhában gáztűzhelyünk van, akkor ablakra vagy falba szerelhető légbeeresztő beszerelését írhatják elő, ami további – beszereléssel együtt akár 10-50.000 forint többletköltséggel járhat. Ugyanez a többletköltség merül fel abban az esetben is, ha hagyományos, nem kondenzációs kazánra szeretnénk váltani.

Kéménybélelés – a kémény magasságától függően 70-150.000 forint közötti összegbe kerülhet, amihez hozzájön a kémény hatósági átadásának a körülbelül 50.000 forintos költsége.

Szennyvízátemelő: enyhén savas kémhatású szennyvíz elvezetésére alkalmas szennyvízátemelő szivattyú beépítése lehet szükséges, a csatornarendszer magassági elhelyezkedésének függvényében.

Indirekt tároló: ekkora léptékű felújítás esetén logikus azt is átgondolnunk, hogy nem kellene-e a használati meleg víz előállítását is modernizálnunk? Ésszerű döntés lehet a régi, korszerűtlen, nagy fogyasztású villanybojler, vagy a hosszú évek alatt a vízkőtől tönkrement indirekt melegvíz-tároló lecserélése. Egy 120-160 literes tároló kényelmesen kielégíti egy 4-5 tagú család igényeit. 

Beszerelési, beüzemelési, üzemeltetési költségek: a szükséges segédanyagokkal együtt a régi kazán le- és az új felszerelése hozzávetőlegesen 50-100.000 forint körül alakul, ehhez jönnek a kémény költségei, illetve a kazán hivatalos szakember általi beüzemelésének költsége, ami típustól függően 20-30.000 forint körül alakul. Sok gyártó előírja az évenkénti kötelező karbantartást is.

Mennyi idő alatt térül meg a beruházás? Ha beleszámítjuk azt is, hogy a régi kazánunkat esetleg el tudjuk adni, akkor rendszerint a teljes beruházás 3-4 év alatt megtérül.

Érdemes figyelni az Új Széchenyi Terv weboldalán a rendszeresen felbukkanó Zöld Beruházási Rendszer keretein belül megjelenő pályázati lehetőségeket, mert ha egy komplex energia-megtakarítási projektet hajtunk végre, akkor akár beruházásunk 30-50%-át visszakaphatjuk vissza nem térítendő támogatás formájában.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Spórolj a fűtésdíjjal! – 1. rész

Az első fűtésszámlák kézhez kapása sokaknak ér fel egy komoly sokkal, ezért érdemes körbejárnunk, hogy mit tehetünk, ha szeretnénk visszafogni fogyasztásunkat. Számos ötlet létezik a kiegészítő fűtés beüzemelésén át a különféle alternatív energiaforrások alkalmazásáig. Egyben azonban egységes az energetikai szakma: ha már befűtöttünk, ne engedjük megszökni a meleget! Szigetelési gyorstalpaló sorozatunkban most az alapoknál kezdjük: megnézzük mi, miből készül, miért jó, és mire való a hőszigetelés terén!


Egyes szakértők úgy vélik, akár 70% megtakarítást is elérhetünk a ház vagy lakás hatékony szigetelésével. Márpedig, ha figyelembe vesszük, hogy a háztartási energiaköltségek kb. 60-70 százalékáért felel a fűtés, akkor ez komoly megtakarítást jelent a családi kasszában. Szakemberek szerint a szigetelés terén hazánk jelentősen le van maradva, nemcsak a környezet- és energiatudatos észak-európai államoktól (a svédek, finnek és norvégok állnak az élen), de még a hasonló éghajlati tulajdonságokkal bíró osztrák, szlovák vagy szlovén háztartásoktól is, hiszen nálunk az otthonok négyötöde gyengén vagy egyáltalán nem szigetelt.

Mit mondanak a számok?
A korábban már tárgyalt alkalmi megoldások természetesen segítenek egy rosszul záró ablak-ajtó esetén, de ha a hosszú távon tervezünk, akkor elkerülhetetlen a homlokzat és a födém tökéletes szigetelése. Ehhez a korszerű anyagok és technológiák széles választéka áll rendelkezésre. Úgy tartják, a ház tervezésekor az ingatlan beruházási értékének néhány százalékát érdemes elkülöníteni a szigetelésre. Ez azonban a megfelelő technológiák alkalmazásával akár 4-5 év alatt megtérülhet a tulajdonosok számára. 30 év alatt pedig – a jelenlegi, de folyamatosan emelkedő gázárak mellett – minden befektetett forint 7-8 forintot hoz a lakóknak. Minél rosszabb a szigetelésünk, természetesen annál nagyobb hasznot hoz, ha beruházunk egy hőszigetelő rendszerbe. Egy 60-70-es években épült téglaház, vagy egy 80-as évekbeli B30-as téglával felhúzott épület esetében komoly eredményeket érhetünk el!

Lakóház hőtérképe szigetelés előtt és után - szivárgó celsiusok

A homlokzati szigetelés esetén például a vastagság minden 1cm-es növekedése 3-4% energia-megtakarítást eredményez. Egy épület hőveszteségének körülbelül 30%-a a falakon keresztül távozik. A tetőn további 25-30%, az ablakokon kb. 10-25%, a padlón és a födémen 10-15% és, ne feledkezzünk meg a kéményről sem. Ezért tehát a homlokzat mellett a többi elem burkolása és a nyílászárók cseréje is elengedhetetlen a tökéletes hő-megtartáshoz.

Mivel dolgozzunk?
A korszerű szigeteléstechnikában elsősorban ásvány, illetve üveggyapot, kőzet-, vagy fagyapot alapanyagokkal dolgoznak. Az egészségre veszélytelen, újrahasznosított üvegből készült és újrahasznosítható ásványgyapot táblák elsősorban a födémeken, a magastetőkön, a belső válaszfalakon és a szerelt homlokzatokon fejtik ki jótékony hatásukat. Pára- és légáteresztő képessége kiváló, ezért a szellőzést biztosítja, miközben nem gombásodik és penészedik, illetve a rágcsálóknak, kártevőknek sem kedvenc élőhelye. Az A1-es tűzveszélyességi osztályba sorolt termékek nem éghetőek. Az üveggyapot kiváló hangszigetelő, formatartása szintén kitűnő, ugyanakkor puha tapintású, egyáltalán nem szúr vagy porzik. A különféle ECO jelzésű modellek esetében abban is biztosak lehetünk, hogy kötőanyagként is megújuló forrásokat használtak fel a korábbi, kőolaj alapúakkal szemben.

A kőzetgyapot természetes eredetű, elsősorban bazaltból és újrahasznosított anyagokból előállított hőszigetelő anyag. Kitűnő hő és hangszigetelő, rendkívül tartós, jól alakítható, éghetetlen és az egészségre ártalmatlan. Az előzőhöz hasonlóan alkalmas a padlások, födémek, és a tetők (szarufaközi) szigetelésére, de alacsony hőtágulási mutatói miatt a homlokzat extrém időjárási terhelését is elbírják a vakolható elemek.  A nagy sűrűségű anyagok jól bírják a terhelést, a lépésálló táblák az emeletek hő- és hangszigetelését akár egy lépésben megoldják.

Egyre több esetben alkalmazzák a fagyapotot, elsősorban a látható felületek dekoratív burkolására, hő- és hangszigetelésére. Merev, ezért könnyen, hulladékmentesen  méretre vágható. Kiválóak az akusztikai tulajdonságai, ezért elsősorban olyan helyeken érdemes alkalmazni, ahol fontos a hang kirekesztése. A többrétegű – pl. ásványgyapot maggal szerelt – lapok akár a homlokzaton is megállják a helyüket, de azokra a helyekre is ajánlott, ahol a hőhíd-képződést kívánjuk megakadályozni (koszorúk, beton áthidalók).

Folyt. köv.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

4 Tovább
«
12

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek