Ma még hihetetlennek tűnik, amikor dideregve kinézünk az ablakon, de hamarosan itt lesz az ideje a kerti grillpartiknak. Eljön az idő, hogy elkezdjük a sütögetést, de amint lemegy a nap, elviselhetetlenné kezd válni a hideg. Ilyenkor jól jön, ha kicsit be tudunk fűteni valamivel: ehhez kiváló lehetőséget kínálnak a különböző kültéri hősugárzók. Segítségükkel könnyűszerrel meghosszabbítható a grillszezon, hűvös estéken nem kell bevonulnunk a meleg lakásba, hanem odakint folytathatjuk a hangulatos kerti partit.

De mi a legjobb megoldás? Be kellene fűteni, de mivel?

Teraszhősugárzó

Jó néhány évvel ezelőtt tűntek fel az első teraszhősugárzók, más néven hőkandeláberek, először a drágább vendéglátóipari egységek teraszain. A készülékek (ugyanúgy, mint a legtöbb kültéri fűtőtest esetében) működési elve az ember hőérzetén alapul. A nem lehatárolható hatalmas külső tér miatt irreális cél lenne a levegő teljes felfűtése, ezért az a fontos, hogy a készülék hatáskörében tartózkodó emberek úgy érezzék, testük hőt vehet fel a hőleadás helyett, így pozitív legyen a hőérzet. A felülről érkező hőt ráadásul melegebbnek érezzük, így sokkal hatékonyabban fokozza hőérzetünket, mint bármilyen másik irányból származó hősugárzás.

A legtöbb teraszhősugárzó hagyományos, 11 kg-os pb gázpalackról üzemeltethető, és körülbelül 20- 25 négyzetméternyi terület felfűtésére alkalmas, úgy, hogy hatósugarában 8-10 °C-kal érezzük melegebbnek a levegőt a külső hőmérsékletnél.

Fontos tudni, hogy ezek a szerkezetek a legtöbb esetben olyan biztonsági szeleppel vannak ellátva, amely megakadályozza, hogy felboruláskor komolyabb baleset következzen be. A szelep sok esetben már a hősugárzó 30°-os billenésekor elzárja a gáz útját, vagy legalább hangjelzéssel figyelmeztet. A biztonságos üzemeltetés miatt mindig figyeljünk arra, hogy a hősugárzó felett 1,5 méteren belül, illetve az égőfej közvetlen közelében sehol ne legyen éghető anyag.

Minél nagyobb a hőkandeláber tetején lévő hőterelő tányér (általában 80 cm), annál nagyobb a befűtött terület nagysága. Fogyasztásuk 500-1000 g pb gáz körül alakul óránként. Itt is léteznek jóval takarékosabb típusok, például a SUNFORCE Radiant Power égőfejjel felszerelt termékek, amelyek gázfogyasztása mindössze 350 g / óra, ami azt jelenti, hogy egy hagyományos gázpalackkal akár több mint 30 órán keresztül fűthetünk.

Már hazánkban is kaphatók olyan típusok, amelyeknél a hőterelő tányér billenthető, így a hősugárzás iránya változtatható, ami tovább növeli a fűtés hatékonyságát, illetve 1 m-ről 2 m-re növeli a hatótávolságát a billentés irányába.

A fentieket összefoglalva megállapítható, hogy ma már sokféle modern, csendes és takarékos teraszhősugárzó közül válogathatunk. Úgy tűnik, a számunkra megfelelő választás leginkább a terasz méretének, a teraszfűtésre szánt összegnek, illetve a kedvező üzemeltetési költség fontosságának függvénye. Ha hajlandóak vagyunk egy kicsit nagyobb összeget rászánni, akkor a billenthető fejű Radiant Power égőfejes teraszhősugárzóval hosszú távra, és nem elhanyagolható módon alacsony fenntartási költségek mellett meg tudjuk oldani a kellemesen meleg nyári estéket.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!