Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kerti bútorok – melyiket válasszam?

Sokan úgy gondolják, hogy a ház csinosítását elsősorban a falakon belül kell megtennünk, pedig tévednek. Ha valaki közeledik a házunkhoz először a kert, a veranda tűnik fel, melynek ugyanúgy kellene tükröznie ízlésünket, mint a ház belső részeinek. A kert és a terasz díszítésének egyik legegyszerűbb módja a növényeken kívül a kerti bútorok használata.

Egy megfelelően megválasztott bútordarab kellemes hátteret ad a családi és baráti összejövetelekhez.

Egy bő évtizeddel ezelőtt még üdítő színfolt volt a fehér műanyag bútorok mellett helyenként megjelenő trópusi fából, majd néhány évvel később a speciális, matt, nem rozsdásodó fémbútor, melyet a rozsdamentes acélvázú és szintetikus fonatból készült bútorok követtek. Ez is mutatja, hogy több új megoldás és anyag született, melyek lassan de biztosan elmossák a kinti és a benti bútorok közötti kontrasztot, hiszen ezekkel az új megoldásokkal már a nappalink kényelmét tudják biztosítani számunkra időjárásálló formában.

A választék valósággal lenyűgöző, és egyben kétségbeejtő is, ha még nem rendelkezünk kellő tapasztalattal a különböző anyagok tekintetében.

Összeállításunkban ebben szeretnénk segítségükre lenni.

Az időjárás-állóság az ár mellett az egyik legfontosabb választási tényező, ugyanis a kültéri viszonyok, a nagy hőmérsékletingadozás, a hó, a fagy, az UV-sugárzás komoly kihívásnak teszik ki a kinti bútorok anyagait, ezért erre kiemelt figyelmet fordítsunk a választás során, hogy sokáig, változatlan minőségben tudjuk élvezni a bútorainkat!

Nézzük, milyen választék áll rendelkezésünkre!

Fabútorok

Kertünkbe az egyik legtermészetesebb választás a fa kerti bútor. Ezek többféle fajtából készülhetnek. Ilyenek lehetnek az európai fafajták (tölgy, fenyő, akác), de lehetőségünk van választani a trópusokról származó fából (legelterjedtebb a teakfa, eukaliptusz) készült termékek közül is. A fából készült bútoraink között FSC tanúsítvánnyal rendelkező kemény- és eukaliptuszfából gyártott darabok találhatóak, azaz ezek a termékeink fenntartható és felelős erdőgazdálkodásból származó, rendkívül ellenálló keményfából készültek.

Ahhoz, hogy sokáig szolgálják kényelmünket évenkénti olajos átkenésre és rendszeres karbantartásra van szükségük. A por és a kosz eltávolításához először langyos mosószeres vízzel mossuk le! Ne súroljuk és lemosás után mindig szárítsuk meg, de ez ne a tűző napon történjen! A már megszáradt darabokat viaszos ápolószerrel kenjük be és puha, száraz ruhával fényesítsük!

- Fém bútorok

Egyik legelterjedtebb fajtája az alumíniumból készült bútorok, melyek tekintetében sokféle variációval találkozhatunk: létezik fémrácsos, műanyaggal kevert fából készült, vászonnal ötvözött változat is. Ezek a fajta bútorok időjárásállóak és nem igényelnek különösebb ápolást, cserébe könnyűek, kényelmesek, stabilak, és rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek.

Védelmük érdekében egész évben lehetőség szerint tartsuk őket száraz helyen. A krómozott felületről nedves ruhával távolítsuk el a koszt, majd rögtön utána puha ronggyal töröljük szárazra! Erős, durva, maró hatású mosószert soha ne használjunk, mert ezzel bútoraink elvesztik fényüket.

Polyrattan bútorok

Rendkívül stabil, műanyag rattan szál, speciálisan kerti bútorok számára kialakítva. 100%-ban UV-, időjárás és folt ellenálló, könnyen tisztítható, környezetbarát termék, mely külső sérülés nélkül akár egész éven át bármilyen időjárást kibír és közben gyönyörű, elegáns, mediterrán megjelenést biztosít. Ezek a fajta bútorok rozsdamentes alumínium vázzal készültek, melyek kiváló stabilitást biztosítanak, korrózióállóak és nem utolsó sorban könnyűek, ezáltal könnyen mozgathatóak is.

Ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről sem! Egy jól megválasztott párnagarnitúra számunkra kényelmet, bútoraink számára változatos megjelenést biztosíthat, egy kellemes összhangot biztosító napernyő tökéletes harmóniában lehet a bútorainkkal és egyben még komfortosabbá, még kényelmesebbé teheti a szabadban töltött időnket.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Kültéri teraszburkolatok

A kerti út, a terasz, a kültéri medence a burkolásnak egy különleges területe, ahol a hagyományos lehetőségek mellett már számtalan izgalmas, egyedi és különleges anyag közül választhatunk. A burkolat helyes fajtájának megválasztásával tökéletes összhangot teremthetünk a ház és annak környezete között.

A legszélesebb körben elterjedt kerámia és dekorbeton burkolatok mellett az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódítanak az újra felfedezett égetett dísztéglák, az egzotikus- és trópusi faburkolatok valamint a hazánkban még újdonságnak számító WPC és BPC.

A kültéri burkolatoknak több fajtáját is megkülönböztetjük:

Beton térkő

A betonból készült térkövet bátran alkalmazhatjuk a kert bármely részén, hiszen minden stílushoz illeszkedik. Alkalmazása jóval több lehetőséget rejt magában, mint azt elsőre gondolnánk. Tökéletes komplementerei lehetnek a modern, valamint a mediterrán vagy romantikus kerteknek.

Terméskő

Leggyakrabban akkor használjuk, ha mediterrán jellegű hatást szeretnénk elérni.  Ezek az anyagok nemes egyszerűséggel harmonizálnak környezetükkel és nyújtanak mind látványban, mind érzetben finom összhangot és egészséges komfortérzetet, valamint biztosítják az időtlenség érzését is.

Kerámia

A kültéri kerámiák az egyik leginkább elterjedt burkolatfajták a ház körül. Választékuk gazdagsága alkalmassá teszi őket bármilyen stílusú terasz, járda és medence környékének burkolására. A stílus kiválasztásán kívül figyelembe kell vennünk a biztonságot (csúszásmentesség) és a tartósságot (kopásállóság, karcállóság) is. Kizárólag olyan burkolatot és segédanyagot válasszunk, melyek kültéri használatra alkalmasak és ne dőljünk be az olyan „praktikus” tanácsoknak, miszerint a terasz úgyis tető alatt van és megfelel a beltéri burkolat, ragasztó valamint fúgázó használata.

Dísztégla

A burkoló tégla reneszánszát éli, melyhez nagyban hozzájárul széleskörű felhasználhatósága. Alkalmazható kerítések, homlokzatok és lábazatok egyedi burkolataként. Fontos, hogy ezeket a burkolatokat megóvjuk az időjárás viszontagságaitól, ellenállóvá tegyük az UV sugárzással és a nedvességgel szemben. Ezt impregnálással érhetjük el. Az ilyen módon kezelt téglák ellenállnak a fagykároknak, a foltosodásnak, nehezebben koszolódnak, páraáteresztő képességük ugyanakkor nem változik, miközben esztétikájukon kívül hatékony hőszigetelést biztosítanak.

Fa

Manapság egyre többen és egyre szívesebben használnak természetes faburkolatot nemcsak a házban, hanem annak környékén is.  Akármilyen fajtát is választunk, biztosak lehetünk benne, hogy egyszerre elegáns és karakteres elemévé válik kertünknek. Ehhez már csak ráadásként jönnek kedvező tulajdonságai, miszerint kellemes érzetet nyújt a meztelen talpaknak, nem forrósodik át a legtűzőbb nyári napon sem, felülete nem csillog, ezért nem bántja napsütésben a szemünket. Ideális választás a medence mellé is, mivel garantáltan csúszásmentes, biztonságos és ellenáll a víz hatásainak.

Fajtáját tekintve választhatunk hazai és egzotikus fák közül is, melyek lerakhatóak betonfelületre vagy akár kavicságyra is. Ha hazai fajta lerakása mellett döntünk, figyeljünk arra, hogy minden esetben speciálisan kezelt, kültéri használatra is alkalmas keményfa mellett tegyük le a voksunkat. A hazainál szélesebb kínálatot találunk az egzotikus fából készült burkolatok között (teak, ipe, bankirai, cumaru, stb.). Fontos tudni róluk, hogy ezek 2-3-szor is tömörebbek lehetnek az európai fajtáknál és kiemelkedő ellenálló képességgel rendelkeznek a gombásodás vagy az időjárás szélsőségei ellen. Alkalmazásuk azonban rendkívül sok gondoskodást és költséges ápolást igényel, ennek hiányában néhány év alatt tönkremennek. További gondot okozhat a nagy hőmérséklet különbség, melynek következtében mind gyakorlati, mind esztétikai értékéből veszíthet, repedhet, szálkásodhat, beszürkülhet.  Bizonyos típusait saját kezűleg is lerakhatjuk, mert click-es verzióban is elérhetőek.

WPC vagy BPC burkolatok

A technológiai fejlesztések eredményeként a legmodernebb kültéri burkolat már kiküszöböli az összes eddigi hibát, hiszen nem korhad, nem szálkásodik, nem igényel karbantartást. A WPC vagy BPC egy fa (60-70%)-műanyag (30-40%) kompozit, melyben a fa szépségét és természetességét ötvözték a műanyag erejével, miközben szem előtt tartották az újrafelhasználhatóságot, ugyanis ez az anyag újrahasznosított alapanyagokból készül. Emellett rendkívül tartós, ellenálló (magas páratartalmú helyiségekben is alkalmazható), szálkamentes, csúszásmentes, nem repedezik, felületkezelést nem igényel és esztétikus, mivel első ránézésre megtévesztően hasonlít a fára.  További előnye, hogy akár saját kezűleg is lerakható, hiszen semmilyen különleges kiegészítő (pl. ragasztó, csavar) nem szükséges hozzá. A WPC vagy hagyományos módon párnafákra, illetve fém talpfákra rögzítendő, vagy egy műanyag rácsra van rögzítve, melynek szélein un. click rendszer kialakítása révén az elemek könnyen egymásba illeszthetők. A BPC burkolat ledes változatban is elérhető.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Teraszfűtés – hidegben is grillezünk!

Ma még hihetetlennek tűnik, amikor dideregve kinézünk az ablakon, de hamarosan itt lesz az ideje a kerti grillpartiknak. Eljön az idő, hogy elkezdjük a sütögetést, de amint lemegy a nap, elviselhetetlenné kezd válni a hideg. Ilyenkor jól jön, ha kicsit be tudunk fűteni valamivel: ehhez kiváló lehetőséget kínálnak a különböző kültéri hősugárzók. Segítségükkel könnyűszerrel meghosszabbítható a grillszezon, hűvös estéken nem kell bevonulnunk a meleg lakásba, hanem odakint folytathatjuk a hangulatos kerti partit.

De mi a legjobb megoldás? Be kellene fűteni, de mivel?

Teraszhősugárzó

Jó néhány évvel ezelőtt tűntek fel az első teraszhősugárzók, más néven hőkandeláberek, először a drágább vendéglátóipari egységek teraszain. A készülékek (ugyanúgy, mint a legtöbb kültéri fűtőtest esetében) működési elve az ember hőérzetén alapul. A nem lehatárolható hatalmas külső tér miatt irreális cél lenne a levegő teljes felfűtése, ezért az a fontos, hogy a készülék hatáskörében tartózkodó emberek úgy érezzék, testük hőt vehet fel a hőleadás helyett, így pozitív legyen a hőérzet. A felülről érkező hőt ráadásul melegebbnek érezzük, így sokkal hatékonyabban fokozza hőérzetünket, mint bármilyen másik irányból származó hősugárzás.

A legtöbb teraszhősugárzó hagyományos, 11 kg-os pb gázpalackról üzemeltethető, és körülbelül 20- 25 négyzetméternyi terület felfűtésére alkalmas, úgy, hogy hatósugarában 8-10 °C-kal érezzük melegebbnek a levegőt a külső hőmérsékletnél.

Fontos tudni, hogy ezek a szerkezetek a legtöbb esetben olyan biztonsági szeleppel vannak ellátva, amely megakadályozza, hogy felboruláskor komolyabb baleset következzen be. A szelep sok esetben már a hősugárzó 30°-os billenésekor elzárja a gáz útját, vagy legalább hangjelzéssel figyelmeztet. A biztonságos üzemeltetés miatt mindig figyeljünk arra, hogy a hősugárzó felett 1,5 méteren belül, illetve az égőfej közvetlen közelében sehol ne legyen éghető anyag.

Minél nagyobb a hőkandeláber tetején lévő hőterelő tányér (általában 80 cm), annál nagyobb a befűtött terület nagysága. Fogyasztásuk 500-1000 g pb gáz körül alakul óránként. Itt is léteznek jóval takarékosabb típusok, például a SUNFORCE Radiant Power égőfejjel felszerelt termékek, amelyek gázfogyasztása mindössze 350 g / óra, ami azt jelenti, hogy egy hagyományos gázpalackkal akár több mint 30 órán keresztül fűthetünk.

Már hazánkban is kaphatók olyan típusok, amelyeknél a hőterelő tányér billenthető, így a hősugárzás iránya változtatható, ami tovább növeli a fűtés hatékonyságát, illetve 1 m-ről 2 m-re növeli a hatótávolságát a billentés irányába.

A fentieket összefoglalva megállapítható, hogy ma már sokféle modern, csendes és takarékos teraszhősugárzó közül válogathatunk. Úgy tűnik, a számunkra megfelelő választás leginkább a terasz méretének, a teraszfűtésre szánt összegnek, illetve a kedvező üzemeltetési költség fontosságának függvénye. Ha hajlandóak vagyunk egy kicsit nagyobb összeget rászánni, akkor a billenthető fejű Radiant Power égőfejes teraszhősugárzóval hosszú távra, és nem elhanyagolható módon alacsony fenntartási költségek mellett meg tudjuk oldani a kellemesen meleg nyári estéket.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Építs teraszt néhány lépésben!

Akik nem szeretik a beton felületeket, manapság a térkövek garmadáját találják meg a szakáruházakban. Kellemes teraszt, pihenőt, étkezőt, autó beállót alakíthatunk ki kertünkben térkőből. Nézzük meg a térkövek lerakásának fortélyait egy kisebb terasz építésének példáján át.


Analizáljunk!
Vizsgáljuk meg a lerakni kívánt terület talaját. Kérdés, hogy a földterület természetes föld-e - mert ebben az esetben nem kell tömörítenünk -, avagy feltöltött terület, mert akkor elengedhetetlen a tömörítés ahhoz, hogy ne süllyedjenek meg a térkövek később.

Számoljunk, válasszunk!
Számoljuk ki, mekkora a leburkolandó terület, illetve válasszuk ki az ágyazó anyagot, amely lehet homok, sóder, föld, zúzalék. Számoljuk, ki az ágyazó anyag szükséges mennyiségét. Ha teraszt építünk a házunkhoz, akkor arra figyeljünk, hogy 2%-os leejtése legyen a háztól kifelé – ha nem akarunk esővízben tocsogni a nappaliban is.


Előkészítés
A feltöltött földet lap vibrátorral tömörítsük, a felületnek, ahova a térköveket szeretnénk tenni teljesen egyenletesnek, síknak kell lennie! Zsinórmértékkel jelöljük ki a tervezett utat, hogy később ehhez tudjuk alakítani a szegélyeket.

Kezdjük a szegélykövekkel!
A terasz lerakása úgy a legegyszerűbb, ha a szegélykövekkel kezdjük, majd ha ez készen van, töltjük meg a terasz teljes felületét a burkolattal. A szegélykövek ugyanis megakadályozzák, hogy a lapok elcsússzanak, ezért dolgozzunk két lépcsőben!


Ásás és betonozás
A kialakított vonal mentén ássunk egy 40-60 cm mély árkot – a szélein a magasabb szegélykövek befogadására alkalmas, mélyebb árokkal. Készítsünk sovány betont 1/8-ados arányban. A sovány betont házhoz is szállítathatjuk, ezzel könnyíthetünk a dolgunkon. Nagyobb mennyiség esetén betonkeverő gépet, kisebb mennyiség esetén kézi betonkeverőt használjunk.

Mielőtt a sovány betont beöntjük a szegélykő árokba, nézzük meg, hogy a szegélylapok egyenesen állnak-e. Tegyünk betont a szegélykő alá és ellenőrizzük, hogy a szegélyek szilárdan ülnek-e a betonban. Ha nem, akkor még fel kell tölteni!

Gumikalapáccsal tudjuk kiegyenlíteni a szegélyköveket, finom, apró ütésekkel. Tegyünk beton a szegélykövek oldalához, és kőműves kanállal igazítsuk ki. Addig van időnk a kiegyenlítésre, amíg a beton meg nem köt!

Csak pontosan!
Húzzunk ki egy zsinórmértéket, amely segítségével egyenesbe tudjuk hozni a szegélyköveket. Használjunk vízmértéket! A munkafolyamat közben rendszeresen ellenőrizzük, hogy a szegélykövek egyenesek-e. Ennél a munkaszakasznál dől el, hogy térkő lerakásánál problémánk lesz e vagy sem. Inkább többször mérjünk, mint kevesebbszer! Várjuk meg, amíg a beton megköt, a legjobb, ha egy éjszakán keresztül hagyjuk pihenni.


Második fázis
Ezt követően készítsük el a terasz sóderágyát. A helyes és egyenletes magasság eléréséhez töltsük fel a területet sóderrel, oszlassuk el egyenletes a területen, majd a két végén fogva kezdjük el húzni a sóderágyon a lehúzó sablont. A lehúzásnál, alkalmazzuk az apró fel-le mozgatás közbeni  toló mozdulatokat, ezzel eltávolítjuk a felesleges sódert, úgy hogy egyenletes, sík felületet kapunk. A végén a szegélyeknél is végezzünk kiigazítást!

Célegyenes: a térkövek lerakása!
Tegyük a lapokat a sóderágyba. Könnyű ütésekkel korrigáljuk a magasságkülönbségeket.  Ha méretre kell vágni a lapokat, akkor speciális kőtörő és kővágó eszközzel tegyük. Végezetül söpörjünk kvarchomokot a fugákba, mert ez megakadályozza, hogy gyomnövények nőjenek a térkövek között Végül locsoljuk be, a területet, hogy a kvarchomok bemosódjon a fugákba.

Íme, kész a kis teraszunk. Kellemes pihenést rajta!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek