A kerti út, a terasz, a kültéri medence a burkolásnak egy különleges területe, ahol a hagyományos lehetőségek mellett már számtalan izgalmas, egyedi és különleges anyag közül választhatunk. A burkolat helyes fajtájának megválasztásával tökéletes összhangot teremthetünk a ház és annak környezete között.

A legszélesebb körben elterjedt kerámia és dekorbeton burkolatok mellett az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódítanak az újra felfedezett égetett dísztéglák, az egzotikus- és trópusi faburkolatok valamint a hazánkban még újdonságnak számító WPC és BPC.

A kültéri burkolatoknak több fajtáját is megkülönböztetjük:

Beton térkő

A betonból készült térkövet bátran alkalmazhatjuk a kert bármely részén, hiszen minden stílushoz illeszkedik. Alkalmazása jóval több lehetőséget rejt magában, mint azt elsőre gondolnánk. Tökéletes komplementerei lehetnek a modern, valamint a mediterrán vagy romantikus kerteknek.

Terméskő

Leggyakrabban akkor használjuk, ha mediterrán jellegű hatást szeretnénk elérni.  Ezek az anyagok nemes egyszerűséggel harmonizálnak környezetükkel és nyújtanak mind látványban, mind érzetben finom összhangot és egészséges komfortérzetet, valamint biztosítják az időtlenség érzését is.

Kerámia

A kültéri kerámiák az egyik leginkább elterjedt burkolatfajták a ház körül. Választékuk gazdagsága alkalmassá teszi őket bármilyen stílusú terasz, járda és medence környékének burkolására. A stílus kiválasztásán kívül figyelembe kell vennünk a biztonságot (csúszásmentesség) és a tartósságot (kopásállóság, karcállóság) is. Kizárólag olyan burkolatot és segédanyagot válasszunk, melyek kültéri használatra alkalmasak és ne dőljünk be az olyan „praktikus” tanácsoknak, miszerint a terasz úgyis tető alatt van és megfelel a beltéri burkolat, ragasztó valamint fúgázó használata.

Dísztégla

A burkoló tégla reneszánszát éli, melyhez nagyban hozzájárul széleskörű felhasználhatósága. Alkalmazható kerítések, homlokzatok és lábazatok egyedi burkolataként. Fontos, hogy ezeket a burkolatokat megóvjuk az időjárás viszontagságaitól, ellenállóvá tegyük az UV sugárzással és a nedvességgel szemben. Ezt impregnálással érhetjük el. Az ilyen módon kezelt téglák ellenállnak a fagykároknak, a foltosodásnak, nehezebben koszolódnak, páraáteresztő képességük ugyanakkor nem változik, miközben esztétikájukon kívül hatékony hőszigetelést biztosítanak.

Fa

Manapság egyre többen és egyre szívesebben használnak természetes faburkolatot nemcsak a házban, hanem annak környékén is.  Akármilyen fajtát is választunk, biztosak lehetünk benne, hogy egyszerre elegáns és karakteres elemévé válik kertünknek. Ehhez már csak ráadásként jönnek kedvező tulajdonságai, miszerint kellemes érzetet nyújt a meztelen talpaknak, nem forrósodik át a legtűzőbb nyári napon sem, felülete nem csillog, ezért nem bántja napsütésben a szemünket. Ideális választás a medence mellé is, mivel garantáltan csúszásmentes, biztonságos és ellenáll a víz hatásainak.

Fajtáját tekintve választhatunk hazai és egzotikus fák közül is, melyek lerakhatóak betonfelületre vagy akár kavicságyra is. Ha hazai fajta lerakása mellett döntünk, figyeljünk arra, hogy minden esetben speciálisan kezelt, kültéri használatra is alkalmas keményfa mellett tegyük le a voksunkat. A hazainál szélesebb kínálatot találunk az egzotikus fából készült burkolatok között (teak, ipe, bankirai, cumaru, stb.). Fontos tudni róluk, hogy ezek 2-3-szor is tömörebbek lehetnek az európai fajtáknál és kiemelkedő ellenálló képességgel rendelkeznek a gombásodás vagy az időjárás szélsőségei ellen. Alkalmazásuk azonban rendkívül sok gondoskodást és költséges ápolást igényel, ennek hiányában néhány év alatt tönkremennek. További gondot okozhat a nagy hőmérséklet különbség, melynek következtében mind gyakorlati, mind esztétikai értékéből veszíthet, repedhet, szálkásodhat, beszürkülhet.  Bizonyos típusait saját kezűleg is lerakhatjuk, mert click-es verzióban is elérhetőek.

WPC vagy BPC burkolatok

A technológiai fejlesztések eredményeként a legmodernebb kültéri burkolat már kiküszöböli az összes eddigi hibát, hiszen nem korhad, nem szálkásodik, nem igényel karbantartást. A WPC vagy BPC egy fa (60-70%)-műanyag (30-40%) kompozit, melyben a fa szépségét és természetességét ötvözték a műanyag erejével, miközben szem előtt tartották az újrafelhasználhatóságot, ugyanis ez az anyag újrahasznosított alapanyagokból készül. Emellett rendkívül tartós, ellenálló (magas páratartalmú helyiségekben is alkalmazható), szálkamentes, csúszásmentes, nem repedezik, felületkezelést nem igényel és esztétikus, mivel első ránézésre megtévesztően hasonlít a fára.  További előnye, hogy akár saját kezűleg is lerakható, hiszen semmilyen különleges kiegészítő (pl. ragasztó, csavar) nem szükséges hozzá. A WPC vagy hagyományos módon párnafákra, illetve fém talpfákra rögzítendő, vagy egy műanyag rácsra van rögzítve, melynek szélein un. click rendszer kialakítása révén az elemek könnyen egymásba illeszthetők. A BPC burkolat ledes változatban is elérhető.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!