Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha száraz a lakás

Nemrégiben hosszan cikkeztünk arról, hogy mit tegyünk, ha lakásunk párás, nedves. Most nézzük az ellenkezőjét: mi a teendő túlzott szárazság esetén? A reggeli vagy esti köhögőroham, viszkető bőr, repedező köröm, vagy akár a porréteg és a gyorsan terjedő porcicák is árulkodhatnak arról, hogy bizony be kell avatkoznunk.

Számos olyan helyzet adódik, amikor lakásunk páratartalma alatta marad az optimálisnak, vagy éppen egészségügyi okok miatt - ilyen az allergia, asztma, krupp stb. - legalább lokálisan párásítani kell egy-egy szobát. Újszülött vagy kisgyermek esetén kimondottan ajánlott a gyerekszobát párásan tartani, ezzel elkerülhetjük a különféle légúti, hurutos betegségek korai kialakulását: nem szárad ki a nyálkahártyája éjjel, ha a száján vesz levegőt, és nem kap köhögési rohamot.
 
A legegyszerűbb, bár kevéssé szabályozható megoldás, ha a szobában helyezzük el a mosott ruhával megpakolt szárítót, vagy a fűtőtestre vizes törölközőt, ruhát pakolunk. Ugyanígy helyezhetünk vízzel teli tálkát a radiátorra. Ezekkel a módszerekkel az a legfőbb gond, hogy a gőz nem feltétlenül jut el a kívánt helyre, elég egy rosszul szigetelt ablak, és máris elillan az értékes pára.

A néhány ezrestől a kb. 20.000 forintos összegig terjedő skálán azonban könnyen találunk olyan párásítókat, amelyek megoldást jelentenek a problémára.

Meleg párásítók
Az ún. meleg párásítók előbb felmelegítik a vizet, ami a nyíláson a levegőbe távozik. A technológia gyors, folyamatos és baktériummentes párásítást tesz lehetővé, hátránya, hogy a magas ásványianyag-tartalmú víz lerakódást képezhet az elektródákon. 4 literes, kétfokozatú géppel egy 50m2-es helyiséget 12 órán át láthatunk el gőzzel. Egy ilyen készülék kb. 6-12.000 Ft-ba kerül. Válasszunk aromatartályos modellt, ha a lakás illatáról is gondoskodni akarunk, és keressük az olyan funkciókat, mint az automatikus kikapcsolás alacsony vízszintnél.

 
Hideg- és ultrahangos készülékek
A hideg párásító előnye, egyrészt, hogy azt asztmások és kruppban szenvedők is használhatják, másrészt azonnal hideg, párás levegőt juttat a légtérbe. A hagyományos készülékek általában egy hideg, nedves szűrőn át szívják a szoba levegőjét, ezzel érve el az optimális 40-60% közötti páratartalmat. Egy 20 órás működésre alkalmas készülék már 15 ezer Ft körül beszerezhető.

 

Az ultrahangos készülékek magas, másodpercenkénti milliós rezgésszámú kvarcegysége porlasztja szét a vizet, és juttatja a levegőbe – rendkívül halkan. Ezek a gépek 10 ezer forint felett már elérhetőek, biztonságos, tiszta és baktériummentes működés mellett párásítják a szobát, és nem lesz gondunk a lerakódásokkal sem. A légszűrés a legtöbb esetben beépített funkció, ahogy az aromásító tartály is. Ha a csapvizünk magas ásványianyag tartalmú, úgy érdemes desztillált vizet használni, de mindkét esetben időről-időre töröljük át vagy akár fertőtlenítsük a készüléket a használati utasítás szerint.

Léteznek persze a fentieknél lényegesen egyszerűbb megoldások is. A szakáruházakban számos kerámia vagy cserép párologtató is kapható. Ezek különböző méretűek és formájúak lehetnek, ami azonban közös bennük, hogy  víz tárolására alkalmas a kialakításuk. Az edényeket a radiátorra, vagy ezek fölé az ablakpárkányra helyezve a meleg hatására, a ruhaszárításhoz hasonlóan, ezekből is elpárolog a víz, így extra energiaráfordítás nélkül tehetjük kellemesebbé szobáink levegőjét. Ráadásul számos ilyen kerámiatároló divatos design-t is kapott, így a praktikusságuk mellett a szemet is gyönyörködtetik.


 

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Nincs gáz, ha nincs gáz

Többször esett már szó arról, hogy akár kiegészítő fűtésként, akár a teljes lakás fűtésére is számos alternatíva kínálkozik az évről-évre egyre költségesebb gáz és elektromos fűtés helyett. Kétségtelen, hogy mind a gáz-, mind a villanyfűtés korszerű, kényelmes megoldást nyújt a lakás felfűtésére, de most nézzük meg részletesen a dolog anyagi oldalát.

Egy átlagos magyar háztartás a fűtési szezonban kb. 3.500 köbméter földgázt használ fel. Ha összevetjük az elégetésekor kapott hőmennyiséget egyéb tüzelőanyagok felhasználásakor keletkező hővel, majd megnézzük, hogy azok mekkora költségeket jelentenek a fogyasztóknak, akkor az alábbi értékeket kapjuk. A lényeg: barnaszén, tűzifa és pellet felhasználásával jelentősen csökkenthetjük a fűtési költségeinket!

Tüzelőanyagok gazdaságossága*


 
*a számítás alapjául a 2011 őszi árakat vettük

Az alábbi diagram azt mutatja, hány forintba kerül egy köbméter 129 Ft-os gáz helyettesítése 2011-ben

Fűtésköltségek összehasonlítása*


  
*a számítás alapjául a 2011 őszi árakat vettük

Barnaszén
A barnakőszén 60-75 millió évvel ezelőtt sűrű láperdőkből keletkezett, így történt ez hazánkban is a Pannon tenger partján –, de kisebb mennyiségben van 75 millió évnél idősebb krétakori barnaszén is. Kemény barnaszénnek azt a fűtőanyagot nevezzük, amely 40 %-nál kevesebb bányanedvességet tartalmaz. A barnaszenek lehetnek külső megjelenésük alapján: földes, lágy, fénytelen és fényes barnaszenek.

Ha ezt a technológiát választjuk, figyeljünk oda, hogy hosszabb időn keresztül történő tárolása során illóanyagok távoznak belőle, és folyamatos lassú oxidáció is zajlik. Néhány hónap alatt 10 % fűtőérték veszteség is bekövetkezhet. Ezért nem célszerű több évre előre barnaszenet vásárolni. Egy köbméter gáz helyettesítésére kb. 2kg, 19,8 MJ/kg fűtőértékű barnaszén kell. A daraszén ömlesztett formában kb. 1 tonna/m3 fajsúlyú, tehát a tároláshoz tonnánként 1 m3 hely szükséges. Átlagos 100 m2 családi ház éves szükséglete 5-8 tonna, vagyis 8 m3 tároló hely kell hozzá a szezonban.

A későbbiekben tárgyalt tűzifával szemben is alternatívát jelenthet a barnaszénbrikett. Amennyiben kötőanyagoktól mentesen préselik, – a felszabaduló kéndioxid ellenére is – elfogadható károsanyag kibocsátási értékeket produkál az elégetése.

Fapellet
A pellet megújuló biofűtőanyag, a fa belső tiszta részéből kikerülő fűrészpor, forgács az alapanyaga. Rendkívül jól szállítható, nagyon tiszta fűtőanyag, DIN Plus jelzéssel tanúsítva hamutartalma 0,5% alatti, és különösen alacsony a károsanyag kibocsátása. 15 kg-os zsákban, 6mm-es granulátum formájában kerül forgalomba.  A pellet a tárolás során érzékeny a nedvességre, ezért tartsuk száraz helyen.


Tűzifa
A tűzifa szintén megújuló biofűtőanyag. A tűzifa égetése nem automatizálható olyan mértékben, mint a szemcsés pellet vagy szén alapanyagoknál. A keményfa  vagy  puhafa rendszerint kalodákban  kerül áruházi értékesítésre, ezekbe 1 m3, 33 cm  hasábokra hasított tűzifa kerül. A tűzifát száraz helyen kell tárolni, hiszen annál jobb a fűtőértéke minél szárazabb. Figyelembe kell venni, hogy jól szellőző, fedett helyen tároljuk a tűzifát, hogy ezzel elősegítsük a száradását. Fal mellé rakásnál el kell hagyni legalább 5cm-t , hogy így biztosítsuk a levegő szabad áramlását.

A fa nedvességtartalma alapján az alábbiak szerint csoportosíthatjuk a tűzifát:

10% nedvesség tartalom: nagyon száraz fa.
15% nedvesség tartalom: levegőn jól szárított fa
20% nedvesség tartalom: száraz fa, szabadban, esőtől védve, tárolva.
50% nedvesség tartalom felett: frissen kivágott fa.

Az egyes típusok fűtőértékét az alábbi táblázat foglalja össze:

A fa újratermelődő nyersanyag, de nemcsak ezért környezettudatosabb választás a barnaszénnel szemben, hanem azért is, mert égésekor csak annyi széndioxid kerül a levegőbe, amennyit a növény fejlődésekor elvont belőle. Az égésből visszamaradó égéstermék más tüzelőanyagokhoz képes nagyon csekély és kb. 0,6-1,0 súlyszázalékot ér el – száraz fa, és megfelelő mennyiségű oxigén esetén!

Szalmabrikett
Megújuló biofűtőanyag, szalmából, napraforgó- és vagy kukoricaszárból préselik, előnye, hogy olcsó és környezetbarát. Könnyen tárolható, 1 m3 szalmabrikett helyigénye feleannyi, mint a hasonló fűtőértékű tűzifáé. Teljes egészében megújuló alapanyagokból készül, ragasztó- és szintetikus anyagok felhasználása nélkül.  Egyenletes lánggal ég, hosszantartó égést biztosít. Felhasználható: cserépkályhában, vegyes tüzelésű kazánban, kályhában, kandallóban. Tulajdonságai: nedvességtartalom: 10-15%, hamuképződés: 6-10%, fűtőérték: 16-18,5 MJ/kg.

Mire figyeljünk?
1. Érdemes a szezon megkezdése előtt bevásárolni, tehát keressük azokat a szakáruházakat, amelyek egész évben kínálják a különféle alternatív tüzelőanyagokat!

2. Keressük a környezetbarát megoldásokat, ezekről mindig igyekezzünk a tanúsítványok és címkék alapján tájékozódni. Az áruházakban kapható a kandallók, kályhák károsanyagban szegény, és környezetbarát tüzelési technológiát tesznek lehetővé, amelyet neves, európai intézetek mérnek, dokumentálnak, és tanúsítanak. A DIN Plus-szal tanúsított kandallók és kályhák károsanyag kibocsátása különösen alacsony, a CE jelzés pedig a készülékek 89/106/EWG irányelv és az érvényes európai szabványok előírásainak való megfelelést tanúsítja.

3. Válasszuk azokat a kályhákat, kandallókat, amelyek vegyes tüzelést tesznek lehetővé, tehát az aprított tűzifa, a barnaszén, a fabrikett több fajtája, a fapellet vagy a szalmabrikett is begyújtható benne!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Alaposan befűtünk!

Számos olyan helyzet adódhat, amikor  egy-egy helyiség nem igényel állandó fűtést, vagy éppen nem megoldható annak telepítése. Ilyen esetekben rengeteg lehetőségünk van a választásra, de döntsünk körültekintően, és vegyük figyelembe a hosszú távú költségeket is.

A legegyszerűbb befektetés a  ventilátoros hősugárzó (fűtőventilátor) választása. A teljes paletta ismeretében néhány ezer forintos árával ez igényli a legkisebb kezdeti befektetést, ellenben a villamosenergia-fogyasztása magas, és hőt is csak lokális szinten tud leadni. Falra szerelhető modelljei például a fürdőszoba gyors felfűtésére alkalmasak. Válasszunk olyan készüléket, amelyet hőfokérzékelős kapcsolóval szereltek, ezzel spórolhatunk a fogyasztáson.

A  6-14.000 Ft közötti sávban beszerezhető olajradiátorok lassabban melegítik fel a helyiségeket, mint a ventilátoros szerkezetek, de akár 2000W teljesítményre is képesek, így tartósan nagyobb meleget érhetnek el. A teljesítménytől függően jellemzően 3-8.000 Ft között elérhető 500-2000W közötti hőleadásra képes, gyakran többfokozatú készülékek – melyek között gyakori a falra szerelhető típus is – szintén a levegő felmelegítésével növeli a szoba hőjét. Létezik ugyanakkor már a 15-20.000 Ft közötti árkategóriában olyan lapos, kis helyet foglaló, az eddigieknél kulturáltabb megjelenésű, korszerű lakásba, irodába is illő olajradiátor, amely falra is szerelhető vagy lábra állítható.

Ezzel ellentétben a hősugárzók családjába tartozó készülékek infravörös sugárzásuk segítségével nem a levegőt melegítik fel, hanem azokat a testeket, amely a sugárzás útjába kerülnek, ezzel javítják a hőérzetünket. Ezért nélkülözhetetlenek például félig nyitott, vagy intenzíven szellőző helyiségekben (üzletek, raktárak stb.). Háromezer forinttól már elérhetőek azok az akár a falra szerelhető, akár állványos kvarc hősugárzók, amelyek akár 2000W teljesítményükkel takarékos hőleadásra képesek.



Energiaköltségek szempontjából szintén takarékosak a kb. 20.000 Ft körül beszerezhető PB-gázos infra-hősugárzók, amelyek nagyobb helyiségekben is képesek tartósan hőt varázsolni. Az ilyen készülékek esetén hatványozottan figyeljünk a minőségi szempontokra: válasszuk a minőségi terméket, keressük az extra biztonsági funkciókat (pl. gyerekzár, szagmentes, égéstermék mentes szellőzés stb.).

Ha ipari épületet, csarnokot, üvegházat, fóliasátort kell befűtenünk, akkor elkerülhetetlenné válik egy nagyteljesítményű PB-gázos hőlégbefúvó, vagy elektromos fűtőberendezés beszerzése. Ez utóbbi csendesebb, garantáltan szagmentes,  de költségesebb is a működtetése. Kb. 13.000 forinttól már rendelkezésre állnak az elektromos, ventilátoros készülékek, amelyek akár 3kW teljesítményre is képesek. Takarékosabbak a PB-gázos készülékek, amelyek széles választékban kaphatóak a piacon. Itt is keressük a minőséget, figyeljünk például oda arra, hogy vizes helyiségekbe milyen szigeteléssel ellátott készülék kell, ne spóroljunk a magasabb biztonságot nyújtó szabvánnyal szerelt modellen. A 30-90.000 forint között elérhető, jó minőségű, biztonságosan üzemeltethető modelleket kapni. Minden esetben tájékozódjunk arról, mekkora helyiséget képesek gazdaságosan felfűteni (általában 300-2.400 légköbméterig). Kicsit költségesebbek, de takarékosabbak a gázolajos modellek, illetve ezek árfekvésében elérhetőek már a szintén gázolajjal működő infrás hőlégfúvók is, amelyek csendesebb, tisztább működésre képesek, cserébe üzemidejük rövidebb, és teljesítményük természetesen kisebb a hasonló árú gázos modellekénél.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Romantikus esték a kandalló mellett!

A kandalló mellett ücsörögni, érezni, ahogy árad felénk a meleg és a fa pattogását hallgatni immár nem elérhetetlen álom. Az eddig szinte csak az amerikai filmekből ismert életérzés könnyebben megvalósítható, mint azt a legtöbben gondolnák. Ma a szakáruházakban kapható kész kandallókályhák és épített kandallókhoz kapható tűzterek könnyű, gyors beépíthetőséget és mindennapi kezelést tesznek lehetővé. Mielőtt azonban belevágunk az építkezésbe, alaposan tájékozódjunk, hogy mit várhatunk egy kandallótól és hogyan kell azt biztonságosan működtetni. Segítünk!

 

A lakás dísze

A kandalló bármennyire is dísze a lakásnak, és a tűz közelsége és látványa bármely mértékben is javítja a hőérzetünket, vegyük figyelembe, hogy 1. csak kiegészítő fűtésként érdemes gondolni rá; 2. a nyitott tűztér és a szellőzést biztosító kémény közvetlen elérése miatt a hagyományos kandalló nem a leghatékonyabb módja a tüzelésnek. Elsősorban ott érdemes kandallót telepíteni, ahol időszakosan van szükség viszonylag nagy hő leadására. Mindezek figyelembevételével azonban a nagy alapterületű nappaliban vagy akár a hétvégi házban elhelyezett kandalló kiváló kiegészítése lehet a hagyományos fűtési rendszernek.

 

 

Nagy előnye, hogy hatalmas tereket be tud fűteni, hiszen a nagy tűztérben komoly méretű tüzet tudunk rakni, amely a levegő folyamatos forgásával kedvező hőérzetet biztosít. Bár nem tárolja olyan jól a hőt, mint a cserépkályha, a kandallókályha mellett szól, hogy gyorsan képes magas hőt biztosítani, így könnyebben illeszthető a család napirendjébe a tűzgyújtás (pl. a munka után hazaérve a vacsorát már ropogó tűz mellett költhetjük el)!

 

Hőt akarunk!

A piacon elérhető kandallók hatásfoka változatos képet mutat. Fontos, hogy ne várjuk el azt egy néhány tízezer forintos készüléktől, amelyet egy milliós bekerülési árú, egyedileg tervezett, korszerű betéttel szerelt cserépkályha tud nyújtani. Sajnos az egyszerű, nyílt tűzterű kandallónk 10% körüli hatásfokkal dolgoznak (az energia 90%-a bizony hasznosítatlanul távozik), de egy átlagos kandallónál 50-70% körüli, egy jól megépített cserépkályhánál 65-75%, míg a legmodernebb kandallóknál 80% feletti a hatásfok!

 

 

Egy lakás fűtésigények kiszámítására egy elsőre bonyolultnak tűnő, ám valójában könnyen alkalmazható képlet áll rendelkezésünkre. Eszerint egy légköbméter kifűtéséhez 50W fűtési teljesítményre van szükségünk. Eszerint egy átlagos, 2,5 méteres belmagasságú, 10 négyzetméteres helyiség fűtési igénye 2,5 x 10 x 50 = 1250 W, azaz 1,25 kW. A modern fűtőberendezések manapság már minden esetben fel van tüntetve, hogy az adott eszköz hány kilowatt leadására képes. A fenti számítást saját lakásunk méreteire alkalmazva minden esetben végezzük el, és a kapott eredményt vessük össze a gyártó által megadott értékkel. A szükségesnél kisebb kandallót semmiképp se válasszunk, hiszen ez képtelen lesz biztosítani a kellő meleget. Egy a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő kandallókályha fűtési teljesítménye ma mérettől/ártól függően 5-10 kW között mozog, így akár egy 180-200 köbméteres légteret is kényelmesen ki lehet fűteni velük.

 

Milyet is válasszak?

Fontos, hogy legyünk tisztában az alaptípusokkal. Válasszunk zárt tűzteres kandallót, mert biztonságosabb és takarékosabb, de az üveglap mögött ugyanúgy élvezhető a tűz látványa! Ezen túlmenően döntsük el, hogy hagyományos kandallót akarunk vagy légfűtésest. Ez utóbbi nem a szoba levegőjét használja, ellenben a kivitelezése bonyolultabb és drágább is. Jó befektetés lehet – bár némi plusz munkával jár a vízteres kandallókályha, amely ötvözi a hagyományos kandalló, és a vegyes tüzelésű kazán előnyeit. Ha nem tudunk, akarunk önállóan terveztetni, akkor válasszunk olyan azonnal beépíthető modellt (ezek jellemzően 250 ezer forint körül már elérhetőek), amelyek néhány óra alatt összeszerelhetőek, de többféle burkolat közül választhatunk a megrendelés során.

 

 

Amire ügyelni kell!

1. A kandalló működése során nagyon sok levegőt használ el, ezért gyakori, alapos szellőztetést igényel!

2. A nagy tűztér miatt fontos a nagy belső átmérőjű kémény használata: ne kössük 150mm alatti átmérőjű kéménybe kandallókályhánkat. Nagyobb betétekhez érdemes nagyobb kéményt építeni!

3. A betét kiválasztása után lássunk a tervezéshez, méretezéshez.

4. A fűtőalkalmatosság 1-1,5 méteres környezetében ne legyen éghető, gyúlékony anyag, amely a nagy hőtől vagy a tűzrakás közben kipattanó szikráktól lángra lobbanhat.

5. Kisgyermek vagy háziállat esetén gondoskodjunk a kandallónk elkülönítéséről, akadályozzuk meg, hogy megégessék magukat.

6. Ha a lakásunk fűtését a tűzifára alapozzuk, akkor mindig gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű száraz tűzifáról, hiszen a nedves fa megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi a begyújtást.

7. A tűzhely kialakításakor ügyeljünk rá, hogy a kandallótisztító seprűk, lapátok esetleg hamuporszívó és a fafűtéshez szükséges egyéb eszközök valamint a tüzelőanyagok, gyújtósok számára is legyen megfelelő tároló – lehetőleg a közelben.

8. Számos olyan eszköz szerezhető be a szakáruházakban a fejszén túl is, ami segíti a fa felaprítását. A tűzifafűrésztől a rönkhasítón át a hamuporszívóig több olyan eszköz érhető el, amely kényelmesebbé teszi a kandallókályhánk kezelését és használatát.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább
12
»

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek