Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Padlót fogsz? Lerakhatod! - Laminált parketta lerakása házilag

A laminált padló, köszönhetően kedvező árának és gyors, egyszerű lerakhatóságának, napjaink egyik legnépszerűbb padlóburkolata. Erős kopásállósága és széles színválasztéka lehetővé teszi, hogy szinte minden helyiségbe megtalálja a megfelelőt.

Alapok nem fából, hanem fa alapanyagú MDF, SPAN vagy HDF anyagból készülnek. 


Kiválasztás

A parketta kiválasztásánál vegye figyelembe, hogy harmonizálnia kell a helyiség többi berendezési tárgyával és a falak színével is. 

Vásárlásnál figyeljen a kopásállóságra!

A laminált padló típusait elsősorban kopásállósági tulajdonságuk alapján különböztetjük meg és három csoportba soroljuk: 31,32,33.

Az egyik legszilárdabb felülettel a 33-as kopásállóságú laminált padló rendelkezik, amely megfelel az intenzív igénybevételű helyiségek burkolására is. Otthoni felhasználásra erős igénybevétel esetén, közületi felhasználásra intenzív igénybevétel esetén ajánljuk (pl.: szállodai szobák, irodák, boltok, konferenciatermek).

A 32-es minőségű laminált padlót otthonra erős, közületi felhasználás esetén közepes igénybevételnek kitett helyiségekben való használatra alkalmas (pl.: szállodai szobák, irodák, konferenciatermek).

A 31-es osztályba tartozó parkettát otthoni felhasználásra erős igénybevétel esetén, közületi felhasználásnál alacsony igénybevétel esetén ajánljuk (pl.: szállodai szobák).


Anyagszükséglet meghatározása

Mérje fel, hogy hány négyzetméterre van szüksége! Mérje le a helyiség hosszát és szélességét és vásároljon minimum 5-10 %-kal többet!

Előkészítés

Ha megvásárolta a parkettát, akkor a bontatlan csomagokat lerakás előtt legalább 48 órával tárolja a burkolandó helyiségben, ahol a hőmérsékletnek minimum 18-22 ºC-nak, a páratartalomnak pedig legalább 40-60%-nak kell lennie.

A laminált parketták felrakását a klick rendszerű kialakítás könnyíti meg. Ez feleslegessé teszi az elemek egymáshoz ragasztását és a felszedést is megkönnyíti.

Amennyiben az adott helyiség hosszában a 10 m-t, szélességében a 8 m-t meghaladja, úgy dilatációs hézagot kell beiktatnia, hogy a laminált padlónak megadja a szükséges mozgásszabadságot.

A parkettát többféle aljzatra – beton, PVC, kerámia, faparketta, parafa – is le lehet fektetni. Gondoskodnia kell arról is, hogy az alap tiszta, száraz és egyenletes legyen. Amennyiben az aljzat egyenetlensége nem megfelelő, használjon aljzatkiegyenlítőt!

Az aljzat nedvességét ellenőrizheti, ha egy kb. 50x50 cm-es fóliát ragasztószalaggal légmentesen leragaszt a beton különböző pontjaira. Várjon kb. 48- 72 órát és ha a fólia száraz maradt, akkor nyugodtan parkettázhat, ha párás, akkor a nedvesség csökkentése érdekében kérje szakember segítségét!

Végül tervezze meg a burkolatváltó profilokat, jelölje ki a helyüket és rögzítse őket az ajánlott módon!


A parketta lerakása

Beton, PVC vagy kerámia padló esetén párazáró réteget kell alkalmazni! A párazáró fóliát 20 cm-es átfedéssel és rögzítő szalaggal összeragasztva kell lehelyezni, és kb. 5 cm-t a falra is fel kell hajtani. Erre kerül az alátétfólia, amely kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. A fóliát nem érdemes régi szőnyegpadlóval kiváltani, mert az aljzat egyenessége ebben az esetben kétséges, a poros szőnyeg pedig higiéniai szempontból sem megfelelő.

Rögzítse őket ragasztószalaggal, hogy a csíkok ne csússzanak el! Mindig csak annyit rakjon le, amennyi padlót le szeretne tenni, különben, ha az egészet lerakja, akkor munka közben felpúposodhat.

Padlófűtés esetén speciális padlópapírt (iszappapírt) helyezzen le! A padló lerakása előtt a fűtést ki kell kapcsolni és padlónak normál hőmérsékletűnek kell lennie.

Elektromos padlófűtés esetén a túl erős felmelegedés miatt nem fektethető laminált parketta!

Optikai szempontból a laminált elemeket mindig a fő fényforrás irányába rakjuk le, ez általában a helyiség legnagyobb ablaka. A laminált parketta ragasztás nélkül is lerakható.

A lapok és a fal közé éket kell helyezni, nehogy a parketta elcsússzon.

Helyezze az első panelt a helyiség egyik sarkába nútos (az illesztéshez szükséges kiemelkedés) oldalával a fal felé úgy, hogy ék segítségével tartson7-15 mm-es távolságota faltól.

A következő panelsoroknál ügyeljen arra, hogy az első sorhoz képest kb. 30 cm-es eltolással illessze a lamellákat egymáshoz (úsztatás), ez biztosítja a padló szilárdságát.

Kb. 30 fokos szöggel illessze egymásba a paneleket, majd hajtsa le. A fuga záródását kalapáccsal és ütőfával való ütögetéssel segítheti.

Mielőtt elérné az ajtókat, le kell rövidítenie az ajtótokot és a lapot. Az ajtólapot elektromos gyaluval vagy kézi körfűrésszel könnyedén levághatja.

Miután az utolsó panelt is lerakta, eltávolíthatja az ékeket.

A tökéletes befejezés a padlóhoz illő lábazati szegőlécek felrakása. A lábazati szegőléceket soha ne kösse össze a padlóval, mert megsértheti azt.  A szegélyléceket a falra kell rögzíteni ragasztással, tiplikbe hajtott facsavarokkal vagy kapcsok segítségével. A kapcsokkal való rögzítés előnye, hogy a lécet többször is probléma és sérülés nélkül le- és felteheti és akár vékony elektromos vezetékek is elrejthetőek benne.

A sarkok félbevágva illeszthetőek egymáshoz, de egyszerűbb, ha helyette kész sarokelemekkel kapcsolja egymáshoz a léceket.

A fűtéscsöveknél a lyukak elfedésére alkalmazzon csőrózsát vagy szilikont, mely a legtöbb laminált színben kapható.

Ha olyan helyiségben rakja le a padlót, ahol nagyobb a valószínűsége, hogy néha víz juthat az illesztések közé, már a lefektetéskor vonja be a csaphornyok felületét vízzáró tömítő folyadékkal (ClickGuard).


Ápolás, tisztítás, javítás

A kisebb szennyeződéseket jól kicsavart, alig nedves textíliával törölje tisztára.

Erősebb szennyeződésnél csak kizárólag laminált padlóhoz kifejlesztett tisztítószert használjon, majd száraz törlőruhával azonnal törölje szárazra!

Az esetleges sérülés okozta mélyedéseket szakboltban kapható javító tapasszal tudja kijavítani.

Végül egy hasznos videó útmutató: http://www.bauhaus.hu/index.php?id=3423
0 Tovább

Kerti tó építése – Meg tudod csinálni!

A kerti tó kellemes hangulatot teremt kertünkben és nyugalmat áraszt.

Ücsöröghetünk a partján, gyönyörködhetünk a növényekben, etethetjük a halakat. Puszta léte szebbé és barátságosabbá teszi környezetünket.

Nézzük, hogyan álljunk neki a saját kezű építéséhez, ami közel sem annyira bonyolult, mint elsőre hinnénk!

Először az elhelyezését kell megterveznünk. Ez attól függ, hogy milyen típusú tavat szeretnénk: egy kivilágított tó jobban mutat a házunk vagy a teraszunk közvetlen közelében, egy természetes kialakítású viszont inkább egy csendes, félreeső helyen tud igazán érvényesülni. Arra is gondoljunk, hogy a békák kuruttyolása, a víz csobogása egy idő után zavaró is tud lenni.

Figyeljünk rá, hogy lehetőleg ne hulló lombú fák alá tegyük, mivel ez állandóan szennyezné a vizet, de azért félárnyékos legyen a hely, legfeljebb napi 4-5 órás közvetlen napsütéssel. Érdemes figyelembe venni az uralkodó szélirányt is, így elkerülhetjük, hogy az összes szemetet a tavunkba fújja a szél.

A meder kialakításának tervezésénél legyünk előrelátóak, hiszen a meder utólag nehezen változtatható meg! A kialakítandó vízfelület alsó határa 7m2, felső határát pénztárcánk és a telek nagysága határozza meg. A kisebb méretű tóban nehezen tud kialakulni a természetes egyensúly, nem tudjuk hatásosan védeni a nyári túlzott felmelegedéstől. Minél nagyobb a vízmennyiség, annál nagyobb az öntisztulási képesség és kisebb a hőmérsékletingadozás, így tartósabban és gyorsabban alakul ki az egyensúlyi állapot.

Hasznos videó a kerti tó építéséhez: LINK

A legnagyobb vízmélység érje el a 0,8 métert, ha halakat is szeretnénk telepíteni bele, akkor az ő biztonságos telelésük érdekében az 1,2 métert, hosszúkás forma esetén pedig a szélesség nem lehet 2 méternél kevesebb!

A kialakításkor ügyeljünk arra, hogy az esetlegesen vízbe eső gyermek könnyedén ki tudjon jönni!

Az 50 m3-nél nagyobb térfogatú és 1 méternél mélyebb kerti tó építése bejelentés-, a 100m3-nél nagyobb térfogatú és 2 méternél mélyebb építése egyszerűsített építési engedély köteles.

Ha elterveztük, hogy hova és milyen tavat szeretnénk, akkor kezdődhet a kivitelezés!

Első lépésként jelöljük ki a kialakítandó tó szélét, így könnyebben el tudjuk képzelni, hogy hogyan fog kinézni. Ezt tehetjük egy slaggal, esetleg madzaggal. A vonal belső szélén kezdjük el az ásást.

A vízinövények számára lépcsőket kell kialakítanunk. Ha van rá lehetőségünk, akkor legalább két szintet alakítsunk ki a különböző magasságú növényeknek.

Mivel a tó köré fedőkövek kerülnek, ezért egy 5cm magasságú szegélyt alakítsunk ki a tó körül, szélessége a felhasznált kövek nagyságához alkalmazkodjon!

A tó szintjét folyamatosan ellenőrizzük az ásás során, nehogy egyenetlen mélységű legyen a tavunk, mert a víztükör minden egyenetlenséget kihoz!

Ha a tó alakját és mélységét kialakítottuk, akkor távolítsunk el a belső felületről minden követ, kavicsot, fadarabot, gyökérdarabot, stb., ami később kilyukaszthatja a tófóliánkat. Ha ezzel megvagyunk, akkor szórjuk be kb. 1 cm vastagságban a tó belső felületét homokkal és terítsük be geotextiliával, melyek szintén a tófóliánk védelmét hivatottak ellátni. A szegélynek kialakított részt is töltsük fel homokkal.

Ezután következhet a tófólia. A tófóliát óvatosan terítsük bele a mederbe, igazítsuk a sarkokhoz. A vízpumpát legjobb, ha a tó közepén helyezzük el.  Ha szükséges, a sarkoknál kövekkel fogassuk le a fóliát és kezdjük el feltölteni vízzel.

A szükséges fólia mennyiségét az alábbi képlettel könnyedén kiszámíthatjuk:

  • Fólia hossza = tó hossza + 2x a mélysége + 2x 0,5 m + a lépcsők szélessége
  • Fólia szélessége = tó szélessége + 2x a mélysége + 2x 0,5 m + a lépcsők szélessége

Vásárolhatunk olyan part menti részre használható kavicsos tófóliát is, ami természetes kavicsos part látványát adja. Ezt a mederbe olyan mélységig lógassuk be, ameddig a víz alá le lehet látni. Ne felejtsünk el gondoskodni a fólia megfelelő rögzítéséről, hogy ne lebegjen a vízben!

Ahogy telik fel a vízzel, a lefogó köveket távolítsuk el, hogy a fólia minden mélyedést kitölthessen a mederben.

A mélyebben elhelyezkedő növényeket már a feltöltés során beültethetjük.

Ha a tavunk megtelt vízzel, a felesleges fóliát 30-40 cm szegélyt hagyva vágjuk le, majd ássuk be a földbe.

Partját tetszőleges szegélykövekkel díszíthetjük.

Kezdődhet a növényekkel való telepítés, melyeket célszerű ültető kosárban vagy zsákban elhelyezni. A tó teraszos kialakítása lehetővé teszi, hogy a növényeket a számukra kedvező vízmélységben, tóföldben helyezzük el.

Ha igazán pazar látványt akarunk elérni, építsünk be tavi szobrot, szökőkutat, esetleg víz alatti világítást. A csobogók, buzgárok fontos feladatot látnak el a tó oxigénnel való ellátásában.

Utolsó lépésként üzemeljük be a vízgépészeti rendszert, mely alapesetben egy szivattyúból, egy alapszűrőből és levegőztető vízvisszavezetőből áll.

Várjunk legalább 10-15 napot és a már beállt egyensúlyú tavunkban telepítsük a halakat, teknősöket, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor várjuk ki a második évet.

Ha a gondos elhelyezés és karbantartás ellenére a tavunk alját iszap és falevelek borítják, akkor vegyük célba őket egy iszapszivattyúval!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Árnyékolástechnika – a Napra lehet nézni , de nem érdemes

Az árnyékolás célja elsősorban a hőmérséklet csökkentése, azonban bizonyított, hogy az árnyékolt helyiségben a hőérzetünk is megváltozik, a valóságnál hűvösebbnek érezzük a hőmérsékletet, ami a nyári hőségben igencsak hasznunkra válhat.

A lakás helyiségeinek hűtése annál hatásosabb, minél kijjebb helyezkedik el, tehát legjobb, ha a napfény már eleve nem süt rá a nyílászáróinkra. A belső árnyékolók bent verik vissza a hőt, így kevésbé hatékonyak, mint külső társaik.

A megfelelően kiválasztott árnyékoló nemcsak védi házunkat nyáron a túlmelegedéstől, hanem némelyik fajtájuk a téli hőveszteség ellen is hatásos védelmet nyújt.

Az árnyékolók alábbi fajtáiból választhatunk igényünknek és lehetőségeinknek megfelelően:

  • Velux rolók

A Velux árnyékolókat és redőnyöket hő- és fényszabályozásra tervezték. Segítenek az energia megtakarításában, csökkenthetik a fűtésszámlát és hozzájárulnak egy komfortosabb lakótér megteremtéséhez. Nyáron a tetőtéri helyiségek klímája nagymértékben romlik, gyorsan felmelegszenek, emiatt fontos megvédeni őket a túlmelegedéstől.

Elhelyezkedésüket tekintve az alábbiak lehetnek:

- Külső rolók

Ezek a rolók hatékony hővédelmet biztosítanak helyiségeinknek nyáron. A besugárzó hő akár 90%-át kiszűrik, mielőtt az eléri az üvegfelületet, ezért akár 5-6 fokkal is hűvösebbet biztosítanak a szobában, ugyanakkor a kilátást nem akadályozzák és belülről is könnyen felszerelhetőek és működtethetőek. Sötét színű felületük elnyeli a hőt, ezáltal az üveg kevésbé melegszik fel.

Kaphatóak kézi, köteles, napelemes és elektromos működtetéssel is.

- Belső rolók

Ezek a fajta árnyékolók a hővédő funkciójukon túl dekorációs funkciót is betöltenek, hiszen számtalan színben és mintával állnak rendelkezésünkre. Bármely szobába ideális választás, ahol a bejövő fény mennyiségét szeretnénk szabályozni. Könnyen mozgathatóak, anyaguk tartós és pár perc alatt felszerelhetőek.

  • Természetes anyagokból készült árnyékolók

Ha a természetes anyagok hívei vagyunk, bátran dobjuk fel a lakás helyiségeit mutatós, bambuszból vagy gyékényből készült rolókkal, melyek egyedi stílusúvá varázsolják otthonunkat.

  • Napellenzők

Családi házak, lakások, üzlethelyiségek kedvelt árnyékolója az egyszínű vagy csíkos napellenző. Az impregnált, UV-szűrős anyagból készült árnyékolók nemcsak a napfény és a csapadék ellen védenek, hanem a környezetüket is egyedivé varázsolhatják.

Mozgatását fajtától függően végezhetjük kézi hajtókarral, de motorral és távirányítóval is.

  • Napernyők

A csodálatos nyári délutánok nem olyan kellemesek, ha süt bennünket a nap. Egy napernyő gyorsan a segítségünkre lehet, ugyanis azonnal felállítható és azonnali menedéket nyújt számunkra. Elsősorban teraszok, erkélyek és kerthelyiségek árnyékolására ajánlott. Színválasztékuk és magas minőségüknek köszönhetően kellemes és tartós díszei lehetnek bármely helyiségnek.

Kaphatóak talpas, függő és falra szerelhető változatban is.

A napernyők elsősorban az árnyékolást szolgálják, ezért eső vagy erős szél esetén ne nyissuk ki vagy tartsuk nyitva őket, mert könnyen kifordulhatnak vagy felborulhatnak. Gyengébb szélben hatékonyan védekezhetünk a felborulás ellen a gránit napernyőtalppal, mely napernyőnk nagyságától függően 25 és 40 kg-os változatban is kaphatóak. 

A csapadék és napsugárzás káros hatásai ellen használaton kívül érdemes napernyő zsákot húzni rájuk. Tisztításukat mosószeres víz és szivacs segítségével könnyedén elvégezhetjük, arra azonban ügyeljünk, hogy várjuk meg a teljes száradást, nehogy bepenészesedjen a huzat. Érdemes évente átnézni a mozgó alkatrészeket, megelőzve a baleseteket és a rongálódást.

  • Ablakra ragasztható hővédő fólia

Ha nem szeretnénk a bejutó fény mennyiségét nagymértékben csökkenteni, de szükségünk van árnyékolásra, akkor a hővédő fólia alkalmazása az optimális számunkra, ugyanis ezek a rétegeinek köszönhetően hőtükörként működnek, visszaverik a napsugárzásból adódó hő jelentős részét (akár 75%-át is). Annyira hatékonyak, hogy akár a klímaberendezéseket is képesek kiváltani vagy legalábbis jelentősen csökkenteni a klimatizálás költségeit.

A nap ellen védő fóliák kiszűrik a vakító és károsító sugarakat is, ezáltal védik benti tárgyainkat az UV sugarak által okozott fakulástól, öregedéstől.

A hővédő fólia jótékony hatásait nemcsak nyáron, hanem télen is élvezhetjük, mert visszaverik a fűtőtestek által kibocsátott hőhullámokat, így kevesebb hő szökhet ki az üvegfelületeken keresztül. 

  • Napvitorla

Ha a „sportosabb” megoldások hívei vagyunk, válasszuk a napvitorlát, mely alkalmas teraszok, játszóterek, homokozók, télikertek, de akár medencék árnyékolására is!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek