Ugye Önben is megfordult már a gondolat, hogy a drága mesterek helyett saját maga is meg tudja csinálni a falfestést házilag?

Lakásunk festésének bármelyik évszakban nekiállhatunk, azonban előnyösebb, ha ehhez a nyári hónapokban kezdünk neki, ilyenkor ugyanis könnyebben szárad a festék és a pakolás is egyszerűbb.

Nézzük, hogy álljunk neki a munkának!

Első lépésben vizsgáljuk meg a falat! Ehhez nedvesítsünk meg egy ruhadarabot és kis területen töröljük meg vele! Ha a felület alig sötétedik, akkor diszperziós festékkel van dolgunk, ha nagyon besötétedik, akkor mésszel lett festve.

Fontos tudnunk, hogy a mész és a diszperziós festék csak azonos fajtájú festékkel festhető újra valamint 4-5-szöri festés után ajánlatos a teljes megvastagodott réteget levakarni!

Válasszuk ki a festéket!

Többféle festék közül választhatunk igényünknek megfelelően:

  • Mészfesték: manapság újra kezd népszerűvé válni a meszelés, mivel a mészfestéknek jobb a páraáteresztő képessége, mint a diszperziós festékeké és erősen fertőtlenítő hatású is, viszont nehezebben színezhető.
  • Diszperziós festék: a fizikai terhelésekkel szemben ellenállóbb, mint a mész, viszont a szellőzése kicsivel rosszabb, mert zártabb felületet képez a falon. Könnyen színezhető.

  • Latex festék: jó fedőképességű, mosás- és dörzsálló, ezért gyorsan piszkolódó vagy nagy igénybevételnek kitett helyiségek festésére ajánljuk. Matt és selyemfényű változatban is kapható.

Ha fehér festéket vásároltunk (a mennyezetre optikai okok miatt célszerű ezt használni, nagyobbnak érezzük a teret) és ezt szeretnénk használni a lakás többi helyiségeiben is, de színezve, akkor tudnunk kell, hogy a színezékek aránya max. 15-25% lehet, de mindenképpen vegyük figyelembe a csomagoláson feltüntetett javaslatot!

Ha a házi színkeverés mellett döntöttünk, érdemes néhány dologgal tisztában lennünk!

A színezőpasztákat a fehér falfesték színezésére találták ki. Fontos tudni, hogy mindig a fehér festékhez adagoljuk a pasztát és semmiképpen nem fordítva! Ne feledjük, hogy érdemesebb nagyobb mennyiséget kikeverni, ugyanis ezzel a módszerrel nem lehet kétszer ugyanazt az árnyalatot előállítani, ezért annyival többet keverjünk be, hogy a későbbi javításokra is maradjon!

Színválasztásnál vegyük figyelembe a helyiség nagyságát: a világos színek tágítják, a sötétek összenyomják a teret.

Ha ennél erőteljesebb színre van szükségünk, akkor vásároljunk gyárilag színezett festéket! 

Nagyobb szakáruházak általában rendelkeznek színkeverő berendezéssel, amelyek színkód vagy színkártya alapján garantáltan a nekünk tetsző színárnyalatot keverik ki. A többiekhez képest a BAUHAUS szakáruházak nagy előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen (zománc-,lazúr-, latex- vagy diszperziós festék, szilikon- vagy szilikát homlokzati festék vagy akár folyékony fűrészporos tapéta hatású) festéket ki tudnak keverni a tetszőleges színben.

Ne felejtsünk el ragasztószalagot, fóliát és csomagolópapírt beszerezni! A kapcsolókat, dugaljakat, lámpákat szereljük le, a csempék és nyílászárók széleit ragasszuk le ragasztószalaggal! A padlót, a szekrényeket, mosdót, fűtőtesteket takarjuk le takarófóliával!

Ezután egy kis kőművesmunkát kell elvégeznünk!

Ha a régi tapétától meg akarunk válni, akkor 1:1 arányban keverjünk össze ecetet és meleg vizet, nedvesítsük be kétszer a tapétát, ezután nagy darabokban le fog válni a falról.

Nedvesítsük be a falat és egy spaklival a leváló darabokat távolítsuk el, a keletkezett lyukakat egy spriccelővel nedvesítsük meg és glettanyaggal vagy gipsszel javítsuk ki, száradás után pedig csiszolópapírral csiszoljuk át az egész felületet, hogy szép sima legyen!

Ha repedés van a falunkon, akkor tágítsuk ki, nedvesítsük be és töltsük ki glettel, melyet üvegszálszövettel fedjünk le, majd ennek a felszínét is simítsuk be glettel! Ezt követően hagyjuk megszáradni, portalanítsuk és mélyalapozóval kenjük át az egész falfelületet, mivel ezzel csökkentjük a falak szívóképességét és egyenletessé tesszük azokat.

Ha a falfelületünk nagyon egyenetlen, akkor a fűrészporos tapétát pont nekünk találták ki! Minél egyenetlenebb a felület, annál nagyobb szemcséjű tapétát válasszunk! Ha idegenkedünk a tapétától, válasszuk a fűrészporos tapéta hatású festéket!

Kezdődhet a festés!

Szükségünk lesz: hengerre, széles ecsetre, hosszúnyelű, vékony ecsetre, vödörre, teleszkópos nyélre (létra kiváltásához) és egy festéklehúzó rácsra.

A festést mindig a sarkoknál kezdjük ecsettel, majd folytassuk a mennyezeten hengerrel. Ha betartjuk a sorrendet, akkor elkerülhetjük, hogy a készre festett oldalfalakra rácsepegjen a festék.

A falfesték nagy felületen történő eloszlatáshoz jó szolgálatot tehet egy festékszóró pisztoly.

Ha van szabadidőnk, akkor számos festési technikából választhatunk, amely feldobja a falainkat:

  • Effekt festés: fodrozott, dinamikus hatást kelthetünk vele. Ehhez göngyöljünk össze henger alakúra egy ruhadarabot, mártsuk a festékbe, csavarjuk ki és finoman görgessük felülről lefelé a falon.
  • Koptatás: az alapszín felkenése után a még nedves felületet dörzsöljük át szivaccsal vagy a világos alapra a szivacs segítségével vigyük fel a szivacsba itatott sötétebb árnyalatot!
  • Stencilezés: sablonok alkalmazásával nagyon mutatós falfelületet hozhatunk létre.
  • Tupfolás: apró cseppeket, szabálytalan mintákat hozhatunk létre úgy, hogy az alapszínre különböző színű festéket spriccelünk egy ecsetről. Tágítja a teret és a későbbi szennyeződések is kevésbé észrevehetőek lesznek.
  • Bélyegzés: a festéket a sablonra visszük fel és bélyegzőként a falra nyomjuk.

Ha nem szeretnénk mintákat a falakra, akkor variálhatunk a különböző színek egy helyiségben való alkalmazásával. A sötétebb tónusú festéket mindig a napsütéses oldalra tervezzük! Horizontális tagolás esetén felül használjuk a világosabb árnyalatot! Egy helyiségben azonban legfeljebb 3 árnyalattal dolgozzunk!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!