Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csináld magad! – lakásunk festésének fortélyai

Ugye Önben is megfordult már a gondolat, hogy a drága mesterek helyett saját maga is meg tudja csinálni a falfestést házilag?

Lakásunk festésének bármelyik évszakban nekiállhatunk, azonban előnyösebb, ha ehhez a nyári hónapokban kezdünk neki, ilyenkor ugyanis könnyebben szárad a festék és a pakolás is egyszerűbb.

Nézzük, hogy álljunk neki a munkának!

Első lépésben vizsgáljuk meg a falat! Ehhez nedvesítsünk meg egy ruhadarabot és kis területen töröljük meg vele! Ha a felület alig sötétedik, akkor diszperziós festékkel van dolgunk, ha nagyon besötétedik, akkor mésszel lett festve.

Fontos tudnunk, hogy a mész és a diszperziós festék csak azonos fajtájú festékkel festhető újra valamint 4-5-szöri festés után ajánlatos a teljes megvastagodott réteget levakarni!

Válasszuk ki a festéket!

Többféle festék közül választhatunk igényünknek megfelelően:

  • Mészfesték: manapság újra kezd népszerűvé válni a meszelés, mivel a mészfestéknek jobb a páraáteresztő képessége, mint a diszperziós festékeké és erősen fertőtlenítő hatású is, viszont nehezebben színezhető.
  • Diszperziós festék: a fizikai terhelésekkel szemben ellenállóbb, mint a mész, viszont a szellőzése kicsivel rosszabb, mert zártabb felületet képez a falon. Könnyen színezhető.

  • Latex festék: jó fedőképességű, mosás- és dörzsálló, ezért gyorsan piszkolódó vagy nagy igénybevételnek kitett helyiségek festésére ajánljuk. Matt és selyemfényű változatban is kapható.

Ha fehér festéket vásároltunk (a mennyezetre optikai okok miatt célszerű ezt használni, nagyobbnak érezzük a teret) és ezt szeretnénk használni a lakás többi helyiségeiben is, de színezve, akkor tudnunk kell, hogy a színezékek aránya max. 15-25% lehet, de mindenképpen vegyük figyelembe a csomagoláson feltüntetett javaslatot!

Ha a házi színkeverés mellett döntöttünk, érdemes néhány dologgal tisztában lennünk!

A színezőpasztákat a fehér falfesték színezésére találták ki. Fontos tudni, hogy mindig a fehér festékhez adagoljuk a pasztát és semmiképpen nem fordítva! Ne feledjük, hogy érdemesebb nagyobb mennyiséget kikeverni, ugyanis ezzel a módszerrel nem lehet kétszer ugyanazt az árnyalatot előállítani, ezért annyival többet keverjünk be, hogy a későbbi javításokra is maradjon!

Színválasztásnál vegyük figyelembe a helyiség nagyságát: a világos színek tágítják, a sötétek összenyomják a teret.

Ha ennél erőteljesebb színre van szükségünk, akkor vásároljunk gyárilag színezett festéket! 

Nagyobb szakáruházak általában rendelkeznek színkeverő berendezéssel, amelyek színkód vagy színkártya alapján garantáltan a nekünk tetsző színárnyalatot keverik ki. A többiekhez képest a BAUHAUS szakáruházak nagy előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen (zománc-,lazúr-, latex- vagy diszperziós festék, szilikon- vagy szilikát homlokzati festék vagy akár folyékony fűrészporos tapéta hatású) festéket ki tudnak keverni a tetszőleges színben.

Ne felejtsünk el ragasztószalagot, fóliát és csomagolópapírt beszerezni! A kapcsolókat, dugaljakat, lámpákat szereljük le, a csempék és nyílászárók széleit ragasszuk le ragasztószalaggal! A padlót, a szekrényeket, mosdót, fűtőtesteket takarjuk le takarófóliával!

Ezután egy kis kőművesmunkát kell elvégeznünk!

Ha a régi tapétától meg akarunk válni, akkor 1:1 arányban keverjünk össze ecetet és meleg vizet, nedvesítsük be kétszer a tapétát, ezután nagy darabokban le fog válni a falról.

Nedvesítsük be a falat és egy spaklival a leváló darabokat távolítsuk el, a keletkezett lyukakat egy spriccelővel nedvesítsük meg és glettanyaggal vagy gipsszel javítsuk ki, száradás után pedig csiszolópapírral csiszoljuk át az egész felületet, hogy szép sima legyen!

Ha repedés van a falunkon, akkor tágítsuk ki, nedvesítsük be és töltsük ki glettel, melyet üvegszálszövettel fedjünk le, majd ennek a felszínét is simítsuk be glettel! Ezt követően hagyjuk megszáradni, portalanítsuk és mélyalapozóval kenjük át az egész falfelületet, mivel ezzel csökkentjük a falak szívóképességét és egyenletessé tesszük azokat.

Ha a falfelületünk nagyon egyenetlen, akkor a fűrészporos tapétát pont nekünk találták ki! Minél egyenetlenebb a felület, annál nagyobb szemcséjű tapétát válasszunk! Ha idegenkedünk a tapétától, válasszuk a fűrészporos tapéta hatású festéket!

Kezdődhet a festés!

Szükségünk lesz: hengerre, széles ecsetre, hosszúnyelű, vékony ecsetre, vödörre, teleszkópos nyélre (létra kiváltásához) és egy festéklehúzó rácsra.

A festést mindig a sarkoknál kezdjük ecsettel, majd folytassuk a mennyezeten hengerrel. Ha betartjuk a sorrendet, akkor elkerülhetjük, hogy a készre festett oldalfalakra rácsepegjen a festék.

A falfesték nagy felületen történő eloszlatáshoz jó szolgálatot tehet egy festékszóró pisztoly.

Ha van szabadidőnk, akkor számos festési technikából választhatunk, amely feldobja a falainkat:

  • Effekt festés: fodrozott, dinamikus hatást kelthetünk vele. Ehhez göngyöljünk össze henger alakúra egy ruhadarabot, mártsuk a festékbe, csavarjuk ki és finoman görgessük felülről lefelé a falon.
  • Koptatás: az alapszín felkenése után a még nedves felületet dörzsöljük át szivaccsal vagy a világos alapra a szivacs segítségével vigyük fel a szivacsba itatott sötétebb árnyalatot!
  • Stencilezés: sablonok alkalmazásával nagyon mutatós falfelületet hozhatunk létre.
  • Tupfolás: apró cseppeket, szabálytalan mintákat hozhatunk létre úgy, hogy az alapszínre különböző színű festéket spriccelünk egy ecsetről. Tágítja a teret és a későbbi szennyeződések is kevésbé észrevehetőek lesznek.
  • Bélyegzés: a festéket a sablonra visszük fel és bélyegzőként a falra nyomjuk.

Ha nem szeretnénk mintákat a falakra, akkor variálhatunk a különböző színek egy helyiségben való alkalmazásával. A sötétebb tónusú festéket mindig a napsütéses oldalra tervezzük! Horizontális tagolás esetén felül használjuk a világosabb árnyalatot! Egy helyiségben azonban legfeljebb 3 árnyalattal dolgozzunk!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Mivel fessünk?

Festeni sokszor sok mindent szoktunk, ennek mikéntjéről már itt a blogon is többször beszámoltunk. Nem mindegy azonban az sem, hogy milyen ecsettel látunk hozzá a munkának. A különböző festendő felületek, felvinni kívánt festékek lazúrok és lakkok mind más eszközt kívánnak. Lássuk ezeket!

 

Falfestéshez

 

Ha nagyobb felületű falakat akarunk kifesteni nélkülözhetetlenek a hengerek, melyek különböző méretben állnak rendelkezésre. Nagy felületekre válasszunk szélesebb hengert, kényes helyeken, pl. konnektorok és ajtók körül keskenyebb hengerekkel lehetünk hatékonyak. Nagymértékben segítheti a munkát a sarokhenger használata is. Ne feledkezzünk meg a lehúzórácsról sem, hiszen nélküle nem érdemes hozzálátni a festéshez! A kisebb felületek festésére vagy hibák kijavítására természetesen a hagyományos ecsetek is alkalmazhatók.

 

Lazúrozáshoz

 

Kültéri fa bútoraink, kerítésünk hosszú élettartamához elengedhetetlen, hogy a fát rendszeresen ápoljuk. Erre kiválóak a lazúrok, olajok, és viaszok felhordásához kialakított ecsetek és hengerek. Az eszköz kiválasztásánál figyeljünk rá, hogy a festéknek megfelelő, azaz vízbázisú- vagy oldószeres anyagokhoz használható ecsetet és hengert válasszunk.

 

Lakkozáshoz

 

Igazán kényes feladat, ablakaink, bútoraink, kerítésünk lakkozása, zománcozása. Ezekhez, gyakran egészen vékony vonalhúzó ecsetre, vagy nehezen hozzáférhető helyek esetében laposecsetre lehet szükségünk. Az eszköz kiválasztásánál itt is figyeljünk rá, hogy a festéknek megfelelő, azaz vízbázisú- vagy oldószeres anyagokhoz használható ecsetet és hengert válasszunk.

 

Mindent egyben!

 

Gondoljuk át, hogy pontosan milyen feladatokat kell elvégeznünk. Gyakran egy komplett festőszett megvásárlása a legésszerűbb. Egyben megkapunk vödröt és keverőpálcát, spatulát a felületen lévő szennyeződések eltávolításához, és többféle hengert és ecsetet is, melyekkel szinte minden festési munka elvégezhető.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Fesd magad!

Minden lakás elér abba a korba, hogy legalább egy tisztasági festést el kell végeznünk rajta, de a nagyobb átalakítások végét is általában a festőhengerek és pemzlik előkerülése jelenti. Nézzük, mit kell tennünk, ha nem akarjuk szakemberre bízni a lakás festését.


1. Gondoljuk végig, mely részeket kívánjuk festeni, hova pakoljuk addig a bútorokat, tárgyakat, és hogyan ütemezzük a műveleteket. Első körben készítsünk egy munka- és költségvetést, hogy tudjuk, mely anyagból mennyire lesz szükségünk. A bútorok, padló és a magunk védelméről gondoskodjunk: öntapadós védőszalag, takarófólia, védőruha, kesztyű, sapka, vagy papírcsákó. Másodsorban szerezzük be festőeszközeinket: létra, glett anyag, teddyrács, ecsetek, hengerek vagy festékszóró pisztolyok, spakli, glettvas, vödör, keverőpálca az összekeveréséhez, csiszolóvászon, festék.

2. Ha mindez megvan, mérjük fel a falak állapotát, hogy szükséges-e javítani valahol a festés kezdése előtt.

3. Terítsük le a takarófóliát a bútorokra és a padlóra.

4. Szedjük le a műanyag kapcsolókat, dugaljakat, polcokat.

5. Korábban festett felületeknél távolítsuk el a laza, pergő részeket, tisztítsuk meg őket a portól és más szennyeződésektől.

6. A lukakat, sérüléseket glettel töltsük ki. A glettelő anyagot vízzel csomómentesre kell keverni, de léteznek már bekevert glettanyagok is. Ezt követően kézzel - glettvassal vagy spaklival – hordjuk fel. Egyes előre bekevert glettek szórópisztollyal is felvihetőek. Száradás után finom csiszolópapírral csiszoljuk meg, hogy egyenletes legyen.

7. Ha korom, vagy egy korábbi beázás nyomát szeretnénk eltávolítani, akkor használjuk festés előtt speciális folteltávolító alapozót, ha ez a lépés kimarad, a foltok visszatérhetnek a festés után.


8. Kezdődhet maga a festés. Használat előtt jól keverjük fel a festéket. Ha színezni kívánjuk, akkor színezőpasztával saját magunk is megtehetjük. Vegyük figyelembe, hogy házilagos keveréssel csak a pasztellszínek érhetők el jó minőségben, telt, erős zöldekre, vörösökre ne számítsunk, inkább kevertessük ki a szakáruházban a kívánt színt. Ha mégis otthon csináljuk, akkor nagyon alaposan keverjük el a kívánt színezőpaszta mennyiséget az alapfestékben!

9. Mindig a mennyezettel kezdjük, csak utána fessük a falakat. A festést mindig a helyiség éleinél és sarkainál kezdjük ecsettel, mivel a festőhenger soha nem ér el teljesen a sarokig. A magas fal- és mennyezetfelületeket létra nélkül is könnyen lefesthetjük, ha teleszkópos nyelet választunk. Ne feledjük: húzzuk le a hengert a vödörbe mártás után a rácson, ha nem akarjuk, hogy a felesleges mennyiség lecsöpögjön festés közben.

10. Kívülről befelé haladjunk, az ablaktól és haladjunk a helyiség közepe irányába. Átlósan kezdjük, majd függőleges rétegekkel folytassuk, végül győződjünk meg az egyenletes eloszlatásról.

11. Általában két réteg ad megfelelő fedést! Érdemes figyelembe venni, hogy míg a legolcsóbb falfestékből sokat kell használni a teljes fedés eléréséhez, addig a jó minőségűekből kevés is elegendő ezzel időt, pénzt takaríthatunk meg!

12. Festés után: minél előbb meg kell tisztítani a véletlenül összefestett felületeket, mert ha a festék rászárad, akkor a víz már nem oldja le azt.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek