Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Teraszfűtés – hidegben is grillezünk!

Ma még hihetetlennek tűnik, amikor dideregve kinézünk az ablakon, de hamarosan itt lesz az ideje a kerti grillpartiknak. Eljön az idő, hogy elkezdjük a sütögetést, de amint lemegy a nap, elviselhetetlenné kezd válni a hideg. Ilyenkor jól jön, ha kicsit be tudunk fűteni valamivel: ehhez kiváló lehetőséget kínálnak a különböző kültéri hősugárzók. Segítségükkel könnyűszerrel meghosszabbítható a grillszezon, hűvös estéken nem kell bevonulnunk a meleg lakásba, hanem odakint folytathatjuk a hangulatos kerti partit.

De mi a legjobb megoldás? Be kellene fűteni, de mivel?

Teraszhősugárzó

Jó néhány évvel ezelőtt tűntek fel az első teraszhősugárzók, más néven hőkandeláberek, először a drágább vendéglátóipari egységek teraszain. A készülékek (ugyanúgy, mint a legtöbb kültéri fűtőtest esetében) működési elve az ember hőérzetén alapul. A nem lehatárolható hatalmas külső tér miatt irreális cél lenne a levegő teljes felfűtése, ezért az a fontos, hogy a készülék hatáskörében tartózkodó emberek úgy érezzék, testük hőt vehet fel a hőleadás helyett, így pozitív legyen a hőérzet. A felülről érkező hőt ráadásul melegebbnek érezzük, így sokkal hatékonyabban fokozza hőérzetünket, mint bármilyen másik irányból származó hősugárzás.

A legtöbb teraszhősugárzó hagyományos, 11 kg-os pb gázpalackról üzemeltethető, és körülbelül 20- 25 négyzetméternyi terület felfűtésére alkalmas, úgy, hogy hatósugarában 8-10 °C-kal érezzük melegebbnek a levegőt a külső hőmérsékletnél.

Fontos tudni, hogy ezek a szerkezetek a legtöbb esetben olyan biztonsági szeleppel vannak ellátva, amely megakadályozza, hogy felboruláskor komolyabb baleset következzen be. A szelep sok esetben már a hősugárzó 30°-os billenésekor elzárja a gáz útját, vagy legalább hangjelzéssel figyelmeztet. A biztonságos üzemeltetés miatt mindig figyeljünk arra, hogy a hősugárzó felett 1,5 méteren belül, illetve az égőfej közvetlen közelében sehol ne legyen éghető anyag.

Minél nagyobb a hőkandeláber tetején lévő hőterelő tányér (általában 80 cm), annál nagyobb a befűtött terület nagysága. Fogyasztásuk 500-1000 g pb gáz körül alakul óránként. Itt is léteznek jóval takarékosabb típusok, például a SUNFORCE Radiant Power égőfejjel felszerelt termékek, amelyek gázfogyasztása mindössze 350 g / óra, ami azt jelenti, hogy egy hagyományos gázpalackkal akár több mint 30 órán keresztül fűthetünk.

Már hazánkban is kaphatók olyan típusok, amelyeknél a hőterelő tányér billenthető, így a hősugárzás iránya változtatható, ami tovább növeli a fűtés hatékonyságát, illetve 1 m-ről 2 m-re növeli a hatótávolságát a billentés irányába.

A fentieket összefoglalva megállapítható, hogy ma már sokféle modern, csendes és takarékos teraszhősugárzó közül válogathatunk. Úgy tűnik, a számunkra megfelelő választás leginkább a terasz méretének, a teraszfűtésre szánt összegnek, illetve a kedvező üzemeltetési költség fontosságának függvénye. Ha hajlandóak vagyunk egy kicsit nagyobb összeget rászánni, akkor a billenthető fejű Radiant Power égőfejes teraszhősugárzóval hosszú távra, és nem elhanyagolható módon alacsony fenntartási költségek mellett meg tudjuk oldani a kellemesen meleg nyári estéket.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Áttérés kondenzációs gázkazánra – megéri?

Mi a kondenzációs kazán működésének lényege?

Az, hogy nem csak a gáz elégetésével felszabaduló hőt használja fel, hanem a füstgázban lévő vízgőz hőjét is, ami a hagyományos működési elvű kazánok esetében a kéményen keresztül távozik. A kazánban létrejövő kondenzáció során napi néhány liter kondenzvíz keletkezik, amelyet a csatornába vezetünk, ha kell, speciális szennyvízátemelő segítségével.

Mik az előnyei, hátrányai?

A hagyományos gázkazán használatához képest a magasabb beszerzési árán kívül (egy jó minőségű kondenzációs fali kazán ára 240.000 Ft környékén kezdődik) mást nem nagyon lehet felsorolni, előnye viszont annál több van:

  • az összes kazántípus közül a leghatékonyabban hasznosítja a fűtőanyagot
  • alacsony környezet-, illetve levegőszennyezés
  • hivatalos adatok szerint 15-30 %-kal kevesebb gázt használnak fel egységnyi hőenergia előállításához, de a tapasztalati adatok azt mutatják, hogy egy kondenzációs kazánnal korszerűsített közepes méretű családi háznál akár 40% megtakarítás is elérhető
  • kisebb sugárzási veszteség az alacsony hőmérsékletű üzemelés miatt
  • 8-10%-kal kisebb füstgáz hőveszteség
  • sokkal biztonságosabb üzem - a speciális dupla falú kémény (zárt rendszerű üzem) miatt csak a külső térből nyeri a gáz elégetéséhez szükséges oxigént.

Milyen járulékos költségei vannak?

Tervezés – engedélyeztetés - új terv esetén fel kell készülnünk arra, hogy az eredeti építkezésünk befejezése óta eltelt időben megváltoztak a vonatkozó törvények, és emiatt gáztervünknek már az új szabványoknak kell megfelelnie. Például ha a konyhában gáztűzhelyünk van, akkor ablakra vagy falba szerelhető légbeeresztő beszerelését írhatják elő, ami további – beszereléssel együtt akár 10-50.000 forint többletköltséggel járhat. Ugyanez a többletköltség merül fel abban az esetben is, ha hagyományos, nem kondenzációs kazánra szeretnénk váltani.

Kéménybélelés – a kémény magasságától függően 70-150.000 forint közötti összegbe kerülhet, amihez hozzájön a kémény hatósági átadásának a körülbelül 50.000 forintos költsége.

Szennyvízátemelő: enyhén savas kémhatású szennyvíz elvezetésére alkalmas szennyvízátemelő szivattyú beépítése lehet szükséges, a csatornarendszer magassági elhelyezkedésének függvényében.

Indirekt tároló: ekkora léptékű felújítás esetén logikus azt is átgondolnunk, hogy nem kellene-e a használati meleg víz előállítását is modernizálnunk? Ésszerű döntés lehet a régi, korszerűtlen, nagy fogyasztású villanybojler, vagy a hosszú évek alatt a vízkőtől tönkrement indirekt melegvíz-tároló lecserélése. Egy 120-160 literes tároló kényelmesen kielégíti egy 4-5 tagú család igényeit. 

Beszerelési, beüzemelési, üzemeltetési költségek: a szükséges segédanyagokkal együtt a régi kazán le- és az új felszerelése hozzávetőlegesen 50-100.000 forint körül alakul, ehhez jönnek a kémény költségei, illetve a kazán hivatalos szakember általi beüzemelésének költsége, ami típustól függően 20-30.000 forint körül alakul. Sok gyártó előírja az évenkénti kötelező karbantartást is.

Mennyi idő alatt térül meg a beruházás? Ha beleszámítjuk azt is, hogy a régi kazánunkat esetleg el tudjuk adni, akkor rendszerint a teljes beruházás 3-4 év alatt megtérül.

Érdemes figyelni az Új Széchenyi Terv weboldalán a rendszeresen felbukkanó Zöld Beruházási Rendszer keretein belül megjelenő pályázati lehetőségeket, mert ha egy komplex energia-megtakarítási projektet hajtunk végre, akkor akár beruházásunk 30-50%-át visszakaphatjuk vissza nem térítendő támogatás formájában.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Otthon - biztonságban

Rendőrségi statisztikák szerint megszaporodtak Magyarországon azok a betörések, ahol a behatolók nem különösebben szofisztikált módszereket alkalmazva törnek be otthonainkba. Egyszerűen csak felkapkodják a kint hagyott értékes tárgyakat, például laptopokat, pénztárcákat és mobiltelefonokat. Sokszor hiába van a ház riasztóval ellátva, az sem érdekli a betörőket, ha fegyveres kivonuló szolgálathoz van bekötve a riasztó. Mivel akciójuk általában csak 3-5 percig tart, mire a biztonságiak kiérnek, már bottal üthetik a nyomukat.

A másik rendkívül elterjedt betörési forma a besurranás. Ebben az esetben a módszer hasonló, csak itt a nyitva hagyott ajtók, ablakok, kertkapuk kínálta lehetőségeket használják ki a „vállalkozó szelleműek”.

Mindkét esetben hatékony védekezési forma lehet, ha értékeinket megfelelő módon beszerelt széfben tároljuk.

Milyen széfek közül válogathatunk?

Jó, ha a megvásárolandó széfnek van MABISZ minősítése. A minősítés biztosítási értékhatárt jelöl, az összeg riasztóval, illetve riasztó nélkül kerül meghatározásra. Jó tudni, hogy hiába rendelkezik a legtöbb egyszerű lemezszéf 500.000 forintos MABISZ minősítéssel, a magyarországi biztosítótársaságok a legtöbb esetben csak maximum 300.000 forint értékhatárig vállalnak felelősséget.

Méret szempontjából egyéni szükségleteink a meghatározók: elférjen benne a laptopunk, de legalább az értékesebb tárgyaink, irataink, a fényképezőgépünk és videó kameránk.

Hogy a széf kulcsos vagy számkódos, azt döntsük el önismereti alapon: meg tudunk-e jegyezni egy újabb kódot (itt segíthet a mesterkód), vagy megfelelő helyre tudunk-e rejteni egy kéttollú (!) kulcsot.

Beépíthető – fali és padlószéf

A szerkezet hátulján egy szoknya megakadályozza, hogy a széfet a falból, illetve a padlóból kihúzzák.

Ennél a széftípusnál lehetőleg előre gondolkodjunk, ezt ugyanis ajánlott még az építkezés alatt beépíteni. Ebben az esetben figyeljünk a beépítők személyére! Csak olyan szakembert alkalmazzunk, akiben száz százalékig megbízunk, vagy saját magunk építsük be a szerkezetet. Ez a típus rendkívül biztonságos, mert csak hosszas bontási munkálatok árán lehet hozzáférni a tartalmához.

A fali széfek elhelyezésénél nem érdemes a filmekből ismert kép mögé rejtés módszerét alkalmazni, hiszen a betörők is itt keresik először. Rejtsük a falburkolat egy kiemelhető eleme mögé, vagy vágjuk ki a szekrény hátlapját – ezek sokkal biztonságosabb rejtekhelyek. 

Bútorszéf

Tévedés azt feltételezni, hogy a bútorszéf nagyságrendekkel kevésbé biztonságos, mint a beépíthető széf. Alacsonyabb biztonsága főként a felhasználók lustaságából adódik. Elfelejtik ugyanis a bútorhoz, vagy a falhoz rögzíteni az eszközt, jelentősen megkönnyítve ezzel a behatolók dolgát, akik az ilyen, nem rögzített acéldobozt egyszerűen magukkal viszik.

Tovább fokozható a bútorszéf biztonsága, ha egy minimális összeggel többet költünk rá, és a belsejében tartozékként elhelyezett kisebb rögzítő csavarok helyett jóval hosszabb, vastagabb, masszívabb rögzítő csavarokat vásárolunk, mondjuk vasbeton falban is alkalmazható fém tiplivel.

Tűzbiztos tárolók

Fontos iratainkat a legnagyobb biztonságban akkor tudhatjuk, ha az általunk használt széf tűzbiztos (illetve egy meghatározott ideig ellenáll a tűznek). Olcsóbb, de hatékonyabb megoldás lehet, ha vásárolunk egy kisebb tűzbiztos kazettát, amit a megfelelő méretű nem tűzbiztos széfünkben tárolunk. Az egyszerűbb, 9 - 10.000 forint körüli összegért kapható tűzbiztos dokumentum kazettákban 30 percig védi a kazetta speciális szigetelése a benne tárolt iratokat.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Mit kell tudni a síkosságmentesítésről?

Kevesen tudják, hogy hazánkban a házak, háztömbök előtti utak, járdák, közterületek hóeltakarításáért illetve síkosságmentesítéséért a ház, illetve az ingatlan tulajdonosai felelnek. Társasházak esetében a ház lakói egyetemleges felelősséggel tartoznak.

Kinek mi a feladata?

Logikus lenne azt gondolnunk, hogy a helyi közutak és közterületek fenntartása az illetékes önkormányzatok feladata, ez azonban a legtöbb magyarországi településen nem így van. A legtöbb helyen az önkormányzat helyi rendeletben szabályozza a kérdést, úgy, hogy előírja, a területén lakó ingatlantulajdonosok (illetve bérbe adott ingatlan estében a bérlők) kötelesek az ingatlanaik előtti közterületeket (általában járda) csúszásmentes állapotban tartani.

Balesetveszély – kártérítési felelősség

Ha valaki az ingatlanunk előtti olyan közterületen szenved sérülést, amelynek takarítása a mi feladatunk lett volna, úgy a sérült személy teljes kártérítésre lehet jogosult, közvetlen és közvetett károk esetében is, ideértve például a kórházi ellátás költségeit, egyéb térítésköteles dolgokat, illetve például a táppénz miatti keresetkiesést.

Háztartási felelősségbiztosítás megkötésével is csak abban az esetben vehetjük elejét a kártérítésnek, ha nem áll fenn a gondatlanság ténye, azaz mi megpróbáltunk eleget tenni csúszásmentesítési kötelezettségeinknek, és ennek ellenére történt meg a baleset.

Milyen eszközeink vannak?

A fentiek tükrében egyértelműen elmondható, az a legjobb, ha saját magunk gondoskodunk a megfelelő csúszásmentesítésről. De milyen eszközök állnak ehhez rendelkezésünkre?

A legegyszerűbb, és egyben legolcsóbb módszer, ha hólapátot ragadunk. A választék igazán széles: az 1470 forintos helytakarékos, szétszedhető autós hólapáttól, a 3415 forintba kerülő acél éllel rendelkező furnér hótoló lapátig rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre. Fontos kritérium, hogy a lapátnak vagy acél, vagy kemény, de rugalmas gumi éle legyen, hogy ne repedjen el azonnal egy-egy járdaszegéllyel, vagy macskakővel történő koccanás esetén.

A kereskedelemben kapható hómarók, általában 4-8 LE teljesítményűek, nagy mennyiségű hó egyidejű lehullása esetén lehetnek óriási segítségünkre. Áruk általában típustól illetve teljesítménytől függően 180.000 és 400.000 forint között változik.

Akár családi házak, akár társasházak, vagy kisebb vállalkozások is használhatják a nagyobb teljesítményű, téli csomaggal (hótoló, hólánc) is felszerelt univerzális fűnyírótraktorokat, amelyek a téli üzemeltetésre való átállással igen hasznosak lehetnek a legkeményebb téli időjárás esetén is. Ezeknek a kistraktoroknak közös jellemzőjük a fordulékonyság, az alacsony fogyasztás, illetve a könnyű kezelhetőség. Legtöbbjük több előre és legalább egy hátrameneti sebességgel rendelkezik, ami rendkívüli módon megkönnyíti a hóban történő manőverezést. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen eszköz megvásárlásával megoldottuk a tavaszi, nyári hónapok fűnyírási problémáját is, legyen akár szó 4-5000 m2-es területről.

A jeges, csúszós utcák, járdák kezelésére általában bazalt – vagy hasonló kőőrleményt tartalmazó környezetbarát keverékeket ajánlott, illetve kötelező használni. A hagyományos (NaCl) ipari sókészítmények használata közutak esetében még ugyan megengedett, de környezetvédelmi szempontból mindenképp a „zöld” keverékanyagok használata ajánlott.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Játék a fényekkel Feng-shui módra

A távolkeleti lakberendezéssel, térrendezéssel, a Feng-shuival foglalkozó sorozatunkban most megnézzük, milyen hatást gyakorol a fények játéka a lakásban áramló életenergiára. Ne gondoljuk ugyanis, hogy a harmonikus környezet kialakításának nem feltétele a fény beengedése és helyes terelése otthonunkban.

Ha elfogadjuk, hogy a Feng-shui az energiáról szól, akkor azt is be kell látnunk, hogy az energia egyik legteljesebb, legközvetlenebb formája a fény, márpedig a természetes és mesterséges világítások mind befolyásolják az otthonunk energiaállapotát és a chí áramlását. Egyes szakértők egyenesen úgy fogalmaznak: a helyes világítás és a tiszta levegő a Feng shui alapja, tehát az összes többi körülmény csak ezután következik a sorban. Ismerjük a fény széleskörű gyógyászati alkalmazásának tapasztalatait, tehát minden bizonnyal van ebben valami.

Mit tegyünk a harmonikus környezetünk megteremtése érdekében a lakásunk fényeivel?

1. Engedjünk be minél több természetes fényt. Erre a széles ablakok, nagy üvegfelületek, vagy üvegtégla-falak kiválóan alkalmasak. Természetesen nem mindenki tud rögvest belevágni egy teljes átalakítással járó ablakcserébe, de hozzuk ki a maximumot meglévő felületeinkből, ha nem kell, ne árnyékoljunk.


2. Ne csak a fények mennyiségére, de "minőségére" azaz a színekre is figyeljünk. Ebben nyugodtan hallgathatunk megérzéseinkre: válasszunk olyan színeket, amelyek energizálnak, jókedvre derítenek. Korábban, az egyes helyiségeknél már írtunk az ott használatos színekről, hiszen a szobák funkciója meghatározza, hogy milyen hangulat és energiaszint segíti elő a funkció kiteljesedését. A nappali például a családi élet színtere, egy igazi yang helyiség: meleg, közösségi, nyitott, élő, ezért itt lesz a legtöbb fényre szükség, és bátrabban nyúlhatunk a színekhez is. A mesterséges világítások esetében kerüljük a hideg fényű, fluoreszkáló fénycsöveket, mert ezeknek nemcsak vibrációja, de fényárnyalatai is kedvezőtlenek lehetnek.

3. Az éles sarkokat - amelyek, tudjuk, a chí áramlásának ellenségei - egyedi, hangsúlyos megvilágítással "puhíthatjuk".

4. Csillárok ne lógjanak a fotelek, ülőhelyek felett! A Feng-shui nem szereti, ha függő tárgyak lógnak felettünk, ezért jobb, ha a padlóra helyezett állólámpákkal tereljük az energiákat. Ezeket azonban széles körben, minden sarokban alkalmazhatjuk szerte a lakásban.

A Feng-shui kedveli az állólámpák alulról jövő fényét


5. A tükrök jó szolgálatot tesznek a fény megsokszorozásában, terelésében. Bátran használhatóak a konyhában, a folyosókon, előszobákban, hiszen lassítják a rossz energiák terjedését. Természetesen az alapszabályok figyelembevételével alkalmazzuk őket (ezek egy részéről már szóltunk korábban): például ne legyen túl sok, a hálót kerüljük ebből a szempontból stb..

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek