Kevesen tudják, hogy hazánkban a házak, háztömbök előtti utak, járdák, közterületek hóeltakarításáért illetve síkosságmentesítéséért a ház, illetve az ingatlan tulajdonosai felelnek. Társasházak esetében a ház lakói egyetemleges felelősséggel tartoznak.

Kinek mi a feladata?

Logikus lenne azt gondolnunk, hogy a helyi közutak és közterületek fenntartása az illetékes önkormányzatok feladata, ez azonban a legtöbb magyarországi településen nem így van. A legtöbb helyen az önkormányzat helyi rendeletben szabályozza a kérdést, úgy, hogy előírja, a területén lakó ingatlantulajdonosok (illetve bérbe adott ingatlan estében a bérlők) kötelesek az ingatlanaik előtti közterületeket (általában járda) csúszásmentes állapotban tartani.

Balesetveszély – kártérítési felelősség

Ha valaki az ingatlanunk előtti olyan közterületen szenved sérülést, amelynek takarítása a mi feladatunk lett volna, úgy a sérült személy teljes kártérítésre lehet jogosult, közvetlen és közvetett károk esetében is, ideértve például a kórházi ellátás költségeit, egyéb térítésköteles dolgokat, illetve például a táppénz miatti keresetkiesést.

Háztartási felelősségbiztosítás megkötésével is csak abban az esetben vehetjük elejét a kártérítésnek, ha nem áll fenn a gondatlanság ténye, azaz mi megpróbáltunk eleget tenni csúszásmentesítési kötelezettségeinknek, és ennek ellenére történt meg a baleset.

Milyen eszközeink vannak?

A fentiek tükrében egyértelműen elmondható, az a legjobb, ha saját magunk gondoskodunk a megfelelő csúszásmentesítésről. De milyen eszközök állnak ehhez rendelkezésünkre?

A legegyszerűbb, és egyben legolcsóbb módszer, ha hólapátot ragadunk. A választék igazán széles: az 1470 forintos helytakarékos, szétszedhető autós hólapáttól, a 3415 forintba kerülő acél éllel rendelkező furnér hótoló lapátig rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre. Fontos kritérium, hogy a lapátnak vagy acél, vagy kemény, de rugalmas gumi éle legyen, hogy ne repedjen el azonnal egy-egy járdaszegéllyel, vagy macskakővel történő koccanás esetén.

A kereskedelemben kapható hómarók, általában 4-8 LE teljesítményűek, nagy mennyiségű hó egyidejű lehullása esetén lehetnek óriási segítségünkre. Áruk általában típustól illetve teljesítménytől függően 180.000 és 400.000 forint között változik.

Akár családi házak, akár társasházak, vagy kisebb vállalkozások is használhatják a nagyobb teljesítményű, téli csomaggal (hótoló, hólánc) is felszerelt univerzális fűnyírótraktorokat, amelyek a téli üzemeltetésre való átállással igen hasznosak lehetnek a legkeményebb téli időjárás esetén is. Ezeknek a kistraktoroknak közös jellemzőjük a fordulékonyság, az alacsony fogyasztás, illetve a könnyű kezelhetőség. Legtöbbjük több előre és legalább egy hátrameneti sebességgel rendelkezik, ami rendkívüli módon megkönnyíti a hóban történő manőverezést. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen eszköz megvásárlásával megoldottuk a tavaszi, nyári hónapok fűnyírási problémáját is, legyen akár szó 4-5000 m2-es területről.

A jeges, csúszós utcák, járdák kezelésére általában bazalt – vagy hasonló kőőrleményt tartalmazó környezetbarát keverékeket ajánlott, illetve kötelező használni. A hagyományos (NaCl) ipari sókészítmények használata közutak esetében még ugyan megengedett, de környezetvédelmi szempontból mindenképp a „zöld” keverékanyagok használata ajánlott.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!