Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szárazépítés – gipszkartonozz magad!

A szárazépítés lehetőséget ad arra, hogy szobát válasszon le, utólagosan hang- és hőszigetelje a kívánt helyiséget, hogy kijavítsa a vakolatot, hogy a tetőteret beépítse, hogy a belmagasságot és ezzel a fűtésszámlát csökkentse, hogy bármit eltakarhasson a lakásban vagy csak egyszerűen egy kis modernséget csempésszen a lakásába és mindezt gyorsan, egyszerűen és gazdaságosan.

A szárazépítés során gipszkartonlapokat alkalmaznak, melyeket tartószerkezetre szerelnek, majd glettelik és tapétázzák vagy festik őket.

A gipszkartonozás előnyei:

  • költség- és időtakarékos: az építmény gyorsan használatba vehető.
  • hangszigetelő: a gipszkarton rendszerek kiváló hangszigetelést biztosítanak.
  • hőszigetelő: költségtakarékos hőszigetelést biztosítanak az egész ház számára.
  • tűzálló: a tűzgátló gipszkarton különösen alkalmas a megelőző tűzvédelemre
  • kellemes közérzetet biztosít.
  • a gipsz előnyös tulajdonságainak egyike, hogy hőre szinte nem tágul, így nem is reped
  • klimatizál: a gipszkarton lapok alkalmasak a helyiség nedvességtartalmának szabályozására, mivel időlegesen magukba szívják a nedvesebb levegőt, ezt raktározzák és szárazabb helyiség, klíma használata esetén visszapárologtatják a környezetükbe.
  • stabil és könnyű: a gipszkarton válaszfal acélprofil vázból áll, melyet szilárdan a falhoz rögzítenek és burkolnak.
  • terhelhető: a gipszkarton fal nagy teherbírással (akár 50kg/m2) rendelkezik.
  • környezetbarát: illatmentes, nem tartalmaz és nem is párologtat semmilyen egészségkárosító anyagot.

A gipszkartonoknak 3 alapvető fajtáját különböztetjük meg:

  • Hagyományos gipszkarton
  • Impregnált gipszkarton: ezekben a lapokban vízfelvételt gátló adalékanyagok vannak, ezért jelentősen kisebb a vízfelvételük a normál gipszkartonokénál, ráadásul a kevesebb vizet is sokkal lassabban veszik fel, mint a hagyományos gipszkartonok.  Kiválóan alkalmasak párás, fokozottan nedves helyiségekben (konyha, fürdőszoba).
  • Tűzgátló gipszkarton: ezen építőlemezek kiválóan megfelelnek a tűzvédelmi borítások készítésére.

Válaszfal építése

A száraz technológiával épített szerkezetek legfontosabb eleme a vázszerkezet, mely lehet fa és fém is. A fém tartószerkezet előnye a méretpontosság, a könnyű és gyors szerelhetőség, ezért inkább ennek a használatát javasoljuk.

A vízszintes helyeken (aljzat, mennyezet) UW profilokat, a függőleges erősítésnél CW profilokat használjon! Ahol nagyobb tartásra van szükség (pl.: falvégződések és ajtótok szerelése) használjon UA profilt!

Először jelölje ki a fal helyét az aljzaton, majd vágja méretre a fémprofilt: két szélét lemezollóval vágja be, derékszögbe hajlítsa be, majd vágja át a profil hátoldalát.

A vezető (UW) profilokra ragasszon öntapadó filccsíkot, mely a minél jobb hang- és hőszigetelést biztosítja.

Fúrja be a dübel helyét, majd üsse be. Rögzítse a vezető (UW) falprofilokat 80 cm-es távolságban a padlóhoz és a födémhez. Itt is használjon filccsíkot!

Ügyeljen rá, hogy az álló (CW) falprofiloknak legalább 2 cm-re bele kell feküdniük a mennyezeti profilba!

Gondolja át, hogy hogyan akarja elhelyezni a lapokat, hogy minél anyagtakarékosabban dolgozzon!

A gipszkartonok méretre vágása egy fémvonalzó és egy kés segítségével történik. A késsel először a látszódó oldalon vágja be a kartont és a vágás mentén törje el a gipszmagot, majd vágja át a kartont a hátoldalon is. A vágott éleket mindig fózolni kell.

Ezután mérje ki a kivágások pontos helyét és lyukreszelővel, dobozfúróval vagy dekopír fűrésszel vágja ki.

Az első oldalon egy egész lappal kezdje a szerelést. A lapokat gyorscsavarokkal 25 centiméterenként rögzítse a profilvázhoz. Ügyeljen a szoros illesztésre!

Az elektromos- és épületgépészeti vezetékeket a falszerkezet üregeiben tudja elvezetni. A CW profilok gerinclemezében található H alakú kivágások kihajlítását követően 30 mm átmérőig vízszintesen elvezetheti őket.  Az elektromos vezetékek védőcsöveit a lemez visszahajtásával rögzítheti a falba.

Rögzítse a kapcsolódobozokat is!

Ezután helyezzen bele szigetelő (pl. ásványgyapot) anyagot. A teljes falüreget szigetelni kell. A szigetelőanyagot speciális akasztókkal biztosíthatja az elcsúszás ellen.

Burkolja be a másik oldalon is, mert a gipszkarton fal így nyeri el végleges stabilitását. Mindig fél lappal kezdje úgy, hogy a másik oldalhoz képest fél lap eltolás legyen.

Ajtó beépítése

Az ajtótokokat nehézség nélkül be tudja építeni a gipszkarton falakba a CW és UW profilok segítségével. Egy UW és  egy CW profilt üreg felöl fordítson egymásnak és így egy zárt szerelvényt tud képezni.

Szárazvakolat falfelületre

Szárazvakolatként gipszkarton lapokat ragaszthat speciális ragasztóval a tömör falfelületre, miután a felesleges, meglazult részeket eltávolította és a fal száraz, por- és zsírmentes. A lapok hátoldalára kis halmokban hordja fel a ragasztógipszet, ragassza a lapokat a falra, gumikalapáccsal kopogtatva igazítsa ki. A padozatnál kb. 10, a mennyezetnél kb. 5 mm-es hézagot hagyjon a szellőzés biztosítására.

Ha végzett az építéssel, következhet a glettelés és a csiszolás. Keverje ki a glettet, ügyelve arra, hogy annyit keverjen, amennyit fel is tud használni!

Töltse ki a fugákat és a gyorscsavarokat tartalmazó helyeket!

Élprofilokkal stabil és tökéletes sarkokat alakíthat ki. Vágja őket méretre, tegyen rá kis halmokat és ezután gletteljen. Száradás után távolítsa el a feleslegeset, majd csiszológéppel vagy csiszolópapírral távolítsa el az egyenetlenségeket!

Ezután tetszés szerint következhet a festés, tapétázás, csempézés.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Mit kell tudni a síkosságmentesítésről?

Kevesen tudják, hogy hazánkban a házak, háztömbök előtti utak, járdák, közterületek hóeltakarításáért illetve síkosságmentesítéséért a ház, illetve az ingatlan tulajdonosai felelnek. Társasházak esetében a ház lakói egyetemleges felelősséggel tartoznak.

Kinek mi a feladata?

Logikus lenne azt gondolnunk, hogy a helyi közutak és közterületek fenntartása az illetékes önkormányzatok feladata, ez azonban a legtöbb magyarországi településen nem így van. A legtöbb helyen az önkormányzat helyi rendeletben szabályozza a kérdést, úgy, hogy előírja, a területén lakó ingatlantulajdonosok (illetve bérbe adott ingatlan estében a bérlők) kötelesek az ingatlanaik előtti közterületeket (általában járda) csúszásmentes állapotban tartani.

Balesetveszély – kártérítési felelősség

Ha valaki az ingatlanunk előtti olyan közterületen szenved sérülést, amelynek takarítása a mi feladatunk lett volna, úgy a sérült személy teljes kártérítésre lehet jogosult, közvetlen és közvetett károk esetében is, ideértve például a kórházi ellátás költségeit, egyéb térítésköteles dolgokat, illetve például a táppénz miatti keresetkiesést.

Háztartási felelősségbiztosítás megkötésével is csak abban az esetben vehetjük elejét a kártérítésnek, ha nem áll fenn a gondatlanság ténye, azaz mi megpróbáltunk eleget tenni csúszásmentesítési kötelezettségeinknek, és ennek ellenére történt meg a baleset.

Milyen eszközeink vannak?

A fentiek tükrében egyértelműen elmondható, az a legjobb, ha saját magunk gondoskodunk a megfelelő csúszásmentesítésről. De milyen eszközök állnak ehhez rendelkezésünkre?

A legegyszerűbb, és egyben legolcsóbb módszer, ha hólapátot ragadunk. A választék igazán széles: az 1470 forintos helytakarékos, szétszedhető autós hólapáttól, a 3415 forintba kerülő acél éllel rendelkező furnér hótoló lapátig rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre. Fontos kritérium, hogy a lapátnak vagy acél, vagy kemény, de rugalmas gumi éle legyen, hogy ne repedjen el azonnal egy-egy járdaszegéllyel, vagy macskakővel történő koccanás esetén.

A kereskedelemben kapható hómarók, általában 4-8 LE teljesítményűek, nagy mennyiségű hó egyidejű lehullása esetén lehetnek óriási segítségünkre. Áruk általában típustól illetve teljesítménytől függően 180.000 és 400.000 forint között változik.

Akár családi házak, akár társasházak, vagy kisebb vállalkozások is használhatják a nagyobb teljesítményű, téli csomaggal (hótoló, hólánc) is felszerelt univerzális fűnyírótraktorokat, amelyek a téli üzemeltetésre való átállással igen hasznosak lehetnek a legkeményebb téli időjárás esetén is. Ezeknek a kistraktoroknak közös jellemzőjük a fordulékonyság, az alacsony fogyasztás, illetve a könnyű kezelhetőség. Legtöbbjük több előre és legalább egy hátrameneti sebességgel rendelkezik, ami rendkívüli módon megkönnyíti a hóban történő manőverezést. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen eszköz megvásárlásával megoldottuk a tavaszi, nyári hónapok fűnyírási problémáját is, legyen akár szó 4-5000 m2-es területről.

A jeges, csúszós utcák, járdák kezelésére általában bazalt – vagy hasonló kőőrleményt tartalmazó környezetbarát keverékeket ajánlott, illetve kötelező használni. A hagyományos (NaCl) ipari sókészítmények használata közutak esetében még ugyan megengedett, de környezetvédelmi szempontból mindenképp a „zöld” keverékanyagok használata ajánlott.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Spórolj a fűtésdíjjal! – 1. rész

Az első fűtésszámlák kézhez kapása sokaknak ér fel egy komoly sokkal, ezért érdemes körbejárnunk, hogy mit tehetünk, ha szeretnénk visszafogni fogyasztásunkat. Számos ötlet létezik a kiegészítő fűtés beüzemelésén át a különféle alternatív energiaforrások alkalmazásáig. Egyben azonban egységes az energetikai szakma: ha már befűtöttünk, ne engedjük megszökni a meleget! Szigetelési gyorstalpaló sorozatunkban most az alapoknál kezdjük: megnézzük mi, miből készül, miért jó, és mire való a hőszigetelés terén!


Egyes szakértők úgy vélik, akár 70% megtakarítást is elérhetünk a ház vagy lakás hatékony szigetelésével. Márpedig, ha figyelembe vesszük, hogy a háztartási energiaköltségek kb. 60-70 százalékáért felel a fűtés, akkor ez komoly megtakarítást jelent a családi kasszában. Szakemberek szerint a szigetelés terén hazánk jelentősen le van maradva, nemcsak a környezet- és energiatudatos észak-európai államoktól (a svédek, finnek és norvégok állnak az élen), de még a hasonló éghajlati tulajdonságokkal bíró osztrák, szlovák vagy szlovén háztartásoktól is, hiszen nálunk az otthonok négyötöde gyengén vagy egyáltalán nem szigetelt.

Mit mondanak a számok?
A korábban már tárgyalt alkalmi megoldások természetesen segítenek egy rosszul záró ablak-ajtó esetén, de ha a hosszú távon tervezünk, akkor elkerülhetetlen a homlokzat és a födém tökéletes szigetelése. Ehhez a korszerű anyagok és technológiák széles választéka áll rendelkezésre. Úgy tartják, a ház tervezésekor az ingatlan beruházási értékének néhány százalékát érdemes elkülöníteni a szigetelésre. Ez azonban a megfelelő technológiák alkalmazásával akár 4-5 év alatt megtérülhet a tulajdonosok számára. 30 év alatt pedig – a jelenlegi, de folyamatosan emelkedő gázárak mellett – minden befektetett forint 7-8 forintot hoz a lakóknak. Minél rosszabb a szigetelésünk, természetesen annál nagyobb hasznot hoz, ha beruházunk egy hőszigetelő rendszerbe. Egy 60-70-es években épült téglaház, vagy egy 80-as évekbeli B30-as téglával felhúzott épület esetében komoly eredményeket érhetünk el!

Lakóház hőtérképe szigetelés előtt és után - szivárgó celsiusok

A homlokzati szigetelés esetén például a vastagság minden 1cm-es növekedése 3-4% energia-megtakarítást eredményez. Egy épület hőveszteségének körülbelül 30%-a a falakon keresztül távozik. A tetőn további 25-30%, az ablakokon kb. 10-25%, a padlón és a födémen 10-15% és, ne feledkezzünk meg a kéményről sem. Ezért tehát a homlokzat mellett a többi elem burkolása és a nyílászárók cseréje is elengedhetetlen a tökéletes hő-megtartáshoz.

Mivel dolgozzunk?
A korszerű szigeteléstechnikában elsősorban ásvány, illetve üveggyapot, kőzet-, vagy fagyapot alapanyagokkal dolgoznak. Az egészségre veszélytelen, újrahasznosított üvegből készült és újrahasznosítható ásványgyapot táblák elsősorban a födémeken, a magastetőkön, a belső válaszfalakon és a szerelt homlokzatokon fejtik ki jótékony hatásukat. Pára- és légáteresztő képessége kiváló, ezért a szellőzést biztosítja, miközben nem gombásodik és penészedik, illetve a rágcsálóknak, kártevőknek sem kedvenc élőhelye. Az A1-es tűzveszélyességi osztályba sorolt termékek nem éghetőek. Az üveggyapot kiváló hangszigetelő, formatartása szintén kitűnő, ugyanakkor puha tapintású, egyáltalán nem szúr vagy porzik. A különféle ECO jelzésű modellek esetében abban is biztosak lehetünk, hogy kötőanyagként is megújuló forrásokat használtak fel a korábbi, kőolaj alapúakkal szemben.

A kőzetgyapot természetes eredetű, elsősorban bazaltból és újrahasznosított anyagokból előállított hőszigetelő anyag. Kitűnő hő és hangszigetelő, rendkívül tartós, jól alakítható, éghetetlen és az egészségre ártalmatlan. Az előzőhöz hasonlóan alkalmas a padlások, födémek, és a tetők (szarufaközi) szigetelésére, de alacsony hőtágulási mutatói miatt a homlokzat extrém időjárási terhelését is elbírják a vakolható elemek.  A nagy sűrűségű anyagok jól bírják a terhelést, a lépésálló táblák az emeletek hő- és hangszigetelését akár egy lépésben megoldják.

Egyre több esetben alkalmazzák a fagyapotot, elsősorban a látható felületek dekoratív burkolására, hő- és hangszigetelésére. Merev, ezért könnyen, hulladékmentesen  méretre vágható. Kiválóak az akusztikai tulajdonságai, ezért elsősorban olyan helyeken érdemes alkalmazni, ahol fontos a hang kirekesztése. A többrétegű – pl. ásványgyapot maggal szerelt – lapok akár a homlokzaton is megállják a helyüket, de azokra a helyekre is ajánlott, ahol a hőhíd-képződést kívánjuk megakadályozni (koszorúk, beton áthidalók).

Folyt. köv.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

4 Tovább

Süvítő szelek – de nem a lakásban

Beköszöntött az ősz, közeleg a hideg tél. Ha nincs anyagi lehetőségünk az elöregedett nyílászárók cseréjére, a fűtésrendszer teljes korszerűsítésére, akkor érdemes körbenézni a különféle alkalmi megoldások között. Nézzük, mit tehetünk, ha le akarunk számolni az ablakon besüvítő széllel, és bent akarjuk tartani a lakásban az értékes hőt.

A leghagyományosabb megoldás, ha a rosszul záró, elöregedett dupla ablakszárnyak közé összetekert törölközőt, használatból kivont ruhákat tekernek. Ez azonban korántsem nyújt teljes körű védelmet: bár a hideg levegő lent kevéssé süvít be, a meleg fent még távozik, ráadásul az elégtelen zárás miatt pára csapódik le a két ablak között,  amely a faanyag további romlásához, penészedéséhez vezet.


Ennél praktikusabb és hasonlóan olcsó megoldás, ha a szakáruházakban veszünk néhány csomag ajtó és ablaktömítő szalagot, amely a keret és az ajtó/ablaktábla elégséges zárását segíti. A különféle vastagságban (6-9mm) és hosszban csomagolt, vagy akár folyóméterben is kapható rugalmas szerkezetű gumis tömítőanyag vásárlása előtt kalkuláljuk ki, mennyire lesz szükségünk, ne hagyjuk ki a belső ablaktáblákat sem a számításból. Válasszuk a saját nyílászárónk illesztésének megfelelő D, E, vagy P típusú profilt és színt (általában fehér és barna). A felhelyezés során érdemes fokozatosan eltávolítani a védőfóliát a ragasztófelületről, ezzel elkerüljük, hogy a nem kívánt helyekre ragadjon az anyag, ezzel végleges helyén veszítsen tapadóerejéből.
 

Ha az ablaküvegünk is szimpla és vékony, akkor érdemes azt egy hővédő fóliával megerősíteni. A teljességgel áttetsző, rendkívül egyszerűen felhelyezhető fólia segít benntartani a hőt, így a két technológia együttes alkalmazásával már a pénztárcánkon is láthatjuk az energiatakarékosság előnyeit.

A legtöbb lakásban a fűtőtestek az ablakok alatt kapnak helyet. Ha a fenti technológiákkal ki is védjük a hő elszökését, a fűtőtest mögé felhelyezett szigetelőtapéta segít abban, hogy az értékes hő a szoba belsejére terelődjön, ezzel jelentősen javul hőérzetünk. Különösen az elégtelen szigetelésű házak esetében fontos, hogy nem a vékony falat, ezzel tulajdonképpen az utcát fűtsük! A 4mm vastag, alumíniummal kasírozott tapéták 3 nm-es tekercsekben kaphatóak.


A fúrás és csavarozás nélkül az ablaktáblára szerelhető thermo rolo kettős funkcióval bír: nyáron nem engedi be, télen pedig a szobában tartja a meleget. A hat különböző színben, háromféle méretben néhány ezerért beszerezhető egyszerű szerkezet hatékonyságát növelhetjük, ha a teljes árnyékolás érdekében egy-egy pár oldalzáró profillal együtt szereljük fel azokat.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek