A szárazépítés lehetőséget ad arra, hogy szobát válasszon le, utólagosan hang- és hőszigetelje a kívánt helyiséget, hogy kijavítsa a vakolatot, hogy a tetőteret beépítse, hogy a belmagasságot és ezzel a fűtésszámlát csökkentse, hogy bármit eltakarhasson a lakásban vagy csak egyszerűen egy kis modernséget csempésszen a lakásába és mindezt gyorsan, egyszerűen és gazdaságosan.

A szárazépítés során gipszkartonlapokat alkalmaznak, melyeket tartószerkezetre szerelnek, majd glettelik és tapétázzák vagy festik őket.

A gipszkartonozás előnyei:

  • költség- és időtakarékos: az építmény gyorsan használatba vehető.
  • hangszigetelő: a gipszkarton rendszerek kiváló hangszigetelést biztosítanak.
  • hőszigetelő: költségtakarékos hőszigetelést biztosítanak az egész ház számára.
  • tűzálló: a tűzgátló gipszkarton különösen alkalmas a megelőző tűzvédelemre
  • kellemes közérzetet biztosít.
  • a gipsz előnyös tulajdonságainak egyike, hogy hőre szinte nem tágul, így nem is reped
  • klimatizál: a gipszkarton lapok alkalmasak a helyiség nedvességtartalmának szabályozására, mivel időlegesen magukba szívják a nedvesebb levegőt, ezt raktározzák és szárazabb helyiség, klíma használata esetén visszapárologtatják a környezetükbe.
  • stabil és könnyű: a gipszkarton válaszfal acélprofil vázból áll, melyet szilárdan a falhoz rögzítenek és burkolnak.
  • terhelhető: a gipszkarton fal nagy teherbírással (akár 50kg/m2) rendelkezik.
  • környezetbarát: illatmentes, nem tartalmaz és nem is párologtat semmilyen egészségkárosító anyagot.

A gipszkartonoknak 3 alapvető fajtáját különböztetjük meg:

  • Hagyományos gipszkarton
  • Impregnált gipszkarton: ezekben a lapokban vízfelvételt gátló adalékanyagok vannak, ezért jelentősen kisebb a vízfelvételük a normál gipszkartonokénál, ráadásul a kevesebb vizet is sokkal lassabban veszik fel, mint a hagyományos gipszkartonok.  Kiválóan alkalmasak párás, fokozottan nedves helyiségekben (konyha, fürdőszoba).
  • Tűzgátló gipszkarton: ezen építőlemezek kiválóan megfelelnek a tűzvédelmi borítások készítésére.

Válaszfal építése

A száraz technológiával épített szerkezetek legfontosabb eleme a vázszerkezet, mely lehet fa és fém is. A fém tartószerkezet előnye a méretpontosság, a könnyű és gyors szerelhetőség, ezért inkább ennek a használatát javasoljuk.

A vízszintes helyeken (aljzat, mennyezet) UW profilokat, a függőleges erősítésnél CW profilokat használjon! Ahol nagyobb tartásra van szükség (pl.: falvégződések és ajtótok szerelése) használjon UA profilt!

Először jelölje ki a fal helyét az aljzaton, majd vágja méretre a fémprofilt: két szélét lemezollóval vágja be, derékszögbe hajlítsa be, majd vágja át a profil hátoldalát.

A vezető (UW) profilokra ragasszon öntapadó filccsíkot, mely a minél jobb hang- és hőszigetelést biztosítja.

Fúrja be a dübel helyét, majd üsse be. Rögzítse a vezető (UW) falprofilokat 80 cm-es távolságban a padlóhoz és a födémhez. Itt is használjon filccsíkot!

Ügyeljen rá, hogy az álló (CW) falprofiloknak legalább 2 cm-re bele kell feküdniük a mennyezeti profilba!

Gondolja át, hogy hogyan akarja elhelyezni a lapokat, hogy minél anyagtakarékosabban dolgozzon!

A gipszkartonok méretre vágása egy fémvonalzó és egy kés segítségével történik. A késsel először a látszódó oldalon vágja be a kartont és a vágás mentén törje el a gipszmagot, majd vágja át a kartont a hátoldalon is. A vágott éleket mindig fózolni kell.

Ezután mérje ki a kivágások pontos helyét és lyukreszelővel, dobozfúróval vagy dekopír fűrésszel vágja ki.

Az első oldalon egy egész lappal kezdje a szerelést. A lapokat gyorscsavarokkal 25 centiméterenként rögzítse a profilvázhoz. Ügyeljen a szoros illesztésre!

Az elektromos- és épületgépészeti vezetékeket a falszerkezet üregeiben tudja elvezetni. A CW profilok gerinclemezében található H alakú kivágások kihajlítását követően 30 mm átmérőig vízszintesen elvezetheti őket.  Az elektromos vezetékek védőcsöveit a lemez visszahajtásával rögzítheti a falba.

Rögzítse a kapcsolódobozokat is!

Ezután helyezzen bele szigetelő (pl. ásványgyapot) anyagot. A teljes falüreget szigetelni kell. A szigetelőanyagot speciális akasztókkal biztosíthatja az elcsúszás ellen.

Burkolja be a másik oldalon is, mert a gipszkarton fal így nyeri el végleges stabilitását. Mindig fél lappal kezdje úgy, hogy a másik oldalhoz képest fél lap eltolás legyen.

Ajtó beépítése

Az ajtótokokat nehézség nélkül be tudja építeni a gipszkarton falakba a CW és UW profilok segítségével. Egy UW és  egy CW profilt üreg felöl fordítson egymásnak és így egy zárt szerelvényt tud képezni.

Szárazvakolat falfelületre

Szárazvakolatként gipszkarton lapokat ragaszthat speciális ragasztóval a tömör falfelületre, miután a felesleges, meglazult részeket eltávolította és a fal száraz, por- és zsírmentes. A lapok hátoldalára kis halmokban hordja fel a ragasztógipszet, ragassza a lapokat a falra, gumikalapáccsal kopogtatva igazítsa ki. A padozatnál kb. 10, a mennyezetnél kb. 5 mm-es hézagot hagyjon a szellőzés biztosítására.

Ha végzett az építéssel, következhet a glettelés és a csiszolás. Keverje ki a glettet, ügyelve arra, hogy annyit keverjen, amennyit fel is tud használni!

Töltse ki a fugákat és a gyorscsavarokat tartalmazó helyeket!

Élprofilokkal stabil és tökéletes sarkokat alakíthat ki. Vágja őket méretre, tegyen rá kis halmokat és ezután gletteljen. Száradás után távolítsa el a feleslegeset, majd csiszológéppel vagy csiszolópapírral távolítsa el az egyenetlenségeket!

Ezután tetszés szerint következhet a festés, tapétázás, csempézés.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!