Nemrég indított sorozatunkban körbejárjuk a kerti géppark kevéssé szokványos darabjait. Hamarosan itt a tél, és bár korai lenne találgatásokba bocsátkozni, hogy fehér karácsonyunk lesz-e, de érdemes felkészülni a havazásra, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen beszerezni a hó eltakarításhoz szükséges eszközöket.

Klasszikus esetben az történik, hogy kézbe a lapát, seprű, és gyerünk, takarítsuk el a havat a járdáról, a kerti közlekedőkről, kocsi beállóról. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a hirtelen nagy mennyiségben leeső hó, a gyors időjárás változás miatt könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a hagyományos eszközök nem elegendőek, ha el akarjuk kerülni, hogy a fagyás után szinte lehetetlen legyen eltakarítani a havat. Különösen igaz ez, ha viszonylag nagy terület hómentesítéséről kell gondoskodnunk.


Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, a benzines hómaró vásárlása. A gép teljesítményét (4-8kW között) és szélességét (kb. 40-80cm) a megtisztítandó terület méretétől függően válasszuk meg.


A másik lehetőség, ha a kerti fűnyírótraktor vásárlásakor (korábbi összeállításunk a témáról) a télre is gondolunk, és olyan modellt választunk, amely felszerelhető hótoló lapáttal, hólánccal. Ezek a szettek a későbbiekben önállóan is beszerezhetőek!


Ha maradunk a hagyományos módszereknél, akkor is érdemes a hó eltakarítása után megakadályozni, hogy lefagyjanak a megmaradt nyomok. Ha nagy területről, hosszú járdáról van szó, akkor érdemes beruházni egy kerekes szórókocsiba – ez nyáron a kertben egyébként is hasznos lehet pl. tápsó vagy műtrágya szórására.  A 12 literes tartállyal felszerelt kocsi 45cm szélességben szórja a sót és a jégtelenítő anyagot, ezzel megóv bennünket a hajolgatástól. A néhány ezer forintos szerkezet idősek számára is nagyobb biztonságot nyújthat, mint a jeges járdán csúszkálva kézzel szórni a jégmentesítőt.

Amennyiben a homok mellett útszóró só vagy jégoldó alkalmazása mellett döntünk, minden esetben válasszuk a környezetbarát termékeket!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!