A távolkeleti lakberendezéssel, térrendezéssel, a Feng-shuival foglalkozó sorozatunkban most megnézzük, milyen hatást gyakorol a fények játéka a lakásban áramló életenergiára. Ne gondoljuk ugyanis, hogy a harmonikus környezet kialakításának nem feltétele a fény beengedése és helyes terelése otthonunkban.

Ha elfogadjuk, hogy a Feng-shui az energiáról szól, akkor azt is be kell látnunk, hogy az energia egyik legteljesebb, legközvetlenebb formája a fény, márpedig a természetes és mesterséges világítások mind befolyásolják az otthonunk energiaállapotát és a chí áramlását. Egyes szakértők egyenesen úgy fogalmaznak: a helyes világítás és a tiszta levegő a Feng shui alapja, tehát az összes többi körülmény csak ezután következik a sorban. Ismerjük a fény széleskörű gyógyászati alkalmazásának tapasztalatait, tehát minden bizonnyal van ebben valami.

Mit tegyünk a harmonikus környezetünk megteremtése érdekében a lakásunk fényeivel?

1. Engedjünk be minél több természetes fényt. Erre a széles ablakok, nagy üvegfelületek, vagy üvegtégla-falak kiválóan alkalmasak. Természetesen nem mindenki tud rögvest belevágni egy teljes átalakítással járó ablakcserébe, de hozzuk ki a maximumot meglévő felületeinkből, ha nem kell, ne árnyékoljunk.


2. Ne csak a fények mennyiségére, de "minőségére" azaz a színekre is figyeljünk. Ebben nyugodtan hallgathatunk megérzéseinkre: válasszunk olyan színeket, amelyek energizálnak, jókedvre derítenek. Korábban, az egyes helyiségeknél már írtunk az ott használatos színekről, hiszen a szobák funkciója meghatározza, hogy milyen hangulat és energiaszint segíti elő a funkció kiteljesedését. A nappali például a családi élet színtere, egy igazi yang helyiség: meleg, közösségi, nyitott, élő, ezért itt lesz a legtöbb fényre szükség, és bátrabban nyúlhatunk a színekhez is. A mesterséges világítások esetében kerüljük a hideg fényű, fluoreszkáló fénycsöveket, mert ezeknek nemcsak vibrációja, de fényárnyalatai is kedvezőtlenek lehetnek.

3. Az éles sarkokat - amelyek, tudjuk, a chí áramlásának ellenségei - egyedi, hangsúlyos megvilágítással "puhíthatjuk".

4. Csillárok ne lógjanak a fotelek, ülőhelyek felett! A Feng-shui nem szereti, ha függő tárgyak lógnak felettünk, ezért jobb, ha a padlóra helyezett állólámpákkal tereljük az energiákat. Ezeket azonban széles körben, minden sarokban alkalmazhatjuk szerte a lakásban.

A Feng-shui kedveli az állólámpák alulról jövő fényét


5. A tükrök jó szolgálatot tesznek a fény megsokszorozásában, terelésében. Bátran használhatóak a konyhában, a folyosókon, előszobákban, hiszen lassítják a rossz energiák terjedését. Természetesen az alapszabályok figyelembevételével alkalmazzuk őket (ezek egy részéről már szóltunk korábban): például ne legyen túl sok, a hálót kerüljük ebből a szempontból stb..

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!