Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Felkészülés a Karácsonyra – hogy csinálják a profik?

Ismét közeledik az év legszebb időszaka, amikor bármire képesek vagyunk, hogy minden tökéletes legyen. Sokan vannak, akik ezt igazi stresszforrásként élik meg: a sütés-főzés és az ajándékvásárlás mellett gondoskodni kell a tisztaságról, valamint a lakás és a karácsonyfa díszítéséről is.

Hogy ne az ünnep előtti napokban legyen úrrá rajtunk a rémület, időben el kell kezdenünk a felkészülést. 

Takarítás

A tavaszi nagytakarítás mellett a másik legfontosabb a karácsonyi, amikor lakását ünnepi díszbe öltözteti a vendéglátás és az ünneplés előtt.

Ne úgy tervezze, hogy a nagytakarítás a Karácsony előtti utolsó takarítás legyen, mert akkor hullafáradtan fog beesni a fa alá szenteste. Legalább 1-2 héttel korábban álljon már neki, így közvetlenül az ünnep előtt csak a rutinfeladatok maradnak, amibe a család többi tagja is besegíthet.

Néhány praktika, amit érdemes megfogadnia:

Takarítás közben ügyeljen arra, hogy mindig fentről lefelé és bentről kifelé haladjon.

Egy száraz-nedves porszívó nagy segítségére lehet, mert minden nedves vagy száraz, durva vagy finom szennyeződést felszív és minden tisztítási problémára rendelkezik külön tartozékkal. A szőnyegszívó fej alkalmas a szőnyegei mélytisztításához és egyben megfiatalításához is, a kefével ellátott nedves szívófej a makacs szennyeződésekhez, felmosórongy a kiborult folyadék feltörléséhez és gumibetétes felmosó, hogy a padló a felmosás után száraz és biztonságos legyen.

A legnagyobb aduász a kezében azonban egy gőztisztító lehet!

Az új gőztisztító-generáció tagjai már megszakítás nélkül fejlesztik a gőzt, így a nagy felületek is könnyen és gyorsan tisztíthatóak vegyszerek nélkül. Kapható kézi változatban is.

A különböző feltétek segítenek a fürdő, wc, lefolyók, csapok tisztításában, vízkőfoltok eltávolításában, az ablakok, tükrök, peremek tisztításában, de a konyhában a sütés-főzéskor keletkező zsíros lerakódásokat is ezzel tudja a leghatékonyabban eltávolítani, és mindezt tisztítószerek nélkül. Tényleg csodákra képes és segítségével komolyabb erőfeszítés nélkül varázsolhatja csillogóvá a lakást.

Dekoráció

Karácsonyi dekoráció nélkül nem ünnep az ünnep, ezért tervezze meg jó előre, hogy mivel és hogyan szeretné feldíszíteni az otthonát. A dekorációkat készen is vásárolhatja, de akár saját kezűleg is elkészítheti.

A szeretet ünnepén általában mindenki arra törekszik, hogy a dekoráció feltűnőbb legyen, mint akármelyik más ünnepen. Előkerülnek a csillogó díszek, a karácsonyi textíliák, a gyertyák, a mécsesek, a girlandok és természetesen a fényfüzérek. 

A díszítésből a lakás egyetlen pontja sem maradhat ki: az ablak, a mennyezet, az étkezőasztal mellett kerítsen sort a kert és a terasz dekorálására is.

A dekorálást a lakáson kívül kezdje és haladjon befelé, ügyelve arra, hogy a díszítések stílusukban ne térjenek el egymástól.

Mielőtt nekikezdene a dekoráció megvásárlásához vagy elkészítéséhez, ellenőrizze, hogy milyen tárgyak maradtak a korábbi évekről, nem tört-e össze belőlük valami, van-e megfelelő mennyiségű tartalékizzó.  A hangulatos lakásdekorációt és a karácsonyfadíszeket érdemes minél előbb beszereznie, hiszen már most rengeteg szebbnél szebb dísztárgy, dekoráció közül válogathat az üzletekben. 

Ha van a kertjében fenyőfa, öltöztesse karácsonyi díszbe egy kültéri égősorral, a fák gallyaira akasszon tobozokat, terméseket vagy akár régi üvegdíszeket is, de egy csupasz fa ágain vagy örökzöld bokron is nagyszerűen mutat egy ízléses égősor. Egy létra segítségével biztonságosan igazgathatja a helyükre a dekorációkat, a díszek falon való rögzítéséhez pedig mindig jó, ha kéznél van egy akkus csavarozó.

A terasz korlátjára is erősíthet égősort, fenyőgallyakat, szalagokat, díszeket. Az üres virágcserepekbe, kaspókba tegyen örökzöld ágakat mohával, termésekkel, tobozzal. Tegyen a teraszra lámpásokat, amelyek még különlegesebb ünnepi hangulatot teremtenek.

Ilyenkor se feledkezzen meg azonban a környezettudatosságról! Egy időkapcsolós vagy távirányítós dugalj segítségével könnyedén ki- és bekapcsolhatja vagy beprogramozhatja a karácsonyi fényeket, így azok valóban akkor világítanak, amikor Ön szeretné.

Ha a kertben nincs konnektor a közelben, a napelemes fényfüzért - amely alkonykapcsolóval is el van látva - Önnek találták ki, így biztos lehet benne, hogy ünnepi fények várják haza a nap végén.

Ha lehetősége van, vásárolhat konténeres fenyőt, melyet később kiültethet a kertjébe, így tényleg érezheti, hogy Karácsonykor is tett valamit a környezetvédelemért.

Ha a vágott fenyőre esik a választása, akkor azt is megvásárolhatja nálunk, sőt kérésére ingyenesen hálóba csomagoljuk és a törzsét is megfaragjuk, így könnyen belehelyezheti akár ebbe a praktikus tartóba is:

Ha nem tud dönteni és inkább a megajándékozottra bízná a választást, itt egy minden felnőtt számára praktikus ajándék, a vásárlási utalvány:

Amikor végzett mindennel, kapcsolja be a világítást, gyújtsa meg a mécseseket és engedje, hogy elvarázsolja az ünnep hangulata!

0 Tovább

Szolár lámpák – a Nap nem küld villanyszámlát

A kerti utak, ösvények megvilágítása egyik legfontosabb, és attól függően, hogy milyen megoldást választunk – sok esetben nem is a legolcsóbb része a kertépítésnek. A kertépítő szakemberek arca rendszeresen elkomorodik, amikor a kert esti megvilágítása kerül szóba. Ennek oka abban keresendő, hogy alap esetben elektromos vezetékeket kell a föld felszíne alatt elhelyezni, ami a szigetelési elvárások miatt rengeteg többletköltséget, és a legtöbb esetben folyamatos garanciális problémákat okoz a vezetékek beázása, szakadása miatt.

Ugyanakkor a kert esti megvilágítása biztonsági és esztétikai szempontból is fontos. Ha néhány lámpát a megfelelő módon helyezünk el udvarunkban, akkor kerti bulikon elkerülhetők a kisebb – nagyobb balesetek, és ki tudjuk hangsúlyozni növényeink szépségét is.

Szerencsére a napelemes technológiák az idők során hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Amíg az ezredforduló környékén még főleg halogén izzós kerti napelemes lámpákkal találkozhattunk, amelyek csak 2-3 órán keresztül tudtak sötétedés után világítani, addig ma már szinte csak és kizárólag LED technikával készült lámpák kaphatók, és ha hajlandóak vagyunk kicsit többet költeni, akkor akár 8-9 órát folyamatosan világítani tudó készülékeket is vásárolhatunk.

A szolár kerti lámpáknak rengeteg előnyük van a hagyományos kerti világítással szemben:

  • nincs hálózati áramfogyasztásuk – a Nap nem küld villanyszámlát
  • nincs szükség elektromos vezetékek lefektetésére a kertben
  • ezért aztán kisebb a balesetveszély, nincs zárlat vagy áramütés veszélye
  • olcsóbb, illetve nincs kiépítési költség
  • a szolár lámpák egy mozdulattal áthelyezhetők
  • változatos formai kialakítás
  • minimális karbantartás igény – csak a lámpabúrát és a napelemeket kell tisztán tartani

Hátrányai igazából csak a dömpingáron kapható, alacsony minőségű termékeknek vannak. Ezek 1-2 éven belül tönkremehetnek és általában nem javíthatók, vagy ha igen, akkor a tönkrement akkumulátor cseréje általában többe kerül, mintha egy hasonló új kerti lámpát vásárolnánk.

Lépcsők környékére, a kapuhoz, a ház bejáratához lehetőleg nagyobb fényerejű lámpákat helyezzünk, hogy megkönnyítsük a tájékozódást. A nagyobb fényerejű, különlegesebb LED lámpák akár 24 LED-et is tartalmazhatnak, míg a gyengébbekben csak 1-2 LED világít. Használhatunk olyan szolár lámpákat is, amelyek nem csak alkonykapcsolóval, hanem mozgásérzékelővel is el vannak látva, így csak akkor kapcsolódnak be, ha épp arra járunk. Ma már olyan típusok is elérhetőek, amelyek folyamatos, normál fénnyel világítanak, és csak akkor kapcsolnak nagyobb fényerőre, ha a mozgásérzékelő bekapcsol.

A napenergiával működő lámpák leginkább esztétikai kialakításukban, formavilágukban, illetve rögzítésük módjában különböznek egymástól. Legtöbbjük a földbe szúrva rögzíthető, oszlopos kialakítású. Léteznek speciális megoldások: földbe süllyeszthető, vízálló – szökőkutakba, tavakba helyezhető lámpák, illetve a nálunk is elérhető házszám megvilágító szolár lámpa.


Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Játék a fényekkel Feng-shui módra

A távolkeleti lakberendezéssel, térrendezéssel, a Feng-shuival foglalkozó sorozatunkban most megnézzük, milyen hatást gyakorol a fények játéka a lakásban áramló életenergiára. Ne gondoljuk ugyanis, hogy a harmonikus környezet kialakításának nem feltétele a fény beengedése és helyes terelése otthonunkban.

Ha elfogadjuk, hogy a Feng-shui az energiáról szól, akkor azt is be kell látnunk, hogy az energia egyik legteljesebb, legközvetlenebb formája a fény, márpedig a természetes és mesterséges világítások mind befolyásolják az otthonunk energiaállapotát és a chí áramlását. Egyes szakértők egyenesen úgy fogalmaznak: a helyes világítás és a tiszta levegő a Feng shui alapja, tehát az összes többi körülmény csak ezután következik a sorban. Ismerjük a fény széleskörű gyógyászati alkalmazásának tapasztalatait, tehát minden bizonnyal van ebben valami.

Mit tegyünk a harmonikus környezetünk megteremtése érdekében a lakásunk fényeivel?

1. Engedjünk be minél több természetes fényt. Erre a széles ablakok, nagy üvegfelületek, vagy üvegtégla-falak kiválóan alkalmasak. Természetesen nem mindenki tud rögvest belevágni egy teljes átalakítással járó ablakcserébe, de hozzuk ki a maximumot meglévő felületeinkből, ha nem kell, ne árnyékoljunk.


2. Ne csak a fények mennyiségére, de "minőségére" azaz a színekre is figyeljünk. Ebben nyugodtan hallgathatunk megérzéseinkre: válasszunk olyan színeket, amelyek energizálnak, jókedvre derítenek. Korábban, az egyes helyiségeknél már írtunk az ott használatos színekről, hiszen a szobák funkciója meghatározza, hogy milyen hangulat és energiaszint segíti elő a funkció kiteljesedését. A nappali például a családi élet színtere, egy igazi yang helyiség: meleg, közösségi, nyitott, élő, ezért itt lesz a legtöbb fényre szükség, és bátrabban nyúlhatunk a színekhez is. A mesterséges világítások esetében kerüljük a hideg fényű, fluoreszkáló fénycsöveket, mert ezeknek nemcsak vibrációja, de fényárnyalatai is kedvezőtlenek lehetnek.

3. Az éles sarkokat - amelyek, tudjuk, a chí áramlásának ellenségei - egyedi, hangsúlyos megvilágítással "puhíthatjuk".

4. Csillárok ne lógjanak a fotelek, ülőhelyek felett! A Feng-shui nem szereti, ha függő tárgyak lógnak felettünk, ezért jobb, ha a padlóra helyezett állólámpákkal tereljük az energiákat. Ezeket azonban széles körben, minden sarokban alkalmazhatjuk szerte a lakásban.

A Feng-shui kedveli az állólámpák alulról jövő fényét


5. A tükrök jó szolgálatot tesznek a fény megsokszorozásában, terelésében. Bátran használhatóak a konyhában, a folyosókon, előszobákban, hiszen lassítják a rossz energiák terjedését. Természetesen az alapszabályok figyelembevételével alkalmazzuk őket (ezek egy részéről már szóltunk korábban): például ne legyen túl sok, a hálót kerüljük ebből a szempontból stb..

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Lokális fényár

A világítástechnika szinte unalomig ismert állítása, hogy a teljes helyiség fényárban úsztatása helyett igyekezzünk helyi fényforrásokat biztosítani a lakásbelső megfelelő területeinek. Ezzel nem csak az energiával spórolunk, de hangulatosabb sarkokkal bővül otthonunk is. Nincs más dolgunk, mint a megfelelő lámpatesteket beszerezni a megfelelő helyekre!

A konyha az egyik fénytechnikailag kritikus pontja a lakásnak, mert a plafonon, falakon elhelyezett lámpák miatt gyakran mi magunk árnyékoljuk a munkapultot. A legjobb megoldás, ha közvetlenül a munka- és főzőfelületek fölé helyezünk el (pl. a fejmagasságban felszerelt bútorok alsó éleire, felületeire) egy-egy pultmegvilágítót.



Ugyanígy jó döntés, ha nem statikus megvilágítást, hanem forgatható fejes spotlámpákat választunk, így a teljes munkafelületet bevilágíthatjuk akár egy 3db-os szett segítségével, amely energiatakarékos vagy LED-es kivitelben is megvásárolható.


Ugyanezt a hatást érhetjük el egy 60cm-es házba szerelt három halogénizzós szett segítségével is.



Olyan pultmegvilágító szettet is vásárolhatunk, amely oldalról ad fényt. Ez utóbbi kapható halogén és nagy fényerejű LED-es kivitelben is. Ez a kb. 6-7.000 Ft körül beszerezhető gúlaszett nagyban megnöveli szabadságfokunkat munka közben.


Amennyiben nyitott polcunk vagy térelválasztónk van, sokat dobhat az összhatáson, ha az élek kapnak egy-egy LED-csíkot vagy fénycsövet. Ez a konyhában, nappaliban, dolgozószobában egyaránt működőképes megoldás.


A már említett spotlámpák egyébként a lakás többi részén is mutatósak, hiszen a homogén, szórt fény helyett megtörik a felületeket fénycsóvájukkal, így egy egyszerű fehér fallal is csodákra képesek.


 Nem muszáj a teljes folyosót, közlekedőt lámpákkal felszerelnünk, elegendő olyan falikarról gondoskodni, amely lehetővé teszi a lámpatestek eltérő tájolását.



Ugyanígy a fali és mennyezeti lámpák között is választhatunk olyan háromelemű szerelvényt, amely lehetővé teszi, hogy homogén helyett osztott fényt kapjon a megvilágítani kívánt helyiség.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!
 

0 Tovább

Talpkörkép!

A meghitt karácsonyi készülődés során egyszer csak eljön az a pillanat, amikor a család egyik tagjának elő kell kotornia az évek óta használt fenyőfatalpát, és meg kell faragnia a fát.

Biztos mindenkinek van egy sztorija arról, hogy hogyan nem sikerült felállítania időre a fát, vagy ferde lett, vagy a felét elfaragta a siker érdekében.

Az első szabály: ne december 24-én este kezdjük el a készülést, a tavaly használt talp keresését.
A második: a fa mérete (magassága) és átmérője alapján válasszunk talpat.
A harmadik: a széles kínálatból (kb. 2.000.- Ft-tól) számos forma és anyag közül választhatunk, ezért a lakásunkhoz, stílusunkhoz illő mellett döntsünk.


A legelterjedtebb fenyőfatalp: a hagyományos, kacskaringós fémszerkezet, amely többféle méretben kapható. Ezzel valószínűleg már mindannyian találkoztunk.

Egyszerű és praktikus választás a vízzel tölthető, 30 cm átmérőjű műanyagtalp, amely a betöltött víznek köszönhetően jól tartja a magas, testes fenyőket is.


A kb. kétszer annyiba kerülő lakkozott lucfenyő talp több helyet foglal, de 7cm átmérőjű fákat is telepíthetünk bele.


A nagyjából ugyanennyibe kerülő öntöttvas talpak még stabilabbak, a 10,5cm-es törzsvastagsággal is elbírnak.


Az elmúlt pár év csúcsportékáját az a "szupertalp" jelenti, amely nem igényel faragást, megbirkózik egy 220cm magas, 11cm átmérőjű fával is. A hétezer forint környékén elérhető - 5 év garanciával árusított - talp nagyon megkönnyíti az előkészületet: egy perc alatt, akár tűsarú cipőben, egyetlen taposó mozdulattal beszoríthatjuk a fát a szerkezetbe.


Ha pedig azt szeretnénk, hogy a fa talpa diszkréten eltűnjön, akkor vásároljunk hozzá takarót, amely akár az apró ajándékok kiváló rejtekhelyül szolgálhat és egyben a lakást is dekorálja!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább
«
12

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek