A világítástechnika szinte unalomig ismert állítása, hogy a teljes helyiség fényárban úsztatása helyett igyekezzünk helyi fényforrásokat biztosítani a lakásbelső megfelelő területeinek. Ezzel nem csak az energiával spórolunk, de hangulatosabb sarkokkal bővül otthonunk is. Nincs más dolgunk, mint a megfelelő lámpatesteket beszerezni a megfelelő helyekre!

A konyha az egyik fénytechnikailag kritikus pontja a lakásnak, mert a plafonon, falakon elhelyezett lámpák miatt gyakran mi magunk árnyékoljuk a munkapultot. A legjobb megoldás, ha közvetlenül a munka- és főzőfelületek fölé helyezünk el (pl. a fejmagasságban felszerelt bútorok alsó éleire, felületeire) egy-egy pultmegvilágítót.



Ugyanígy jó döntés, ha nem statikus megvilágítást, hanem forgatható fejes spotlámpákat választunk, így a teljes munkafelületet bevilágíthatjuk akár egy 3db-os szett segítségével, amely energiatakarékos vagy LED-es kivitelben is megvásárolható.


Ugyanezt a hatást érhetjük el egy 60cm-es házba szerelt három halogénizzós szett segítségével is.



Olyan pultmegvilágító szettet is vásárolhatunk, amely oldalról ad fényt. Ez utóbbi kapható halogén és nagy fényerejű LED-es kivitelben is. Ez a kb. 6-7.000 Ft körül beszerezhető gúlaszett nagyban megnöveli szabadságfokunkat munka közben.


Amennyiben nyitott polcunk vagy térelválasztónk van, sokat dobhat az összhatáson, ha az élek kapnak egy-egy LED-csíkot vagy fénycsövet. Ez a konyhában, nappaliban, dolgozószobában egyaránt működőképes megoldás.


A már említett spotlámpák egyébként a lakás többi részén is mutatósak, hiszen a homogén, szórt fény helyett megtörik a felületeket fénycsóvájukkal, így egy egyszerű fehér fallal is csodákra képesek.


 Nem muszáj a teljes folyosót, közlekedőt lámpákkal felszerelnünk, elegendő olyan falikarról gondoskodni, amely lehetővé teszi a lámpatestek eltérő tájolását.



Ugyanígy a fali és mennyezeti lámpák között is választhatunk olyan háromelemű szerelvényt, amely lehetővé teszi, hogy homogén helyett osztott fényt kapjon a megvilágítani kívánt helyiség.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!