Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Szolár lámpák – a Nap nem küld villanyszámlát

A kerti utak, ösvények megvilágítása egyik legfontosabb, és attól függően, hogy milyen megoldást választunk – sok esetben nem is a legolcsóbb része a kertépítésnek. A kertépítő szakemberek arca rendszeresen elkomorodik, amikor a kert esti megvilágítása kerül szóba. Ennek oka abban keresendő, hogy alap esetben elektromos vezetékeket kell a föld felszíne alatt elhelyezni, ami a szigetelési elvárások miatt rengeteg többletköltséget, és a legtöbb esetben folyamatos garanciális problémákat okoz a vezetékek beázása, szakadása miatt.

Ugyanakkor a kert esti megvilágítása biztonsági és esztétikai szempontból is fontos. Ha néhány lámpát a megfelelő módon helyezünk el udvarunkban, akkor kerti bulikon elkerülhetők a kisebb – nagyobb balesetek, és ki tudjuk hangsúlyozni növényeink szépségét is.

Szerencsére a napelemes technológiák az idők során hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Amíg az ezredforduló környékén még főleg halogén izzós kerti napelemes lámpákkal találkozhattunk, amelyek csak 2-3 órán keresztül tudtak sötétedés után világítani, addig ma már szinte csak és kizárólag LED technikával készült lámpák kaphatók, és ha hajlandóak vagyunk kicsit többet költeni, akkor akár 8-9 órát folyamatosan világítani tudó készülékeket is vásárolhatunk.

A szolár kerti lámpáknak rengeteg előnyük van a hagyományos kerti világítással szemben:

  • nincs hálózati áramfogyasztásuk – a Nap nem küld villanyszámlát
  • nincs szükség elektromos vezetékek lefektetésére a kertben
  • ezért aztán kisebb a balesetveszély, nincs zárlat vagy áramütés veszélye
  • olcsóbb, illetve nincs kiépítési költség
  • a szolár lámpák egy mozdulattal áthelyezhetők
  • változatos formai kialakítás
  • minimális karbantartás igény – csak a lámpabúrát és a napelemeket kell tisztán tartani

Hátrányai igazából csak a dömpingáron kapható, alacsony minőségű termékeknek vannak. Ezek 1-2 éven belül tönkremehetnek és általában nem javíthatók, vagy ha igen, akkor a tönkrement akkumulátor cseréje általában többe kerül, mintha egy hasonló új kerti lámpát vásárolnánk.

Lépcsők környékére, a kapuhoz, a ház bejáratához lehetőleg nagyobb fényerejű lámpákat helyezzünk, hogy megkönnyítsük a tájékozódást. A nagyobb fényerejű, különlegesebb LED lámpák akár 24 LED-et is tartalmazhatnak, míg a gyengébbekben csak 1-2 LED világít. Használhatunk olyan szolár lámpákat is, amelyek nem csak alkonykapcsolóval, hanem mozgásérzékelővel is el vannak látva, így csak akkor kapcsolódnak be, ha épp arra járunk. Ma már olyan típusok is elérhetőek, amelyek folyamatos, normál fénnyel világítanak, és csak akkor kapcsolnak nagyobb fényerőre, ha a mozgásérzékelő bekapcsol.

A napenergiával működő lámpák leginkább esztétikai kialakításukban, formavilágukban, illetve rögzítésük módjában különböznek egymástól. Legtöbbjük a földbe szúrva rögzíthető, oszlopos kialakítású. Léteznek speciális megoldások: földbe süllyeszthető, vízálló – szökőkutakba, tavakba helyezhető lámpák, illetve a nálunk is elérhető házszám megvilágító szolár lámpa.


Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Lokális fényár

A világítástechnika szinte unalomig ismert állítása, hogy a teljes helyiség fényárban úsztatása helyett igyekezzünk helyi fényforrásokat biztosítani a lakásbelső megfelelő területeinek. Ezzel nem csak az energiával spórolunk, de hangulatosabb sarkokkal bővül otthonunk is. Nincs más dolgunk, mint a megfelelő lámpatesteket beszerezni a megfelelő helyekre!

A konyha az egyik fénytechnikailag kritikus pontja a lakásnak, mert a plafonon, falakon elhelyezett lámpák miatt gyakran mi magunk árnyékoljuk a munkapultot. A legjobb megoldás, ha közvetlenül a munka- és főzőfelületek fölé helyezünk el (pl. a fejmagasságban felszerelt bútorok alsó éleire, felületeire) egy-egy pultmegvilágítót.Ugyanígy jó döntés, ha nem statikus megvilágítást, hanem forgatható fejes spotlámpákat választunk, így a teljes munkafelületet bevilágíthatjuk akár egy 3db-os szett segítségével, amely energiatakarékos vagy LED-es kivitelben is megvásárolható.


Ugyanezt a hatást érhetjük el egy 60cm-es házba szerelt három halogénizzós szett segítségével is.Olyan pultmegvilágító szettet is vásárolhatunk, amely oldalról ad fényt. Ez utóbbi kapható halogén és nagy fényerejű LED-es kivitelben is. Ez a kb. 6-7.000 Ft körül beszerezhető gúlaszett nagyban megnöveli szabadságfokunkat munka közben.


Amennyiben nyitott polcunk vagy térelválasztónk van, sokat dobhat az összhatáson, ha az élek kapnak egy-egy LED-csíkot vagy fénycsövet. Ez a konyhában, nappaliban, dolgozószobában egyaránt működőképes megoldás.


A már említett spotlámpák egyébként a lakás többi részén is mutatósak, hiszen a homogén, szórt fény helyett megtörik a felületeket fénycsóvájukkal, így egy egyszerű fehér fallal is csodákra képesek.


 Nem muszáj a teljes folyosót, közlekedőt lámpákkal felszerelnünk, elegendő olyan falikarról gondoskodni, amely lehetővé teszi a lámpatestek eltérő tájolását.Ugyanígy a fali és mennyezeti lámpák között is választhatunk olyan háromelemű szerelvényt, amely lehetővé teszi, hogy homogén helyett osztott fényt kapjon a megvilágítani kívánt helyiség.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!
 

0 Tovább

Rejtett fényekkel a közeledő sötét ellen!

Hogy vitalitásunkat az őszi-téli hónapokban is megőrizzük nem elég az egészséges testmozgásra és vitamindús táplálkozásra figyelnünk, de ha tehetjük, dobjuk fel otthonunkat is. Erre kiváló eszközül szolgálnak az öntapadós LED csíkok, melyek bármilyen teret hangulatos fénnyel árasztanak el.

Használatuk és felszerelésük roppant egyszerű. Az öntapadós világítótesteket a felület megtisztítása és védőréteg lehúzása után a kívánt helyre helyezzük, a kábelt bedugjuk és már készen is vagyunk! A különböző hosszú csíkokat és sarokelemeket kombinálva a legeldugottabb polcokat, sarkokat vagy álmennyezetet és szegélyeket is könnyedén kihangsúlyozhatunk.

 

A mai LED csíkok nem csak színváltósak, de egy egyszerű távirányító segítségével különböző fényprogramokat is választhatunk. A trükkös kis szerkezetnek hála, a fények a szivárvány minden színében villoghatnak, szaladhatnak jobbra-balra, vagy pislákolhatnak, mintha megannyi apró gyertyát rejtettünk volna el.

 

 

 Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Kerti fényár – telihold nélkül is!

Ha valaki rendelkezik terasszal, az tudja, nincs is kellemesebb mint egy forró nyári estén, de pokrócba bugyolálva akár tavasszal és kora ősszel is, odakint ücsörögni egy pohár borral a kezünkben. Az efféle élményt még szebbé teheti, ha kertünk jól megválasztott helyeken van megvilágítva. Lássuk milyen fénytechnikákkal varázsolhatunk éjjel csodavilágot otthonunkba!

 

Utunkat kísérje fény!

Nem csak hangulatos de sötétben nélkülözhetetlen is, hogy a kertkaputól vagy a garázstól a házig vezető utat megvilágítsuk. Erre tökéletes eszközök a földbe szúrható szolárlámpák. Ezek telepítése utólag is roppant egyszerű, hiszen energiájukat a napból nyerik, így nem kell a vezetékekkel bajlódnunk. Amellett, hogy környezetbarát technológiáról van szó, ez a módszer még kényelmes is: a lámpák fényszenzoraiknak köszönhetően automatikusan kapcsolnak be sötétedéskor, hogy a nappal magukba szívott energiát a hajnal beköszöntéig bocsássák ki. Persze ezeket sem lehet hónapokig elhanyagolni, napelemeket érdemes rendszeresen tisztítani, hogy ne csökkenjen a lámpák energiafelvevő képessége.

 

Díszfák a reflektorfényben

Ha utunk a kapuig már biztosítva van, fokozhatjuk tovább az éjjeli élményt. Kertünk fáinak és bokrainak megvilágítása biztos sikert arat, ha sötétedés után várunk vendéget. Nem kell hozzá különösebben erős lámpa és szakértelem sem, hogy növényeink sztárnak érezzék magukat. Elég egyetlen jól elhelyezett izzó, ami alulról árasztja el fénnyel a lombkoronát és növény máris egy hatalmas, szél-lengette lampionná válik. Ha a lámpákat a földön kívánjuk elhelyezni különösen fontos, hogy azok teljesen vízhatlanok legyenek. Óvakodjunk a túl erős reflektoroktól is. Ezek ősszel akár a száraz avart is begyújthatják!

 

Tündérország fényei

A gyerekek kedvencei lehetnek a különböző állatokat, virágokat mintázó fénytestek. Ezek szintén a napból nyerik energiájukat, így nem csak környezetbarát termékek, de kihelyezésük is roppant egyszerű. Kellemes fényük remek hangulatot teremt már a szürkület beálltától. Akár naponta változtathatjuk, hogy a kert melyik pontján csaljon mosolyt arcunkra.

 

Rejtőzködő fényforrások

Ha nem akarjuk kertünk természetes hangulatát lámpatestekkel megbontani sem kell lemondanunk a világítás nyújtotta előnyökről. Számos álcázott lámpa van a piacon, amik élethű kőszerű burkolatot kaptak, vagy épp egy kisebb bukszusfélének tűnő műnövény levelei közül bújnak elő a fénysugarak.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek