Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Térkövezés – Te is le tudod rakni!

A térkő egyre több háznál elterjedt építőelem, mely több előnnyel is rendelkezik más burkolatokhoz képest. A betonnál és az aszfaltnál sokkal esztétikusabb és nem kell verejtékes munkával feltörni, ha ki akarjuk cserélni. Sokféle színben, formában vásárolható meg, könnyen beszerezhető, így mindenki egyedi ízlésének megfelelően alakíthatja ki a burkolandó területet.

Egyszerű terhelésnek kitett felületeknél elegendő a 4-6 cm vastagság, gépkocsiforgalomnak kitett részeknél 6-8cm-es, teherautó forgalomhoz 8-10 cm-es térkőre van szükség.

A térkő lerakásának lépései:

Hasznos link a térkövezéshez: http://www.bauhaus.hu/index.php?id=3436

Ha kiszemeltük a területet, ahová a térkövet le szeretnénk rakni, akkor alaposan vizsgáljuk meg! Nézzük meg, hogy természetes vagy fel van-e töltve a talaj. A természetes talajt nem, a feltöltöttet viszont tömöríteni kell, hogy később a térköveink ne süllyedjenek meg és még évtizedek múlva is a helyükön maradjanak.

Döntse el, hogy pontosan hova és mit szeretne, mérje ki a helyét és számolja ki, hogy mennyi építőanyagra van hozzá szüksége.

A töltőanyag (mely lehet kő, sóder, homok) szükségletét könnyedén kiszámíthatja az alábbi képlettel: hosszúság x szélesség x magasság= m3

Ássa ki a területet, majd egy lapvibrátor segítségével tömörítse le a területet. Figyeljen rá, hogy a földnek teljesen síkban kell lennie és hogy legalább 2% legyen a terület lejtése, hogy a csapadék el tudjon folyni.

Ahhoz, hogy a szélső burkolólapok ne lazuljanak ki és ne csússzanak el, oldalszegélyre van szükségünk.

Keverjen ki betont 8:1 arányban vagy vásároljon kész betont. Ellenőrizze a szegélyköveket, tegyen alá betont és ellenőrizze, hogy szilárdan áll-e! Ha nem, akkor gumikalapáccsal hozza szintbe!

Tegyen betont a szegély oldalához is és közben rendszeresen ellenőrizze, hogy egyenes-e a szegélykő. Használjon zsinórt és vízmértéket a helyes beállításhoz! Ha rövidebb darabra van szüksége, vágja méretre!

Várja meg, míg a beton megköt, legjobb, ha egy egész éjszakán át száradni hagyja!

A megfelelő lejtéssel kialakított és teljesen sík területre fektessünk sóderágyat! Ez nemcsak az alapot szolgáltatja a térkövünknek, hanem ez fogja a vizet is elvezetni a talajba. Egyenletesen oszlassa el majd egy egyenes deszkából készítsen lehúzósablont, mely nagyszerű segítségére lesz a sóderágy elegyengetésében! Toló mozdulatokkal húzza le a sóderágyat a sablonnal és ismét tömörítse a lapvibrátorral!

A megfelelően döngölt sóderre jöhet az apró szemcsés homok. Ezt már nem kell tömörítenünk, viszont szintezni igen! Ezzel a réteggel tudjuk meghatározni a magasságot és beállítani az egyenletes felületet.

Most már rákerülhetnek a térkövek a homokágyra. A nagyobb darabokhoz használjon lapemelőt! Érdemes figyelni arra, hogy amennyiben több raklapnyi kővel dolgozunk, akkor ajánlott a raklapról keverve rakni, ezáltal csökkenthetjük a szín és felületbeli különbségek hatását. A lapok lefektetését a sarokból indulva kezdjük el a terület legmélyebb pontján, gumikalapáccsal igazítsuk a helyükre a köveket. Ügyeljen arra, hogy a már elegyengetett homokágyba ne lépjen bele!

Kisebb méretű betonlapnál előfordulhat, hogy a homokágynál strapabíróbb alapra van szükség. Kezdőként ne próbálkozzunk a lapok friss betonba való rakásával, hanem cement és homok 1:4 arányú keverékét használjuk, majd a végén finoman porlasztott vízzel locsoljuk át a felületet és így a habarcs meg tud kötni.

Vízelvezetők, egyéb csatlakozási pontoknál vágókorong segítségével tudjuk a térkövet méretre igazítani.

Ne fektessük túl szorosra a köveket, hagyjunk kb. 2-3 mm-es fugát. Ez azért is fontos, mert a fuga kiegyenlíti és átvezeti a terhelés által a kövek között keletkező feszültséget.

A gépkocsik által használt burkolatot átlós (diagonál) rakással rakjuk le, így a kő mindegyik oldalán egyenletesen oszlik el a terhelés.

Csatornafedeleknél, különböző beépítményeknél ügyeljünk rá, hogy a kövek felső oldala ezek szintjétől kb. 1,5 cm-rel magasabban legyen, mert az évek alatti tömörülés során a kövek 0,5-1 cm-t süllyednek.

A fugák kitöltéséhez kvarchomokot használjunk (kb. 2-5 kg/m2), melyet a száraz térkövekre öntünk, erős utcai kefével vagy seprűvel a hézagokba juttatunk. A felesleget összeszedjük és eltávolítjuk, majd a térköveket újra ledöngöljük és szükség esetén a fugákat újra feltöltjük a homokkal! Ezzel megakadályozhatjuk, hogy növények fejlődjenek a térkövek között.

A maradék fugaanyagot és a port slaggal lemosva távolítsuk el! Egy-két hónap múlva a felületet újra söpörjük át és szórjuk fel homokkal, hogy a fugák teljesen feltöltődjenek.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Otthon - biztonságban

Rendőrségi statisztikák szerint megszaporodtak Magyarországon azok a betörések, ahol a behatolók nem különösebben szofisztikált módszereket alkalmazva törnek be otthonainkba. Egyszerűen csak felkapkodják a kint hagyott értékes tárgyakat, például laptopokat, pénztárcákat és mobiltelefonokat. Sokszor hiába van a ház riasztóval ellátva, az sem érdekli a betörőket, ha fegyveres kivonuló szolgálathoz van bekötve a riasztó. Mivel akciójuk általában csak 3-5 percig tart, mire a biztonságiak kiérnek, már bottal üthetik a nyomukat.

A másik rendkívül elterjedt betörési forma a besurranás. Ebben az esetben a módszer hasonló, csak itt a nyitva hagyott ajtók, ablakok, kertkapuk kínálta lehetőségeket használják ki a „vállalkozó szelleműek”.

Mindkét esetben hatékony védekezési forma lehet, ha értékeinket megfelelő módon beszerelt széfben tároljuk.

Milyen széfek közül válogathatunk?

Jó, ha a megvásárolandó széfnek van MABISZ minősítése. A minősítés biztosítási értékhatárt jelöl, az összeg riasztóval, illetve riasztó nélkül kerül meghatározásra. Jó tudni, hogy hiába rendelkezik a legtöbb egyszerű lemezszéf 500.000 forintos MABISZ minősítéssel, a magyarországi biztosítótársaságok a legtöbb esetben csak maximum 300.000 forint értékhatárig vállalnak felelősséget.

Méret szempontjából egyéni szükségleteink a meghatározók: elférjen benne a laptopunk, de legalább az értékesebb tárgyaink, irataink, a fényképezőgépünk és videó kameránk.

Hogy a széf kulcsos vagy számkódos, azt döntsük el önismereti alapon: meg tudunk-e jegyezni egy újabb kódot (itt segíthet a mesterkód), vagy megfelelő helyre tudunk-e rejteni egy kéttollú (!) kulcsot.

Beépíthető – fali és padlószéf

A szerkezet hátulján egy szoknya megakadályozza, hogy a széfet a falból, illetve a padlóból kihúzzák.

Ennél a széftípusnál lehetőleg előre gondolkodjunk, ezt ugyanis ajánlott még az építkezés alatt beépíteni. Ebben az esetben figyeljünk a beépítők személyére! Csak olyan szakembert alkalmazzunk, akiben száz százalékig megbízunk, vagy saját magunk építsük be a szerkezetet. Ez a típus rendkívül biztonságos, mert csak hosszas bontási munkálatok árán lehet hozzáférni a tartalmához.

A fali széfek elhelyezésénél nem érdemes a filmekből ismert kép mögé rejtés módszerét alkalmazni, hiszen a betörők is itt keresik először. Rejtsük a falburkolat egy kiemelhető eleme mögé, vagy vágjuk ki a szekrény hátlapját – ezek sokkal biztonságosabb rejtekhelyek. 

Bútorszéf

Tévedés azt feltételezni, hogy a bútorszéf nagyságrendekkel kevésbé biztonságos, mint a beépíthető széf. Alacsonyabb biztonsága főként a felhasználók lustaságából adódik. Elfelejtik ugyanis a bútorhoz, vagy a falhoz rögzíteni az eszközt, jelentősen megkönnyítve ezzel a behatolók dolgát, akik az ilyen, nem rögzített acéldobozt egyszerűen magukkal viszik.

Tovább fokozható a bútorszéf biztonsága, ha egy minimális összeggel többet költünk rá, és a belsejében tartozékként elhelyezett kisebb rögzítő csavarok helyett jóval hosszabb, vastagabb, masszívabb rögzítő csavarokat vásárolunk, mondjuk vasbeton falban is alkalmazható fém tiplivel.

Tűzbiztos tárolók

Fontos iratainkat a legnagyobb biztonságban akkor tudhatjuk, ha az általunk használt széf tűzbiztos (illetve egy meghatározott ideig ellenáll a tűznek). Olcsóbb, de hatékonyabb megoldás lehet, ha vásárolunk egy kisebb tűzbiztos kazettát, amit a megfelelő méretű nem tűzbiztos széfünkben tárolunk. Az egyszerűbb, 9 - 10.000 forint körüli összegért kapható tűzbiztos dokumentum kazettákban 30 percig védi a kazetta speciális szigetelése a benne tárolt iratokat.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Mit kell tudni a síkosságmentesítésről?

Kevesen tudják, hogy hazánkban a házak, háztömbök előtti utak, járdák, közterületek hóeltakarításáért illetve síkosságmentesítéséért a ház, illetve az ingatlan tulajdonosai felelnek. Társasházak esetében a ház lakói egyetemleges felelősséggel tartoznak.

Kinek mi a feladata?

Logikus lenne azt gondolnunk, hogy a helyi közutak és közterületek fenntartása az illetékes önkormányzatok feladata, ez azonban a legtöbb magyarországi településen nem így van. A legtöbb helyen az önkormányzat helyi rendeletben szabályozza a kérdést, úgy, hogy előírja, a területén lakó ingatlantulajdonosok (illetve bérbe adott ingatlan estében a bérlők) kötelesek az ingatlanaik előtti közterületeket (általában járda) csúszásmentes állapotban tartani.

Balesetveszély – kártérítési felelősség

Ha valaki az ingatlanunk előtti olyan közterületen szenved sérülést, amelynek takarítása a mi feladatunk lett volna, úgy a sérült személy teljes kártérítésre lehet jogosult, közvetlen és közvetett károk esetében is, ideértve például a kórházi ellátás költségeit, egyéb térítésköteles dolgokat, illetve például a táppénz miatti keresetkiesést.

Háztartási felelősségbiztosítás megkötésével is csak abban az esetben vehetjük elejét a kártérítésnek, ha nem áll fenn a gondatlanság ténye, azaz mi megpróbáltunk eleget tenni csúszásmentesítési kötelezettségeinknek, és ennek ellenére történt meg a baleset.

Milyen eszközeink vannak?

A fentiek tükrében egyértelműen elmondható, az a legjobb, ha saját magunk gondoskodunk a megfelelő csúszásmentesítésről. De milyen eszközök állnak ehhez rendelkezésünkre?

A legegyszerűbb, és egyben legolcsóbb módszer, ha hólapátot ragadunk. A választék igazán széles: az 1470 forintos helytakarékos, szétszedhető autós hólapáttól, a 3415 forintba kerülő acél éllel rendelkező furnér hótoló lapátig rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre. Fontos kritérium, hogy a lapátnak vagy acél, vagy kemény, de rugalmas gumi éle legyen, hogy ne repedjen el azonnal egy-egy járdaszegéllyel, vagy macskakővel történő koccanás esetén.

A kereskedelemben kapható hómarók, általában 4-8 LE teljesítményűek, nagy mennyiségű hó egyidejű lehullása esetén lehetnek óriási segítségünkre. Áruk általában típustól illetve teljesítménytől függően 180.000 és 400.000 forint között változik.

Akár családi házak, akár társasházak, vagy kisebb vállalkozások is használhatják a nagyobb teljesítményű, téli csomaggal (hótoló, hólánc) is felszerelt univerzális fűnyírótraktorokat, amelyek a téli üzemeltetésre való átállással igen hasznosak lehetnek a legkeményebb téli időjárás esetén is. Ezeknek a kistraktoroknak közös jellemzőjük a fordulékonyság, az alacsony fogyasztás, illetve a könnyű kezelhetőség. Legtöbbjük több előre és legalább egy hátrameneti sebességgel rendelkezik, ami rendkívüli módon megkönnyíti a hóban történő manőverezést. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen eszköz megvásárlásával megoldottuk a tavaszi, nyári hónapok fűnyírási problémáját is, legyen akár szó 4-5000 m2-es területről.

A jeges, csúszós utcák, járdák kezelésére általában bazalt – vagy hasonló kőőrleményt tartalmazó környezetbarát keverékeket ajánlott, illetve kötelező használni. A hagyományos (NaCl) ipari sókészítmények használata közutak esetében még ugyan megengedett, de környezetvédelmi szempontból mindenképp a „zöld” keverékanyagok használata ajánlott.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Burkolj a hozzád illővel!

Ha rászánjuk magunkat, hogy akár kültérre, akár beltérre új burkolatot álmodjunk otthonunkba, és ezt a gyakorlatban is meg akarjuk valósítani, válasszunk olyan falburkolókat, amelyeket akár mi magunk is felrakhatunk. Ma már a kül- és beltérre egyaránt találunk olyan kész burkolólapokat, amelyek tökéletesen utánozzák a természetes kövek, téglák mintázatát, de kezelésük, felrakásuk egyszerűbb, miközben áruk lényegesen barátságosabb az eredeti anyagokénál.

A mediterrán vidéket idéző cottage-stílusú burkolat megtévesztésig hasonlít a klinkertéglás felületekre. A fagyálló, kül- és beltérre egyaránt felvihető, négyzetméterenként kb. ötezer forintért beszerezhető burkoló jól kombinálható más burkolatokkal és lakberendezési elemekkel, modern és klasszikus stílusú otthonokba egyaránt kiválóan illik.

A kizárólag beltérre használható, hasonló áron elérhető, mészkőhatású burkolatok világos tónusuk miatt rendkívül barátságos, napfénybarát belsőt hoznak lakásunkba. Nemcsak a mediterrán jellegű otthonokban hatnak természetesen, de kiválóan kombinálhatóak erősebb színű, sötétbarna bútorokkal, kiegészítőkkel, dekorelemekkel.


Kül- és beltéri felületeinket egyaránt feldobhatjuk a hálóra ragasztott törtmárvány darabokból készült 30X30cm-es lapokkal, amelyeket azonban felhelyezés után impregnálni kell.


Változatos módon variálható az a klasszikus terméskő-hatású burkolólap, amelyben a meleg, bézs-sárgás tónusok, vagy a szürke és fehér összetevők egyaránt kiveszik a részüket az összhatásból.


Ha szeretnénk a természetes kövek még egyenetlenebb, durvább formavilágát visszakapni, akkor - az eddigieknél egy kicsit drágábban - választhatunk cementbázisú vagy natúrkő alapanyagú lapokat, amelyek színvilágukban tökéletesen visszaadják a terméskövek hangulatát, akár kint, akár bent.



Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Hasznos érdekességek a ház körül 2. - Ne havazódjunk be!

Nemrég indított sorozatunkban körbejárjuk a kerti géppark kevéssé szokványos darabjait. Hamarosan itt a tél, és bár korai lenne találgatásokba bocsátkozni, hogy fehér karácsonyunk lesz-e, de érdemes felkészülni a havazásra, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen beszerezni a hó eltakarításhoz szükséges eszközöket.

Klasszikus esetben az történik, hogy kézbe a lapát, seprű, és gyerünk, takarítsuk el a havat a járdáról, a kerti közlekedőkről, kocsi beállóról. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a hirtelen nagy mennyiségben leeső hó, a gyors időjárás változás miatt könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a hagyományos eszközök nem elegendőek, ha el akarjuk kerülni, hogy a fagyás után szinte lehetetlen legyen eltakarítani a havat. Különösen igaz ez, ha viszonylag nagy terület hómentesítéséről kell gondoskodnunk.


Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, a benzines hómaró vásárlása. A gép teljesítményét (4-8kW között) és szélességét (kb. 40-80cm) a megtisztítandó terület méretétől függően válasszuk meg.


A másik lehetőség, ha a kerti fűnyírótraktor vásárlásakor (korábbi összeállításunk a témáról) a télre is gondolunk, és olyan modellt választunk, amely felszerelhető hótoló lapáttal, hólánccal. Ezek a szettek a későbbiekben önállóan is beszerezhetőek!


Ha maradunk a hagyományos módszereknél, akkor is érdemes a hó eltakarítása után megakadályozni, hogy lefagyjanak a megmaradt nyomok. Ha nagy területről, hosszú járdáról van szó, akkor érdemes beruházni egy kerekes szórókocsiba – ez nyáron a kertben egyébként is hasznos lehet pl. tápsó vagy műtrágya szórására.  A 12 literes tartállyal felszerelt kocsi 45cm szélességben szórja a sót és a jégtelenítő anyagot, ezzel megóv bennünket a hajolgatástól. A néhány ezer forintos szerkezet idősek számára is nagyobb biztonságot nyújthat, mint a jeges járdán csúszkálva kézzel szórni a jégmentesítőt.

Amennyiben a homok mellett útszóró só vagy jégoldó alkalmazása mellett döntünk, minden esetben válasszuk a környezetbarát termékeket!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább
«
1234

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek