Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Buli után a takarítás

Az év vége sokakból előhozza a takarítási ösztönt. Van, aki az új évet szeretné tisztán kezdeni, mások az év végi partyra szeretnének tiszta otthont teremteni, megint mások pedig, épp az év utolsó házibulijának romjait kívánják eltakartíni.

A foltok makacs dolgok, de megfelelő eszközök birtokában könnyen felvehetjük velük a harcot. Gyakran elegendő, ha a hagyományos, folyékony tisztítószerekkel esünk neki a munkának. Jó, ha az egyszerű folteltávolítóból mindig tartunk elöl a szekrényben, mert a megszáradás előtt könnyebben kezelhetjük még a kávé és vörösborfoltokat is. Teszteljük az anyag hatását a szőnyeg, kárpit kis, félreeső részén, csak ezután lássunk hozzá a munkához a teljes felületen. Van, hogy előtisztítót kell alkalmazni, ezzel növelhetjük az alaptisztítás hatásfokát.

Ha gyakoriak a nedves szennyeződések a lakásban, úgy hasznos lehet egy száraz-nedves porszívó beszerzése. Egy 1100W teljesítményű, inox tartályos, 15 literes száraz-nedves porszívót tízezer forint környékén szerezhetünk be, ezt egyébként hagyományos porszívózásra is használhatjuk, de ha nagyobb mennyiségű folyadék kerül a padlóra, azt is felszívja. Kevesebb, mint kétszer ennyiért már 20 literes, 1200 wattos készülékkel bővíthetjük a családi eszközparkot, amelyhez olyan extra kiegészítők is tartoznak, mint a fugafej vagy a habszűrő.

A szőnyeg, kárpit tisztításához szerezzünk be takarítógépet. A gép működési elve egyszerű: tisztítószeres folyadékot juttat a kárpitra, majd visszaszívja azt - a kosszal együtt. A gépi tisztítást a hagyományos porszívóval kezdjük, és csak ezután álljunk neki a különféle nedves eszközökkel a folt eldolgozásához. A tisztításhoz használandó tisztítófolyadék koncentrációját a szennyeződés mértékétől függően állítsuk be. Kövessük a használati utasítást, és a szívófejet mindig a megfelelő irányba mozgatva, egymást átfedő sávokat képezve haladjunk végig a teljes felületen. A nedves szakasz végeztével porszívózzuk át nedves porszívóval még egyszer a szőnyeget, így a nedvesség jelentős része is távozik. Mindenképp várjuk meg a teljes száradást, mielőtt használatba vesszük! A nedves porszívó használatával a poratkák jelentős részétől is megszabadulunk. Szövetkímélővel impregnálhatjuk a textileket a használat után, így a későbbi szennyeződéseket majd könnyebben eltávolíthatjuk.

Nem éri el az ötvenezer forintot azoknak a kiváló minőségű gőztisztítóknak az ára, amelyek valóban multifunkcionálisak, hiszen a padlóburkolat, a zuhanykabin vagy a fürdőszobacsempe teljes felülete is fényesre tisztítható vele. Az 1500 wattos készülék 3,2 bar nyomással löki a gőzt, 6 perc alatt felfűt, és munka közben, kikapcsolás nélkül is utántölthető.

Akkor mindenképpen érdemes beruháznunk ilyen eszközökbe, ha ki tudjuk használni, tehát a szőnyegeken kívül az egyéb kárpitokon, akár az autó-üléshuzatokon is rendszeresen alkalmazni kívánjuk. Ha azonban csak alkalmanként lesz szükségünk rájuk, például az év végi/eleji rendrakásban, úgy akár kölcsönözhetjük is ezeket a gépeket a szakáruházaktól!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Talpkörkép!

A meghitt karácsonyi készülődés során egyszer csak eljön az a pillanat, amikor a család egyik tagjának elő kell kotornia az évek óta használt fenyőfatalpát, és meg kell faragnia a fát.

Biztos mindenkinek van egy sztorija arról, hogy hogyan nem sikerült felállítania időre a fát, vagy ferde lett, vagy a felét elfaragta a siker érdekében.

Az első szabály: ne december 24-én este kezdjük el a készülést, a tavaly használt talp keresését.
A második: a fa mérete (magassága) és átmérője alapján válasszunk talpat.
A harmadik: a széles kínálatból (kb. 2.000.- Ft-tól) számos forma és anyag közül választhatunk, ezért a lakásunkhoz, stílusunkhoz illő mellett döntsünk.


A legelterjedtebb fenyőfatalp: a hagyományos, kacskaringós fémszerkezet, amely többféle méretben kapható. Ezzel valószínűleg már mindannyian találkoztunk.

Egyszerű és praktikus választás a vízzel tölthető, 30 cm átmérőjű műanyagtalp, amely a betöltött víznek köszönhetően jól tartja a magas, testes fenyőket is.


A kb. kétszer annyiba kerülő lakkozott lucfenyő talp több helyet foglal, de 7cm átmérőjű fákat is telepíthetünk bele.


A nagyjából ugyanennyibe kerülő öntöttvas talpak még stabilabbak, a 10,5cm-es törzsvastagsággal is elbírnak.


Az elmúlt pár év csúcsportékáját az a "szupertalp" jelenti, amely nem igényel faragást, megbirkózik egy 220cm magas, 11cm átmérőjű fával is. A hétezer forint környékén elérhető - 5 év garanciával árusított - talp nagyon megkönnyíti az előkészületet: egy perc alatt, akár tűsarú cipőben, egyetlen taposó mozdulattal beszoríthatjuk a fát a szerkezetbe.


Ha pedig azt szeretnénk, hogy a fa talpa diszkréten eltűnjön, akkor vásároljunk hozzá takarót, amely akár az apró ajándékok kiváló rejtekhelyül szolgálhat és egyben a lakást is dekorálja!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Készülj a Karácsonyra !- 2. rész

Előző, világkörüli posztunkban megmutattuk a legelmebetegebb karácsonyi dekorötleteket, azt megelőzően megnéztük, mit tehetünk a lakásbelső ünnepi hangulatba varázsolása érdekében. Most nézzük, mi tegyünk, hogy az utcáról is lássák: nálunk Karácsony van!



A legalapvetőbb az ablak díszítése valamilyen LED-es világító alakzattal. Ennek a legegyszerűbb formája az a kb. 40cm magas, 35 izzós, kb. egy ezresbe kerülő fenyőfa, amely olya sok ablakból köszön vissza ezidőtájt. A következő fokozat a rattan csillag vagy fenyőminta hasonló méretben kicsit drágábban.



Az ablakon huncutul be/kikukucskáló télapó (ez, ugye nézőpont kérdése) örök favorit, főként, ha gyermekek is laknak a házban.



Ugyanígy az ablakot díszítheti az a hangulatos, kb. 10cm-es, többféle variációban kapható LED-házikó, amely hó nélkül is alpesi hangulatot varázsol a két ablak közé.



A következő lépés a ház előkertjében álló fák feldíszítése fényfüzérrel. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a bejárati ajtó felé helyezhetünk egy 80 izzós fenyőágat. Ez kb. 3-6 ezer forintból megoldható.



Ezt a hatást fokozhatjuk, ha a komolyabb fényfüzérek közül választunk, amelyeket széles választékban találhatunk meg a szakáruházakban. 8-15 ezer Ft között (az izzók számától függően) olyan jégcsapfényt kapunk, amely jól mutat pl. a kültéri lépcsők élein. 4-7 ezer Ft között juthatunk egy 50-100 izzós, a bejárati ajtó felé építhető fényzuhataghoz, míg kb. 8 ezerért egy komoly, 144 égős fényfüggönyt helyezhetünk a homlokzatra.



Végül, ha visszafogott, de ízléses megoldást keresünk a ház kidekorálására, akkor 6-36 méteres hosszúságban (kb. 3 ezer forinttól) vásárolhatunk fénytömlőket, amelyek az éleket ékesíthetik fényükkel.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Őrült karácsony

A karácsonyi készülődés, a dekorálás lehetősége sokak kreativitását beindítja. Nézzünk körbe a világban, milyen elképesztő karácsonyfadíszek, házdekorációs praktikák, és szomszédriasztó audiovizuális megoldásokat találunk.

Kezdjük a fa feldíszítésével. A Fort Lauderdale-i Szemétmúzeum odáig ment, hogy csupa kacattal sikerült feldíszíteniük saját fájukat!

(via: Flickr)

Ha eddig nem akarunk elmenni, akkor is számos őrült függő közül válogathatunk. Ha a párunk rock őrült, kézenfekvő, egy gitár-erősítő szett választása.


 (via: http://www.complex.com)

Ha szeretjük ez egereket (a gyerekek mindenesetre szeretik), akkor a House Of Mouse egérkollekcióját ajánljuk. A kézzel készült függelékek egy-egy egeret ábrázolnak lehetetlen helyzetekben – márpedig közel 200 közül válogathatunk. Alább egy Yoda a Csillagok háborúja sorozatukból, egy Andy Warhol imádó, egy macskajelmezes és egy a Rudolf-részarvast helyettesítő rágcsáló.


 (via: House Of Mouse)

Fiúgyermek, vagy horror rajongó barát esetén a zombis díszítés adja magát!

(via: http://www.neatorama.com)

A nagyon zöld háztartások számára nyitott a lehetőség, hogy a meglévő karácsonyi izzókészletet felturbózzák, és a kidobásra ítélt színes üvegeket, flakonokat újrahasznosítva vadiúj fényekkel teremtsenek ünnepi hangulatot. (Aki nem szeretné, ha kigyulladna a háza, annak ezt semmiképpen nem javasoljuk!!!)


 (via: Flickr)

És most térjünk át a házakra. Az Egyesült Államokban, vagy Európa egyes országaiban a ház külső feldíszítése ma már alap, de azért az ilyen mesepalotákat még ott is megcsodálják.


 (via: Flickr)
 


(via: egotvonline.com)


Nem kell feltétlenül a fényekhez nyúlnunk, ha túlzásba szeretnénk esni…
 


Vannak persze, akik ebből is viccet csinálnak. Az alábbi képe egy sokaknak vicces, másoknak kevésbé humoros installációról készült.


 (via: http://www.apartmenttherapy.com)

Nem különben extrém, de egyre terjed (már csak a Youtube videók száma és nézettsége alapján is) a zenére szinkronizált, több tízezer égővel kialakított karácsonyi fényorgia. Alább két példa, egy a széplelkeknek, egy pedig a metalt kedvelőknek.



Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Spórolj a fűtésdíjjal! – 1. rész

Az első fűtésszámlák kézhez kapása sokaknak ér fel egy komoly sokkal, ezért érdemes körbejárnunk, hogy mit tehetünk, ha szeretnénk visszafogni fogyasztásunkat. Számos ötlet létezik a kiegészítő fűtés beüzemelésén át a különféle alternatív energiaforrások alkalmazásáig. Egyben azonban egységes az energetikai szakma: ha már befűtöttünk, ne engedjük megszökni a meleget! Szigetelési gyorstalpaló sorozatunkban most az alapoknál kezdjük: megnézzük mi, miből készül, miért jó, és mire való a hőszigetelés terén!


Egyes szakértők úgy vélik, akár 70% megtakarítást is elérhetünk a ház vagy lakás hatékony szigetelésével. Márpedig, ha figyelembe vesszük, hogy a háztartási energiaköltségek kb. 60-70 százalékáért felel a fűtés, akkor ez komoly megtakarítást jelent a családi kasszában. Szakemberek szerint a szigetelés terén hazánk jelentősen le van maradva, nemcsak a környezet- és energiatudatos észak-európai államoktól (a svédek, finnek és norvégok állnak az élen), de még a hasonló éghajlati tulajdonságokkal bíró osztrák, szlovák vagy szlovén háztartásoktól is, hiszen nálunk az otthonok négyötöde gyengén vagy egyáltalán nem szigetelt.

Mit mondanak a számok?
A korábban már tárgyalt alkalmi megoldások természetesen segítenek egy rosszul záró ablak-ajtó esetén, de ha a hosszú távon tervezünk, akkor elkerülhetetlen a homlokzat és a födém tökéletes szigetelése. Ehhez a korszerű anyagok és technológiák széles választéka áll rendelkezésre. Úgy tartják, a ház tervezésekor az ingatlan beruházási értékének néhány százalékát érdemes elkülöníteni a szigetelésre. Ez azonban a megfelelő technológiák alkalmazásával akár 4-5 év alatt megtérülhet a tulajdonosok számára. 30 év alatt pedig – a jelenlegi, de folyamatosan emelkedő gázárak mellett – minden befektetett forint 7-8 forintot hoz a lakóknak. Minél rosszabb a szigetelésünk, természetesen annál nagyobb hasznot hoz, ha beruházunk egy hőszigetelő rendszerbe. Egy 60-70-es években épült téglaház, vagy egy 80-as évekbeli B30-as téglával felhúzott épület esetében komoly eredményeket érhetünk el!

Lakóház hőtérképe szigetelés előtt és után - szivárgó celsiusok

A homlokzati szigetelés esetén például a vastagság minden 1cm-es növekedése 3-4% energia-megtakarítást eredményez. Egy épület hőveszteségének körülbelül 30%-a a falakon keresztül távozik. A tetőn további 25-30%, az ablakokon kb. 10-25%, a padlón és a födémen 10-15% és, ne feledkezzünk meg a kéményről sem. Ezért tehát a homlokzat mellett a többi elem burkolása és a nyílászárók cseréje is elengedhetetlen a tökéletes hő-megtartáshoz.

Mivel dolgozzunk?
A korszerű szigeteléstechnikában elsősorban ásvány, illetve üveggyapot, kőzet-, vagy fagyapot alapanyagokkal dolgoznak. Az egészségre veszélytelen, újrahasznosított üvegből készült és újrahasznosítható ásványgyapot táblák elsősorban a födémeken, a magastetőkön, a belső válaszfalakon és a szerelt homlokzatokon fejtik ki jótékony hatásukat. Pára- és légáteresztő képessége kiváló, ezért a szellőzést biztosítja, miközben nem gombásodik és penészedik, illetve a rágcsálóknak, kártevőknek sem kedvenc élőhelye. Az A1-es tűzveszélyességi osztályba sorolt termékek nem éghetőek. Az üveggyapot kiváló hangszigetelő, formatartása szintén kitűnő, ugyanakkor puha tapintású, egyáltalán nem szúr vagy porzik. A különféle ECO jelzésű modellek esetében abban is biztosak lehetünk, hogy kötőanyagként is megújuló forrásokat használtak fel a korábbi, kőolaj alapúakkal szemben.

A kőzetgyapot természetes eredetű, elsősorban bazaltból és újrahasznosított anyagokból előállított hőszigetelő anyag. Kitűnő hő és hangszigetelő, rendkívül tartós, jól alakítható, éghetetlen és az egészségre ártalmatlan. Az előzőhöz hasonlóan alkalmas a padlások, födémek, és a tetők (szarufaközi) szigetelésére, de alacsony hőtágulási mutatói miatt a homlokzat extrém időjárási terhelését is elbírják a vakolható elemek.  A nagy sűrűségű anyagok jól bírják a terhelést, a lépésálló táblák az emeletek hő- és hangszigetelését akár egy lépésben megoldják.

Egyre több esetben alkalmazzák a fagyapotot, elsősorban a látható felületek dekoratív burkolására, hő- és hangszigetelésére. Merev, ezért könnyen, hulladékmentesen  méretre vágható. Kiválóak az akusztikai tulajdonságai, ezért elsősorban olyan helyeken érdemes alkalmazni, ahol fontos a hang kirekesztése. A többrétegű – pl. ásványgyapot maggal szerelt – lapok akár a homlokzaton is megállják a helyüket, de azokra a helyekre is ajánlott, ahol a hőhíd-képződést kívánjuk megakadályozni (koszorúk, beton áthidalók).

Folyt. köv.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

4 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek