Az év vége sokakból előhozza a takarítási ösztönt. Van, aki az új évet szeretné tisztán kezdeni, mások az év végi partyra szeretnének tiszta otthont teremteni, megint mások pedig, épp az év utolsó házibulijának romjait kívánják eltakartíni.

A foltok makacs dolgok, de megfelelő eszközök birtokában könnyen felvehetjük velük a harcot. Gyakran elegendő, ha a hagyományos, folyékony tisztítószerekkel esünk neki a munkának. Jó, ha az egyszerű folteltávolítóból mindig tartunk elöl a szekrényben, mert a megszáradás előtt könnyebben kezelhetjük még a kávé és vörösborfoltokat is. Teszteljük az anyag hatását a szőnyeg, kárpit kis, félreeső részén, csak ezután lássunk hozzá a munkához a teljes felületen. Van, hogy előtisztítót kell alkalmazni, ezzel növelhetjük az alaptisztítás hatásfokát.

Ha gyakoriak a nedves szennyeződések a lakásban, úgy hasznos lehet egy száraz-nedves porszívó beszerzése. Egy 1100W teljesítményű, inox tartályos, 15 literes száraz-nedves porszívót tízezer forint környékén szerezhetünk be, ezt egyébként hagyományos porszívózásra is használhatjuk, de ha nagyobb mennyiségű folyadék kerül a padlóra, azt is felszívja. Kevesebb, mint kétszer ennyiért már 20 literes, 1200 wattos készülékkel bővíthetjük a családi eszközparkot, amelyhez olyan extra kiegészítők is tartoznak, mint a fugafej vagy a habszűrő.

A szőnyeg, kárpit tisztításához szerezzünk be takarítógépet. A gép működési elve egyszerű: tisztítószeres folyadékot juttat a kárpitra, majd visszaszívja azt - a kosszal együtt. A gépi tisztítást a hagyományos porszívóval kezdjük, és csak ezután álljunk neki a különféle nedves eszközökkel a folt eldolgozásához. A tisztításhoz használandó tisztítófolyadék koncentrációját a szennyeződés mértékétől függően állítsuk be. Kövessük a használati utasítást, és a szívófejet mindig a megfelelő irányba mozgatva, egymást átfedő sávokat képezve haladjunk végig a teljes felületen. A nedves szakasz végeztével porszívózzuk át nedves porszívóval még egyszer a szőnyeget, így a nedvesség jelentős része is távozik. Mindenképp várjuk meg a teljes száradást, mielőtt használatba vesszük! A nedves porszívó használatával a poratkák jelentős részétől is megszabadulunk. Szövetkímélővel impregnálhatjuk a textileket a használat után, így a későbbi szennyeződéseket majd könnyebben eltávolíthatjuk.

Nem éri el az ötvenezer forintot azoknak a kiváló minőségű gőztisztítóknak az ára, amelyek valóban multifunkcionálisak, hiszen a padlóburkolat, a zuhanykabin vagy a fürdőszobacsempe teljes felülete is fényesre tisztítható vele. Az 1500 wattos készülék 3,2 bar nyomással löki a gőzt, 6 perc alatt felfűt, és munka közben, kikapcsolás nélkül is utántölthető.

Akkor mindenképpen érdemes beruháznunk ilyen eszközökbe, ha ki tudjuk használni, tehát a szőnyegeken kívül az egyéb kárpitokon, akár az autó-üléshuzatokon is rendszeresen alkalmazni kívánjuk. Ha azonban csak alkalmanként lesz szükségünk rájuk, például az év végi/eleji rendrakásban, úgy akár kölcsönözhetjük is ezeket a gépeket a szakáruházaktól!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!