Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tavaszi rendrakás a házban és a ház körül

„Rend a lelke mindennek!" Ugye ismerősen cseng mindenkinek ez a - leginkább gyermekkorunkban - sokat emlegetett mondat?

Ilyenkor tavasszal a lelkünk a természettel együtt kezd kivirulni, újabb feladatok várnak ránk, amiket ebben a szép időben sokkal nagyobb kedvvel teljesítünk.

Ha teljes káosz van a lakásodban, soha nem találsz semmit, és a káosz eluralkodik az életedben is, sajnos nincs jó hírünk: nincs más mód, muszáj rendet tenned és ezt először a külsőségekkel kell kezdened! Először magad körül kell megtisztítanod a környezetedet, s tapasztalni fogod, hogy utána a lelkedben lévő káosz magától oszlani kezd.

Fontos, hogy rendszeres időközönként megszabaduljunk a fölösleges daraboktól, mert ezek értékes helyet foglalnak el, és a káosz forrása elsősorban a túl sok holmi.

A rendrakást a lakásban kezd azzal, hogy szétválogatod a felgyülemlett dolgaidat. Rakd félre azokat, amelyeket mindenképpen meg akarsz tartani, mert szükséged van rájuk és gyűjtsd külön azokat, amiket ki akarsz dobni (vagy el is ajándékozhatod őket)! Ezután már csak a maradék holmijaidat kell rendszerezned.

A gyerekeket is vegyük rá, hogy válogassák át játékaikat! Ezekkel a tárolókkal könnyen kedvet kaphatnak hozzá:

Pakold át a szekrényben a ruháidat, szedd elő a tavaszi darabokat, mosd ki a sálakat, téli kabátokat és tedd el őket, tisztítsd meg a téli lábbelijeidet és dobozold be őket, hogy a következő télen is örömed legyen bennük!

A válogatást ezeknél is érdemes elvégezni, hiszen csak azokat a dolgokat érdemes eltennünk, amikre valóban szükségünk lesz a jövőben!

Ebben a praktikus és könnyen szellőző dobozban a ruhákat akár a garázsba is levihetjük, hogy kényelmesebben elférjünk:

Ha végeztünk, néhány trükk, melyek segíthetnek a rend megtartásában:

Ha a ruhásszekrényedben a ruháidat nem egymásra összehajtogatva tárolod, hanem vállfákat használsz, akkor kevesebbet kell kotorásznod és a „Mit vegyek fel reggel?” kérdés eldöntése is egyszerűbb lesz, hiszen sokkal jobban átláthatóbbak lesznek a ruháid és praktikusabban tudsz válogatni közülük.

Ha gyűjtöd az apró dolgokat, vagy szinte észrevétlenül szaporodtak fel a házban a mütyűrök, amik csak a port fogják és igazi kihívást jelent a takarításuk, beteheted őket szép dobozokba, tárolókba, így nemcsak a törölgetést úszhatod meg, hanem meg is óvod őket. Ha átlátszó tárolókat használsz, még át sem kell forgatnod egy-egy keresgélés után az összeset, hiszen rögtön látni fogod, hogy melyik mit tartalmaz.

A rendrakást nemcsak a házban, hanem a ház körül is célszerű elvégeznünk ilyenkor, ezzel is felkészülve a tavaszra és az előttünk álló kerti és barkácsolási munkákra.

Ilyenkor újra birtokba vehetjük az erkélyt, a kertet, előkerülnek a biciklik, de ezek előtt érdemes kitakarítani és néhány dolgot leellenőrizni.

A teraszon és az erkélyen alaposan söpörjünk és mossunk fel, vizsgáljuk át növényeinket és nézzük meg, hogy melyiknek van szüksége átültetésre, ellenőrizzük a fűnyírót, kerti szerszámokat, gondoljuk végig, hogy milyen magokra lesz szükségünk!

Ha külön polcokon vagy szekrényben tároljuk a kerti eszközeinket, könnyebben áttekinthetőek lesznek és a veszélyes vegyszereket el is tudjuk zárni az illetéktelen kezek elől!

Kerítsünk alkalmat a megmaradt őszi avar és a hó alatt megbúvó hulladék eltakarítására, az ébredező növények elszáradt levelektől és indáktól való kiszabadítására, a metszésre és a csatorna kitisztítására.

És végül, de nem utolsó sorban: hozzuk ki a garázsból/padlásról a kerti bútorokat és törölgessük le őket, majd üljünk le és élvezzük a melengető tavaszi napsugarakat!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Áttérés kondenzációs gázkazánra – megéri?

Mi a kondenzációs kazán működésének lényege?

Az, hogy nem csak a gáz elégetésével felszabaduló hőt használja fel, hanem a füstgázban lévő vízgőz hőjét is, ami a hagyományos működési elvű kazánok esetében a kéményen keresztül távozik. A kazánban létrejövő kondenzáció során napi néhány liter kondenzvíz keletkezik, amelyet a csatornába vezetünk, ha kell, speciális szennyvízátemelő segítségével.

Mik az előnyei, hátrányai?

A hagyományos gázkazán használatához képest a magasabb beszerzési árán kívül (egy jó minőségű kondenzációs fali kazán ára 240.000 Ft környékén kezdődik) mást nem nagyon lehet felsorolni, előnye viszont annál több van:

  • az összes kazántípus közül a leghatékonyabban hasznosítja a fűtőanyagot
  • alacsony környezet-, illetve levegőszennyezés
  • hivatalos adatok szerint 15-30 %-kal kevesebb gázt használnak fel egységnyi hőenergia előállításához, de a tapasztalati adatok azt mutatják, hogy egy kondenzációs kazánnal korszerűsített közepes méretű családi háznál akár 40% megtakarítás is elérhető
  • kisebb sugárzási veszteség az alacsony hőmérsékletű üzemelés miatt
  • 8-10%-kal kisebb füstgáz hőveszteség
  • sokkal biztonságosabb üzem - a speciális dupla falú kémény (zárt rendszerű üzem) miatt csak a külső térből nyeri a gáz elégetéséhez szükséges oxigént.

Milyen járulékos költségei vannak?

Tervezés – engedélyeztetés - új terv esetén fel kell készülnünk arra, hogy az eredeti építkezésünk befejezése óta eltelt időben megváltoztak a vonatkozó törvények, és emiatt gáztervünknek már az új szabványoknak kell megfelelnie. Például ha a konyhában gáztűzhelyünk van, akkor ablakra vagy falba szerelhető légbeeresztő beszerelését írhatják elő, ami további – beszereléssel együtt akár 10-50.000 forint többletköltséggel járhat. Ugyanez a többletköltség merül fel abban az esetben is, ha hagyományos, nem kondenzációs kazánra szeretnénk váltani.

Kéménybélelés – a kémény magasságától függően 70-150.000 forint közötti összegbe kerülhet, amihez hozzájön a kémény hatósági átadásának a körülbelül 50.000 forintos költsége.

Szennyvízátemelő: enyhén savas kémhatású szennyvíz elvezetésére alkalmas szennyvízátemelő szivattyú beépítése lehet szükséges, a csatornarendszer magassági elhelyezkedésének függvényében.

Indirekt tároló: ekkora léptékű felújítás esetén logikus azt is átgondolnunk, hogy nem kellene-e a használati meleg víz előállítását is modernizálnunk? Ésszerű döntés lehet a régi, korszerűtlen, nagy fogyasztású villanybojler, vagy a hosszú évek alatt a vízkőtől tönkrement indirekt melegvíz-tároló lecserélése. Egy 120-160 literes tároló kényelmesen kielégíti egy 4-5 tagú család igényeit. 

Beszerelési, beüzemelési, üzemeltetési költségek: a szükséges segédanyagokkal együtt a régi kazán le- és az új felszerelése hozzávetőlegesen 50-100.000 forint körül alakul, ehhez jönnek a kémény költségei, illetve a kazán hivatalos szakember általi beüzemelésének költsége, ami típustól függően 20-30.000 forint körül alakul. Sok gyártó előírja az évenkénti kötelező karbantartást is.

Mennyi idő alatt térül meg a beruházás? Ha beleszámítjuk azt is, hogy a régi kazánunkat esetleg el tudjuk adni, akkor rendszerint a teljes beruházás 3-4 év alatt megtérül.

Érdemes figyelni az Új Széchenyi Terv weboldalán a rendszeresen felbukkanó Zöld Beruházási Rendszer keretein belül megjelenő pályázati lehetőségeket, mert ha egy komplex energia-megtakarítási projektet hajtunk végre, akkor akár beruházásunk 30-50%-át visszakaphatjuk vissza nem térítendő támogatás formájában.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Mit kell tudni a síkosságmentesítésről?

Kevesen tudják, hogy hazánkban a házak, háztömbök előtti utak, járdák, közterületek hóeltakarításáért illetve síkosságmentesítéséért a ház, illetve az ingatlan tulajdonosai felelnek. Társasházak esetében a ház lakói egyetemleges felelősséggel tartoznak.

Kinek mi a feladata?

Logikus lenne azt gondolnunk, hogy a helyi közutak és közterületek fenntartása az illetékes önkormányzatok feladata, ez azonban a legtöbb magyarországi településen nem így van. A legtöbb helyen az önkormányzat helyi rendeletben szabályozza a kérdést, úgy, hogy előírja, a területén lakó ingatlantulajdonosok (illetve bérbe adott ingatlan estében a bérlők) kötelesek az ingatlanaik előtti közterületeket (általában járda) csúszásmentes állapotban tartani.

Balesetveszély – kártérítési felelősség

Ha valaki az ingatlanunk előtti olyan közterületen szenved sérülést, amelynek takarítása a mi feladatunk lett volna, úgy a sérült személy teljes kártérítésre lehet jogosult, közvetlen és közvetett károk esetében is, ideértve például a kórházi ellátás költségeit, egyéb térítésköteles dolgokat, illetve például a táppénz miatti keresetkiesést.

Háztartási felelősségbiztosítás megkötésével is csak abban az esetben vehetjük elejét a kártérítésnek, ha nem áll fenn a gondatlanság ténye, azaz mi megpróbáltunk eleget tenni csúszásmentesítési kötelezettségeinknek, és ennek ellenére történt meg a baleset.

Milyen eszközeink vannak?

A fentiek tükrében egyértelműen elmondható, az a legjobb, ha saját magunk gondoskodunk a megfelelő csúszásmentesítésről. De milyen eszközök állnak ehhez rendelkezésünkre?

A legegyszerűbb, és egyben legolcsóbb módszer, ha hólapátot ragadunk. A választék igazán széles: az 1470 forintos helytakarékos, szétszedhető autós hólapáttól, a 3415 forintba kerülő acél éllel rendelkező furnér hótoló lapátig rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre. Fontos kritérium, hogy a lapátnak vagy acél, vagy kemény, de rugalmas gumi éle legyen, hogy ne repedjen el azonnal egy-egy járdaszegéllyel, vagy macskakővel történő koccanás esetén.

A kereskedelemben kapható hómarók, általában 4-8 LE teljesítményűek, nagy mennyiségű hó egyidejű lehullása esetén lehetnek óriási segítségünkre. Áruk általában típustól illetve teljesítménytől függően 180.000 és 400.000 forint között változik.

Akár családi házak, akár társasházak, vagy kisebb vállalkozások is használhatják a nagyobb teljesítményű, téli csomaggal (hótoló, hólánc) is felszerelt univerzális fűnyírótraktorokat, amelyek a téli üzemeltetésre való átállással igen hasznosak lehetnek a legkeményebb téli időjárás esetén is. Ezeknek a kistraktoroknak közös jellemzőjük a fordulékonyság, az alacsony fogyasztás, illetve a könnyű kezelhetőség. Legtöbbjük több előre és legalább egy hátrameneti sebességgel rendelkezik, ami rendkívüli módon megkönnyíti a hóban történő manőverezést. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen eszköz megvásárlásával megoldottuk a tavaszi, nyári hónapok fűnyírási problémáját is, legyen akár szó 4-5000 m2-es területről.

A jeges, csúszós utcák, járdák kezelésére általában bazalt – vagy hasonló kőőrleményt tartalmazó környezetbarát keverékeket ajánlott, illetve kötelező használni. A hagyományos (NaCl) ipari sókészítmények használata közutak esetében még ugyan megengedett, de környezetvédelmi szempontból mindenképp a „zöld” keverékanyagok használata ajánlott.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pár ezres beruházással tízezreket spórolhatsz

Itt a január, és máris az energia-áremelésektől hangos a sajtó. Egyes számítások szerint egy átlagos család rezsije 5-7 ezer forinttal emelkedik majd idén, ha csak az energiaárakat nézzük! Adunk néhány tippet, hogyan foghatjuk meg az elszökő energiát néhány ezer forintos beruházással.

Az úgynevezett „okos elosztó” abban van a segítségünkre, hogy a számítógép vagy a TV kikapcsolása után ne menjen „power on”, azaz bekapcsolt állapotban a monitor, a nyomtató vagy a DVD-lejátszó. Azt már rég tudjuk, hogy a készülékek a készenléti állapotban is vesznek fel energiát, most tehát itt az eszköz a kezünkben, hogy elejét vegyük ennek.

A távirányítós dugalj elsősorban azoknak kedvez, akik a TV vagy más nagyfogyasztó csatlakozását a szekrény, komód vagy a polcrendszer mögött vezették el. A távirányító segítségével a készülék kikapcsolása utána a teljes áramtalanításáról is gondoskodhatunk, ezzel éves szinten máris ezresekben mérhető a megtakarítás. Ugyanez kültéri, vízmentes változatban is elérhető, hogy a világítás, a szivattyúk vagy bármely kerti eszköz áramellátásával spóroljunk.

Időkapcsolók, időzárak beiktatásával gondoskodhatunk arról, hogy ne maradjanak feleslegesen égve a ház vagy lépcsőház lámpái, vagy éppen kizárólag a sötét beállta után világítson a kültéri jelzőfény. Néhány ezer forintért napi 16 programhelyes, fagyálló, digitális kezelőfelülettel rendelkező készüléket kapunk, de ezer forint alatt elérhetőek a mechanikus modellek is.

Maradjunk még az elektromosságnál. Ha szeretnénk kontrollálni fogyasztásunkat a nap bármelyik percében, úgy szereljünk be helyi energiafogyasztás-mérőt. A digitális kijelzős, 4-5 ezer forintba kerülő gépezet segítségével megnézhetjük aktuális hálózati teljesítményünket vagy akár forintban mért fogyasztásunkat. Ezzel könnyen megfigyelhetjük, hogy mely eszközök „zabálják” az áramot, ezért cserére vagy javításra szorulnak.


Azoknak, akik gázzal fűtenek, érdemes egy programozható termosztátot beszerelni, mert akár 30%-ot is spórolhatunk a számlán a párezres készülékkel. A hét minden napjára önállóan programozható egység biztosítja, hogy éjszakára ne mulasszuk el 1-2 fokkal csökkenteni a hőmérsékletet, vagy irodánk fűtőtestei hétvégén ne ontsák a meleget.

A takarékos vízcsapok és zuhanyfejek segítenek abban, hogy ne csak víz, de energiafogyasztásunkat is kordában tartsuk. Egy hagyományos csapból 3 perc alatt körülbelül 45 liter víz folyik el, míg takarékos betéttel szerelt csappal vagy zuhanyrózsával akár 50 %-kal is csökkenthető a vízmennyiség, és a kevesebb fogyasztott meleg vízzel jelentős energiát is megtakaríthatunk. Már egy kétfős, fejenként napi 8 percet zuhanyzó háztartás számára is mindössze 9 hónap a megtérülési ideje egy takarékos fejnek. A gyártók kalkulációja szerint évi 32 ezer liter vizet, a gáz, víz és szennyvízdíjjal együtt kb. 35 ezer forintot spórolhatunk, de ezt fokozhatjuk a további csapok lecserélésével. Arról nem is beszélve, hogy kb. 1400 km-es autóútnak megfelelő CO2 kibocsátástól óvjuk meg a környezetet.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

Buli után a takarítás

Az év vége sokakból előhozza a takarítási ösztönt. Van, aki az új évet szeretné tisztán kezdeni, mások az év végi partyra szeretnének tiszta otthont teremteni, megint mások pedig, épp az év utolsó házibulijának romjait kívánják eltakartíni.

A foltok makacs dolgok, de megfelelő eszközök birtokában könnyen felvehetjük velük a harcot. Gyakran elegendő, ha a hagyományos, folyékony tisztítószerekkel esünk neki a munkának. Jó, ha az egyszerű folteltávolítóból mindig tartunk elöl a szekrényben, mert a megszáradás előtt könnyebben kezelhetjük még a kávé és vörösborfoltokat is. Teszteljük az anyag hatását a szőnyeg, kárpit kis, félreeső részén, csak ezután lássunk hozzá a munkához a teljes felületen. Van, hogy előtisztítót kell alkalmazni, ezzel növelhetjük az alaptisztítás hatásfokát.

Ha gyakoriak a nedves szennyeződések a lakásban, úgy hasznos lehet egy száraz-nedves porszívó beszerzése. Egy 1100W teljesítményű, inox tartályos, 15 literes száraz-nedves porszívót tízezer forint környékén szerezhetünk be, ezt egyébként hagyományos porszívózásra is használhatjuk, de ha nagyobb mennyiségű folyadék kerül a padlóra, azt is felszívja. Kevesebb, mint kétszer ennyiért már 20 literes, 1200 wattos készülékkel bővíthetjük a családi eszközparkot, amelyhez olyan extra kiegészítők is tartoznak, mint a fugafej vagy a habszűrő.

A szőnyeg, kárpit tisztításához szerezzünk be takarítógépet. A gép működési elve egyszerű: tisztítószeres folyadékot juttat a kárpitra, majd visszaszívja azt - a kosszal együtt. A gépi tisztítást a hagyományos porszívóval kezdjük, és csak ezután álljunk neki a különféle nedves eszközökkel a folt eldolgozásához. A tisztításhoz használandó tisztítófolyadék koncentrációját a szennyeződés mértékétől függően állítsuk be. Kövessük a használati utasítást, és a szívófejet mindig a megfelelő irányba mozgatva, egymást átfedő sávokat képezve haladjunk végig a teljes felületen. A nedves szakasz végeztével porszívózzuk át nedves porszívóval még egyszer a szőnyeget, így a nedvesség jelentős része is távozik. Mindenképp várjuk meg a teljes száradást, mielőtt használatba vesszük! A nedves porszívó használatával a poratkák jelentős részétől is megszabadulunk. Szövetkímélővel impregnálhatjuk a textileket a használat után, így a későbbi szennyeződéseket majd könnyebben eltávolíthatjuk.

Nem éri el az ötvenezer forintot azoknak a kiváló minőségű gőztisztítóknak az ára, amelyek valóban multifunkcionálisak, hiszen a padlóburkolat, a zuhanykabin vagy a fürdőszobacsempe teljes felülete is fényesre tisztítható vele. Az 1500 wattos készülék 3,2 bar nyomással löki a gőzt, 6 perc alatt felfűt, és munka közben, kikapcsolás nélkül is utántölthető.

Akkor mindenképpen érdemes beruháznunk ilyen eszközökbe, ha ki tudjuk használni, tehát a szőnyegeken kívül az egyéb kárpitokon, akár az autó-üléshuzatokon is rendszeresen alkalmazni kívánjuk. Ha azonban csak alkalmanként lesz szükségünk rájuk, például az év végi/eleji rendrakásban, úgy akár kölcsönözhetjük is ezeket a gépeket a szakáruházaktól!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek