„Rend a lelke mindennek!" Ugye ismerősen cseng mindenkinek ez a - leginkább gyermekkorunkban - sokat emlegetett mondat?

Ilyenkor tavasszal a lelkünk a természettel együtt kezd kivirulni, újabb feladatok várnak ránk, amiket ebben a szép időben sokkal nagyobb kedvvel teljesítünk.

Ha teljes káosz van a lakásodban, soha nem találsz semmit, és a káosz eluralkodik az életedben is, sajnos nincs jó hírünk: nincs más mód, muszáj rendet tenned és ezt először a külsőségekkel kell kezdened! Először magad körül kell megtisztítanod a környezetedet, s tapasztalni fogod, hogy utána a lelkedben lévő káosz magától oszlani kezd.

Fontos, hogy rendszeres időközönként megszabaduljunk a fölösleges daraboktól, mert ezek értékes helyet foglalnak el, és a káosz forrása elsősorban a túl sok holmi.

A rendrakást a lakásban kezd azzal, hogy szétválogatod a felgyülemlett dolgaidat. Rakd félre azokat, amelyeket mindenképpen meg akarsz tartani, mert szükséged van rájuk és gyűjtsd külön azokat, amiket ki akarsz dobni (vagy el is ajándékozhatod őket)! Ezután már csak a maradék holmijaidat kell rendszerezned.

A gyerekeket is vegyük rá, hogy válogassák át játékaikat! Ezekkel a tárolókkal könnyen kedvet kaphatnak hozzá:

Pakold át a szekrényben a ruháidat, szedd elő a tavaszi darabokat, mosd ki a sálakat, téli kabátokat és tedd el őket, tisztítsd meg a téli lábbelijeidet és dobozold be őket, hogy a következő télen is örömed legyen bennük!

A válogatást ezeknél is érdemes elvégezni, hiszen csak azokat a dolgokat érdemes eltennünk, amikre valóban szükségünk lesz a jövőben!

Ebben a praktikus és könnyen szellőző dobozban a ruhákat akár a garázsba is levihetjük, hogy kényelmesebben elférjünk:

Ha végeztünk, néhány trükk, melyek segíthetnek a rend megtartásában:

Ha a ruhásszekrényedben a ruháidat nem egymásra összehajtogatva tárolod, hanem vállfákat használsz, akkor kevesebbet kell kotorásznod és a „Mit vegyek fel reggel?” kérdés eldöntése is egyszerűbb lesz, hiszen sokkal jobban átláthatóbbak lesznek a ruháid és praktikusabban tudsz válogatni közülük.

Ha gyűjtöd az apró dolgokat, vagy szinte észrevétlenül szaporodtak fel a házban a mütyűrök, amik csak a port fogják és igazi kihívást jelent a takarításuk, beteheted őket szép dobozokba, tárolókba, így nemcsak a törölgetést úszhatod meg, hanem meg is óvod őket. Ha átlátszó tárolókat használsz, még át sem kell forgatnod egy-egy keresgélés után az összeset, hiszen rögtön látni fogod, hogy melyik mit tartalmaz.

A rendrakást nemcsak a házban, hanem a ház körül is célszerű elvégeznünk ilyenkor, ezzel is felkészülve a tavaszra és az előttünk álló kerti és barkácsolási munkákra.

Ilyenkor újra birtokba vehetjük az erkélyt, a kertet, előkerülnek a biciklik, de ezek előtt érdemes kitakarítani és néhány dolgot leellenőrizni.

A teraszon és az erkélyen alaposan söpörjünk és mossunk fel, vizsgáljuk át növényeinket és nézzük meg, hogy melyiknek van szüksége átültetésre, ellenőrizzük a fűnyírót, kerti szerszámokat, gondoljuk végig, hogy milyen magokra lesz szükségünk!

Ha külön polcokon vagy szekrényben tároljuk a kerti eszközeinket, könnyebben áttekinthetőek lesznek és a veszélyes vegyszereket el is tudjuk zárni az illetéktelen kezek elől!

Kerítsünk alkalmat a megmaradt őszi avar és a hó alatt megbúvó hulladék eltakarítására, az ébredező növények elszáradt levelektől és indáktól való kiszabadítására, a metszésre és a csatorna kitisztítására.

És végül, de nem utolsó sorban: hozzuk ki a garázsból/padlásról a kerti bútorokat és törölgessük le őket, majd üljünk le és élvezzük a melengető tavaszi napsugarakat!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!