Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tavaszi rendrakás a házban és a ház körül

„Rend a lelke mindennek!" Ugye ismerősen cseng mindenkinek ez a - leginkább gyermekkorunkban - sokat emlegetett mondat?

Ilyenkor tavasszal a lelkünk a természettel együtt kezd kivirulni, újabb feladatok várnak ránk, amiket ebben a szép időben sokkal nagyobb kedvvel teljesítünk.

Ha teljes káosz van a lakásodban, soha nem találsz semmit, és a káosz eluralkodik az életedben is, sajnos nincs jó hírünk: nincs más mód, muszáj rendet tenned és ezt először a külsőségekkel kell kezdened! Először magad körül kell megtisztítanod a környezetedet, s tapasztalni fogod, hogy utána a lelkedben lévő káosz magától oszlani kezd.

Fontos, hogy rendszeres időközönként megszabaduljunk a fölösleges daraboktól, mert ezek értékes helyet foglalnak el, és a káosz forrása elsősorban a túl sok holmi.

A rendrakást a lakásban kezd azzal, hogy szétválogatod a felgyülemlett dolgaidat. Rakd félre azokat, amelyeket mindenképpen meg akarsz tartani, mert szükséged van rájuk és gyűjtsd külön azokat, amiket ki akarsz dobni (vagy el is ajándékozhatod őket)! Ezután már csak a maradék holmijaidat kell rendszerezned.

A gyerekeket is vegyük rá, hogy válogassák át játékaikat! Ezekkel a tárolókkal könnyen kedvet kaphatnak hozzá:

Pakold át a szekrényben a ruháidat, szedd elő a tavaszi darabokat, mosd ki a sálakat, téli kabátokat és tedd el őket, tisztítsd meg a téli lábbelijeidet és dobozold be őket, hogy a következő télen is örömed legyen bennük!

A válogatást ezeknél is érdemes elvégezni, hiszen csak azokat a dolgokat érdemes eltennünk, amikre valóban szükségünk lesz a jövőben!

Ebben a praktikus és könnyen szellőző dobozban a ruhákat akár a garázsba is levihetjük, hogy kényelmesebben elférjünk:

Ha végeztünk, néhány trükk, melyek segíthetnek a rend megtartásában:

Ha a ruhásszekrényedben a ruháidat nem egymásra összehajtogatva tárolod, hanem vállfákat használsz, akkor kevesebbet kell kotorásznod és a „Mit vegyek fel reggel?” kérdés eldöntése is egyszerűbb lesz, hiszen sokkal jobban átláthatóbbak lesznek a ruháid és praktikusabban tudsz válogatni közülük.

Ha gyűjtöd az apró dolgokat, vagy szinte észrevétlenül szaporodtak fel a házban a mütyűrök, amik csak a port fogják és igazi kihívást jelent a takarításuk, beteheted őket szép dobozokba, tárolókba, így nemcsak a törölgetést úszhatod meg, hanem meg is óvod őket. Ha átlátszó tárolókat használsz, még át sem kell forgatnod egy-egy keresgélés után az összeset, hiszen rögtön látni fogod, hogy melyik mit tartalmaz.

A rendrakást nemcsak a házban, hanem a ház körül is célszerű elvégeznünk ilyenkor, ezzel is felkészülve a tavaszra és az előttünk álló kerti és barkácsolási munkákra.

Ilyenkor újra birtokba vehetjük az erkélyt, a kertet, előkerülnek a biciklik, de ezek előtt érdemes kitakarítani és néhány dolgot leellenőrizni.

A teraszon és az erkélyen alaposan söpörjünk és mossunk fel, vizsgáljuk át növényeinket és nézzük meg, hogy melyiknek van szüksége átültetésre, ellenőrizzük a fűnyírót, kerti szerszámokat, gondoljuk végig, hogy milyen magokra lesz szükségünk!

Ha külön polcokon vagy szekrényben tároljuk a kerti eszközeinket, könnyebben áttekinthetőek lesznek és a veszélyes vegyszereket el is tudjuk zárni az illetéktelen kezek elől!

Kerítsünk alkalmat a megmaradt őszi avar és a hó alatt megbúvó hulladék eltakarítására, az ébredező növények elszáradt levelektől és indáktól való kiszabadítására, a metszésre és a csatorna kitisztítására.

És végül, de nem utolsó sorban: hozzuk ki a garázsból/padlásról a kerti bútorokat és törölgessük le őket, majd üljünk le és élvezzük a melengető tavaszi napsugarakat!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Helyezkedj okosan!

Könnyen adódhat olyan helyzet, hogy egy-egy helyiség berendezésekor nem az esztétikai szempontok, hanem a funkcionalitás veszi át a vezető szerepet. Tipikusan ilyenek a tárolóhelyiségek, gardróbszobák, kamrák, garázsok és pincék: a lényeg, hogy minden kényelmesen elférjen.

Ha olyan megoldást keresünk, amely nemcsak olcsó, de könnyen, gyorsan átalakítható, egyszerűen tisztán tartható, és a terhelhetőség nem a legfontosabb szempont, akkor a legjobban a műanyag polcokkal és szekrényekkel járunk. Bár a műanyag polcok gyakran csak 20kg-ig terhelhetőek polconként, egy 135 x 60 x 30 cm-es, középmagas, 4 szintes polcot már kb. 3500 Ft-ért, egy 180cm magas, 5 szintes modellt kb. a háromszorosáért vihetjük haza. Az XL-es (vagy extra széles vagy extra mély) darabok is húszezer Ft alatt vannak a piacon, és ezek akár 70-90 kilogrammal is terhelhetőek szintenként.



Ha el kívánjuk zárni az apróságokat, gépeket vagy vegyszereket a sufniban, akkor szintén jó döntés egy többféle méretben beszerezhető műanyag szekrény.



Aki úgy véli, hogy a garázsba, sufniba fémpolc való, válassza azokat horganyzott lemezből készült modelleket, amelyek megfelelő összeépítéssel akár a sarokba is állíthatóak.

Akik pedig nagyban gondolkodnak, és egy komplett mosókonyhát, alagsort szeretnének költséghatékonyan, esztétikusan és könnyedén bepolcozni, azok számára az az egyedi csavarkötésű polcrendszer a megoldás, melynek profil és polcelemeit szakemberek segítségével saját igényeink szerint válogathatjuk össze, viszont magunk is összerakhatjuk. Nemcsak bátran, akár 90kg-ig terhelhetőek, de akár a ferde falfelületek hatékony kihasználása is megoldódik.


A műanyag szekrényeknél lényegesen többe kerülnek a fémszekrények, azonban ezek jóval nagyobb biztonságot is nyújtanak nemcsak a holminknak, de az illetéktelenül a műhelyben turkáló gyermekeknek is.



Végezetül azok is megtalálhatják az ízlésüknek megfelelő polcrendszert, akik a kamrába, vagy egyéb, mások számára is látható helyiségbe inkább a könnyebb lucfenyő szerkezetet választanák. Előre szabott elemekből mi magunk is összeállíthatjuk a kívánt polcot, de ha a csapok és illesztések világa nem a mi terepünk, akkor akár már 3-4.000 Ft-ért is találunk egy könnyű, 4-5 szintes 120-170cm magas polcot, amely a kamrában kiváló szolgálatot tehet a családnak.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Kis kerti faházak a fagy ellen

Bár az elmúlt hetekben és napokban igazán nagy szerencsénk volt az időjárással, egy biztos: a valódi nyirkos ősz és a tél előbb-utóbb megérkeznek. Éppen ezért érdemes kihasználni a kellemes indiánnyár utolsó napjait, hogy felkészüljünk a zord hidegre.

Biztos mindenki szembesült már vele, hogy akármekkora háza, pincéje, padlása vagy éppen garázsa is van ezek egyszer csak betelnek a sok szerszámtól, hasznos és kevésbé hasznos kacattól és újabb tárolóhelységre lesz szüksége. Erre kínálnak nagyszerű megoldást a szakáruházakban könnyen beszerezhető kerti faházak.

 

Ezek a készen kapható kis épületek kiváló alternatívát nyújtanak kerti szerszámaink, fűnyírónk, kerti bútoraink, stb. tárolására. Bár az áruk elsőre igen borsosnak tűnhet, ha belegondolunk, hogy mennyi bosszúságtól és anyagi kártól óvhatnak meg minket, rögtön hasznos befektetésnek könyvelhetjük el. Nem csak tárgyainkat óvják meg az időjárás viszontagságaitól, de egy kis csinosítással, növények felfuttatásával vagy festéssel a kis alapterületű kunyhók bármely kert ékességei lehetnek.

 

A faházak számos kivitelben kaphatóak, így akad köztük olyan, ami akár számunkra is menedéket nyújthat. Ezek gyakran előtérrel és tornáccal is rendelkeznek, így remekül be tudják tölteni az ideiglenes konyha vagy akár nappali szerepét.

 

Persze választhatunk egyszerűbb szerkezetű tárolók közül is. Ezek a fémlábon álló tetőszerkezetek alkalmasak kukatárolásra. Azonban három kerítéselem segítségével már 3 oldalról zárt tároló is készülhet belőle, amelyben akár biciklinket, motorkerékpárunkat vagy egyéb a fagyra kevésbé érzékeny szerszámainkat is tarthatjuk.

 

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Tegyél rendet!

Helyhiány, rendhiány? Vagy csak a megfelelő tárolási módok ismeretének hiánya az ok? Mindenhol, még a legkisebb lakásban, spájzban, gardróbban is megoldható az áhított rend megteremtése.

a) Mielőtt belefognánk polcok, tároló dobozok vásárlásába, gondoljuk végig:

  • szokásainkat;

  • miket kell hosszú távon eltenni, tárolni;

  • végleges otthonunk-e a lakás ahol élünk, vagy ideiglenes megoldásokra van szükségünk;

  • meg tudunk-e szabadulni a felesleges holmiktól? (sokat segít, ha nekilátunk és bátran kidobjuk a lomokat! Vegyük végig, mi az, amit évek óta nem vettünk elő, pl. az újságok javarésze, megtalálható az interneten!). A számunkra megfelelő tárolási rendszer kialakításához át kell válogatnunk, és száműznünk kell a hulladékot, a használatlan és használhatatlan kacatot!

b) Amikor megvagyunk a szelektálással, akkor mérjünk fel minden zugot, sarkot, bemélyedést, falfelületet, hogy eldönthessük minek hol lesz a legjobb helye. Csak ez után válasszuk ki a tárolásra alkalmas eszközt.

c) Gondoljuk végig milyen és mennyi tárolóeszközre lesz szükségünk. Minden tárgynak legyen közel a végső helye ahhoz a helyszínhez, ahol gyakran használjuk. A másodlagos fontosságú dolgaink, és a nehezebb tárgyak helyét a derékvonal alatt jelöljük ki. Amire ritkán van szükségünk, az mehet a fejünk fölé.

d) Érdemes igényes, tartós, esztétikus anyagból tervezni, és a lakás hangulatához, a meglévő bútorok színéhez, stílusához igazítani a tárolókat is.

A tárolás alapjai

  1. Polcok, polcrendszerek

Minden lakásban található néhány polc, bár soha nem elég. A technológiák által nyújtott lehetőségek és design sokféleségével rengeteg típusú polc, illetve polcrendszer fellelhető, de egyszerűbb polcokat magunk is készíthetünk. pl.: a sarki zöldségestől szerezzünk be egy kidobásra ítélt zöldséges faládát, rövid időn belül egy is festéssel ötletes polccá alakítható. Az elemes polcrendszerek olcsón beszerezhetők. Bármikor szétszerelhető és ismét összeállítható, variálható, változtathatjuk a polcok közötti távolságot, később bővíthetjük újabb elemekkel. Ugyanezek alkalmazhatók térelválasztóként is.

 

 

 

  1. A régi-új

Régi örökölt, kedves családi emlékeket őrző bútorainknak, kis fantáziával adhatunk új funkciót, ha semmiképpen nem szeretnénk megválni tőlük. pl.: az óriási ruhásszekrényekben elfér a TV, a Hi-Fi, a DVD-lejátszó, és amikor nem TV-zünk, becsukjuk a szekrény ajtaját ezzel eltüntetve a készülékeket.

A ruhásszekrényből kialakíthatjuk a varró sarkunkat is (vagy férfiaknak, hobbibarkácsolóknak kisebb műhelyet), alul polcok, felül polcok, kényelmes varróasztal/barkácsasztal) derékmagasságban, egy asztallá kihúzható polc a varrógépnek, a polcokon dobozokba tehetjük a fonalakat, cérnákat, maradék anyagainkat. Amikor befejeztük a munkát, becsukjuk a szekrény ajtaját és a káosz eltűnik a színről, egy szép és számunkra kedves szekrény látunk csak.

  1. Fellógatás

Magasabb lakásokban feltehetünk egy rácsot vagy hálót (számos technika és anyag létezik erre), amire sok mindent felaggathatunk. Gyerekszobába játékokat, vagy játéktárolókat, konyhában fedőket, kancsókat, bögréket, fürdőszobában kis és nagyobb vászonzsákokat lógathatunk fel. (vatta, apró krémek, csatok stb. tárolására)

  1. Dobozok

Az apróbb tárgyaink tárolására legalkalmasabb eszköz a doboz. Készülhet fából, papírból, műanyagból, üvegből, fémből. Óriási szín-, méret- és anyagválaszték található a szakáruházakban. De otthon saját kezűleg is feldíszíthetünk egy egyszerű cipős dobozt. Ha egy jó méretű cipős dobozt találunk, bevonhatjuk házilag csomagolópapírral, öntapadós papírral, tapétával, így nem kell a szekrény mélyére süllyesztenünk az amúgy nem éppen esztétikus dobozokat. A szekrény tetején, és a polcokon kellemes színfoltok lehetnek a látványos dobozok. A könnyebb felismerhetőség végett tehetünk feliratokat, címkéket, vagy éppen fotókat a dobozokra. így könnyebben megtaláljuk később, amit keresünk.

 

 

  1. Rekeszek

Ha egy fiókot rekeszekre osztunk, ezzel gyorsan rendet tehetünk pl. a zoknik, gyógyszerek, cérnák, nyakkendők, fehérneműk között.

 

 

  1. Holt terek

A legkisebb lakásban is találni egy elfedett, nem használt szegletet, zeg-zugot. Ezek a kis „lukak” kiválóan alkalmasak tárolásra. Használjuk ki lakásunk holt tereit! (polcokkal, dobozokkal, kisebb tároló bútorokkal töltsük fel, osszuk kisebb, jól áttekinthető egységekre azokat). Kis lakásban törekedjünk magasra. Minél magasabbra teszünk polcokat, annál több helyünk marad lent a mindennapi életterünkben (pl. az emeletre futó lépcső hátsó részét, könnyedén alakíthatjuk ki fióknak, polcnak, ezzel rengeteg rakodóterülethez jutva).

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek