Helyhiány, rendhiány? Vagy csak a megfelelő tárolási módok ismeretének hiánya az ok? Mindenhol, még a legkisebb lakásban, spájzban, gardróbban is megoldható az áhított rend megteremtése.

a) Mielőtt belefognánk polcok, tároló dobozok vásárlásába, gondoljuk végig:

  • szokásainkat;

  • miket kell hosszú távon eltenni, tárolni;

  • végleges otthonunk-e a lakás ahol élünk, vagy ideiglenes megoldásokra van szükségünk;

  • meg tudunk-e szabadulni a felesleges holmiktól? (sokat segít, ha nekilátunk és bátran kidobjuk a lomokat! Vegyük végig, mi az, amit évek óta nem vettünk elő, pl. az újságok javarésze, megtalálható az interneten!). A számunkra megfelelő tárolási rendszer kialakításához át kell válogatnunk, és száműznünk kell a hulladékot, a használatlan és használhatatlan kacatot!

b) Amikor megvagyunk a szelektálással, akkor mérjünk fel minden zugot, sarkot, bemélyedést, falfelületet, hogy eldönthessük minek hol lesz a legjobb helye. Csak ez után válasszuk ki a tárolásra alkalmas eszközt.

c) Gondoljuk végig milyen és mennyi tárolóeszközre lesz szükségünk. Minden tárgynak legyen közel a végső helye ahhoz a helyszínhez, ahol gyakran használjuk. A másodlagos fontosságú dolgaink, és a nehezebb tárgyak helyét a derékvonal alatt jelöljük ki. Amire ritkán van szükségünk, az mehet a fejünk fölé.

d) Érdemes igényes, tartós, esztétikus anyagból tervezni, és a lakás hangulatához, a meglévő bútorok színéhez, stílusához igazítani a tárolókat is.

A tárolás alapjai

  1. Polcok, polcrendszerek

Minden lakásban található néhány polc, bár soha nem elég. A technológiák által nyújtott lehetőségek és design sokféleségével rengeteg típusú polc, illetve polcrendszer fellelhető, de egyszerűbb polcokat magunk is készíthetünk. pl.: a sarki zöldségestől szerezzünk be egy kidobásra ítélt zöldséges faládát, rövid időn belül egy is festéssel ötletes polccá alakítható. Az elemes polcrendszerek olcsón beszerezhetők. Bármikor szétszerelhető és ismét összeállítható, variálható, változtathatjuk a polcok közötti távolságot, később bővíthetjük újabb elemekkel. Ugyanezek alkalmazhatók térelválasztóként is.

 

 

 

  1. A régi-új

Régi örökölt, kedves családi emlékeket őrző bútorainknak, kis fantáziával adhatunk új funkciót, ha semmiképpen nem szeretnénk megválni tőlük. pl.: az óriási ruhásszekrényekben elfér a TV, a Hi-Fi, a DVD-lejátszó, és amikor nem TV-zünk, becsukjuk a szekrény ajtaját ezzel eltüntetve a készülékeket.

A ruhásszekrényből kialakíthatjuk a varró sarkunkat is (vagy férfiaknak, hobbibarkácsolóknak kisebb műhelyet), alul polcok, felül polcok, kényelmes varróasztal/barkácsasztal) derékmagasságban, egy asztallá kihúzható polc a varrógépnek, a polcokon dobozokba tehetjük a fonalakat, cérnákat, maradék anyagainkat. Amikor befejeztük a munkát, becsukjuk a szekrény ajtaját és a káosz eltűnik a színről, egy szép és számunkra kedves szekrény látunk csak.

  1. Fellógatás

Magasabb lakásokban feltehetünk egy rácsot vagy hálót (számos technika és anyag létezik erre), amire sok mindent felaggathatunk. Gyerekszobába játékokat, vagy játéktárolókat, konyhában fedőket, kancsókat, bögréket, fürdőszobában kis és nagyobb vászonzsákokat lógathatunk fel. (vatta, apró krémek, csatok stb. tárolására)

  1. Dobozok

Az apróbb tárgyaink tárolására legalkalmasabb eszköz a doboz. Készülhet fából, papírból, műanyagból, üvegből, fémből. Óriási szín-, méret- és anyagválaszték található a szakáruházakban. De otthon saját kezűleg is feldíszíthetünk egy egyszerű cipős dobozt. Ha egy jó méretű cipős dobozt találunk, bevonhatjuk házilag csomagolópapírral, öntapadós papírral, tapétával, így nem kell a szekrény mélyére süllyesztenünk az amúgy nem éppen esztétikus dobozokat. A szekrény tetején, és a polcokon kellemes színfoltok lehetnek a látványos dobozok. A könnyebb felismerhetőség végett tehetünk feliratokat, címkéket, vagy éppen fotókat a dobozokra. így könnyebben megtaláljuk később, amit keresünk.

 

 

  1. Rekeszek

Ha egy fiókot rekeszekre osztunk, ezzel gyorsan rendet tehetünk pl. a zoknik, gyógyszerek, cérnák, nyakkendők, fehérneműk között.

 

 

  1. Holt terek

A legkisebb lakásban is találni egy elfedett, nem használt szegletet, zeg-zugot. Ezek a kis „lukak” kiválóan alkalmasak tárolásra. Használjuk ki lakásunk holt tereit! (polcokkal, dobozokkal, kisebb tároló bútorokkal töltsük fel, osszuk kisebb, jól áttekinthető egységekre azokat). Kis lakásban törekedjünk magasra. Minél magasabbra teszünk polcokat, annál több helyünk marad lent a mindennapi életterünkben (pl. az emeletre futó lépcső hátsó részét, könnyedén alakíthatjuk ki fióknak, polcnak, ezzel rengeteg rakodóterülethez jutva).

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!