Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Wellness házilag 1. rész - Forróság télen

Rövid sorozatunkban körbejárjuk, hogy melyek azok a megfizethető árú, otthonunkba is beépíthető  wellness eszközök, amelyekbe egészségünk, pihenésünk érdekében érdemes beruháznunk.


A téli szezonban mi sem egészségesebb, frissítőbb, mint egy kiadós szaunázás. Az északi népeknél a kétezer éve ismert szauna a szociális élet, a mindennapok része télen-nyáron, nálunk elsősorban a wellness, az egészséges életmód egyik pihentető, kellemes eszköze. Végezhető egyszerű relaxációs tevékenységként, de a bátrak belevághatnak a különféle radikális módszerekbe: a hevítés és hűtés szakaszainak többszöri váltogatása eltérő élettani hatással járhat: frissíthet is egy kiadós sporttevékenység előtt, vagy éppen a mély, pihentető alvást is előkészítheti. A bőr pórusain keresztül távoznak a méreganyagok a szervezetből, míg a váltott hideg-meleg kezelésnek köszönhetően ellenálló képességünk rohamosan növekszik. Tágulnak az erek, gyorsul a vérkeringés, felgyorsul a testzsír égetése, ezáltal a testsúly szabályozásában is jelentős szerepet kaphat a hőkabin.


Az eredeti finn

A korábban itthon csak a keveseknek megadatott szaunázási élmény ma már elérhető közelségbe került sokak számára, hiszen a kompakt, kész elemekből építhető, 2-6 személyes fenyőfából készült, szigetelt finn szaunák a megfelelő teljesítményű kályhával együtt elérhető áron kaphatóak a szaküzletekben, és akár egy nap alatt kiépíthetőek. A kályha teljesítményét a kabin méretéhez és a felfűteni kívánt szaunakő mennyiségéhez mérten válasszuk meg. Például egy 23 kg követ fűtő, 4,5 kW-os kályha egy kb. 3 m3-es, míg egy 10,5kW-os, 100 kg kővel dolgozó kazán egy 15 m3-es teret fűt fel kényelmesen. Amennyiben a finn szaunát választjuk, érdemes egyúttal beruházni a különféle kiegészítőkbe is. Feltétlenül szerezzünk be egy hőmérséklet és légnyomásmérőt, illetve a gőz eléréséhez szükséges favödröt és felöntő kanalat. További kiegészítők végtelen sora segítheti a kényelmet: párnák, olajak, mézek, szivacsok és dörzskefék állnak rendelkezésre, de a szuana ápolásához, karbantartásához szükséges eszközökről sem feledkezzünk meg.

A kényeztetés eszközei

Nemcsak olcsóbb, de élettanilag is kedvezőbb lehet azonban, ha az egyre inkább terjedő infra szauna használatba vétele, egyes betegségek esetében kimondottan ajánlott, hogy az izzadásnak ezt a módját válasszuk. Az infrakabinok nem hőt adnak le, hanem az infrahullámok melegítik fel az útjukba kerülő testeket. Lényegesen mélyebb bőr és ízületi rétegekbe eljutnak ezek a hullámok, ezért kimondottan előnyös lehet izomgörcsök és ízületi fájdalmak, reuma vagy köszvény esetén. Soka egy egyszerű megfázás elűzésére is az infrakabinra esküsznek. Könnyebben vehetjük fel a harcot a narancsbőrrel, hiszen az infrahullámok feloldják a cellulitiszt okozó csomókat. Egy félórás infraszauna kúra alatt akár 300 kalóriát is elégethet szervezetünk, amely kb. annyi energia, amennyit futással, vagy egyéb monoton testmozgással adunk le, tehát segít, hogy könnyen a fogyás útjára lépjünk. Kimondottan előnyös tehát, hogy akár 90 percig is használható egyhuzamban.

2 in 1 - minden igényt kielégít


Egyszemélyes (kb.100X150X90cm) infrakabinhoz - a sugárzóval együtt már kb. 160.000 Ft-tól is hozzájuthatunk, de a kabin mérete és a szauna teljesítménye itt is felfelé nyitott: 400 ezer forint felett már 7 hősugárzós, 2500 W teljesítményű modell birtokába juthatunk. Itt már olyan extrák is járnak, mint a CD-s vagy mp3-as zenehallgatás lehetősége relaxálás közben.

Azoknak is van lehetősége mindkét szenvedélyüknek adózni, akik egyaránt élvezik a finn szaunák gőzét és az infrakabinok kedvező élettani hatásait. Kb. 600 ezer forintos áron már 2-4 személyes kombinált fenyőfa kabinhoz juthatunk, amely minden igényt maximálisan kielégít.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Hasznos érdekességek a ház körül 2. - Ne havazódjunk be!

Nemrég indított sorozatunkban körbejárjuk a kerti géppark kevéssé szokványos darabjait. Hamarosan itt a tél, és bár korai lenne találgatásokba bocsátkozni, hogy fehér karácsonyunk lesz-e, de érdemes felkészülni a havazásra, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen beszerezni a hó eltakarításhoz szükséges eszközöket.

Klasszikus esetben az történik, hogy kézbe a lapát, seprű, és gyerünk, takarítsuk el a havat a járdáról, a kerti közlekedőkről, kocsi beállóról. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a hirtelen nagy mennyiségben leeső hó, a gyors időjárás változás miatt könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a hagyományos eszközök nem elegendőek, ha el akarjuk kerülni, hogy a fagyás után szinte lehetetlen legyen eltakarítani a havat. Különösen igaz ez, ha viszonylag nagy terület hómentesítéséről kell gondoskodnunk.


Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, a benzines hómaró vásárlása. A gép teljesítményét (4-8kW között) és szélességét (kb. 40-80cm) a megtisztítandó terület méretétől függően válasszuk meg.


A másik lehetőség, ha a kerti fűnyírótraktor vásárlásakor (korábbi összeállításunk a témáról) a télre is gondolunk, és olyan modellt választunk, amely felszerelhető hótoló lapáttal, hólánccal. Ezek a szettek a későbbiekben önállóan is beszerezhetőek!


Ha maradunk a hagyományos módszereknél, akkor is érdemes a hó eltakarítása után megakadályozni, hogy lefagyjanak a megmaradt nyomok. Ha nagy területről, hosszú járdáról van szó, akkor érdemes beruházni egy kerekes szórókocsiba – ez nyáron a kertben egyébként is hasznos lehet pl. tápsó vagy műtrágya szórására.  A 12 literes tartállyal felszerelt kocsi 45cm szélességben szórja a sót és a jégtelenítő anyagot, ezzel megóv bennünket a hajolgatástól. A néhány ezer forintos szerkezet idősek számára is nagyobb biztonságot nyújthat, mint a jeges járdán csúszkálva kézzel szórni a jégmentesítőt.

Amennyiben a homok mellett útszóró só vagy jégoldó alkalmazása mellett döntünk, minden esetben válasszuk a környezetbarát termékeket!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Süvítő szelek – de nem a lakásban

Beköszöntött az ősz, közeleg a hideg tél. Ha nincs anyagi lehetőségünk az elöregedett nyílászárók cseréjére, a fűtésrendszer teljes korszerűsítésére, akkor érdemes körbenézni a különféle alkalmi megoldások között. Nézzük, mit tehetünk, ha le akarunk számolni az ablakon besüvítő széllel, és bent akarjuk tartani a lakásban az értékes hőt.

A leghagyományosabb megoldás, ha a rosszul záró, elöregedett dupla ablakszárnyak közé összetekert törölközőt, használatból kivont ruhákat tekernek. Ez azonban korántsem nyújt teljes körű védelmet: bár a hideg levegő lent kevéssé süvít be, a meleg fent még távozik, ráadásul az elégtelen zárás miatt pára csapódik le a két ablak között,  amely a faanyag további romlásához, penészedéséhez vezet.


Ennél praktikusabb és hasonlóan olcsó megoldás, ha a szakáruházakban veszünk néhány csomag ajtó és ablaktömítő szalagot, amely a keret és az ajtó/ablaktábla elégséges zárását segíti. A különféle vastagságban (6-9mm) és hosszban csomagolt, vagy akár folyóméterben is kapható rugalmas szerkezetű gumis tömítőanyag vásárlása előtt kalkuláljuk ki, mennyire lesz szükségünk, ne hagyjuk ki a belső ablaktáblákat sem a számításból. Válasszuk a saját nyílászárónk illesztésének megfelelő D, E, vagy P típusú profilt és színt (általában fehér és barna). A felhelyezés során érdemes fokozatosan eltávolítani a védőfóliát a ragasztófelületről, ezzel elkerüljük, hogy a nem kívánt helyekre ragadjon az anyag, ezzel végleges helyén veszítsen tapadóerejéből.
 

Ha az ablaküvegünk is szimpla és vékony, akkor érdemes azt egy hővédő fóliával megerősíteni. A teljességgel áttetsző, rendkívül egyszerűen felhelyezhető fólia segít benntartani a hőt, így a két technológia együttes alkalmazásával már a pénztárcánkon is láthatjuk az energiatakarékosság előnyeit.

A legtöbb lakásban a fűtőtestek az ablakok alatt kapnak helyet. Ha a fenti technológiákkal ki is védjük a hő elszökését, a fűtőtest mögé felhelyezett szigetelőtapéta segít abban, hogy az értékes hő a szoba belsejére terelődjön, ezzel jelentősen javul hőérzetünk. Különösen az elégtelen szigetelésű házak esetében fontos, hogy nem a vékony falat, ezzel tulajdonképpen az utcát fűtsük! A 4mm vastag, alumíniummal kasírozott tapéták 3 nm-es tekercsekben kaphatóak.


A fúrás és csavarozás nélkül az ablaktáblára szerelhető thermo rolo kettős funkcióval bír: nyáron nem engedi be, télen pedig a szobában tartja a meleget. A hat különböző színben, háromféle méretben néhány ezerért beszerezhető egyszerű szerkezet hatékonyságát növelhetjük, ha a teljes árnyékolás érdekében egy-egy pár oldalzáró profillal együtt szereljük fel azokat.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Vedd fel a harcot a levéláradattal

Valószínűleg eljött az ősz azon pontja, amikor szinte az összes fa levetette már levéltakaróját, és otthonunk környéke szinte megközelíthetetlenné vált. Főként azok járhatnak könnyen így, akik nem érnek rá hét közben söprögetni, így hétvégére marad a munka tetemes része. Ha nem akarjuk, hogy értékes órákat töltsünk levélsöprögetéssel, akkor folyamodjunk a technika segítségéhez.

Számos eszköz áll rendelkezésre, hogy felvegyük a harcot az őszi levéláradattal. Nem mindegy, hogy milyen felületen kell megbirkóznunk a levelekkel. Ha a kertben és a pázsiton tornyosulnak a levelek, akkor a lombsörprű a legjobb választás. Ebben az esetben – tehát, ha a lomb nem akadályoz bennünket a napi közlekedésben, úgy nem érdemes azonnal munkához látnunk. A kert területén nem érdemes minden levelet eltávolítani, mert a fák törzse körül felhalmozott levelek a télen komposztálódva értékes tápanyagként szolgálnak. Ugyanígy a télen pihenő virág- és zöldségágyásokra is húzhatjuk a lombtömeget, téli tápanyagul szolgálva a földnek.


Tiszta szívás

Ha azonban a betonjárdán, az utcafronton vagy a ház körül tornyosul a lehullott lomb, amelyet ráadásul a szél is kerget, akkor nincs más dolgunk, mint fogni a gereblyét és a seprűt, és nekiállni takarítani. Ha a hagyományos, manuális módszerrel állunk neki, nem árt, ha van egy jó talicskánk, és gondoskodunk kellő számú lombzsákról.

Nemcsak a járdánk hossza, de akár egy fájós hát is indokolhatja egy lombszívó vásárlását. A 10 ezer forint körüli áron beszerezhető készülék már egy szezon alatt is visszahozhatja az árát, ha a megtakarított időt nézzük, egy többlakásos házban élő közösségnek pedig megfizethető beruházás. Különösen, ha sok a kényes területre, például sövények tetejére hulló levél, ahonnan gereblyével nehéz eltávolítani.


Mire figyeljünk

Keressük a megfelelő garanciaidővel forgalmazott, megbízható modelleket. Olyan típust válasszunk, amely nem csak szív, de aprít is, így kevesebb gondunk lesz a zsák ürítésével, a tárolással. Nem árt, ha új gépünk fúj is, mert sok esetben egyszerűbb a kert egyik sarkába halmozni a leveleket, majd ott felszívatni őket. Az ereszcsatornák, lefolyók tisztításában szinte nélkülözhetetlen ez a szerkezet. Törekedjünk arra, hogy a kiválasztott lombszívó ne legyen nehéz. Használjuk a vállhevedert, és keressük a kerekes modelleket (a nehezebbek esetében négy kerék fokozhatja a kényelmet). Nézzük meg mekkora a gyűjtőzsákja (általában 25-45l. 1:10 aprítási arányú gépek esetében ez 45l avar felszívását is jelentheti!), mekkora átmérője van a csövének, esetleg a kényes, nehezen hozzáférhető helyekre adnak-e hozzá extra szűkítőket, vagy a nedves avar kaparásához alkalmas kiegészítőket.

A lombszívó hálás, de kényes eszköz. Vigyázzunk, hogy a beszippantott kavicsok ne roncsolják a lapátokat, érdemes például a kavicsos, zúzottköves ösvényeken minden esetben a fújó funkciót használni, majd a felhalmozott leveleket szívni.

Óriás kertek, sportpályák, parkok, közintézmények esetében érdemes beruházni egy nagyteljesítményű, benzines modellbe.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Hasznos érdekességek a ház körül - 1. rész

A fűnyíró, a szegélyvágó vagy a sövényigazító ma már minden háztartás alapkelléke. Van azonban számos, kevéssé elterjedt eszköz a szakáruházak kínálatában, amely mégoly hasznos kelléke lehet a háztartásnak.

Tűzre a fával
Nemrég beszéltünk arról, hogy a kandalló nemcsak impozáns eleme a nappalinak, de helyesen alkalmazva a fűtés költséghatékony módja lehet. Az energiaárak folyamatos emelkedésével egyre többen döntenek a fatüzelés legalább részbeni visszaállítása mellett - legyen szó kandallóról, cserép vagy vaskályháról. Hasított tűzifa zsákos vagy kalodás kiszerelésben már számos helyen elérhető, nem beszélve a fabrikettről vagy a pelletről, de az őszi kertrendezés során felhalmozott fatörmeléket is hasznosíthatjuk.



A 10-20.000 Ft között elérhető korszerű, üvegszálas nyelű hasító vagy rönkhasító fejszék évekre hasznos társaink lehetnek, de adódnak helyzetek, amikor saját fizikai erőnk már nem elegendő. Egyre inkább terjed az elektromos rönkhasítók használata, amelyek akár 9 tonna hasítóerővel sújtanak le a fatörzsekre. A már 55.000 forinttól elérhető készülékek hasznosak lehetnek azoknak, akik egész évben tüzelnek fával, és nagy mennyiségben áll rendelkezésükre a faáru, de házközösségek számára is ésszerű beruházás lehet egy olcsóbb készülék. Nézzük meg mekkora a teljesítménye, hány tonnás a hasítóereje, és mekkora hosszúságú, szélességű rönk fér bele. Az 5 tonnás erőt és az 50cm-es rönkhosszúságot már az alacsonyabb árfekvésű, de megbízható készülékek is tudják.



Az ily módon előhasított faanyag további darabolását segítik a különféle tűzifa aprítók és körfűrészek. Ezek a speciálisan kialakított szerkezetetek a vályús fatovábbító megoldás, illetve a billenő fűrésztárcsa miatt kényelmes és biztonságos darabolást tesznek lehetővé. Vásárlás előtt vegyük figyelembe a teljesítményt (2000W felett érdemes választani), a tárcsaátmérőt (kb. 40-45cm az ideális) és a faátmérőt (20cm körül).



A kicsi is számít
Ha végeztünk a nagyjával, akkor fel kell dolgoznunk az ágakat is. Az őszi kertrendezés során rengeteg lemetszett faág marad, amely aprítva gyújtós, vagy szecskaként a komposzt fontos alkotóeleme lehet (csak úgy a kertben eltüzelni felesleges pocséklása az értékes faanyagnak!). Ha ágaprító/szecskázógépet keresünk akkor rendkívül széles ár/minőség palettáról válogathatunk a 10 ezer forintostól a több mint százezres gépekig. Tudnunk kell, hogy mit várhatunk a pénzünkért, tehát ne várjunk egy 12.000 forintos géptől a drágábbhoz hasonló teljesítményt és tartósságot.

Nézzük meg a gép teljesítményét, a kések minőségét, az azokhoz való hozzáférés egyszerűségét (az esetleges élezés, csere, vagy megfordítás könnyebbsége miatt), és elsősorban a javasolt maximális ágátmérőt. Leginkább elterjedtek a 2000-2800W teljesítményű, 4-5cm vastag ágakat darabolni képes modellek, de még itt is nagy a szórás. Néhány tízezerért olyan extrákat is kapunk, mint a csendes (90dB alatti) működés, vagy a magas fordulatszámú, tehát ultragyors darabolást biztosító technológia. A gép használatakor mindig ügyeljünk a biztonsági előírások maximális figyelembevételére. A kényelmetlenségek elkerülése végett ne próbálkozzunk a javasoltnál vastagabb ágak darabolásával.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek