Rövid sorozatunkban körbejárjuk, hogy melyek azok a megfizethető árú, otthonunkba is beépíthető  wellness eszközök, amelyekbe egészségünk, pihenésünk érdekében érdemes beruháznunk.


A téli szezonban mi sem egészségesebb, frissítőbb, mint egy kiadós szaunázás. Az északi népeknél a kétezer éve ismert szauna a szociális élet, a mindennapok része télen-nyáron, nálunk elsősorban a wellness, az egészséges életmód egyik pihentető, kellemes eszköze. Végezhető egyszerű relaxációs tevékenységként, de a bátrak belevághatnak a különféle radikális módszerekbe: a hevítés és hűtés szakaszainak többszöri váltogatása eltérő élettani hatással járhat: frissíthet is egy kiadós sporttevékenység előtt, vagy éppen a mély, pihentető alvást is előkészítheti. A bőr pórusain keresztül távoznak a méreganyagok a szervezetből, míg a váltott hideg-meleg kezelésnek köszönhetően ellenálló képességünk rohamosan növekszik. Tágulnak az erek, gyorsul a vérkeringés, felgyorsul a testzsír égetése, ezáltal a testsúly szabályozásában is jelentős szerepet kaphat a hőkabin.


Az eredeti finn

A korábban itthon csak a keveseknek megadatott szaunázási élmény ma már elérhető közelségbe került sokak számára, hiszen a kompakt, kész elemekből építhető, 2-6 személyes fenyőfából készült, szigetelt finn szaunák a megfelelő teljesítményű kályhával együtt elérhető áron kaphatóak a szaküzletekben, és akár egy nap alatt kiépíthetőek. A kályha teljesítményét a kabin méretéhez és a felfűteni kívánt szaunakő mennyiségéhez mérten válasszuk meg. Például egy 23 kg követ fűtő, 4,5 kW-os kályha egy kb. 3 m3-es, míg egy 10,5kW-os, 100 kg kővel dolgozó kazán egy 15 m3-es teret fűt fel kényelmesen. Amennyiben a finn szaunát választjuk, érdemes egyúttal beruházni a különféle kiegészítőkbe is. Feltétlenül szerezzünk be egy hőmérséklet és légnyomásmérőt, illetve a gőz eléréséhez szükséges favödröt és felöntő kanalat. További kiegészítők végtelen sora segítheti a kényelmet: párnák, olajak, mézek, szivacsok és dörzskefék állnak rendelkezésre, de a szuana ápolásához, karbantartásához szükséges eszközökről sem feledkezzünk meg.

A kényeztetés eszközei

Nemcsak olcsóbb, de élettanilag is kedvezőbb lehet azonban, ha az egyre inkább terjedő infra szauna használatba vétele, egyes betegségek esetében kimondottan ajánlott, hogy az izzadásnak ezt a módját válasszuk. Az infrakabinok nem hőt adnak le, hanem az infrahullámok melegítik fel az útjukba kerülő testeket. Lényegesen mélyebb bőr és ízületi rétegekbe eljutnak ezek a hullámok, ezért kimondottan előnyös lehet izomgörcsök és ízületi fájdalmak, reuma vagy köszvény esetén. Soka egy egyszerű megfázás elűzésére is az infrakabinra esküsznek. Könnyebben vehetjük fel a harcot a narancsbőrrel, hiszen az infrahullámok feloldják a cellulitiszt okozó csomókat. Egy félórás infraszauna kúra alatt akár 300 kalóriát is elégethet szervezetünk, amely kb. annyi energia, amennyit futással, vagy egyéb monoton testmozgással adunk le, tehát segít, hogy könnyen a fogyás útjára lépjünk. Kimondottan előnyös tehát, hogy akár 90 percig is használható egyhuzamban.

2 in 1 - minden igényt kielégít


Egyszemélyes (kb.100X150X90cm) infrakabinhoz - a sugárzóval együtt már kb. 160.000 Ft-tól is hozzájuthatunk, de a kabin mérete és a szauna teljesítménye itt is felfelé nyitott: 400 ezer forint felett már 7 hősugárzós, 2500 W teljesítményű modell birtokába juthatunk. Itt már olyan extrák is járnak, mint a CD-s vagy mp3-as zenehallgatás lehetősége relaxálás közben.

Azoknak is van lehetősége mindkét szenvedélyüknek adózni, akik egyaránt élvezik a finn szaunák gőzét és az infrakabinok kedvező élettani hatásait. Kb. 600 ezer forintos áron már 2-4 személyes kombinált fenyőfa kabinhoz juthatunk, amely minden igényt maximálisan kielégít.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!