Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Készülj a Karácsonyra!

Háromrészes sorozatunkban körüljárjuk, hogy mit tehetünk a lakásbelső, a ház díszítése, illetve a fa sikeres állítása érdekében. Kezdjük az otthonunk belső tereivel!

Szerencsére ma már a legtöbben nemcsak a fát, vagy az ünnepi asztalt díszítik fel, de arra is gondot fordítanak, hogy az egész lakás karácsonyi hangulatot sugalljon. Ehhez az egyik legfontosabb a megfelelő fények előcsalogatása. Választhatunk olyan párezres, ceruzaelemmel működő, arany vagy ezüst dekorlámpát, amelynek LED világítása téli hangulatot ad a szobának.

A dohányzóasztalok, komódok tetejére helyezzünk egy tál színes gömböt, vagy gyümölcsöket, amelyeket az alkalomhoz illó aranyszínű tálban kínálunk fel. Ugyanígy, az adventi koszorú minden ünnepi hangulatú otthon kelléke.

0 Tovább

Wellness házilag 2. rész - Pezsdülj!

Házi sorozatunkban azt járjuk körbe, hogy milyen megoldásokkal tehetünk otthonunkban is egészségünk érdekében, azaz hogyan építhetünk saját wellness paradicsomot. Az alábbi fotó jól tükrözi azt a hangulatot, amelyre mind vágyunk, így a tél közepe felé haladva. Ahogy mindig, természetesen most is az egyszerűbb megoldásoktól haladunk a költségesebbek felé.

Ahogy a múltkor könnyen találtunk érveket a szaunák és infrakabinok mellett, úgy a hidromasszázs- és gőzkabinok okán sem kell a szomszédba mennünk egészségbarát jellemzőkért.

A hidromasszázs alatt azt a masszázstechnikát értjük, amely a víz és a levegő megfelelő összhangjával végzett, kedvező élettani hatású, vérkeringést fokozó masszázs. Az ilyen fürdőzés során a vérkeringés felgyorsul, a vérnyomás ezzel párhuzamosan csökken, a vér oxigénfelvevő képessége pedig sokszorosára nő. Eközben a test ellazul, az izmok, ízületek elernyednek, a stressz azonnal oldódik. Ezért mindenképpen ajánlható a mozgásszervi és reumatikus panaszokra, a vérkeringési- és anyagcserezavarok enyhítésére, illetve a visszerek, a cellulitisz megelőzésére.

Ugyanígy a gőzfürdő mellett is sorakozható fel számos érv a természetes életmódot és a kényeztetést egyaránt kedvelők számára. Míg a hagyományos szaunák levegője száraz, addig a gőzkabinok - bár a 15-20 perces kezelés alatt ugyanúgy felmelegítik a testet, emelik a pulzust, csökkentik a vérnyomást - párás levegője még kedvezőbb a légzőszervi betegségek, a narancsbőr kezelése során. A gőz nem szárítja a bőrt, de a káros anyagok, mérgek távozását komolyan elősegíti.

A legolcsóbb megoldás, ha hagyományos fürdőkabinunkba vásárolunk olyan zuhanypanelt, amely rendelkezik masszázsfúvókákkal. A fúvókák számától, az extra funkcióktól és a designtól függően ezek már 20-40.000 Ft között beszerezhetőek.

A következő fokozat, ha olyan zuhanykabint választunk, amely hidro- vagy gőzfunkciókkal bír. 150-200 ezer forint között már elérhetőek azok digitálisan vezérelhető, hidrofúvókás, gőzgenerátoros vagy akár lábmasszírozós kabinok, amelyek lehajtható ülőkéi lehetővé teszik, hogy kényelmesen töltsük el a 15-20 perces élményfürdőt.

Helyhiány esetén kiváló választás lehet az a kombinált kád és zuhanykabin, amely egyszerre alkalmas fürdőzésre és zuhanyzásra/masszázsra is.

A hidromasszázs kádak - kb. 500 ezer forinttól beszerezhetőek - már komoly motorteljesítménnyel biztosítják a hát- és lábmasszázst. Itt is a rengeteg extrát kaphatunk a fényterápiás lámpáktól, a vízmelegítőn át a légbuborék- és vízfúvó fejek ezerféle kombinációjáig. Egy ilyen modell esetében ne feledkezzünk meg a fertőtlenítő- és tisztítószerek beszerzéséről és rendszeres használatáról sem. Ugyanígy ügyeljünk arra, hogy olyan megbízható terméket válasszunk, amelyekhez kellő idejű és kiterjedésű garancia jár.

És elérkeztünk a házi wellness egyik csúcspontjához, a kültéri élménymedencékhez. Egy 2mX2m-es, 5 férőhelyes, 1300 literes medencére érdemes egymillió forintot félretenni, és kb. 2-3 hét szállításii idővel kell számolnunk - igaz, akkor pontosan azokat a funkciókat kapjuk, amelyekre szükségünk van a fürdőélményhez. Választásunktól függően egy ekkora kádhoz már 2 hidroterápiás fekvőhely, több tucat színterápiás LED, 40-50 fúvóka, több hidromasszázs-, vízkeringető- és pezsgőfürdő motor, vízfűtőrendszer, ózongenerátor, időjárásálló burkolat is járhat.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ha száraz a lakás

Nemrégiben hosszan cikkeztünk arról, hogy mit tegyünk, ha lakásunk párás, nedves. Most nézzük az ellenkezőjét: mi a teendő túlzott szárazság esetén? A reggeli vagy esti köhögőroham, viszkető bőr, repedező köröm, vagy akár a porréteg és a gyorsan terjedő porcicák is árulkodhatnak arról, hogy bizony be kell avatkoznunk.

Számos olyan helyzet adódik, amikor lakásunk páratartalma alatta marad az optimálisnak, vagy éppen egészségügyi okok miatt - ilyen az allergia, asztma, krupp stb. - legalább lokálisan párásítani kell egy-egy szobát. Újszülött vagy kisgyermek esetén kimondottan ajánlott a gyerekszobát párásan tartani, ezzel elkerülhetjük a különféle légúti, hurutos betegségek korai kialakulását: nem szárad ki a nyálkahártyája éjjel, ha a száján vesz levegőt, és nem kap köhögési rohamot.
 
A legegyszerűbb, bár kevéssé szabályozható megoldás, ha a szobában helyezzük el a mosott ruhával megpakolt szárítót, vagy a fűtőtestre vizes törölközőt, ruhát pakolunk. Ugyanígy helyezhetünk vízzel teli tálkát a radiátorra. Ezekkel a módszerekkel az a legfőbb gond, hogy a gőz nem feltétlenül jut el a kívánt helyre, elég egy rosszul szigetelt ablak, és máris elillan az értékes pára.

A néhány ezrestől a kb. 20.000 forintos összegig terjedő skálán azonban könnyen találunk olyan párásítókat, amelyek megoldást jelentenek a problémára.

Meleg párásítók
Az ún. meleg párásítók előbb felmelegítik a vizet, ami a nyíláson a levegőbe távozik. A technológia gyors, folyamatos és baktériummentes párásítást tesz lehetővé, hátránya, hogy a magas ásványianyag-tartalmú víz lerakódást képezhet az elektródákon. 4 literes, kétfokozatú géppel egy 50m2-es helyiséget 12 órán át láthatunk el gőzzel. Egy ilyen készülék kb. 6-12.000 Ft-ba kerül. Válasszunk aromatartályos modellt, ha a lakás illatáról is gondoskodni akarunk, és keressük az olyan funkciókat, mint az automatikus kikapcsolás alacsony vízszintnél.

 
Hideg- és ultrahangos készülékek
A hideg párásító előnye, egyrészt, hogy azt asztmások és kruppban szenvedők is használhatják, másrészt azonnal hideg, párás levegőt juttat a légtérbe. A hagyományos készülékek általában egy hideg, nedves szűrőn át szívják a szoba levegőjét, ezzel érve el az optimális 40-60% közötti páratartalmat. Egy 20 órás működésre alkalmas készülék már 15 ezer Ft körül beszerezhető.

 

Az ultrahangos készülékek magas, másodpercenkénti milliós rezgésszámú kvarcegysége porlasztja szét a vizet, és juttatja a levegőbe – rendkívül halkan. Ezek a gépek 10 ezer forint felett már elérhetőek, biztonságos, tiszta és baktériummentes működés mellett párásítják a szobát, és nem lesz gondunk a lerakódásokkal sem. A légszűrés a legtöbb esetben beépített funkció, ahogy az aromásító tartály is. Ha a csapvizünk magas ásványianyag tartalmú, úgy érdemes desztillált vizet használni, de mindkét esetben időről-időre töröljük át vagy akár fertőtlenítsük a készüléket a használati utasítás szerint.

Léteznek persze a fentieknél lényegesen egyszerűbb megoldások is. A szakáruházakban számos kerámia vagy cserép párologtató is kapható. Ezek különböző méretűek és formájúak lehetnek, ami azonban közös bennük, hogy  víz tárolására alkalmas a kialakításuk. Az edényeket a radiátorra, vagy ezek fölé az ablakpárkányra helyezve a meleg hatására, a ruhaszárításhoz hasonlóan, ezekből is elpárolog a víz, így extra energiaráfordítás nélkül tehetjük kellemesebbé szobáink levegőjét. Ráadásul számos ilyen kerámiatároló divatos design-t is kapott, így a praktikusságuk mellett a szemet is gyönyörködtetik.


 

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Nincs gáz, ha nincs gáz

Többször esett már szó arról, hogy akár kiegészítő fűtésként, akár a teljes lakás fűtésére is számos alternatíva kínálkozik az évről-évre egyre költségesebb gáz és elektromos fűtés helyett. Kétségtelen, hogy mind a gáz-, mind a villanyfűtés korszerű, kényelmes megoldást nyújt a lakás felfűtésére, de most nézzük meg részletesen a dolog anyagi oldalát.

Egy átlagos magyar háztartás a fűtési szezonban kb. 3.500 köbméter földgázt használ fel. Ha összevetjük az elégetésekor kapott hőmennyiséget egyéb tüzelőanyagok felhasználásakor keletkező hővel, majd megnézzük, hogy azok mekkora költségeket jelentenek a fogyasztóknak, akkor az alábbi értékeket kapjuk. A lényeg: barnaszén, tűzifa és pellet felhasználásával jelentősen csökkenthetjük a fűtési költségeinket!

Tüzelőanyagok gazdaságossága*


 
*a számítás alapjául a 2011 őszi árakat vettük

Az alábbi diagram azt mutatja, hány forintba kerül egy köbméter 129 Ft-os gáz helyettesítése 2011-ben

Fűtésköltségek összehasonlítása*


  
*a számítás alapjául a 2011 őszi árakat vettük

Barnaszén
A barnakőszén 60-75 millió évvel ezelőtt sűrű láperdőkből keletkezett, így történt ez hazánkban is a Pannon tenger partján –, de kisebb mennyiségben van 75 millió évnél idősebb krétakori barnaszén is. Kemény barnaszénnek azt a fűtőanyagot nevezzük, amely 40 %-nál kevesebb bányanedvességet tartalmaz. A barnaszenek lehetnek külső megjelenésük alapján: földes, lágy, fénytelen és fényes barnaszenek.

Ha ezt a technológiát választjuk, figyeljünk oda, hogy hosszabb időn keresztül történő tárolása során illóanyagok távoznak belőle, és folyamatos lassú oxidáció is zajlik. Néhány hónap alatt 10 % fűtőérték veszteség is bekövetkezhet. Ezért nem célszerű több évre előre barnaszenet vásárolni. Egy köbméter gáz helyettesítésére kb. 2kg, 19,8 MJ/kg fűtőértékű barnaszén kell. A daraszén ömlesztett formában kb. 1 tonna/m3 fajsúlyú, tehát a tároláshoz tonnánként 1 m3 hely szükséges. Átlagos 100 m2 családi ház éves szükséglete 5-8 tonna, vagyis 8 m3 tároló hely kell hozzá a szezonban.

A későbbiekben tárgyalt tűzifával szemben is alternatívát jelenthet a barnaszénbrikett. Amennyiben kötőanyagoktól mentesen préselik, – a felszabaduló kéndioxid ellenére is – elfogadható károsanyag kibocsátási értékeket produkál az elégetése.

Fapellet
A pellet megújuló biofűtőanyag, a fa belső tiszta részéből kikerülő fűrészpor, forgács az alapanyaga. Rendkívül jól szállítható, nagyon tiszta fűtőanyag, DIN Plus jelzéssel tanúsítva hamutartalma 0,5% alatti, és különösen alacsony a károsanyag kibocsátása. 15 kg-os zsákban, 6mm-es granulátum formájában kerül forgalomba.  A pellet a tárolás során érzékeny a nedvességre, ezért tartsuk száraz helyen.


Tűzifa
A tűzifa szintén megújuló biofűtőanyag. A tűzifa égetése nem automatizálható olyan mértékben, mint a szemcsés pellet vagy szén alapanyagoknál. A keményfa  vagy  puhafa rendszerint kalodákban  kerül áruházi értékesítésre, ezekbe 1 m3, 33 cm  hasábokra hasított tűzifa kerül. A tűzifát száraz helyen kell tárolni, hiszen annál jobb a fűtőértéke minél szárazabb. Figyelembe kell venni, hogy jól szellőző, fedett helyen tároljuk a tűzifát, hogy ezzel elősegítsük a száradását. Fal mellé rakásnál el kell hagyni legalább 5cm-t , hogy így biztosítsuk a levegő szabad áramlását.

A fa nedvességtartalma alapján az alábbiak szerint csoportosíthatjuk a tűzifát:

10% nedvesség tartalom: nagyon száraz fa.
15% nedvesség tartalom: levegőn jól szárított fa
20% nedvesség tartalom: száraz fa, szabadban, esőtől védve, tárolva.
50% nedvesség tartalom felett: frissen kivágott fa.

Az egyes típusok fűtőértékét az alábbi táblázat foglalja össze:

A fa újratermelődő nyersanyag, de nemcsak ezért környezettudatosabb választás a barnaszénnel szemben, hanem azért is, mert égésekor csak annyi széndioxid kerül a levegőbe, amennyit a növény fejlődésekor elvont belőle. Az égésből visszamaradó égéstermék más tüzelőanyagokhoz képes nagyon csekély és kb. 0,6-1,0 súlyszázalékot ér el – száraz fa, és megfelelő mennyiségű oxigén esetén!

Szalmabrikett
Megújuló biofűtőanyag, szalmából, napraforgó- és vagy kukoricaszárból préselik, előnye, hogy olcsó és környezetbarát. Könnyen tárolható, 1 m3 szalmabrikett helyigénye feleannyi, mint a hasonló fűtőértékű tűzifáé. Teljes egészében megújuló alapanyagokból készül, ragasztó- és szintetikus anyagok felhasználása nélkül.  Egyenletes lánggal ég, hosszantartó égést biztosít. Felhasználható: cserépkályhában, vegyes tüzelésű kazánban, kályhában, kandallóban. Tulajdonságai: nedvességtartalom: 10-15%, hamuképződés: 6-10%, fűtőérték: 16-18,5 MJ/kg.

Mire figyeljünk?
1. Érdemes a szezon megkezdése előtt bevásárolni, tehát keressük azokat a szakáruházakat, amelyek egész évben kínálják a különféle alternatív tüzelőanyagokat!

2. Keressük a környezetbarát megoldásokat, ezekről mindig igyekezzünk a tanúsítványok és címkék alapján tájékozódni. Az áruházakban kapható a kandallók, kályhák károsanyagban szegény, és környezetbarát tüzelési technológiát tesznek lehetővé, amelyet neves, európai intézetek mérnek, dokumentálnak, és tanúsítanak. A DIN Plus-szal tanúsított kandallók és kályhák károsanyag kibocsátása különösen alacsony, a CE jelzés pedig a készülékek 89/106/EWG irányelv és az érvényes európai szabványok előírásainak való megfelelést tanúsítja.

3. Válasszuk azokat a kályhákat, kandallókat, amelyek vegyes tüzelést tesznek lehetővé, tehát az aprított tűzifa, a barnaszén, a fabrikett több fajtája, a fapellet vagy a szalmabrikett is begyújtható benne!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Holnap a WC-t ünneplik

Bármilyen mókásnak is tűnik, hogy november 19. a vízöblítéses WC világnapja, de az ok meglehetősen komoly. Még ma is 2,6 milliárd ember él a földön, akinek nincs a lakásában vízvezeték, a higiénikus mosdó hiánya pedig évente közel 1,8 millió ember – döntően gyerek – halálához vezet. Aki többet szeretne megtudni a problémáról, keresse fel a WC Világszervezet honlapját. Mi most a toalettek sokszínűségét ünnepeljük, és azt, hogy az emberi képzelőerő a legkisebb helyiséget sem kerülte el!


1. Az aranyos
Adja magát, hogy a legdrágábbal, a korábbi aranyműves dinasztiából származó ékszerész, üzletember Lam Sai-wing színarany toalettjével kezdjük. A teljes fürdőszoba értékéről csak találgatások láttak napvilágot, de a tulajdonos nem kívánja beolvasztani.



2. A precíz
Az alábbi toalett precíz, mint a svájci bicska, 9.000 angol fontért tökéletes helykihasználásával és nyerő designjával tör utat a vásárlók szívébe. Több mint hárommillió forintért egy 8 láb magas oszlopba integrálja a WC-t, a kézmosót, a két zuhanyt és számos tárolóhelyet. (via Daily Mail)


3. A megalomán
Kínában minden nagyobb, ezt tudjuk, de hogy a WC-k is? Chongging város turista negyedének, a Yangrenjie-nek elöljárói gondoltak egyet, és megépítették a világ legnagyobb nyilvános toalettrendszerét, amely 1000 piszoárt és mosdót tartalmaz közel 33.000 négyzetláb alapterületen. (via http://oddculture.com)

4. A letisztult
A Roca designerei megalkották a tökéletesnek tűnő WC-t, amelynek áráról ugyan nincs információnk, de a leírás alapján elhisszük, hogy a felhasználó komfortérzete vezérelte a tervezők ceruzáját. Nemcsak a minimalista design teszi a toalettet a korszerű fürdőszobák odaillő elemévé, de számos high end funkció, mint az öntisztítás, az energiatakarékos öblítés, a hőmérsékletszabályozás, vagy a háttérzene megválasztása is. Kétségkívül élményszerű lehet a használata, de ki-ki döntse el maga, nem elrugaszkodott-e mindezt elvárni egy WC-től, mindenesetre a kontrol panelekkel szerelt design WC-k feljövőben vannak, máris itt a kihívó. (via http://uuldesign.com)


5. Az elektrós
Itthon is kaphatóak – persze döntően megrendelésre – olyan százezer forint körüli készülékek, amelyek szinte minden extra szolgáltatással bírnak, mint az alábbi Dib 1500 névre hallgató elektrobidé. Folyamatos meleg vízellátás, beépített ülőkefűtés és szénszűrő a légfrissítés céljából, gyermek üzemmód, beépített szenzor, több üzemprogrammal működtethető, automata WC-tető lecsapódás-gátlóval, ülőke melletti irányítópanellel – kell ennél több?

6. Mr. Kiss Kiss Bang Bang
Bizarr élmény vár a brightoni R-Bar-ban szórakozókra, hiszen a férfi WC-ben csókos szájú piszoárok várják az urakat. No comment. (via http://designapplause.com)



7. Vissza a természetbe
A szingapúri állatkert WC-je több díjat is besöpört az elmúlt években, igaz ott nagyon komolyan veszik a nyilvános WC kérdést, saját szövetségük is van, amely rendszeresen monitorozza a délkelet-ázsiai városállam toalettjeit. Nos, az állatkerti WC visszavisz bennünket a természetbe, úgy, hogy közben a teljes higiéniát is élvezhetjük. A szaniterek természetes sziklákra és bambuszépítményekre helyezték, egészen az állatok élőhelye közelében az eredeti növényzettel körbevéve.


8. Becsapós áttetszőség
A londoni Tate modern művészeti gyűjtemény köztéri kiállítási tárgyaként került kihelyezésre az a nyilvános WC, amely 2003-ban borzolta a kedélyeket a brit fővárosban. Monica Bonvinci  „Ne hagyj ki egy másodpercet sem” című köztéri alkotása az intimitás és nyilvánosság kérdését gondolta újra. A kihallgató-szobákban használt kétoldalú tükrökhöz hasonlóan megépített szerkezet első ránézésre teljességgel áttetsző üvegkalitkának tűnik, amely azonban csak belülről kifelé enged bennünket szemlélődni (minden bizonnyal ez is szürreális élmény lehet), de befelé valójában nem áttetsző. A különféle tükörfelületekkel mégis az áttetszőség érzetét keltő toalett azonban sokaknak annyira zavarba ejtő, hogy kevesen merték használni.


9. Teljes nyilvánosság
Ennél egy fokkal továbbmentek Lausanne-ban, ahol a nyilvános WC-nek nemcsak a designja sikerült érdekesre, de az extra funkciói is. Az alapesetben nem teljesen áttetsző üveg három esetben válik teljességgel fényáteresztővé a külvilág számára: 1. ha a bent tartózkodó megnyomja a VOIR (Látni) gombot; 2. ha nagyon sokáig nem történik semmi odabent; 3. vagy éppen, ha túl sok minden történik. Ezzel szeretnék megakadályozni, hogy a WC-t bulizásra, grafitizésre használják, valaki túl sokáig tartózkodjon ott, vagy éppen rosszullét esetén gyorsan értesíthető legyen az orvos. (via http://liftlab.com)



10. És a macskák?
Nem éreztük kihagyhatónak ezt az elképesztő amerikai találmányt, amely lépésről lépésre szoktatja rá a háztartásban élő macskákat a macskaalom helyett a vízöblítéses WC használatára. (via http://www.citikitty.com)

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek