Ki ne vágyna vízpartra a kánikulában? Ha nem vagyunk éppen szabadságon és nincs lehetőségünk leugrani egy kicsit pancsolni, akkor jól jöhet egy medence a kertünkbe, ahol kedvünkre megmártózhatunk a habokban és a gyerekek is önfeledten pancsolhatnak és játszhatnak.

Attól függően, hogy mekkora helyünk és milyen anyagi lehetőségeink vannak, az alábbi medencefajtákból választhatunk:

  • Puhafalú medencék

A puhafalú medencék közös jellemzője, hogy a megfelelő talajelőkészítést követően gyorsan és egyszerűen telepíthetőek.

A karimát fújjuk fel, a medence testet töltsük meg vízzel, csatlakoztassuk a szűrőberendezést és már indulhat is a fürdőzés!

A medencét mindig vízszintes, elsősorban homokágyra vagy termett talajra telepítsük!

Hátránya, hogy nem téliesíthető, ezért a hideg beköszöntével a medencét szedjük szét, és szárítás után fagymentes helyen tároljuk!

  • Fémvázas, puhafalú medencék

Ezeknél a medencéknél a szerkezet merevségét a csővázak biztosítják, melyeket a telepítés során a testen kialakított fülekbe kell bedugni. A medence fala szálerősített PVC-ből készül.

Előnye, hogy olcsó és gyorsan felállítható, télre viszont vízteleníteni kell és alapos tisztítás után szétszedve tárolni.

Ügyeljünk rá, hogy a telepítés előtt a talajt vízszintezzük, a növényzetet és a gyökereket távolítsuk el! Elsősorban homokágyra ajánlott telepíteni.

  • Fémfalas medencék

Az oldalfala galvanizált és festett acéllemezből készül, ami kellő merevséget biztosít a medencének, belül pedig PVC fólia biztosítja a vízzárást.

Besüllyesztés nélkül a talajszintre telepíthetőek, de akár a földbe is süllyeszthetőek. Aljzatbeton nélkül, tömör, vízszintes felületre és homokágyra is telepíthetőek.

Drágább, mint a többi kész medence, és a felállítása is több munkát igényel, ám 2-3 ember könnyedén elvégezheti.

Nagy előnye ugyanakkor, hogy télre kint lehet hagyni, nem kell vízteleníteni, nem kell bajlódni a szereléssel és a tárolással. Adjunk hozzá téliesítő szert és vízzel telítve takarjuk le egy min. 0,4 mm vastagságú védőtakaróval és tavasszal újra birtokba is vehetjük.

Sőt, ha a víztisztítást, szűrést és a vegyszerezést helyesen végezzük, akkor a medence vízcsere nélkül használható éveken keresztül.

Tisztítás

A kerti medence nemcsak örömmel, hanem kötelességekkel is jár, ugyanis a fertőzések elkerülése érdekében gondoskodnunk kell a víz tisztaságáról mind fizikai (szűrés), mind vegyszeres tisztítás segítségével.

A szűrést az úgynevezett vízforgató berendezések végzik el. Leggyakoribb fajtái a homokszűrős és betétes vízforgatók.

A tenger homokos tisztulásához hasonlít a homokszűrős vízforgató berendezések működése. Tisztításhoz a beépített váltószelepet átállítjuk, ezzel a benne lévő homok átmosódik és az abban lévő szennyeződés némi vízzel együtt távozik. Ezt kültéri medencék esetében célszerű hetente elvégezni. A homokszűrőt érdemes 2-3 évente kicserélni.

Másik fajtája a szűrőbetétes vízforgató berendezések. Ezek a vízforgatók általában a kisebb vagy puhafalú medencékhez alkalmasak, legfeljebb 15 m3 térfogatig, de léteznek közöttük nagy medencékhez tervezett, beépíthető készülékek is. Ezt a típust medence faláról kell a vízbe lógatni. Cserélhető vagy mosható szűrőbetéttel készülnek.

Nem elég a medence vizét szűrni, mert nemcsak fizikai, hanem kémiai szennyeződések is megtalálhatóak a vízben, melyeket szabad szemmel nem láthatunk és ezek eltávolítására a vízszűrő berendezések nem alkalmasak, hiszen túl kicsik ahhoz, hogy ezeken fennakadjanak, ezért eltávolításuk vegyszeres kezeléssel valósítható meg.

A vegyszeres kezelés során két feladatunk van: a helyes klórszint és a helyes pH érték beállítása. A klórszint 0,4-0,8 mg/l, a pH érték 7,2-7,6 közötti értéknél a megfelelő.

Az értékek helyességét teszterrel ellenőrizhetjük.

A klóros vegyszereket előre feloldva juttassuk a medence vizébe, vagy ha rendelkezünk vegyszeradagolóval esetleg szkimmerrel (szűrőrendszerbe épített fölöző), akkor azokon keresztül is a vízbe juttathatjuk.

Ha elveszettnek érezzük magunkat a választást illetően a tisztítószerek sokasága miatt, válasszuk a medence kezdő szettet, melyben minden, a víz tisztántartásához szükséges vegyszert megtalálunk!

Használat során sokféle szennyeződés rakódhat le a medence aljára, melyek ott is maradhatnak. Ezek eltávolításához segítségünkre lehet egy medencealj-tisztító robot.

Ha a medencénk vizének fűtését költséghatékonyan szeretnénk megoldani, szerezzünk be egy szolárszőnyeget, mely a Nap sugarait összegyűjtve fűti fel a medencénket. 

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!