„Májusi eső aranyat ér!” szól a mondás, és ennek nemcsak a kerttulajdonosok, hanem a szúnyogok is nagyon örülnek. Ilyen esőzések idején,  amelyekben az utóbbi időben részünk volt, a szúnyogok élnek és virulnak és legnagyobb bosszúságunkra: szaporodnak.

A nyár ittlétét ők is jelzik és számos kerti partit, kirándulást és víz közeli estét keserítenek meg csípésükkel és az azt követő végeláthatatlan vakarózásunkkal.  Szúnyogidényben szinte akárhol és akármikor támadhatnak bennünket. Tapasztalatok szerint a szabadban tartózkodásunk alatt akkor érezzük elviselhetetlennek a szúnyogok számát, ha egy óra alatt minimum 20-60 csípés ér bennünket.

Élettartamuk kb. 1-6 hét, ami nőstények esetében kevesebb, hiszen ők meglehetősen nagy veszélynek vannak kitéve. (lévén csak ők csípnek, elsősorban őket szeretnénk irtani) Az éhes nőstény a szúrásra legalkalmasabb felület kiválasztása céljából az áldozat bőrét gondosan végigtapogatják, majd a bőrfelszín alatt húzódó eret megkeresve szívókáját az arra alkalmas helyen szúrja be. Legnagyobb ellenségük – rajtunk kívül – az időjárás, azon belül az erős szél és a hideg.  Természetes ellenségeik is vannak, azonban a madarak és denevérek inkább elkapnak egy húsosabb falatot (mondjuk molylepkét), mintsem egy alig 5 kalóriát tartalmazó szúnyogra vadásszanak. Ráadásul a madarak és a szúnyogok aktivitási ideje nem esik egybe.

A szúnyog elleni védekezésnek ma már nagyon sok eszköze van: vannak eszközök arra, hogy a lakótereinktől távol tartsuk őket és vannak arra, hogyha már bejutottak, megvédjük magunkat a támadásuktól:

  • Ablak- és ajtónyílásokra szerelt szúnyogháló

Ez a védekezés legrégebben használt módszere, mely sok élősködőt képes kirekeszteni a lakótérből. Leghatékonyabb, ha komplex rendszerben gondolkozunk, minden szellőztetésre használt ajtót és ablakot fel kell szerelnünk hatékony védelemmel. Ehhez rengeteg praktikus, egyszerűen szerelhető megoldás szerezhető be.

Legegyszerűbb az öntapadó keretszalag és a finom szövésű háló, melyeket percek alatt fel lehet szerelni. Ezek általában egyidényes megoldások.

A keretes fajták már több évet is kiszolgálnak. Praktikusak, mert ősszel leszerelhetőek, eltárolhatóak. Mégsem tökéletes megoldás, mivel közlekedésünk során néhány vérszívó a szobába kerülhet és már egyetlen példány is tönkreteheti az egész éjszakánkat.

Nézzük, milyen lehetőségeink adódnak ilyen esetekre:

  • Elektromos készülékek

A lakásba került szúnyogok elpusztításának kényelmes módszere.

Több fajtájuk elérhető:

* Lapkás vagy folyadékos szúnyogriasztók: előnyük, hogy hosszabb ideig fejtik ki hatásukat, mint a spray formában rendelkezésre állók. Alapvetően kétféle típusát különböztetjük meg: a cserélhető lapkás (általában 1 éjszakára elegendő hatóanyagot tartalmaznak) és a folyadéktartályos szerkezetet (fajtától függően 45-60 éjszakára elegendő hatóanyagot tartalmaznak). A készülék a lapkában vagy az üvegcsében lévő, csak a szúnyog számára mérgező folyadékot melegíti, és ezáltal párologtatja a légtérbe. Fontos tudni, hogy ezek a típusú készülékek általában 12, maximum 20 négyzetméteres helyiséget tud hatékonyan szúnyogmentesíteni.

* Ultrahangos szúnyogriasztók: a készülék ultrahang kibocsátásával tartja távol a szúnyogokat, mely az emberi fül számára nem hallható. Használat közben nem hangos, teljesen környezetbarát, vegyi anyagok nem kerülnek a levegőbe. Konnektorba helyezve üzemeltethető, jelzőfénnyel ellátott, így éjszakai fényként is használhatjuk.

* Elektromos rovarcsapda: a szúnyogok elleni védekezés leghatékonyabb eszköze. Azon alapul, hogy a szúnyogok nem képesek a fény csábításának ellenállni. A bekapcsolt készülékből kiszűrődő kék vagy fehér fény a csali, az igazán fontos munkát azonban a fényforrás köré tekercselt 220 V végzi el. Ezt a fajta készüléket csak beltéri illetve kültéri használat esetén védett helyen szabad használni, mert a készülékbe jutó esővíz zárlatot okozhat! Hátránya, hogy szabadban történő használat esetén nemcsak az általunk elpusztítandó, hanem az összes többi, esetleg védett bogár is áldozatává válhat.

Egyszerű praktikákat is bevethetünk a szúnyoginvázió megelőzése érdekében: ne hagyjuk, hogy lakóhelyünk közelében egész nyáron át tócsák, esővizes hordók legyenek, mert ezek igazi melegágyai a következő szúnyognemzedéknek.

Ha pedig éppen nincsen nálunk semmilyen riasztásra alkalmas eszköz, ne féljük használni a kezünket (esetleg egy díszpárnát)!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!