Kimondhatjuk, hogy grillsütés nélkül nincs kerti parti! Itt a jó idő, indul a nyár, érdemes beszerezi egy grillsütőt az éhes vendégek érdekében! A legegyszerűbbtől a bonyolult és modern megoldásokig ma már széles választékkal találkozhatunk, és igényünknek megfelelően válogathatunk a faszénnel, gázzal működő, esetleg az elektromos grillsütők közül is.

Vannak, akik a grilles, mások a bográcsos, megint mások a nyárson sütésre esküsznek. Akármelyikhez is támad kedvünk/lehetőségünk az biztos, hogy a hely varázsa, a füst által hozzáadott plusz aromák miatt a szabadban készült ételek mindig más íz élményt nyújtanak számunkra, mint a konyhai körülmények között készültek.

15-20 évvel ezelőttig a kerti sütőeszközt a bogrács és a szalonnasütő jelentette számunkra, ma azonban ezeket a szabadlánggal működő alkalmatosságokat felváltották a parázzsal működő grillek. A két lehetőség azonban nem zárja ki egymást, ha elég nagy a grillezésre alkalmas helyünk, akkor készíthetünk többfunkciós sütőhelyet is, mely a mostanság divatos grillezés mellett egy kis tábortűzi nosztalgiázásra is lehetőséget ad.

Hol süssünk?

Kerti konyhánkat célszerű egy nyugodt, hangulatos részen kialakítanunk, ahol nincs a közvetlen közelben növény, mely esetleg belelóghat a tűzbe és kigyulladhat. Ajánlatos a konyha közelében kijelölni a helyet, mert sütés közben szükségünk lehet az ott tárolt dolgokra is(evőeszközök, tányérok). Célszerű, ha egy vízcsap is van a közelben.

Mivel tüzeljünk?

A szabadtűzön készült ételek készítésének fő fűtőanyaga a száraz fa, amely lehetőség szerint keményfából legyen.

A faszenes grillen sült ételekhez faszenet vagy faszénbrikettet használjunk.  A begyújtás megkönnyítése érdekében bátran hívjuk segítségül a faszéngyújtó folyadékot, gélt, melyek nagyszerűen alkalmasak a folyamat meggyorsítására. Arra azonban ügyeljünk, hogy a faszén csak akkor áll készen a sütésre, ha ezektől az anyagoktól már nem lángol, felületén fehér hamu képződött, ami fújás esetén izzik. Figyeljünk, hogy elegendő mennyiségű tüzelőanyagot használjunk, hogy parazsunk a sütés végéig kitartson, és megfelelő hőmérsékletet biztosítson számunkra!

Választásunknál többféle dolgot is érdemes figyelembe vennünk: fontos, hogy az általunk választott szerkezet stabil legyen, ezzel fontos lépést teszünk a balesetek elkerülése érdekében. Másik lényeges tulajdonság a grillrács mérete. Az alapján érdemes választanunk, hogy mekkora vendégsereget szoktunk meghívni. Ha kicsit választunk és sok a vendég, a grillezés nagyon elhúzódhat.

Min süssünk?

- Szabadtűz

Szabadtűzön készíthetünk bográcsos ételeket, de a szalonnasütéshez és a rablóhúshoz is ehhez van szükségünk. Az alufóliába tekert sülteket is készíthetjük ilyen módon, így jól átsülnek, de nem égnek meg.

Bográcsban bármilyen konyhában, lábosban is elkészíthető ételt megfőzhetünk.

Tisztítása: kenjük be a kormos bogrács alját zsírral, majd alaposan dörzsöljük át. A zsiradék feloldja a szennyeződést és fényessé teszi edényünket. Végül meleg, mosogatószeres vízzel öblítsük el a bográcsot.

Zománcozott, rozsdamentes és vas kivitelben, többféle méretben vásárolható meg.

Főzésre ugyan alkalmatlan, de a kerti partik látványos kiegészítője lehet a tálalóbogrács, amelyben mécses, vagy égőpaszta segítségével sokáig melegen tudjuk tartani az ételt.

- Gömbgrill

Ezen fajta grillsütő indirekt sütést, fedele egyenletes és gyors grillezést tesz lehetővé, a fedélen és az üstön lévő szellőzőnyílások és légáramlás-szabályozó pedig a levegő optimális keringését biztosítja.  A kerekeken guruló grill kocsik előnye, hogy sütés közben is helyet változtathatunk vele, így egy hirtelen jött eső esetén sem maradunk le a szabadban megkezdett vacsoráról.

- Gázgrill

A második legnépszerűbb kerti grill a gáztüzelésű. Ez gyorsabb végeredményt produkál, mint faszenes társai. Ezt a fajta grillt közvetlenül rá lehet csatlakoztatni a központi gázvezetékre, de palackos gázzal is használható. További előnye a sokoldalúság, mely lehetővé teszi, hogy a grill különböző részein külön-külön állítsuk be a kívánt hőmérsékletet.

- Kőgrill

Egy jól megtervezett, minden igényt kielégítő kert elengedhetetlen része egy időtálló, mutatós, klasszikus formájú, mégis modern kőgrill, melyen már a fahasábok tartójaként szolgáló alsó polcok is helyet kaptak. Tökéletes választás, ha a kerti partin az ízekkel együtt a pattogó tűz látványát is maradandóvá szeretnénk tenni vendégeink és magunk számára.

- Lengőgrill

Ezek a grillfajták igazi kemping hangulatot varázsolnak kertünkbe. Hőálló zománcozott tűztérrel rendelkeznek, melynek következtében minimális ápolást igényelnek és nagymértékben korrózióállóak. Biztonsági peremmel is ellátott nagyméretű grillező rostéllyal készültek, mely megakadályozza az étel legurulását. A háromlábú állvánnyal rendelkező típus hőálló acélbevonattal készült. A rostélyt szabadon állíthatjuk az optimális sütési hőmérséklet beállításához.

- Kemping gázfőző

Ha egy nosztalgikus sátorozásra vagy kempingezésre adjuk a fejünket és nem akarunk vesződni a tűzgyújtással, hasznos segítőtársunk lehet egy kemping gázfőző.

Akármelyik megoldást is választjuk, ha azt szeretnénk, hogy az összes konyhai eszköz helyben rendelkezésünkre álljon, szerezzünk be egy grillkoffert, melyben az összes sütéshez szükséges csipesz, villa, lapát, sőt még egy dugóhúzó is megtalálható.

A buli végeztével ne feledkezzünk meg a grilleszközök tisztításáról sem, hogy legközelebb tisztán vehessük elő őket, felkészülve egy újabb fantasztikus gasztronómiai élményre!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!