Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hasznos érdekességek a ház körül 2. - Ne havazódjunk be!

Nemrég indított sorozatunkban körbejárjuk a kerti géppark kevéssé szokványos darabjait. Hamarosan itt a tél, és bár korai lenne találgatásokba bocsátkozni, hogy fehér karácsonyunk lesz-e, de érdemes felkészülni a havazásra, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen beszerezni a hó eltakarításhoz szükséges eszközöket.

Klasszikus esetben az történik, hogy kézbe a lapát, seprű, és gyerünk, takarítsuk el a havat a járdáról, a kerti közlekedőkről, kocsi beállóról. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a hirtelen nagy mennyiségben leeső hó, a gyors időjárás változás miatt könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a hagyományos eszközök nem elegendőek, ha el akarjuk kerülni, hogy a fagyás után szinte lehetetlen legyen eltakarítani a havat. Különösen igaz ez, ha viszonylag nagy terület hómentesítéséről kell gondoskodnunk.


Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, a benzines hómaró vásárlása. A gép teljesítményét (4-8kW között) és szélességét (kb. 40-80cm) a megtisztítandó terület méretétől függően válasszuk meg.


A másik lehetőség, ha a kerti fűnyírótraktor vásárlásakor (korábbi összeállításunk a témáról) a télre is gondolunk, és olyan modellt választunk, amely felszerelhető hótoló lapáttal, hólánccal. Ezek a szettek a későbbiekben önállóan is beszerezhetőek!


Ha maradunk a hagyományos módszereknél, akkor is érdemes a hó eltakarítása után megakadályozni, hogy lefagyjanak a megmaradt nyomok. Ha nagy területről, hosszú járdáról van szó, akkor érdemes beruházni egy kerekes szórókocsiba – ez nyáron a kertben egyébként is hasznos lehet pl. tápsó vagy műtrágya szórására.  A 12 literes tartállyal felszerelt kocsi 45cm szélességben szórja a sót és a jégtelenítő anyagot, ezzel megóv bennünket a hajolgatástól. A néhány ezer forintos szerkezet idősek számára is nagyobb biztonságot nyújthat, mint a jeges járdán csúszkálva kézzel szórni a jégmentesítőt.

Amennyiben a homok mellett útszóró só vagy jégoldó alkalmazása mellett döntünk, minden esetben válasszuk a környezetbarát termékeket!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Vedd fel a harcot a levéláradattal

Valószínűleg eljött az ősz azon pontja, amikor szinte az összes fa levetette már levéltakaróját, és otthonunk környéke szinte megközelíthetetlenné vált. Főként azok járhatnak könnyen így, akik nem érnek rá hét közben söprögetni, így hétvégére marad a munka tetemes része. Ha nem akarjuk, hogy értékes órákat töltsünk levélsöprögetéssel, akkor folyamodjunk a technika segítségéhez.

Számos eszköz áll rendelkezésre, hogy felvegyük a harcot az őszi levéláradattal. Nem mindegy, hogy milyen felületen kell megbirkóznunk a levelekkel. Ha a kertben és a pázsiton tornyosulnak a levelek, akkor a lombsörprű a legjobb választás. Ebben az esetben – tehát, ha a lomb nem akadályoz bennünket a napi közlekedésben, úgy nem érdemes azonnal munkához látnunk. A kert területén nem érdemes minden levelet eltávolítani, mert a fák törzse körül felhalmozott levelek a télen komposztálódva értékes tápanyagként szolgálnak. Ugyanígy a télen pihenő virág- és zöldségágyásokra is húzhatjuk a lombtömeget, téli tápanyagul szolgálva a földnek.


Tiszta szívás

Ha azonban a betonjárdán, az utcafronton vagy a ház körül tornyosul a lehullott lomb, amelyet ráadásul a szél is kerget, akkor nincs más dolgunk, mint fogni a gereblyét és a seprűt, és nekiállni takarítani. Ha a hagyományos, manuális módszerrel állunk neki, nem árt, ha van egy jó talicskánk, és gondoskodunk kellő számú lombzsákról.

Nemcsak a járdánk hossza, de akár egy fájós hát is indokolhatja egy lombszívó vásárlását. A 10 ezer forint körüli áron beszerezhető készülék már egy szezon alatt is visszahozhatja az árát, ha a megtakarított időt nézzük, egy többlakásos házban élő közösségnek pedig megfizethető beruházás. Különösen, ha sok a kényes területre, például sövények tetejére hulló levél, ahonnan gereblyével nehéz eltávolítani.


Mire figyeljünk

Keressük a megfelelő garanciaidővel forgalmazott, megbízható modelleket. Olyan típust válasszunk, amely nem csak szív, de aprít is, így kevesebb gondunk lesz a zsák ürítésével, a tárolással. Nem árt, ha új gépünk fúj is, mert sok esetben egyszerűbb a kert egyik sarkába halmozni a leveleket, majd ott felszívatni őket. Az ereszcsatornák, lefolyók tisztításában szinte nélkülözhetetlen ez a szerkezet. Törekedjünk arra, hogy a kiválasztott lombszívó ne legyen nehéz. Használjuk a vállhevedert, és keressük a kerekes modelleket (a nehezebbek esetében négy kerék fokozhatja a kényelmet). Nézzük meg mekkora a gyűjtőzsákja (általában 25-45l. 1:10 aprítási arányú gépek esetében ez 45l avar felszívását is jelentheti!), mekkora átmérője van a csövének, esetleg a kényes, nehezen hozzáférhető helyekre adnak-e hozzá extra szűkítőket, vagy a nedves avar kaparásához alkalmas kiegészítőket.

A lombszívó hálás, de kényes eszköz. Vigyázzunk, hogy a beszippantott kavicsok ne roncsolják a lapátokat, érdemes például a kavicsos, zúzottköves ösvényeken minden esetben a fújó funkciót használni, majd a felhalmozott leveleket szívni.

Óriás kertek, sportpályák, parkok, közintézmények esetében érdemes beruházni egy nagyteljesítményű, benzines modellbe.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Hasznos érdekességek a ház körül - 1. rész

A fűnyíró, a szegélyvágó vagy a sövényigazító ma már minden háztartás alapkelléke. Van azonban számos, kevéssé elterjedt eszköz a szakáruházak kínálatában, amely mégoly hasznos kelléke lehet a háztartásnak.

Tűzre a fával
Nemrég beszéltünk arról, hogy a kandalló nemcsak impozáns eleme a nappalinak, de helyesen alkalmazva a fűtés költséghatékony módja lehet. Az energiaárak folyamatos emelkedésével egyre többen döntenek a fatüzelés legalább részbeni visszaállítása mellett - legyen szó kandallóról, cserép vagy vaskályháról. Hasított tűzifa zsákos vagy kalodás kiszerelésben már számos helyen elérhető, nem beszélve a fabrikettről vagy a pelletről, de az őszi kertrendezés során felhalmozott fatörmeléket is hasznosíthatjuk.



A 10-20.000 Ft között elérhető korszerű, üvegszálas nyelű hasító vagy rönkhasító fejszék évekre hasznos társaink lehetnek, de adódnak helyzetek, amikor saját fizikai erőnk már nem elegendő. Egyre inkább terjed az elektromos rönkhasítók használata, amelyek akár 9 tonna hasítóerővel sújtanak le a fatörzsekre. A már 55.000 forinttól elérhető készülékek hasznosak lehetnek azoknak, akik egész évben tüzelnek fával, és nagy mennyiségben áll rendelkezésükre a faáru, de házközösségek számára is ésszerű beruházás lehet egy olcsóbb készülék. Nézzük meg mekkora a teljesítménye, hány tonnás a hasítóereje, és mekkora hosszúságú, szélességű rönk fér bele. Az 5 tonnás erőt és az 50cm-es rönkhosszúságot már az alacsonyabb árfekvésű, de megbízható készülékek is tudják.



Az ily módon előhasított faanyag további darabolását segítik a különféle tűzifa aprítók és körfűrészek. Ezek a speciálisan kialakított szerkezetetek a vályús fatovábbító megoldás, illetve a billenő fűrésztárcsa miatt kényelmes és biztonságos darabolást tesznek lehetővé. Vásárlás előtt vegyük figyelembe a teljesítményt (2000W felett érdemes választani), a tárcsaátmérőt (kb. 40-45cm az ideális) és a faátmérőt (20cm körül).



A kicsi is számít
Ha végeztünk a nagyjával, akkor fel kell dolgoznunk az ágakat is. Az őszi kertrendezés során rengeteg lemetszett faág marad, amely aprítva gyújtós, vagy szecskaként a komposzt fontos alkotóeleme lehet (csak úgy a kertben eltüzelni felesleges pocséklása az értékes faanyagnak!). Ha ágaprító/szecskázógépet keresünk akkor rendkívül széles ár/minőség palettáról válogathatunk a 10 ezer forintostól a több mint százezres gépekig. Tudnunk kell, hogy mit várhatunk a pénzünkért, tehát ne várjunk egy 12.000 forintos géptől a drágábbhoz hasonló teljesítményt és tartósságot.

Nézzük meg a gép teljesítményét, a kések minőségét, az azokhoz való hozzáférés egyszerűségét (az esetleges élezés, csere, vagy megfordítás könnyebbsége miatt), és elsősorban a javasolt maximális ágátmérőt. Leginkább elterjedtek a 2000-2800W teljesítményű, 4-5cm vastag ágakat darabolni képes modellek, de még itt is nagy a szórás. Néhány tízezerért olyan extrákat is kapunk, mint a csendes (90dB alatti) működés, vagy a magas fordulatszámú, tehát ultragyors darabolást biztosító technológia. A gép használatakor mindig ügyeljünk a biztonsági előírások maximális figyelembevételére. A kényelmetlenségek elkerülése végett ne próbálkozzunk a javasoltnál vastagabb ágak darabolásával.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Zseblámpától a fényvetőig

Rövidülnek a nappalok, de előfordul, hogy vagy a ház körül, vagy éppen egy építkezés vagy felújítás során bizony tovább kell dolgoznunk, mint azt a délután 5 körül már lebukó nap engedné. Ilyen esetekre nem árt, ha rendelkezünk mobil világítóeszközökkel.

Biztos alapok
Nem árt először is, ha van egy jó minőségű zseblámpa a ház körül. Ma már néhány ezer forintért a birtokunkba kerülhet egy nem a hagyományos izzóval szerelt, hanem lényegesen tartósabb és takarékosabb LED-es modell, amely akár autós szivargyújtóról is képes tölteni. A mágneses talppal szerelt, kb. 5.000 Ft körüli darabok már elem helyett beépített akkumulátorral működnek, és munkalámpaként akár 30 LED lámpával is ontják a fényt.

A következő lépcsőt képezik a 2-3 ezer forintos, műanyag vagy fém kosárral szerelt, általában 60W teljesítményre képes kosaras kézilámpák, rendszerint műanyag vagy gumi markolattal. Bár ezek hálózati áramról működnek, nagyobb a fényerejük a zseblámpáknál, de kevéssé fókuszált világítást tesznek lehetővé, és nem teszik szabaddá kezünket sem.

Ugyanez igaz a különféle LED-es vezeték nélküli fénycsövekre is, amelyek olcsóbb (kb. 4-5.000 Ft-os), 60 LED-es modelljei is kaphatóak már hálózati és autóadapterrel, a drágább, kb. 12.000 Ft körüli árú modellek már mágneses és akasztós rögzítési lehetőséget is felkínálnak, állítható dőlésszöggel és többfokozatú kapcsolóval.

Fényvetők
Beltéri és kültéri munkák hasznos kelléke lehet az a spirál fénycsővel szerelt energiatakarékos fényvető, amely bár névleges teljesítménye 32W, egy 160W-os hagyományos izzónak felel meg. Keressük az állítható dőlésszögű és biztonsági üvegburával szerelt modelleket, főként kültérre.


Egy picit drágábbak csak a hasonló feltételekkel bíró, de 108 db LED-del szerelt modellek, amelyek azonban csak 8 W teljesítményt vesznek igénybe. Itt is ügyeljünk arra, hogy a magasabb vízállóságot biztosító IP54-es szabványú modelleket válasszuk, és arra is figyeljünk, hogy milyen hosszú kábelt kapunk a lámpával.


9-13.000 Ft között már egy-két energiatakarékos lámpával kialakított, állítható állványos fényvetőket is elvihetünk, amelyek akár két munkaterületet is bevilágíthatnak.

Ha áram van ...
A kül- és beltéri munkákhoz egyaránt fontos, hogy megfelelő állomásszámú elosztóval rendelkezzünk, tehát a lámpák mellett a szükséges szerszámokat is bedughassuk. Ugyanígy ügyeljünk arra, hogy a kellő hosszúságú vezetékkel ellátott kábeldobot vigyünk magunkkal. Számos extrákat is tudó elosztó áll rendelkezésre: pl. a 2-3 ezer forinttól elérhető túlfeszültség ellen védettek vagy a falra szerelhető (1-3 ezer forint közötti) modellek. Ez utóbbiak rögzítve pl. egy garázs vagy fészer állandó kellékei is lehetnek.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Kis kerti faházak a fagy ellen

Bár az elmúlt hetekben és napokban igazán nagy szerencsénk volt az időjárással, egy biztos: a valódi nyirkos ősz és a tél előbb-utóbb megérkeznek. Éppen ezért érdemes kihasználni a kellemes indiánnyár utolsó napjait, hogy felkészüljünk a zord hidegre.

Biztos mindenki szembesült már vele, hogy akármekkora háza, pincéje, padlása vagy éppen garázsa is van ezek egyszer csak betelnek a sok szerszámtól, hasznos és kevésbé hasznos kacattól és újabb tárolóhelységre lesz szüksége. Erre kínálnak nagyszerű megoldást a szakáruházakban könnyen beszerezhető kerti faházak.

 

Ezek a készen kapható kis épületek kiváló alternatívát nyújtanak kerti szerszámaink, fűnyírónk, kerti bútoraink, stb. tárolására. Bár az áruk elsőre igen borsosnak tűnhet, ha belegondolunk, hogy mennyi bosszúságtól és anyagi kártól óvhatnak meg minket, rögtön hasznos befektetésnek könyvelhetjük el. Nem csak tárgyainkat óvják meg az időjárás viszontagságaitól, de egy kis csinosítással, növények felfuttatásával vagy festéssel a kis alapterületű kunyhók bármely kert ékességei lehetnek.

 

A faházak számos kivitelben kaphatóak, így akad köztük olyan, ami akár számunkra is menedéket nyújthat. Ezek gyakran előtérrel és tornáccal is rendelkeznek, így remekül be tudják tölteni az ideiglenes konyha vagy akár nappali szerepét.

 

Persze választhatunk egyszerűbb szerkezetű tárolók közül is. Ezek a fémlábon álló tetőszerkezetek alkalmasak kukatárolásra. Azonban három kerítéselem segítségével már 3 oldalról zárt tároló is készülhet belőle, amelyben akár biciklinket, motorkerékpárunkat vagy egyéb a fagyra kevésbé érzékeny szerszámainkat is tarthatjuk.

 

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek