Beindult a kerti parti szezon, és ennek bizony lényeges kelléke a grillsütő. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú készüléket választunk! Mérjük fel valós igényeinket, és ahhoz mérten válasszunk a különféle hordozható vagy beépítésre is alkalmas készülékek, vagy a különféle tüzelési módok között. Arról nem is beszélve, hogy pénztárcánk is meghatározza, hogy a néhány tízezres vagy a százezres kategóriából választunk kedvtelésünkhöz alkalmas sütőt. Nézzük végig a különféle alaptípusokat, illetve, hogy kinek ajánljuk azokat.
Faszenes Grill
Valószínűleg a legelterjedtebb grilltípus, amelyet nemcsak árának köszönhet (már 10 ezer forint alatt is a miénk lehet a zománcozott lemezből készült gömbgrill, de ebből is találunk masszívabb, akár öntöttvas kivitelben, vagy kerámiabéléssel szerelt, több tízezres modelleket).
Kinek ajánljuk
- aki ragaszkodik a grillezett ételek ízvilágához, hiszen sokak szerint a faszenes az igazi grillkonyha
- akinek kevés helye van a grillezésre, illetve a készülék téli tárolására
- aki szereti változtatni a grillezés helyét (pl. kertjében az árnyékos helyeket keresi
- aki ragaszkodik a nagy sütőfelülethez
Kinek nem ajánljuk
- a türelmetleneknek: a fa brikett megfelelő hőmérsékletre izzása legalább 30 perc
- bizonytalanoknak: akik pontosan szeretnék tudni a sütő hőfokát, nem akarnak kísérletezni
Gáz grill
Egyre terjednek a gáztüzelésű grillek, amelyek a faszeneseknél ugyan többe kerülhetnek, de egy jó vételt kifogva néhány tízezresért profi, többlángos, biztonságos készüléket kaphatunk. Ha fix helyet találunk a készüléknek, válasszunk olyan modellt, amelyet a pb-gázpalack helyett a vezetékes gázhálózatra köthetünk. Ha palackos készüléket választunk, akkor olyat keressünk, amelynél a palack tárolása kényelmesen megoldott. A beépített funkciók és a felhasznált anyagok minősége terén itt már hatalmas a szórás a kisebb kontaktgrillektől a lávaköves „monstrumokig”.
Kinek ajánljuk
- kényelmeseknek: a 3-4 lángos gázgrillek sütőfelületeinek hőmérsékletét akár egyenként is szabályozhatjuk, pontosan beállíthatjuk a hőfokot stb.
- akinek van elég helye: ezek a modellek nagyobbak, ellenben számos tároló- és tálalófelülettel, előkészítőpulttal gazdagabbak
- precízeknek: ezeknek a grilleknek az összeállítása bonyolultabb feladat, súlyuk is jelentősebb, ezért érdemes a nyár elején kijelölni a sütőalkalmatosság helyét, ha nem akarunk órákat tölteni az előkészületekkel
Kinek nem ajánljuk
- akik ragaszkodik a faszenes grill hangulatához és ízvilágához, a húslevekben gazdag grillszeletek elkészítéséhez
- aki nem szereti a bonyolultabbak alkatrészeket tisztogatni, karbantartani
- aki nem akarja, hogy pont a legnagyobb buli közepén fogyjon ki a palack
Elektromos grill
Elterjedtek az elektromos készülékek, amelyek ugyan nem adják vissza a tüzes grillezés hangulatát, de kétségkívül ebben az esetben a leginkább költségkímélő a kezdeti befektetés. Ne essünk azonban abba a hibába, hogy olcsó, de silány minőségű készüléket választva akár évente cserére kényszerülünk.
Kinek ajánljuk
- pedánsoknak: a többi típussal ellentétben ez szemetel, füstöl a legkevésbé, nem esik a parázsra, zsírba a hús, és a széleken is kiválóan süt
- sietőseknek: csak bedugjuk a konnektorba, és perceken belül grillezhetünk, illetve a hőfokot is pontosan beállíthatjuk
- akiknek nincs kertjük: a tűzvédelmi előírások betartása mellett ezek a készülékek alkalmasak arra, hogy akár a teraszunkon (végső esetben a lakásban) is grillezzünk
- helyhiányosaknak: garantáltan ezek a készülékek foglalják el a legkisebb helyet
Kinek nem ajánljuk
- takarékosaknak: abban széles a szakmai konszenzus, hogy míg a gázgrilleket a legtakarékosabbaknak tartják, addig az elektromosak a legtöbb energiát fogyasztják
- ezzel sem érhetjük el a szenes grillek íz- és hangulatvilágát!
Utolsó kommentek