Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Itt a grillszezon – milyet vegyünk otthonra?

Beindult a kerti parti szezon, és ennek bizony lényeges kelléke a grillsütő. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú készüléket választunk! Mérjük fel valós igényeinket, és ahhoz mérten válasszunk a különféle hordozható vagy beépítésre is alkalmas készülékek, vagy a különféle tüzelési módok között. Arról nem is beszélve, hogy pénztárcánk is meghatározza, hogy a néhány tízezres vagy a százezres kategóriából választunk kedvtelésünkhöz alkalmas sütőt. Nézzük végig a különféle alaptípusokat, illetve, hogy kinek ajánljuk azokat.


Faszenes Grill
Valószínűleg a legelterjedtebb grilltípus, amelyet nemcsak árának köszönhet (már 10 ezer forint alatt is a miénk lehet a zománcozott lemezből készült gömbgrill, de ebből is találunk masszívabb, akár öntöttvas kivitelben, vagy kerámiabéléssel szerelt, több tízezres modelleket).

Kinek ajánljuk
- aki ragaszkodik a grillezett ételek ízvilágához, hiszen sokak szerint a faszenes az igazi grillkonyha
- akinek kevés helye van a grillezésre, illetve a készülék téli tárolására
- aki szereti változtatni a grillezés helyét (pl. kertjében az árnyékos helyeket keresi
- aki ragaszkodik a nagy sütőfelülethez

Kinek nem ajánljuk
- a türelmetleneknek: a fa brikett megfelelő hőmérsékletre izzása legalább 30 perc
- bizonytalanoknak: akik pontosan szeretnék tudni a sütő hőfokát, nem akarnak kísérletezni



Gáz grill
Egyre terjednek a gáztüzelésű grillek, amelyek a faszeneseknél ugyan többe kerülhetnek, de egy jó vételt kifogva néhány tízezresért profi, többlángos, biztonságos készüléket kaphatunk. Ha fix helyet találunk a készüléknek, válasszunk olyan modellt, amelyet a pb-gázpalack helyett a vezetékes gázhálózatra köthetünk. Ha palackos készüléket választunk, akkor olyat keressünk, amelynél a palack tárolása kényelmesen megoldott. A beépített funkciók és a felhasznált anyagok minősége terén itt már hatalmas a szórás a kisebb kontaktgrillektől a lávaköves „monstrumokig”.

Kinek ajánljuk
- kényelmeseknek: a 3-4 lángos gázgrillek sütőfelületeinek hőmérsékletét akár egyenként is szabályozhatjuk, pontosan beállíthatjuk a hőfokot stb.
- akinek van elég helye: ezek a modellek nagyobbak, ellenben számos tároló- és tálalófelülettel, előkészítőpulttal gazdagabbak
- precízeknek: ezeknek a grilleknek az összeállítása bonyolultabb feladat, súlyuk is jelentősebb, ezért érdemes a nyár elején kijelölni a sütőalkalmatosság helyét, ha nem akarunk órákat tölteni az előkészületekkel

Kinek nem ajánljuk
- akik ragaszkodik a faszenes grill hangulatához és ízvilágához, a húslevekben gazdag grillszeletek elkészítéséhez
- aki nem szereti a bonyolultabbak alkatrészeket tisztogatni, karbantartani
- aki nem akarja, hogy pont a legnagyobb buli közepén fogyjon ki a palack



Elektromos grill
Elterjedtek az elektromos készülékek, amelyek ugyan nem adják vissza a tüzes grillezés hangulatát, de kétségkívül ebben az esetben a leginkább költségkímélő a kezdeti befektetés. Ne essünk azonban abba a hibába, hogy olcsó, de silány minőségű készüléket választva akár évente cserére kényszerülünk.

Kinek ajánljuk
- pedánsoknak: a többi típussal ellentétben ez szemetel, füstöl a legkevésbé, nem esik a parázsra, zsírba a hús, és a széleken is kiválóan süt
- sietőseknek: csak bedugjuk a konnektorba, és perceken belül grillezhetünk, illetve a hőfokot is pontosan beállíthatjuk
- akiknek nincs kertjük: a tűzvédelmi előírások betartása mellett ezek a készülékek alkalmasak arra, hogy akár a teraszunkon (végső esetben a lakásban) is grillezzünk
- helyhiányosaknak: garantáltan ezek a készülékek foglalják el a legkisebb helyet

Kinek nem ajánljuk
- takarékosaknak: abban széles a szakmai konszenzus, hogy míg a gázgrilleket a legtakarékosabbaknak tartják, addig az elektromosak a legtöbb energiát fogyasztják
- ezzel sem érhetjük el a szenes grillek íz- és hangulatvilágát!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Gyerekbirodalom a kertben – mire figyeljünk a kerti építmények tervezésénél?

A gyerekek nagyon szeretnek a kertben futkározni, hemperegni, játszani. Sok kölyöknek egy nap az otthoni játszótéren felérhet egy nyári vakációval is. Nekünk szülőknek azonban a gyerek szabadsága mellett a biztonságos körülmények megteremtése is fontos. Most a kerti játékok tervezésére és kivitelezésére adunk tippeket.

Tervezzünk a gyerekek igényei szerint!

Ha a kislány/kisfiú szeret mászni, bujkálni, akkor a kuckókat részesítsük előnyben, ha pedig tipikus örökmozgó alkat, akkor mindenféle kerti játék testre szabható. Ha nem magunk építjük fel az otthoni játszóparkot, hanem készen vesszük meg a csúszdát, hintát, mérleghintát , medencét vagy a különféle eszközöket, akkor is ellenőrizzük, hogy méretük, kidolgozottságuk megfelel-e gyermekünknek.


A kiálló elemek kezelése

Ha saját magunk akarjuk a fent felsorolt kerti játékokat elkészíteni, akkor bizony oda kell figyelnünk az élek tompítására, a végek lekerekítésére, és azok simára csiszolásra. Kiálló szögeket  sose hagyjunk, még akkor sem, ha olyan helyen van, amiről azt gondoljuk, hogy a gyerek úgysem éri el. Mivel a legtöbb csemete kíváncsi természetű, előbb-utóbb mindent ki fog próbálni, így a részletekre is gondolnunk kell!

Kerüljük el a napszúrás veszélyét!

Ha a játékokat nem is tudjuk minden esetben árnyékos helyre telepíteni, lehetőleg hozzunk létre egy árnyékos menedéket a kertben. Bármikor könnyedén elkészíthető egy „indián sátor”, ahová gyermekünk elbújhat a fény elől. Ehhez csupán négy hosszú karót kell leszúrnunk a földbe, majd a tetején fogjuk össze, és kössük át egy zsinórral. Ezután borítsunk rá egy használaton kívüli plédet, és felül kössük meg. Végezetül a kuckót rendezzük be (akár apró asztallal, ülőkékkel), és máris kész a búvóhely.

Lássuk el a játék-eszközöket csúszásgátlóval és biztonsági korlátokkal!

Gondolkodjunk előre, és a mászókák vagy létrák fokait is úgy szerkesszük meg, hogy gyermekünk lehetőleg ne tudjon beszorulni. Ha van egy nagyobb fa a kertben, akkor a homokozót érdemes a lombja alá telepíteni, így nem kell külön napernyőről sem gondoskodni!



Ne feledkezzünk meg a mászókák vagy csúszdák alatti burkolatelemekről sem!

Ha lehet, sose használjunk betont a játékok kivitelezéséhez! Ahelyett, ha tehetjük, ütéscsillapító réteget helyezzünk le (gyöngykavicsot, faháncsot, füvet, vagy homokot) esetleg gumilapokat. Ne csodálkozzunk, ha a faháncsot széthordhatja majd csemeténk, el kell ismerni, ez az anyag remek ütéscsillapító.

A játszótér kiegészítő elemei

Főleg a nyári szezonra előregondolva jó ötlet lehet egy medence telepítése is a kertbe, ahol gyermekünk kedvére pancsolhat, úszkálhat. A medence építésekor, vásárlásakor annak mélységére mindig ügyeljünk: sose legyen túl mély a víz, de ha szeret ugrálni gyerekünk, akkor a túl sekély sem megfelelő. A medence mellett ajánlatos még minél több fát, bokrot ültetni az árnyék biztosítása végett, illetve egy csap vagy kút felszerelése is hasznos lehet.

A játékok otthoni barkácsolása, mint „kézműves foglalkozás”

A gyerekek nem csak játszani szeretnek a kerti játékokkal, hanem minden bizonnyal szívesen részt vesznek azok elkészítésében is. Ha gyermekünket bevonjuk a barkácsolásba, sose hagyjuk ott egyedül kalapálni, vagdosni, egy percre sem! A megfelelő szülői felügyelettel vidám időtöltés lehet egy ilyen kézműves foglalkozás.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Páratlan párosok a kertben - mit mi mellé ültessünk?

Ha tudatosan tervezzük meg a kertünket, akkor a növénytársítások kedvező kölcsönhatását kihasználva könnyen „öngyógyító” kertet hozzunk létre, így vegyszerek nélkül is felvehetjük a harcot a kártevőkkel. Néhány trükk következik.


1. A hagyma és a sárgarépa jól érzik magukat egymás mellett: riasztják egymás kártevőit, a hagyma- és a sárgarépalegyet.

2. A bazsalikomot az uborka mellé vetve óvjuk a zöldséget a lisztharmattól, sőt még a méhek érdeklődését is felkelthetjük beporzáskor.

3. A paradicsom és az uborka mellé ültessünk fokhagymát: megakadályozhatjuk a gombás betegségek kialakulását.

4. A paradicsom és a zeller óvják a káposztaféléket a levéltetvektől, míg azok megvédik a zellerrozsdától.

5. Az egyébként is nélkülözhetetlen kapor ültetése majdnem minden zöldségre előnyös. Serkenti a csírázást és javítja ellenálló képességüket.

6. A borsikafű (más néven csombor) elriasztja a babról a fekete babtetveket.

7. A körömvirág és a büdöske távol tartják a a kertből a fonálférgeket.

8. Az „önfeláldozó” sarkantyúka magához vonzza a levéltetveket, ezzel kevésbé károsítják azok a többi növényt. Levéltetű-, káposztalepke-, tripsz űző, távol tartja a hernyókat, csigákat, hangyákat és pockokat.
Jól társítható tökfélékkel, paradicsommal és zellerrel.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Sürgős teendők a ház körül

Májusban már javában zajlanak a kerti munkálatok, de ez rendjén is van, hiszen sok növény esetében most kell elvégezni azokat a műveleteket, amelyek kertünk ékességévé teszik őket. Következzék néhány jó tanács, amelyet érdemes megfogadni májusban.


1. Tisztítsuk meg a kertünket! Az elnyílt hagymás virágok (ilyenek pl. a tulipán vagy a nárcisz) magszárait törjük le! Az elvirágzott évelőket szedjük ki, a magasra növők bokrait kössük össze, szükség esetén karózzuk le. Ne feledjük, a május a legalkalmasabb a gyomirtásra is.
2. Ültessünk! A fagytűrők kiültetése után most már itt az idő, hogy a palántákat, a vásárolt cserepes növényeket is kiültethetők a kertbe: most kell kiültetni a dáliát és a kánnát.
3. A balkonládákat is bátran beültethetjük már, ugyanígy kiültethetjük a kertbe a teraszon áttelelt egynyári virágokat, különösen a muskátlit, a fuksziát, a gumósbegóniát.
4. A melegkedvelő palánták kiültetésekor figyeljük a naptárat és a meteorológiai előrejelzést! Ne feledjük el a fagyos szenteket, Pongrác, Szervác és Bonifác május 12 és 14 között hozhat még talaj menti fagyokat. Ha kell, takarással megóvhatjuk érzékeny növényeinket.
5. Ha el akarjuk kerülni a meglepetéseket, akkor csak biztos forrásból vásárolt, vagy saját nevelésű palántákat ültessünk. Vigyázzunk, hogy az ültetés után ne kerüljenek mélyebbre, mint a nevelőhelyen.


6.
Óvatosan locsoljunk! Már a májusi nap és hőség is tartogathat meglepetéseket. Lehetőleg csak a növények tövére jutassuk a vizet az uborkánál és a paradicsomnál is. A levélre kerülő víz elősegíti a gomba spórák elszaporodását, fertőzését. Soha ne öntözzünk a déli hőségben, ilyenkor a kiöntözött víz kétötöde is elveszhet.
7. Ne feledkezzünk meg a szobanövényekről sem! A kinti hőmérséklet emelkedésével őket is gyakrabban kell locsolni. Itt az idő az átültetésre, az elhasznált föld frissítésére.
8. Bár a gyep telepítésére az ősz a legalkalmasabb, főként egy kiadós szellőztetés után, de az április-május még megfelel a fűtelepítésre.
9. A gyümölcsfák virágzását követően ügyeljünk a kártevők, gombák, betegségek kezelésére, mert ideális időjárás esetén is elvihetik a termést.
10. Ültetéskor figyeljünk arra, hogy mit-mivel párosítunk, hiszen így könnyen „öngyógyító” kertet építhetünk. Erre vonatkozóan hamarosan jönnek újabb tanácsaink!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek