Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kerti fényár – telihold nélkül is!

Ha valaki rendelkezik terasszal, az tudja, nincs is kellemesebb mint egy forró nyári estén, de pokrócba bugyolálva akár tavasszal és kora ősszel is, odakint ücsörögni egy pohár borral a kezünkben. Az efféle élményt még szebbé teheti, ha kertünk jól megválasztott helyeken van megvilágítva. Lássuk milyen fénytechnikákkal varázsolhatunk éjjel csodavilágot otthonunkba!

 

Utunkat kísérje fény!

Nem csak hangulatos de sötétben nélkülözhetetlen is, hogy a kertkaputól vagy a garázstól a házig vezető utat megvilágítsuk. Erre tökéletes eszközök a földbe szúrható szolárlámpák. Ezek telepítése utólag is roppant egyszerű, hiszen energiájukat a napból nyerik, így nem kell a vezetékekkel bajlódnunk. Amellett, hogy környezetbarát technológiáról van szó, ez a módszer még kényelmes is: a lámpák fényszenzoraiknak köszönhetően automatikusan kapcsolnak be sötétedéskor, hogy a nappal magukba szívott energiát a hajnal beköszöntéig bocsássák ki. Persze ezeket sem lehet hónapokig elhanyagolni, napelemeket érdemes rendszeresen tisztítani, hogy ne csökkenjen a lámpák energiafelvevő képessége.

 

Díszfák a reflektorfényben

Ha utunk a kapuig már biztosítva van, fokozhatjuk tovább az éjjeli élményt. Kertünk fáinak és bokrainak megvilágítása biztos sikert arat, ha sötétedés után várunk vendéget. Nem kell hozzá különösebben erős lámpa és szakértelem sem, hogy növényeink sztárnak érezzék magukat. Elég egyetlen jól elhelyezett izzó, ami alulról árasztja el fénnyel a lombkoronát és növény máris egy hatalmas, szél-lengette lampionná válik. Ha a lámpákat a földön kívánjuk elhelyezni különösen fontos, hogy azok teljesen vízhatlanok legyenek. Óvakodjunk a túl erős reflektoroktól is. Ezek ősszel akár a száraz avart is begyújthatják!

 

Tündérország fényei

A gyerekek kedvencei lehetnek a különböző állatokat, virágokat mintázó fénytestek. Ezek szintén a napból nyerik energiájukat, így nem csak környezetbarát termékek, de kihelyezésük is roppant egyszerű. Kellemes fényük remek hangulatot teremt már a szürkület beálltától. Akár naponta változtathatjuk, hogy a kert melyik pontján csaljon mosolyt arcunkra.

 

Rejtőzködő fényforrások

Ha nem akarjuk kertünk természetes hangulatát lámpatestekkel megbontani sem kell lemondanunk a világítás nyújtotta előnyökről. Számos álcázott lámpa van a piacon, amik élethű kőszerű burkolatot kaptak, vagy épp egy kisebb bukszusfélének tűnő műnövény levelei közül bújnak elő a fénysugarak.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Medencegondozás A-Z-ig

A nyári melegben ki ne szeretne egy medencét a kertjébe. Vegyük számba, hogy mit is kell annak rendszeresen megtennie, aki medencetelepítésre adja a fejét. Kis odafigyeléssel medencék nemcsak a családunk kiváló kedvtelésévé válik, de hosszú távon kertünk ékessége marad.

1. Szükséges eszközök

Vegyszerek, vízforgató, szűrők, szivattyú – ezeket mind érdemes már a medence kiválasztásakor beszerezni. Kérjünk tanácsot, hogy mindenből a legjobb ár/érték arányú termék kerüljön a kosárba. Ha nem vagyunk profik, törekedjünk a kompakt rendszerek beszerzésére, ezzel sok bosszúságot elkerülhetünk. Pénztárcánkat is kímélhetjük ha nem épített medencét választunk. Ma már a puhafalú medencék közt is akadnak kiváló minőségűek, amik enyhülést nyújtanak a forró nyári napokon.

A merev, acélfalú medencék is kiváló alternatívát szolgálnak azoknak, akik nem szeretnék drága földmunkára áldozni idejüket és pénzüket. A remek tulajdonságú galvanizált medencék belső falát PVC fóliával bélelik, így azok egy csepp vizet sem hagynak elfolyni. A földbesüllyesztés és így szakemberek közreműködése nélkül, egyszerűen üzembe helyezhető medencék vize is hamarabb felmelegszik, ugyanakkor a beépített vízforgatónak köszönhetően sosem túl meleg.


2. Gondoskodjunk a biztonságról!

Mindegy, hogy a legegyszerűbb felfújható kerti medencével vagy épített medencével rendelkezünk a kertben, elsőként a gyermekbiztonság szempontjait gondoljuk végig. Legyen a medence jól belátható helyen, ne engedje, hogy a gyermekek kiessenek a látószögünkből. A medence környéki utakat tartsuk tisztán, rendszeresen pakoljuk el a játékokat mellőle. Soha ne hagyjuk, hogy a gyerekek a medencében vagy a medence környékén felügyelet nélkül játszanak! A nem földbe süllyesztett medencék megóvhatják gyermekeinket a véletlen vízbepottyanástól, ha legalább 60 centis faluk van. Ugyanakkor fontos, hogy a létrát vagy egyéb fellépőket távolítsuk el, ha nem kívánjuk használni. Ügyeljünk az alapszabályra: sem mi, sem a gyermekek ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe. Gyakran ellenőrizzük a medence burkolatát, a kapcsolók szigetelését az esetleges elektromos vezetékek és eszközök (pl. világítás, szivattyú) működését! Takarjuk le a medencét, ha nem használjuk!

3. Tartsuk tisztán!

Nem épített medencék esetében is gondoskodjunk a vízminőség rendszeres felügyeletéről. A vízbe eső szennyeződést azonnal halásszuk ki! Rendszeres időközönként a porszívózzuk ki a medence alját a megfelelő eszközzel. Figyeljünk, nehogy elszaporodjanak az algák a vízben! A medence kémiai egyensúlya kényes dolog. Egy 3 méter átmérőjű merevfalú medence vízminősége is karbantartható állandó vízcsere nélkül. Érdemes házi labort kialakítani és hetente tesztelni a vízminőséget. Ügyeljünk, hogy a pH érték 7,2 - 7,8 között legyen, ha ennél magasabb, adjunk hozzá pH csökkentőt előírás szerint. A legelterjedtebb fertőtlenítőszer a klór, melynek mennyiségét is pontosan kell kalibrálni és rendszeresen ellenőrizni. A helyes mérték a 0,6-1 mg/l, de az első nyári használatbavétel, vagy sok fürdőzővel járó medence-party esetén érdemes 1mg fölé lépni ideiglenesen. Ehhez érdemes gyors-klórgranulátumot tartani otthon, de a hosszú távú egyensúlyhoz a lassan oldódó készítmények is megteszik.

Lényeges a medencék időszakos – legalább szezonális – nagytakarítása, a vízkő eltávolítása, a peremekről a baktériumok lúgos vagy savas leoldása. Ugyanígy lényeges, hogy a szivattyúk, forgatók, szűrők alkatrészeit is áztassuk be fertőtlenítős oldatba időnként.

4. Óvatosan a vegyszerekkel!

Gyermekmedencénél elsődleges, hogy legyen klórmentes tisztítószerünk, míg a környezetükre figyelőknek is érdemes körbenéznie a klórmentes készítmények között. A legegyszerűbb választás az olyan granulátum, amely egyszerre tartalmazza az algaölőt és a tisztítószereket is. Ha a pénztárcánk engedi, akkor építsünk ki automata rendszert, amely egyszerre gondoskodik a víz forgatásáról, tisztán tartásáról stb. intenzív igénybevétel esetén akár napi 8-10 órát is érdemes működtetni a szűrő/forgató berendezést. Az egyszerűbb, a szilárd falú medencékbe befüggeszthető vízforgató néhány tízezer forintos tétel, és nem igényel telepítési segítséget.

5. Téliesítsd!

A nyári fürdőzés végeztével gondoskodni kell a téliesítésről. Ha helyes takarást alkalmazunk, nemcsak a medence állja ki a tél próbáját, de még a víz is „megmenthető" a következő szezonra. Mérjük le a medencét, és keressük meg a hozzá illő medencetakarót. Takarjuk le a medencét ponyvával, és a szegélyeknél gondoskodjunk a fólia megfeszítéséről.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Építs teraszt néhány lépésben!

Akik nem szeretik a beton felületeket, manapság a térkövek garmadáját találják meg a szakáruházakban. Kellemes teraszt, pihenőt, étkezőt, autó beállót alakíthatunk ki kertünkben térkőből. Nézzük meg a térkövek lerakásának fortélyait egy kisebb terasz építésének példáján át.


Analizáljunk!
Vizsgáljuk meg a lerakni kívánt terület talaját. Kérdés, hogy a földterület természetes föld-e - mert ebben az esetben nem kell tömörítenünk -, avagy feltöltött terület, mert akkor elengedhetetlen a tömörítés ahhoz, hogy ne süllyedjenek meg a térkövek később.

Számoljunk, válasszunk!
Számoljuk ki, mekkora a leburkolandó terület, illetve válasszuk ki az ágyazó anyagot, amely lehet homok, sóder, föld, zúzalék. Számoljuk, ki az ágyazó anyag szükséges mennyiségét. Ha teraszt építünk a házunkhoz, akkor arra figyeljünk, hogy 2%-os leejtése legyen a háztól kifelé – ha nem akarunk esővízben tocsogni a nappaliban is.


Előkészítés
A feltöltött földet lap vibrátorral tömörítsük, a felületnek, ahova a térköveket szeretnénk tenni teljesen egyenletesnek, síknak kell lennie! Zsinórmértékkel jelöljük ki a tervezett utat, hogy később ehhez tudjuk alakítani a szegélyeket.

Kezdjük a szegélykövekkel!
A terasz lerakása úgy a legegyszerűbb, ha a szegélykövekkel kezdjük, majd ha ez készen van, töltjük meg a terasz teljes felületét a burkolattal. A szegélykövek ugyanis megakadályozzák, hogy a lapok elcsússzanak, ezért dolgozzunk két lépcsőben!


Ásás és betonozás
A kialakított vonal mentén ássunk egy 40-60 cm mély árkot – a szélein a magasabb szegélykövek befogadására alkalmas, mélyebb árokkal. Készítsünk sovány betont 1/8-ados arányban. A sovány betont házhoz is szállítathatjuk, ezzel könnyíthetünk a dolgunkon. Nagyobb mennyiség esetén betonkeverő gépet, kisebb mennyiség esetén kézi betonkeverőt használjunk.

Mielőtt a sovány betont beöntjük a szegélykő árokba, nézzük meg, hogy a szegélylapok egyenesen állnak-e. Tegyünk betont a szegélykő alá és ellenőrizzük, hogy a szegélyek szilárdan ülnek-e a betonban. Ha nem, akkor még fel kell tölteni!

Gumikalapáccsal tudjuk kiegyenlíteni a szegélyköveket, finom, apró ütésekkel. Tegyünk beton a szegélykövek oldalához, és kőműves kanállal igazítsuk ki. Addig van időnk a kiegyenlítésre, amíg a beton meg nem köt!

Csak pontosan!
Húzzunk ki egy zsinórmértéket, amely segítségével egyenesbe tudjuk hozni a szegélyköveket. Használjunk vízmértéket! A munkafolyamat közben rendszeresen ellenőrizzük, hogy a szegélykövek egyenesek-e. Ennél a munkaszakasznál dől el, hogy térkő lerakásánál problémánk lesz e vagy sem. Inkább többször mérjünk, mint kevesebbszer! Várjuk meg, amíg a beton megköt, a legjobb, ha egy éjszakán keresztül hagyjuk pihenni.


Második fázis
Ezt követően készítsük el a terasz sóderágyát. A helyes és egyenletes magasság eléréséhez töltsük fel a területet sóderrel, oszlassuk el egyenletes a területen, majd a két végén fogva kezdjük el húzni a sóderágyon a lehúzó sablont. A lehúzásnál, alkalmazzuk az apró fel-le mozgatás közbeni  toló mozdulatokat, ezzel eltávolítjuk a felesleges sódert, úgy hogy egyenletes, sík felületet kapunk. A végén a szegélyeknél is végezzünk kiigazítást!

Célegyenes: a térkövek lerakása!
Tegyük a lapokat a sóderágyba. Könnyű ütésekkel korrigáljuk a magasságkülönbségeket.  Ha méretre kell vágni a lapokat, akkor speciális kőtörő és kővágó eszközzel tegyük. Végezetül söpörjünk kvarchomokot a fugákba, mert ez megakadályozza, hogy gyomnövények nőjenek a térkövek között Végül locsoljuk be, a területet, hogy a kvarchomok bemosódjon a fugákba.

Íme, kész a kis teraszunk. Kellemes pihenést rajta!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

A Feng-shui a kertet sem hagyja annyiban

Feng shui sorozatunkban most megvizsgáljuk, mint tegyünk a harmonikus, az energiák kedvező áramlását segítő kert érdekében.


1. A kert a házunk, lakásunk legközvetlenebb környezete, így életünk alakulására nyilvánvaló hatással van annak berendezése, gondozottsága.

2. Nem kell kínai kabalafigurákkal, ásziai piacokon vásárolt kacattal teletömni a kertet. Látni fogjuk - csakúgy, mint a lakás többi része esetében -, hogy sokszor a józan ész is elegendő a szabályok elfogadásához, a harmónia megteremtéséhez.

3. Csakúgy, mint a lakás egyéb részeiben, itt is az a cél, hogy megteremtsük a chí kedvező áramlásának feltételeit. A kertünk azonban képes arra, hogy a környezetből a kedvező energiákat a ház felé irányítsa.


4. Négy alapvető természeti szimbólum van jelen a kertben:

• Zöld Sárkány
• Fehér Tigris
• Fekete Teknős
• Vörös Főnix.

Azt tartják helyesnek, ha a főbejárat előtt a főnix, az épület mögött a teknős, keletre a sárkány, nyugatra a tigris dominál. Megmagyarázzuk!

5. Először is teremtsük meg a hátsókert védettségét dombbal, vagy kerítéssel (teknős), és ügyeljünk, hogy a hátsó kert magasabban legyen, mint az első.

6. Másodszor: gondoskodjunk arról, hogy a zöld domináljon a fehérrel szemben: a keleti zöld sárkány legyen egy a házat védő hatalmas bokor, míg a fehér virágok a nyugati oldalon alacsonyabban és szerényebben terüljenek el.

7. Végül: már csak az előkertben kell gondoskodnunk a sziget formájában elterülő vörös virágoskertről, és az alapokkal megvagyunk.

9. Törekedjünk a kertben az ellentétpárok kialakítására, és az arányok megőrzésére. Ilyen pl. a Jang és a Jin kettősségét szimbolizáló fény-árnyék, a száraz-nedves, magas-alacsony, világos-sötét. Ezek harmóniáját a szín, anyag, forma stb. választással kell kiszolgálni.

 
10. A patakok, csobogók alkalmazása ne legyen öncélú, vagy túlzó. A chí egy pillanatra megpihen, feltöltekezik a víz közelében, majd -kedvező elrendezés esetén, továbbhalad a sikert és egészséget jelentő házrészek felé. Legyen tehát víz a kertben, de ne essünk túlzásokba. A víz mellett is vezessenek el a kanyargós utak, és tegyünk ide időzésre alkalmas padokat is.

11. Kanyargós utak: a chít a ház felé kell vezetni, de le kell lassítani, nem engedhetjük, hogy mértani szögletességgel kimért útjainkon átrohanjon.

12. Gondozzuk a kertet, ezt az energiája is meghálálja. A kertben töltött idő bennünket is feltölt, ráadásul, ahogy ezt korábban jeleztük: itt sem tűrhetjük meg a rendetlenséget. Ilyen a vizenyős, szétázott terület, a poshadt víz, a kidőlt fa, a szemétkupac, a nyíratlan fű, a gaz stb. Azt se hagyjuk, hogy akaratunkon kívül egyes formák átvegyék a terepet, pl. hatalmas fa nőjön a bejárat elé, elállva az életenergia útját.

Ha ezt a pár apróságot szem előtt tartjuk - úgy tartja a kínai filozófia - kertünk is a siker, a gyarapodás és az egészség szolgálatába áll majd.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

A szomszéd kertje mindig zöldebb?

Hazánk klímája a nyári időszakban sokszor száraz, ezért van szükség a víz intenzív pótlására. Az egyenletes és folyamatos csapadékpótlást a legegyszerűbben, legkényelmesebben, és leghatékonyabban öntöző rendszerrel oldhatjuk meg. Az automata öntözőrendszerek telepítése nagy szakértelmet és gyakorlatot kíván, ám egy egyszerűbb változatot – szakértői segítséggel – akár házilag is összerakhatunk.


Egy átlagosan csapadékszegény nyáron havonta 130-150 milliméter víz pótlása szükséges ahhoz, hogy a növényeink optimális vízmennyiséghez jussanak.  Egy kisebb, 22x22 méteres területre vetítjük mindezt ez  kb. 500 m2, akkor az két köbméter vizet jelent naponta. Ennek a mennyiségnek a pótlása slaggal locsolva napi 2 óra munka lenne, amellett, hogy nem egyenletes a vízeloszlás, azaz a bizonyos növények nem jutnak elég vízhez. Fontos szempont, hogy a kézi locsolást általában még világosban végezzük, ezért a víz párolgása is nagyobb, mintha éjjel tennénk – ezzel sok vizet vesztünk. Ezzel ellentétben az öntözőrendszereket általában éjjeli órákra állítják be, így már ezzel rengeteg vizet spórolhatunk.
Mindezeket figyelembe véve – tehát vizet és időt spórolhatunk – már nem is annyira drága egy öntözőrendszer kiépítése. Komolyabb, többkörös rendszerek kiépítését természetesen bízzuk szakemberekre, egyszerűbb rendszereket mi magunk is kiépíthetjük.

Két fontos kérdés
Az első kérdés: honnan locsolunk?
- esővíz: a legjobb megoldás, de kevés háztartásban gyűjtenek nagyobb mennyiségű esővizet, illetve az éven belüli eloszlás egyenlőtlensége problémás lehet.
- patak, folyó a kert végében: szintén kevés helyen áll a rendelkezésre.
- fúrt kút: az egyik leggyakoribb megoldás
- vezetékes víz: nagyon elterjedt, de a vízdíjak mértékétől függően érdemes vagy nem érdemes ebbe belevágnunk.


Második kérdés: hogyan téliesítünk?
Az öntözőrendszer csőhálózata mindössze 25-30 cm mélyre van telepítve, azaz a téli fagyok ellen víztelenítéssel kell védekeznünk. Ez egy 1-2 órás művelet, amit október vége felé, még az első fagyok beállta előtt kell elvégezni.  Már a tervezéskor döntsük el, hogy milyen téliesítési módot választunk: kézi csapos, kompresszoros, vagy a kényelmes, de kevéssé takarékos automatikus. Szakemberek szerint a maradéktalan víztelenítést a 4 bar nyomású kompresszorral érhetünk el, amelyhez alkalomadtán eszközt is kölcsönözhetünk vagy szakembert kérhetünk fel a munkára.


Szórófejek
A gyep öntözését talajból kiemelkedő szórófejekkel oldjuk meg. Két alapvető szórófej típusból választhatunk
1. statikus szórásképű szórófej (spray): folyamatosan juttatja a vizet a szóró távolságon belülre, kb. 1-5 m sugarú kört tudnak beöntözni;
2. hidromotorral hajtott (forgó) szórófejek: ezzel a módszerrel akár 5-9, 7-16, sőt 15-32 méteres sugarú körben is locsolhatunk.
Mindkét szórófej típus létezik süllyeszthető, ill. fix változatban.
2. Lágy és kemény  csövek
- a rendszer vonalaihoz kemény polietilén csöveket használjunk (25mm, azaz ¾” colos méretben)
- a szórófejeket ne közvetlenül a polietilén csőhöz rögzítsük, hanem iktassunk közé lágy polietilén  (ún. LPE) csövet

Víznyomástól függően

- Nagyobb területeken épített locsoló rendszereknél egyszerre csak annyi szórófej üzemeljen, amennyihez elegendő a víznyomás. Ha túl nagy a terület, egy vezérlőt kell beszerelni, ami egymásután kapcsolja be a különböző locsoló körökre kapcsolt szórófejeket.
- A légbeszívó-visszacsapó szelep akadályozhatja meg, hogy az öntözőrendszert eltömítse, elfertőzze a visszajutó föld. A szivattyú utáni szakaszba építsük, így ha vízhiány van, akkor nem folyik vissza a rendszerbe a sáros víz.

Esőkapcsoló
Ha csapadékos az idő az eső kapcsoló megakadályozza az öntözést, így nem kell nekünk külön odafigyelni, hogy kikapcsoljuk-e a rendszert vagy sem, megteszi magától. Az érzékelő telepítésénél figyeljünk arra, hogy olyan helyre telepítsük, ahol nem éri mesterséges forrásból víz, de az eső igen.


Csepegtető öntözés
Az ágyások, cserjék, konyhakert öntözésére nem alkalmasak a szórófejek. Csepegtető rendszert érdemes kiépíteni. A csepegtető csövek nem spriccelnek, csak lassan 1-4 liter/óra mennyiséget csepegtetnek a növények tövére. A csepegtető csöveket nem szabad beásni a földbe, mert eldugulnak a nyílások.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek