Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tegyél rendet!

Helyhiány, rendhiány? Vagy csak a megfelelő tárolási módok ismeretének hiánya az ok? Mindenhol, még a legkisebb lakásban, spájzban, gardróbban is megoldható az áhított rend megteremtése.

a) Mielőtt belefognánk polcok, tároló dobozok vásárlásába, gondoljuk végig:

  • szokásainkat;

  • miket kell hosszú távon eltenni, tárolni;

  • végleges otthonunk-e a lakás ahol élünk, vagy ideiglenes megoldásokra van szükségünk;

  • meg tudunk-e szabadulni a felesleges holmiktól? (sokat segít, ha nekilátunk és bátran kidobjuk a lomokat! Vegyük végig, mi az, amit évek óta nem vettünk elő, pl. az újságok javarésze, megtalálható az interneten!). A számunkra megfelelő tárolási rendszer kialakításához át kell válogatnunk, és száműznünk kell a hulladékot, a használatlan és használhatatlan kacatot!

b) Amikor megvagyunk a szelektálással, akkor mérjünk fel minden zugot, sarkot, bemélyedést, falfelületet, hogy eldönthessük minek hol lesz a legjobb helye. Csak ez után válasszuk ki a tárolásra alkalmas eszközt.

c) Gondoljuk végig milyen és mennyi tárolóeszközre lesz szükségünk. Minden tárgynak legyen közel a végső helye ahhoz a helyszínhez, ahol gyakran használjuk. A másodlagos fontosságú dolgaink, és a nehezebb tárgyak helyét a derékvonal alatt jelöljük ki. Amire ritkán van szükségünk, az mehet a fejünk fölé.

d) Érdemes igényes, tartós, esztétikus anyagból tervezni, és a lakás hangulatához, a meglévő bútorok színéhez, stílusához igazítani a tárolókat is.

A tárolás alapjai

  1. Polcok, polcrendszerek

Minden lakásban található néhány polc, bár soha nem elég. A technológiák által nyújtott lehetőségek és design sokféleségével rengeteg típusú polc, illetve polcrendszer fellelhető, de egyszerűbb polcokat magunk is készíthetünk. pl.: a sarki zöldségestől szerezzünk be egy kidobásra ítélt zöldséges faládát, rövid időn belül egy is festéssel ötletes polccá alakítható. Az elemes polcrendszerek olcsón beszerezhetők. Bármikor szétszerelhető és ismét összeállítható, variálható, változtathatjuk a polcok közötti távolságot, később bővíthetjük újabb elemekkel. Ugyanezek alkalmazhatók térelválasztóként is.

 

 

 

  1. A régi-új

Régi örökölt, kedves családi emlékeket őrző bútorainknak, kis fantáziával adhatunk új funkciót, ha semmiképpen nem szeretnénk megválni tőlük. pl.: az óriási ruhásszekrényekben elfér a TV, a Hi-Fi, a DVD-lejátszó, és amikor nem TV-zünk, becsukjuk a szekrény ajtaját ezzel eltüntetve a készülékeket.

A ruhásszekrényből kialakíthatjuk a varró sarkunkat is (vagy férfiaknak, hobbibarkácsolóknak kisebb műhelyet), alul polcok, felül polcok, kényelmes varróasztal/barkácsasztal) derékmagasságban, egy asztallá kihúzható polc a varrógépnek, a polcokon dobozokba tehetjük a fonalakat, cérnákat, maradék anyagainkat. Amikor befejeztük a munkát, becsukjuk a szekrény ajtaját és a káosz eltűnik a színről, egy szép és számunkra kedves szekrény látunk csak.

  1. Fellógatás

Magasabb lakásokban feltehetünk egy rácsot vagy hálót (számos technika és anyag létezik erre), amire sok mindent felaggathatunk. Gyerekszobába játékokat, vagy játéktárolókat, konyhában fedőket, kancsókat, bögréket, fürdőszobában kis és nagyobb vászonzsákokat lógathatunk fel. (vatta, apró krémek, csatok stb. tárolására)

  1. Dobozok

Az apróbb tárgyaink tárolására legalkalmasabb eszköz a doboz. Készülhet fából, papírból, műanyagból, üvegből, fémből. Óriási szín-, méret- és anyagválaszték található a szakáruházakban. De otthon saját kezűleg is feldíszíthetünk egy egyszerű cipős dobozt. Ha egy jó méretű cipős dobozt találunk, bevonhatjuk házilag csomagolópapírral, öntapadós papírral, tapétával, így nem kell a szekrény mélyére süllyesztenünk az amúgy nem éppen esztétikus dobozokat. A szekrény tetején, és a polcokon kellemes színfoltok lehetnek a látványos dobozok. A könnyebb felismerhetőség végett tehetünk feliratokat, címkéket, vagy éppen fotókat a dobozokra. így könnyebben megtaláljuk később, amit keresünk.

 

 

  1. Rekeszek

Ha egy fiókot rekeszekre osztunk, ezzel gyorsan rendet tehetünk pl. a zoknik, gyógyszerek, cérnák, nyakkendők, fehérneműk között.

 

 

  1. Holt terek

A legkisebb lakásban is találni egy elfedett, nem használt szegletet, zeg-zugot. Ezek a kis „lukak” kiválóan alkalmasak tárolásra. Használjuk ki lakásunk holt tereit! (polcokkal, dobozokkal, kisebb tároló bútorokkal töltsük fel, osszuk kisebb, jól áttekinthető egységekre azokat). Kis lakásban törekedjünk magasra. Minél magasabbra teszünk polcokat, annál több helyünk marad lent a mindennapi életterünkben (pl. az emeletre futó lépcső hátsó részét, könnyedén alakíthatjuk ki fióknak, polcnak, ezzel rengeteg rakodóterülethez jutva).

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Fesd magad!

Minden lakás elér abba a korba, hogy legalább egy tisztasági festést el kell végeznünk rajta, de a nagyobb átalakítások végét is általában a festőhengerek és pemzlik előkerülése jelenti. Nézzük, mit kell tennünk, ha nem akarjuk szakemberre bízni a lakás festését.


1. Gondoljuk végig, mely részeket kívánjuk festeni, hova pakoljuk addig a bútorokat, tárgyakat, és hogyan ütemezzük a műveleteket. Első körben készítsünk egy munka- és költségvetést, hogy tudjuk, mely anyagból mennyire lesz szükségünk. A bútorok, padló és a magunk védelméről gondoskodjunk: öntapadós védőszalag, takarófólia, védőruha, kesztyű, sapka, vagy papírcsákó. Másodsorban szerezzük be festőeszközeinket: létra, glett anyag, teddyrács, ecsetek, hengerek vagy festékszóró pisztolyok, spakli, glettvas, vödör, keverőpálca az összekeveréséhez, csiszolóvászon, festék.

2. Ha mindez megvan, mérjük fel a falak állapotát, hogy szükséges-e javítani valahol a festés kezdése előtt.

3. Terítsük le a takarófóliát a bútorokra és a padlóra.

4. Szedjük le a műanyag kapcsolókat, dugaljakat, polcokat.

5. Korábban festett felületeknél távolítsuk el a laza, pergő részeket, tisztítsuk meg őket a portól és más szennyeződésektől.

6. A lukakat, sérüléseket glettel töltsük ki. A glettelő anyagot vízzel csomómentesre kell keverni, de léteznek már bekevert glettanyagok is. Ezt követően kézzel - glettvassal vagy spaklival – hordjuk fel. Egyes előre bekevert glettek szórópisztollyal is felvihetőek. Száradás után finom csiszolópapírral csiszoljuk meg, hogy egyenletes legyen.

7. Ha korom, vagy egy korábbi beázás nyomát szeretnénk eltávolítani, akkor használjuk festés előtt speciális folteltávolító alapozót, ha ez a lépés kimarad, a foltok visszatérhetnek a festés után.


8. Kezdődhet maga a festés. Használat előtt jól keverjük fel a festéket. Ha színezni kívánjuk, akkor színezőpasztával saját magunk is megtehetjük. Vegyük figyelembe, hogy házilagos keveréssel csak a pasztellszínek érhetők el jó minőségben, telt, erős zöldekre, vörösökre ne számítsunk, inkább kevertessük ki a szakáruházban a kívánt színt. Ha mégis otthon csináljuk, akkor nagyon alaposan keverjük el a kívánt színezőpaszta mennyiséget az alapfestékben!

9. Mindig a mennyezettel kezdjük, csak utána fessük a falakat. A festést mindig a helyiség éleinél és sarkainál kezdjük ecsettel, mivel a festőhenger soha nem ér el teljesen a sarokig. A magas fal- és mennyezetfelületeket létra nélkül is könnyen lefesthetjük, ha teleszkópos nyelet választunk. Ne feledjük: húzzuk le a hengert a vödörbe mártás után a rácson, ha nem akarjuk, hogy a felesleges mennyiség lecsöpögjön festés közben.

10. Kívülről befelé haladjunk, az ablaktól és haladjunk a helyiség közepe irányába. Átlósan kezdjük, majd függőleges rétegekkel folytassuk, végül győződjünk meg az egyenletes eloszlatásról.

11. Általában két réteg ad megfelelő fedést! Érdemes figyelembe venni, hogy míg a legolcsóbb falfestékből sokat kell használni a teljes fedés eléréséhez, addig a jó minőségűekből kevés is elegendő ezzel időt, pénzt takaríthatunk meg!

12. Festés után: minél előbb meg kell tisztítani a véletlenül összefestett felületeket, mert ha a festék rászárad, akkor a víz már nem oldja le azt.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Szobanövények majálisa

Bár egyre több időt töltünk kint a kertben, továbbra sem szabad megfeledkeznünk a szobanövényeink rendszeres gondozásáról. Mint az év minden szakának, úgy a májusnak is megvannak a maga sajátosságai lakásunk ékességei számára is.


1. Ügyeljünk arra, hogy a meleg beálltával nemcsak a pázsit, de a szobanövények is szomjasabbak, több vizet igényelnek. Locsolásnál ne érje túl erős vízsugár a földet, inkább alkalmazzunk merülő fürdőt, így a föld pont annyi vizet vesz fel, amennyire a növénynek szüksége van. Használjunk állott vizet, forralással mésztelenített csapvizet, vagy takarékoskodjunk az esővíz összegyűjtésével.

2. Azok a növények, amelyek nyáron hozzák virágaikat, ilyenkor már több tápanyagot igényelnek, így nekünk kell gondoskodnunk a mesterséges- vagy bio-tápanyag cserépbe juttatásáról. Télen előfordulhat, hogy túltrágyázzuk a téli álmot alvó növényeket, míg nyáron gondoskodnunk kell a zöldellő lombok, virágok megnövekedett igényeiről.


3. Óvatosan a helyváltoztatással. A már bimbózó növények ledobhatják bimbójukat, ha megszokott helyükről például hűvösebb, árnyékosabb területre helyezzük őket.

4. Átültetés: körültekintően. Csak akkor szükséges átültetni, ha a növény gyökerei már teljesen behálózták jelenlegi lakhelyét. Az új cserepet tisztítsuk meg, áztassuk egy napra vízbe, hogy jól megszívja magát. A cserép aljára helyezzünk cserépdarabokat vagy agyag granulátumot, ez megakadályozza, hogy a gyökér vízben tocsogjon. Válasszunk jó minőségű, a fajtának megfelelő virágföldet, hosszú távon jó befektetés. Különösen az érzékeny gyökerű, speciális igényű fajtáknál, mint a kaktuszok vagy az orchideák.


5. Itt az idő a frissítésre. Elöregedett vagy elhanyagolt növényeinket is könnyen rendbe hozhatjuk. Első a diagnózis: a túl- vagy alultrágyázás, a túl- vagy alulöntözés, a rosszul megválasztott hely okozza-e a növény betegségét? Távolítsuk el a száraz leveleket, metsszük vissza az elkopaszodott szárakat, távolítsuk el a bebarnult levélszéleket. Ha nem is ültetjük nagyobb cserépbe, kapjon friss földet. Ritkítsuk meg a gyökérzetet is, hogy további növekedésre serkentsük!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Egy kis színpszichológia

"A szín élet, színek nélkül halott lenne a világ" - írja Johannes Itten, a színelmélet egyik legnagyobb ismerője. Igaz ez az otthonunkra is. Járjuk körbe, milyen színnel milyen hangulatot idézhetünk elő lakásunk egyes pontjain.

Mit üzennek a színek?

A fehér lehet a mindenkori tisztaság, a végtelen távolság, a hómező, esetleg a rend,
az egyszerűség, vagy a semlegesség szimbóluma. A lakás összes helyiségében kiválóan működhet.


A bézs egy tört szín, mely átmenetet képez a fehér és a barna között. A bézs kifejezetten a homok, a kagylók, a kövek színe.  Összekapcsolódik  a szabadság, a tolerancia, a természetesség érzeteivel. A lakás berendezésében különösen nagy felületeken fontos szerephez juthat minden lakóhelyiségben.

A fekete lehet az önmagunkba fordulás, ugyanakkor a teljes belső béke színe is. Sok esetben eleganciát is sugározhat, például a ruhák esetében. A fekete jól kombinálható más színekkel, és a kreatív energia is fokozható vele. Kisebb falfelületeken jól mutathat a hálószobában vagy akár a nappaliban is.

A sárga minden más színnél erősebb hatású, ezáltal lelkesítő, optimista hangulatot áraszthat. Sugárzó, szinte vakító világossága tágassá, meleggé teheti a különböző helyiségeket. Ez a szín a gondolkodás színe, bizonyítottan elősegíti az agyműködés és koncentráció minden formáját.

A narancssárga mozgalmasságot, élénkséget, napfényt, és barátságot sugároz. Nappaliba, konyhába ajánlott elsősorban.




A barackvirág a puhaságot, engedékenységet, törődést szimbolizálja. Gyermekszobába melegen ajánlott.

A rózsaszín más néven „pink” a tündérmesék világát idézi. Ez a szín sokak számára a gyengédség és fiatalság megtestesítője. A rózsaszín az '40-es évek óta a női nem szimbóluma, nem véletlen hogy a klasszikus lányszoba dizájnhoz használják a leggyakrabban. Mindemellett tökéletesen alkalmazható a modern, szigorúbb, egyenes vonalakkal berendezett szobákban is, főleg zölddel és fehérrel keverve.

A piros és a vörös a tűz szimbóluma. Megerősítheti az életkedvet, és általában feltölt energiával, de adhat szellemi erőt és védelmet. Kis felületen ideális a használata, nagy felületen azonban elviselhetetlen: idegessé, nyugtalanná teheti az embert. Dolgozószobában, nappaliban izgalmas választás lehet kis felületen.

A kék békességre, rendre ösztönöz. Megnyugtat, lehűt, üdít, vagy szimplán érzékenységet fejez ki. A világoskék friss érzetet kelt és sok esetben tágítja a teret. A sötétkék kifejezetten a céltudatosság szimbóluma. Hálószobába és fürdőszobába kiváló választás.

A zöld a remény, a nyugalom, a barátság, az egyensúly színe. Rengeteg árnyalat létezik, amelyek a színhatások széles skáláját adhatják. A világos sárgászöld például barátságos és fiatalos, a fűzöld viszont már kissé komolyabb, míg a fenyőzöld már kimondottan ünnepélyes. Ennek megfelelően a lakásban inkább a világosabb árnyalatai (pisztácia, olíva) ajánlottak, de azok minden helyiségben jók mutatnak

A barna a föld színe, megbízhatóságot, biztonságot és állandóságot sugall, kifejezetten melegségre vágyók számára ajánlott. Kisebb falfelületen divatos a nappaliban és a hálószobában.


A lila szín alkalmazása, használata olyan személyeknek ajánlatos, akik tele vannak inspirációval, és gazdag a képzeletük. A spirituális dolgok jelképezője, emellett egyensúlyt teremt, bölcsebbé tesz, vagy előkelőséget sugall. Háló és dolgozószobába is látványos választás lehet.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Gyerekbirodalom a kertben – mire figyeljünk a kerti építmények tervezésénél?

A gyerekek nagyon szeretnek a kertben futkározni, hemperegni, játszani. Sok kölyöknek egy nap az otthoni játszótéren felérhet egy nyári vakációval is. Nekünk szülőknek azonban a gyerek szabadsága mellett a biztonságos körülmények megteremtése is fontos. Most a kerti játékok tervezésére és kivitelezésére adunk tippeket.

Tervezzünk a gyerekek igényei szerint!

Ha a kislány/kisfiú szeret mászni, bujkálni, akkor a kuckókat részesítsük előnyben, ha pedig tipikus örökmozgó alkat, akkor mindenféle kerti játék testre szabható. Ha nem magunk építjük fel az otthoni játszóparkot, hanem készen vesszük meg a csúszdát, hintát, mérleghintát , medencét vagy a különféle eszközöket, akkor is ellenőrizzük, hogy méretük, kidolgozottságuk megfelel-e gyermekünknek.


A kiálló elemek kezelése

Ha saját magunk akarjuk a fent felsorolt kerti játékokat elkészíteni, akkor bizony oda kell figyelnünk az élek tompítására, a végek lekerekítésére, és azok simára csiszolásra. Kiálló szögeket  sose hagyjunk, még akkor sem, ha olyan helyen van, amiről azt gondoljuk, hogy a gyerek úgysem éri el. Mivel a legtöbb csemete kíváncsi természetű, előbb-utóbb mindent ki fog próbálni, így a részletekre is gondolnunk kell!

Kerüljük el a napszúrás veszélyét!

Ha a játékokat nem is tudjuk minden esetben árnyékos helyre telepíteni, lehetőleg hozzunk létre egy árnyékos menedéket a kertben. Bármikor könnyedén elkészíthető egy „indián sátor”, ahová gyermekünk elbújhat a fény elől. Ehhez csupán négy hosszú karót kell leszúrnunk a földbe, majd a tetején fogjuk össze, és kössük át egy zsinórral. Ezután borítsunk rá egy használaton kívüli plédet, és felül kössük meg. Végezetül a kuckót rendezzük be (akár apró asztallal, ülőkékkel), és máris kész a búvóhely.

Lássuk el a játék-eszközöket csúszásgátlóval és biztonsági korlátokkal!

Gondolkodjunk előre, és a mászókák vagy létrák fokait is úgy szerkesszük meg, hogy gyermekünk lehetőleg ne tudjon beszorulni. Ha van egy nagyobb fa a kertben, akkor a homokozót érdemes a lombja alá telepíteni, így nem kell külön napernyőről sem gondoskodni!



Ne feledkezzünk meg a mászókák vagy csúszdák alatti burkolatelemekről sem!

Ha lehet, sose használjunk betont a játékok kivitelezéséhez! Ahelyett, ha tehetjük, ütéscsillapító réteget helyezzünk le (gyöngykavicsot, faháncsot, füvet, vagy homokot) esetleg gumilapokat. Ne csodálkozzunk, ha a faháncsot széthordhatja majd csemeténk, el kell ismerni, ez az anyag remek ütéscsillapító.

A játszótér kiegészítő elemei

Főleg a nyári szezonra előregondolva jó ötlet lehet egy medence telepítése is a kertbe, ahol gyermekünk kedvére pancsolhat, úszkálhat. A medence építésekor, vásárlásakor annak mélységére mindig ügyeljünk: sose legyen túl mély a víz, de ha szeret ugrálni gyerekünk, akkor a túl sekély sem megfelelő. A medence mellett ajánlatos még minél több fát, bokrot ültetni az árnyék biztosítása végett, illetve egy csap vagy kút felszerelése is hasznos lehet.

A játékok otthoni barkácsolása, mint „kézműves foglalkozás”

A gyerekek nem csak játszani szeretnek a kerti játékokkal, hanem minden bizonnyal szívesen részt vesznek azok elkészítésében is. Ha gyermekünket bevonjuk a barkácsolásba, sose hagyjuk ott egyedül kalapálni, vagdosni, egy percre sem! A megfelelő szülői felügyelettel vidám időtöltés lehet egy ilyen kézműves foglalkozás.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek