"A szín élet, színek nélkül halott lenne a világ" - írja Johannes Itten, a színelmélet egyik legnagyobb ismerője. Igaz ez az otthonunkra is. Járjuk körbe, milyen színnel milyen hangulatot idézhetünk elő lakásunk egyes pontjain.

Mit üzennek a színek?

A fehér lehet a mindenkori tisztaság, a végtelen távolság, a hómező, esetleg a rend,
az egyszerűség, vagy a semlegesség szimbóluma. A lakás összes helyiségében kiválóan működhet.


A bézs egy tört szín, mely átmenetet képez a fehér és a barna között. A bézs kifejezetten a homok, a kagylók, a kövek színe.  Összekapcsolódik  a szabadság, a tolerancia, a természetesség érzeteivel. A lakás berendezésében különösen nagy felületeken fontos szerephez juthat minden lakóhelyiségben.

A fekete lehet az önmagunkba fordulás, ugyanakkor a teljes belső béke színe is. Sok esetben eleganciát is sugározhat, például a ruhák esetében. A fekete jól kombinálható más színekkel, és a kreatív energia is fokozható vele. Kisebb falfelületeken jól mutathat a hálószobában vagy akár a nappaliban is.

A sárga minden más színnél erősebb hatású, ezáltal lelkesítő, optimista hangulatot áraszthat. Sugárzó, szinte vakító világossága tágassá, meleggé teheti a különböző helyiségeket. Ez a szín a gondolkodás színe, bizonyítottan elősegíti az agyműködés és koncentráció minden formáját.

A narancssárga mozgalmasságot, élénkséget, napfényt, és barátságot sugároz. Nappaliba, konyhába ajánlott elsősorban.




A barackvirág a puhaságot, engedékenységet, törődést szimbolizálja. Gyermekszobába melegen ajánlott.

A rózsaszín más néven „pink” a tündérmesék világát idézi. Ez a szín sokak számára a gyengédség és fiatalság megtestesítője. A rózsaszín az '40-es évek óta a női nem szimbóluma, nem véletlen hogy a klasszikus lányszoba dizájnhoz használják a leggyakrabban. Mindemellett tökéletesen alkalmazható a modern, szigorúbb, egyenes vonalakkal berendezett szobákban is, főleg zölddel és fehérrel keverve.

A piros és a vörös a tűz szimbóluma. Megerősítheti az életkedvet, és általában feltölt energiával, de adhat szellemi erőt és védelmet. Kis felületen ideális a használata, nagy felületen azonban elviselhetetlen: idegessé, nyugtalanná teheti az embert. Dolgozószobában, nappaliban izgalmas választás lehet kis felületen.

A kék békességre, rendre ösztönöz. Megnyugtat, lehűt, üdít, vagy szimplán érzékenységet fejez ki. A világoskék friss érzetet kelt és sok esetben tágítja a teret. A sötétkék kifejezetten a céltudatosság szimbóluma. Hálószobába és fürdőszobába kiváló választás.

A zöld a remény, a nyugalom, a barátság, az egyensúly színe. Rengeteg árnyalat létezik, amelyek a színhatások széles skáláját adhatják. A világos sárgászöld például barátságos és fiatalos, a fűzöld viszont már kissé komolyabb, míg a fenyőzöld már kimondottan ünnepélyes. Ennek megfelelően a lakásban inkább a világosabb árnyalatai (pisztácia, olíva) ajánlottak, de azok minden helyiségben jók mutatnak

A barna a föld színe, megbízhatóságot, biztonságot és állandóságot sugall, kifejezetten melegségre vágyók számára ajánlott. Kisebb falfelületen divatos a nappaliban és a hálószobában.


A lila szín alkalmazása, használata olyan személyeknek ajánlatos, akik tele vannak inspirációval, és gazdag a képzeletük. A spirituális dolgok jelképezője, emellett egyensúlyt teremt, bölcsebbé tesz, vagy előkelőséget sugall. Háló és dolgozószobába is látványos választás lehet.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!