Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Őrült karácsony

A karácsonyi készülődés, a dekorálás lehetősége sokak kreativitását beindítja. Nézzünk körbe a világban, milyen elképesztő karácsonyfadíszek, házdekorációs praktikák, és szomszédriasztó audiovizuális megoldásokat találunk.

Kezdjük a fa feldíszítésével. A Fort Lauderdale-i Szemétmúzeum odáig ment, hogy csupa kacattal sikerült feldíszíteniük saját fájukat!

(via: Flickr)

Ha eddig nem akarunk elmenni, akkor is számos őrült függő közül válogathatunk. Ha a párunk rock őrült, kézenfekvő, egy gitár-erősítő szett választása.


 (via: http://www.complex.com)

Ha szeretjük ez egereket (a gyerekek mindenesetre szeretik), akkor a House Of Mouse egérkollekcióját ajánljuk. A kézzel készült függelékek egy-egy egeret ábrázolnak lehetetlen helyzetekben – márpedig közel 200 közül válogathatunk. Alább egy Yoda a Csillagok háborúja sorozatukból, egy Andy Warhol imádó, egy macskajelmezes és egy a Rudolf-részarvast helyettesítő rágcsáló.


 (via: House Of Mouse)

Fiúgyermek, vagy horror rajongó barát esetén a zombis díszítés adja magát!

(via: http://www.neatorama.com)

A nagyon zöld háztartások számára nyitott a lehetőség, hogy a meglévő karácsonyi izzókészletet felturbózzák, és a kidobásra ítélt színes üvegeket, flakonokat újrahasznosítva vadiúj fényekkel teremtsenek ünnepi hangulatot. (Aki nem szeretné, ha kigyulladna a háza, annak ezt semmiképpen nem javasoljuk!!!)


 (via: Flickr)

És most térjünk át a házakra. Az Egyesült Államokban, vagy Európa egyes országaiban a ház külső feldíszítése ma már alap, de azért az ilyen mesepalotákat még ott is megcsodálják.


 (via: Flickr)
 


(via: egotvonline.com)


Nem kell feltétlenül a fényekhez nyúlnunk, ha túlzásba szeretnénk esni…
 


Vannak persze, akik ebből is viccet csinálnak. Az alábbi képe egy sokaknak vicces, másoknak kevésbé humoros installációról készült.


 (via: http://www.apartmenttherapy.com)

Nem különben extrém, de egyre terjed (már csak a Youtube videók száma és nézettsége alapján is) a zenére szinkronizált, több tízezer égővel kialakított karácsonyi fényorgia. Alább két példa, egy a széplelkeknek, egy pedig a metalt kedvelőknek.



Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Spórolj a fűtésdíjjal! – 1. rész

Az első fűtésszámlák kézhez kapása sokaknak ér fel egy komoly sokkal, ezért érdemes körbejárnunk, hogy mit tehetünk, ha szeretnénk visszafogni fogyasztásunkat. Számos ötlet létezik a kiegészítő fűtés beüzemelésén át a különféle alternatív energiaforrások alkalmazásáig. Egyben azonban egységes az energetikai szakma: ha már befűtöttünk, ne engedjük megszökni a meleget! Szigetelési gyorstalpaló sorozatunkban most az alapoknál kezdjük: megnézzük mi, miből készül, miért jó, és mire való a hőszigetelés terén!


Egyes szakértők úgy vélik, akár 70% megtakarítást is elérhetünk a ház vagy lakás hatékony szigetelésével. Márpedig, ha figyelembe vesszük, hogy a háztartási energiaköltségek kb. 60-70 százalékáért felel a fűtés, akkor ez komoly megtakarítást jelent a családi kasszában. Szakemberek szerint a szigetelés terén hazánk jelentősen le van maradva, nemcsak a környezet- és energiatudatos észak-európai államoktól (a svédek, finnek és norvégok állnak az élen), de még a hasonló éghajlati tulajdonságokkal bíró osztrák, szlovák vagy szlovén háztartásoktól is, hiszen nálunk az otthonok négyötöde gyengén vagy egyáltalán nem szigetelt.

Mit mondanak a számok?
A korábban már tárgyalt alkalmi megoldások természetesen segítenek egy rosszul záró ablak-ajtó esetén, de ha a hosszú távon tervezünk, akkor elkerülhetetlen a homlokzat és a födém tökéletes szigetelése. Ehhez a korszerű anyagok és technológiák széles választéka áll rendelkezésre. Úgy tartják, a ház tervezésekor az ingatlan beruházási értékének néhány százalékát érdemes elkülöníteni a szigetelésre. Ez azonban a megfelelő technológiák alkalmazásával akár 4-5 év alatt megtérülhet a tulajdonosok számára. 30 év alatt pedig – a jelenlegi, de folyamatosan emelkedő gázárak mellett – minden befektetett forint 7-8 forintot hoz a lakóknak. Minél rosszabb a szigetelésünk, természetesen annál nagyobb hasznot hoz, ha beruházunk egy hőszigetelő rendszerbe. Egy 60-70-es években épült téglaház, vagy egy 80-as évekbeli B30-as téglával felhúzott épület esetében komoly eredményeket érhetünk el!

Lakóház hőtérképe szigetelés előtt és után - szivárgó celsiusok

A homlokzati szigetelés esetén például a vastagság minden 1cm-es növekedése 3-4% energia-megtakarítást eredményez. Egy épület hőveszteségének körülbelül 30%-a a falakon keresztül távozik. A tetőn további 25-30%, az ablakokon kb. 10-25%, a padlón és a födémen 10-15% és, ne feledkezzünk meg a kéményről sem. Ezért tehát a homlokzat mellett a többi elem burkolása és a nyílászárók cseréje is elengedhetetlen a tökéletes hő-megtartáshoz.

Mivel dolgozzunk?
A korszerű szigeteléstechnikában elsősorban ásvány, illetve üveggyapot, kőzet-, vagy fagyapot alapanyagokkal dolgoznak. Az egészségre veszélytelen, újrahasznosított üvegből készült és újrahasznosítható ásványgyapot táblák elsősorban a födémeken, a magastetőkön, a belső válaszfalakon és a szerelt homlokzatokon fejtik ki jótékony hatásukat. Pára- és légáteresztő képessége kiváló, ezért a szellőzést biztosítja, miközben nem gombásodik és penészedik, illetve a rágcsálóknak, kártevőknek sem kedvenc élőhelye. Az A1-es tűzveszélyességi osztályba sorolt termékek nem éghetőek. Az üveggyapot kiváló hangszigetelő, formatartása szintén kitűnő, ugyanakkor puha tapintású, egyáltalán nem szúr vagy porzik. A különféle ECO jelzésű modellek esetében abban is biztosak lehetünk, hogy kötőanyagként is megújuló forrásokat használtak fel a korábbi, kőolaj alapúakkal szemben.

A kőzetgyapot természetes eredetű, elsősorban bazaltból és újrahasznosított anyagokból előállított hőszigetelő anyag. Kitűnő hő és hangszigetelő, rendkívül tartós, jól alakítható, éghetetlen és az egészségre ártalmatlan. Az előzőhöz hasonlóan alkalmas a padlások, födémek, és a tetők (szarufaközi) szigetelésére, de alacsony hőtágulási mutatói miatt a homlokzat extrém időjárási terhelését is elbírják a vakolható elemek.  A nagy sűrűségű anyagok jól bírják a terhelést, a lépésálló táblák az emeletek hő- és hangszigetelését akár egy lépésben megoldják.

Egyre több esetben alkalmazzák a fagyapotot, elsősorban a látható felületek dekoratív burkolására, hő- és hangszigetelésére. Merev, ezért könnyen, hulladékmentesen  méretre vágható. Kiválóak az akusztikai tulajdonságai, ezért elsősorban olyan helyeken érdemes alkalmazni, ahol fontos a hang kirekesztése. A többrétegű – pl. ásványgyapot maggal szerelt – lapok akár a homlokzaton is megállják a helyüket, de azokra a helyekre is ajánlott, ahol a hőhíd-képződést kívánjuk megakadályozni (koszorúk, beton áthidalók).

Folyt. köv.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

4 Tovább

Nincs gáz, ha nincs gáz

Többször esett már szó arról, hogy akár kiegészítő fűtésként, akár a teljes lakás fűtésére is számos alternatíva kínálkozik az évről-évre egyre költségesebb gáz és elektromos fűtés helyett. Kétségtelen, hogy mind a gáz-, mind a villanyfűtés korszerű, kényelmes megoldást nyújt a lakás felfűtésére, de most nézzük meg részletesen a dolog anyagi oldalát.

Egy átlagos magyar háztartás a fűtési szezonban kb. 3.500 köbméter földgázt használ fel. Ha összevetjük az elégetésekor kapott hőmennyiséget egyéb tüzelőanyagok felhasználásakor keletkező hővel, majd megnézzük, hogy azok mekkora költségeket jelentenek a fogyasztóknak, akkor az alábbi értékeket kapjuk. A lényeg: barnaszén, tűzifa és pellet felhasználásával jelentősen csökkenthetjük a fűtési költségeinket!

Tüzelőanyagok gazdaságossága*


 
*a számítás alapjául a 2011 őszi árakat vettük

Az alábbi diagram azt mutatja, hány forintba kerül egy köbméter 129 Ft-os gáz helyettesítése 2011-ben

Fűtésköltségek összehasonlítása*


  
*a számítás alapjául a 2011 őszi árakat vettük

Barnaszén
A barnakőszén 60-75 millió évvel ezelőtt sűrű láperdőkből keletkezett, így történt ez hazánkban is a Pannon tenger partján –, de kisebb mennyiségben van 75 millió évnél idősebb krétakori barnaszén is. Kemény barnaszénnek azt a fűtőanyagot nevezzük, amely 40 %-nál kevesebb bányanedvességet tartalmaz. A barnaszenek lehetnek külső megjelenésük alapján: földes, lágy, fénytelen és fényes barnaszenek.

Ha ezt a technológiát választjuk, figyeljünk oda, hogy hosszabb időn keresztül történő tárolása során illóanyagok távoznak belőle, és folyamatos lassú oxidáció is zajlik. Néhány hónap alatt 10 % fűtőérték veszteség is bekövetkezhet. Ezért nem célszerű több évre előre barnaszenet vásárolni. Egy köbméter gáz helyettesítésére kb. 2kg, 19,8 MJ/kg fűtőértékű barnaszén kell. A daraszén ömlesztett formában kb. 1 tonna/m3 fajsúlyú, tehát a tároláshoz tonnánként 1 m3 hely szükséges. Átlagos 100 m2 családi ház éves szükséglete 5-8 tonna, vagyis 8 m3 tároló hely kell hozzá a szezonban.

A későbbiekben tárgyalt tűzifával szemben is alternatívát jelenthet a barnaszénbrikett. Amennyiben kötőanyagoktól mentesen préselik, – a felszabaduló kéndioxid ellenére is – elfogadható károsanyag kibocsátási értékeket produkál az elégetése.

Fapellet
A pellet megújuló biofűtőanyag, a fa belső tiszta részéből kikerülő fűrészpor, forgács az alapanyaga. Rendkívül jól szállítható, nagyon tiszta fűtőanyag, DIN Plus jelzéssel tanúsítva hamutartalma 0,5% alatti, és különösen alacsony a károsanyag kibocsátása. 15 kg-os zsákban, 6mm-es granulátum formájában kerül forgalomba.  A pellet a tárolás során érzékeny a nedvességre, ezért tartsuk száraz helyen.


Tűzifa
A tűzifa szintén megújuló biofűtőanyag. A tűzifa égetése nem automatizálható olyan mértékben, mint a szemcsés pellet vagy szén alapanyagoknál. A keményfa  vagy  puhafa rendszerint kalodákban  kerül áruházi értékesítésre, ezekbe 1 m3, 33 cm  hasábokra hasított tűzifa kerül. A tűzifát száraz helyen kell tárolni, hiszen annál jobb a fűtőértéke minél szárazabb. Figyelembe kell venni, hogy jól szellőző, fedett helyen tároljuk a tűzifát, hogy ezzel elősegítsük a száradását. Fal mellé rakásnál el kell hagyni legalább 5cm-t , hogy így biztosítsuk a levegő szabad áramlását.

A fa nedvességtartalma alapján az alábbiak szerint csoportosíthatjuk a tűzifát:

10% nedvesség tartalom: nagyon száraz fa.
15% nedvesség tartalom: levegőn jól szárított fa
20% nedvesség tartalom: száraz fa, szabadban, esőtől védve, tárolva.
50% nedvesség tartalom felett: frissen kivágott fa.

Az egyes típusok fűtőértékét az alábbi táblázat foglalja össze:

A fa újratermelődő nyersanyag, de nemcsak ezért környezettudatosabb választás a barnaszénnel szemben, hanem azért is, mert égésekor csak annyi széndioxid kerül a levegőbe, amennyit a növény fejlődésekor elvont belőle. Az égésből visszamaradó égéstermék más tüzelőanyagokhoz képes nagyon csekély és kb. 0,6-1,0 súlyszázalékot ér el – száraz fa, és megfelelő mennyiségű oxigén esetén!

Szalmabrikett
Megújuló biofűtőanyag, szalmából, napraforgó- és vagy kukoricaszárból préselik, előnye, hogy olcsó és környezetbarát. Könnyen tárolható, 1 m3 szalmabrikett helyigénye feleannyi, mint a hasonló fűtőértékű tűzifáé. Teljes egészében megújuló alapanyagokból készül, ragasztó- és szintetikus anyagok felhasználása nélkül.  Egyenletes lánggal ég, hosszantartó égést biztosít. Felhasználható: cserépkályhában, vegyes tüzelésű kazánban, kályhában, kandallóban. Tulajdonságai: nedvességtartalom: 10-15%, hamuképződés: 6-10%, fűtőérték: 16-18,5 MJ/kg.

Mire figyeljünk?
1. Érdemes a szezon megkezdése előtt bevásárolni, tehát keressük azokat a szakáruházakat, amelyek egész évben kínálják a különféle alternatív tüzelőanyagokat!

2. Keressük a környezetbarát megoldásokat, ezekről mindig igyekezzünk a tanúsítványok és címkék alapján tájékozódni. Az áruházakban kapható a kandallók, kályhák károsanyagban szegény, és környezetbarát tüzelési technológiát tesznek lehetővé, amelyet neves, európai intézetek mérnek, dokumentálnak, és tanúsítanak. A DIN Plus-szal tanúsított kandallók és kályhák károsanyag kibocsátása különösen alacsony, a CE jelzés pedig a készülékek 89/106/EWG irányelv és az érvényes európai szabványok előírásainak való megfelelést tanúsítja.

3. Válasszuk azokat a kályhákat, kandallókat, amelyek vegyes tüzelést tesznek lehetővé, tehát az aprított tűzifa, a barnaszén, a fabrikett több fajtája, a fapellet vagy a szalmabrikett is begyújtható benne!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Hasznos érdekességek a ház körül 2. - Ne havazódjunk be!

Nemrég indított sorozatunkban körbejárjuk a kerti géppark kevéssé szokványos darabjait. Hamarosan itt a tél, és bár korai lenne találgatásokba bocsátkozni, hogy fehér karácsonyunk lesz-e, de érdemes felkészülni a havazásra, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen beszerezni a hó eltakarításhoz szükséges eszközöket.

Klasszikus esetben az történik, hogy kézbe a lapát, seprű, és gyerünk, takarítsuk el a havat a járdáról, a kerti közlekedőkről, kocsi beállóról. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a hirtelen nagy mennyiségben leeső hó, a gyors időjárás változás miatt könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a hagyományos eszközök nem elegendőek, ha el akarjuk kerülni, hogy a fagyás után szinte lehetetlen legyen eltakarítani a havat. Különösen igaz ez, ha viszonylag nagy terület hómentesítéséről kell gondoskodnunk.


Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, a benzines hómaró vásárlása. A gép teljesítményét (4-8kW között) és szélességét (kb. 40-80cm) a megtisztítandó terület méretétől függően válasszuk meg.


A másik lehetőség, ha a kerti fűnyírótraktor vásárlásakor (korábbi összeállításunk a témáról) a télre is gondolunk, és olyan modellt választunk, amely felszerelhető hótoló lapáttal, hólánccal. Ezek a szettek a későbbiekben önállóan is beszerezhetőek!


Ha maradunk a hagyományos módszereknél, akkor is érdemes a hó eltakarítása után megakadályozni, hogy lefagyjanak a megmaradt nyomok. Ha nagy területről, hosszú járdáról van szó, akkor érdemes beruházni egy kerekes szórókocsiba – ez nyáron a kertben egyébként is hasznos lehet pl. tápsó vagy műtrágya szórására.  A 12 literes tartállyal felszerelt kocsi 45cm szélességben szórja a sót és a jégtelenítő anyagot, ezzel megóv bennünket a hajolgatástól. A néhány ezer forintos szerkezet idősek számára is nagyobb biztonságot nyújthat, mint a jeges járdán csúszkálva kézzel szórni a jégmentesítőt.

Amennyiben a homok mellett útszóró só vagy jégoldó alkalmazása mellett döntünk, minden esetben válasszuk a környezetbarát termékeket!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Vedd fel a harcot a levéláradattal

Valószínűleg eljött az ősz azon pontja, amikor szinte az összes fa levetette már levéltakaróját, és otthonunk környéke szinte megközelíthetetlenné vált. Főként azok járhatnak könnyen így, akik nem érnek rá hét közben söprögetni, így hétvégére marad a munka tetemes része. Ha nem akarjuk, hogy értékes órákat töltsünk levélsöprögetéssel, akkor folyamodjunk a technika segítségéhez.

Számos eszköz áll rendelkezésre, hogy felvegyük a harcot az őszi levéláradattal. Nem mindegy, hogy milyen felületen kell megbirkóznunk a levelekkel. Ha a kertben és a pázsiton tornyosulnak a levelek, akkor a lombsörprű a legjobb választás. Ebben az esetben – tehát, ha a lomb nem akadályoz bennünket a napi közlekedésben, úgy nem érdemes azonnal munkához látnunk. A kert területén nem érdemes minden levelet eltávolítani, mert a fák törzse körül felhalmozott levelek a télen komposztálódva értékes tápanyagként szolgálnak. Ugyanígy a télen pihenő virág- és zöldségágyásokra is húzhatjuk a lombtömeget, téli tápanyagul szolgálva a földnek.


Tiszta szívás

Ha azonban a betonjárdán, az utcafronton vagy a ház körül tornyosul a lehullott lomb, amelyet ráadásul a szél is kerget, akkor nincs más dolgunk, mint fogni a gereblyét és a seprűt, és nekiállni takarítani. Ha a hagyományos, manuális módszerrel állunk neki, nem árt, ha van egy jó talicskánk, és gondoskodunk kellő számú lombzsákról.

Nemcsak a járdánk hossza, de akár egy fájós hát is indokolhatja egy lombszívó vásárlását. A 10 ezer forint körüli áron beszerezhető készülék már egy szezon alatt is visszahozhatja az árát, ha a megtakarított időt nézzük, egy többlakásos házban élő közösségnek pedig megfizethető beruházás. Különösen, ha sok a kényes területre, például sövények tetejére hulló levél, ahonnan gereblyével nehéz eltávolítani.


Mire figyeljünk

Keressük a megfelelő garanciaidővel forgalmazott, megbízható modelleket. Olyan típust válasszunk, amely nem csak szív, de aprít is, így kevesebb gondunk lesz a zsák ürítésével, a tárolással. Nem árt, ha új gépünk fúj is, mert sok esetben egyszerűbb a kert egyik sarkába halmozni a leveleket, majd ott felszívatni őket. Az ereszcsatornák, lefolyók tisztításában szinte nélkülözhetetlen ez a szerkezet. Törekedjünk arra, hogy a kiválasztott lombszívó ne legyen nehéz. Használjuk a vállhevedert, és keressük a kerekes modelleket (a nehezebbek esetében négy kerék fokozhatja a kényelmet). Nézzük meg mekkora a gyűjtőzsákja (általában 25-45l. 1:10 aprítási arányú gépek esetében ez 45l avar felszívását is jelentheti!), mekkora átmérője van a csövének, esetleg a kényes, nehezen hozzáférhető helyekre adnak-e hozzá extra szűkítőket, vagy a nedves avar kaparásához alkalmas kiegészítőket.

A lombszívó hálás, de kényes eszköz. Vigyázzunk, hogy a beszippantott kavicsok ne roncsolják a lapátokat, érdemes például a kavicsos, zúzottköves ösvényeken minden esetben a fújó funkciót használni, majd a felhalmozott leveleket szívni.

Óriás kertek, sportpályák, parkok, közintézmények esetében érdemes beruházni egy nagyteljesítményű, benzines modellbe.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek