Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hogyan hűtsük otthonunkat? - Klímák és ventilátorok

Az elmúlt napokban a tavasz forróbbik arcát mutatta, így eszünkbe juttatta, hogy közeledik a nyári hőség és olyankor bizony jólesik a hűs otthonba hazamenni.

Lássuk, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy a hűs, de mégis egészséges otthont megvalósítsuk.

A hűtést szolgáló eszközök két nagy csoportját különböztetjük meg: a ventilátorokat és a klímákat.

VENTILÁTOROK

álló-asztali szélgép: a legegyszerűbb lehetőség a levegő keringetésére, mely igényünk szerint több fokozatba is kapcsolható, valamint a legtöbb esetben a fej dőlésszöge is szabadon állítható.

álló, párásító ventilátor: az asztali szélgép továbbfejlesztett változata, 2 az 1-ben, mely egy 3 funkciós önálló ventilátorból és egy kivehető, önállóan is használható párásítóból áll. A vendéglátó teraszokon látható párásító otthoni változata, amely nem csak a levegő keringetésével hűt bennünket, illetve környezetünket, hanem a szétporlasztott apró vízcseppekkel is.

toronyventilátor: hordozható, helytakarékos megoldás olyan szobákba, ahol korlátozott a hely. Időkapcsolóval, mely akár 120 percre is beállítható. A kezelőszervek kényelmesen kapcsolhatók a készülék felső részén, esetleg távirányítóval.

mennyezeti ventilátor: ez a készüléktípus állandó és optimális klímát biztosít, nyáron hűt és már alacsony fordulatszám mellett is jelentős légáramlatot biztosít, télen pedig a mennyezet alatt összegyűlt meleg levegőt keringeti lefelé, ezzel növelve hőérzetünket. Fém és fa ventilátorlapokkal is kapható.

léghűtő: ez a szerkezet egy olyan speciális ventilátor, mely jégkocka illetve a készülékhez mellékelt jégdoboz alkalmazásával 4 órán keresztül 8 fokkal hűvösebb levegőt képes létrehozni, mint a környezete, ezáltal jelentősen hozzájárul egy forró nap elviseléséhez. A lehető legjobb megoldás azoknak, akik a hagyományos split- illetve mobil klímákat nem bírják, azoktól gyakran megfáznak.

KLÍMÁK

mobil klíma: mobil klímáknak azokat a klímaberendezéseket nevezzük, melyeket kialakításuknak köszönhetően könnyedén mozgathatunk, egy gyors mozdulattal áttelepíthetünk egyik helyiségből a másikba. További előnyük, hogy telepítésük egyszerű, karbantartásuk és tisztántartásuk könnyű, és vásárlás után azonnal használhatók.

Működésük megegyezik a hagyományos klímaberendezésekével, különbség a meleg levegő leadásában jelentkezik.

A mobil klímáknál a készülékek egy vastag gégecsővel vannak felszerelve, a kondenzátor a készüléken belül (tehát a szobában) helyezkedik el, ez fújja ki a meleg levegőt a gégecsövön keresztül a kültérbe. 

split klíma: a klíma típusok leghatékonyabb változata, mely jóval esztétikusabb és komfortosabb is a mobil klímáknál. A split kifejezés osztott rendszerű klimatizálást takar, ugyanis ezek a berendezések egy kültéri és beltéri egységre különülnek el, melyeknél a kültéri egység tartalmazza a nagyobb, zajt keltő részeket, így megszűnik a belső zajforrás és a hűtés során keletkező hőből sem marad semmi a hűtendő helyiségben. A 2 egység meghatározott távolságra kerülhet egymástól és a berendezés annál hatékonyabb, minél közelebb vannak egymáshoz. A spliteket távirányítóval szerelik fel, hogy a funkciók váltogatására kényelmesen legyen lehetőségünk.

Léteznek úgynevezett multi-split klímák is, melyeknél egy kültéri egységhez több beltéri egység is köthető.

Ezen készülékek telepítését és beüzemelését mindenképpen megfelelően képzett szakemberre bízzuk!

Hasznos tudnivalók 

  • az első szempont, amit a választásnál figyelembe kell vennünk, az a teljesítményigény, melyet a helyiség mérete, fekvése, szigetelése határoz meg.
  • a fogyasztást nagymértékben befolyásolja a beállított hőmérséklet értéke. Minél nagyobb a különbség a külső és a belső levegő hőmérséklete között, annál nagyobb fogyasztással kell számolnunk.

Légkondicionáló okozta tünetek megelőzése

A klímaberendezések tisztításának elhanyagolása okozta betegségek között általában gombák, baktériumok okozta fertőzések fordulnak elő, melyek előszeretettel telepszenek meg az őszi-téli időszakban használaton kívüli berendezések hűtőbordáin és súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Ezért is fontos a rendszeres és szakszerű tisztántartásuk, mellyel elkerülhetőek ezen betegségek, különösen akkor, ha olyan tisztítószert használunk, mely végleg elpusztítja ezeket a fertőzéseket okozó telepeket.

Ne féljünk tehát a klímaberendezések okozta betegségektől, hanem tisztítással előzzük meg őket és így biztonságosan élvezhetjük a nyári forróságban a belőlük áradó hűvös fuvallatot.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Szolár lámpák – a Nap nem küld villanyszámlát

A kerti utak, ösvények megvilágítása egyik legfontosabb, és attól függően, hogy milyen megoldást választunk – sok esetben nem is a legolcsóbb része a kertépítésnek. A kertépítő szakemberek arca rendszeresen elkomorodik, amikor a kert esti megvilágítása kerül szóba. Ennek oka abban keresendő, hogy alap esetben elektromos vezetékeket kell a föld felszíne alatt elhelyezni, ami a szigetelési elvárások miatt rengeteg többletköltséget, és a legtöbb esetben folyamatos garanciális problémákat okoz a vezetékek beázása, szakadása miatt.

Ugyanakkor a kert esti megvilágítása biztonsági és esztétikai szempontból is fontos. Ha néhány lámpát a megfelelő módon helyezünk el udvarunkban, akkor kerti bulikon elkerülhetők a kisebb – nagyobb balesetek, és ki tudjuk hangsúlyozni növényeink szépségét is.

Szerencsére a napelemes technológiák az idők során hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Amíg az ezredforduló környékén még főleg halogén izzós kerti napelemes lámpákkal találkozhattunk, amelyek csak 2-3 órán keresztül tudtak sötétedés után világítani, addig ma már szinte csak és kizárólag LED technikával készült lámpák kaphatók, és ha hajlandóak vagyunk kicsit többet költeni, akkor akár 8-9 órát folyamatosan világítani tudó készülékeket is vásárolhatunk.

A szolár kerti lámpáknak rengeteg előnyük van a hagyományos kerti világítással szemben:

  • nincs hálózati áramfogyasztásuk – a Nap nem küld villanyszámlát
  • nincs szükség elektromos vezetékek lefektetésére a kertben
  • ezért aztán kisebb a balesetveszély, nincs zárlat vagy áramütés veszélye
  • olcsóbb, illetve nincs kiépítési költség
  • a szolár lámpák egy mozdulattal áthelyezhetők
  • változatos formai kialakítás
  • minimális karbantartás igény – csak a lámpabúrát és a napelemeket kell tisztán tartani

Hátrányai igazából csak a dömpingáron kapható, alacsony minőségű termékeknek vannak. Ezek 1-2 éven belül tönkremehetnek és általában nem javíthatók, vagy ha igen, akkor a tönkrement akkumulátor cseréje általában többe kerül, mintha egy hasonló új kerti lámpát vásárolnánk.

Lépcsők környékére, a kapuhoz, a ház bejáratához lehetőleg nagyobb fényerejű lámpákat helyezzünk, hogy megkönnyítsük a tájékozódást. A nagyobb fényerejű, különlegesebb LED lámpák akár 24 LED-et is tartalmazhatnak, míg a gyengébbekben csak 1-2 LED világít. Használhatunk olyan szolár lámpákat is, amelyek nem csak alkonykapcsolóval, hanem mozgásérzékelővel is el vannak látva, így csak akkor kapcsolódnak be, ha épp arra járunk. Ma már olyan típusok is elérhetőek, amelyek folyamatos, normál fénnyel világítanak, és csak akkor kapcsolnak nagyobb fényerőre, ha a mozgásérzékelő bekapcsol.

A napenergiával működő lámpák leginkább esztétikai kialakításukban, formavilágukban, illetve rögzítésük módjában különböznek egymástól. Legtöbbjük a földbe szúrva rögzíthető, oszlopos kialakítású. Léteznek speciális megoldások: földbe süllyeszthető, vízálló – szökőkutakba, tavakba helyezhető lámpák, illetve a nálunk is elérhető házszám megvilágító szolár lámpa.


Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Kerítésépítés - ahogy tetszik

A világon egymástól teljes mértékben eltérő kerítésépítési szokások, kultúrák léteznek. Amíg az észak – amerikai kertvárosokban szinte sohasem látunk kerítést, csak maximum néhány jelzésértékű bokrot ültetnek a telekhatárra, hogy elválasszák egymástól az előkerteket, addig Magyarországon, illetve főleg Kelet- és Közép Európában az emberek többsége szeret kerítést emelni tulajdona köré.

Vonatkozó rendeletek

A kerítés építését általában településenként különböző helyi rendeletek is szabályozzák, amelyeket érdemes elolvasni az építés megkezdése előtt, nehogy később aztán le kelljen bontani vadonatúj építményünket.

Fontos figyelembe vennünk azt a szabályt, hogy az utcafronti kerítés csak a saját telkünkön helyezkedhet el, illetve, hogy a kerítésen lévő kapuk csak befelé nyílhatnak, kifelé, a közterületre nem. Sok helyen előírják, hogy nem építhető tömör kerítés, csak olyan, amelyik egy meghatározott (általában 40-50) százalékban áttört. A lakóövezetekben általában a kerítés nem lehet magasabb 2,5 méternél.

A hátsó, illetve oldalsó kerítésekre már más szabályok vonatkoznak. Ezek a kerítések, amiket a szomszédok általában közösen építenek, legtöbb esetben a közös telekhatárra esnek, azaz a kerítés vastagsága mindkét telekből egyenlően elvehet.

Alapozási, falazási kérdések

Az alapozás, illetve annak eldöntése, hogy szükségünk van-e alapozásra a kerítés építésénél alapvető fontosságú, mivel egyrészt jelentősen növelheti a költségeket, másrészt esetleges hiánya jelentősen csökkentheti kerítésünk élettartamát.

Beton alap készítése esetén (főleg utcai kerítéseknél alkalmazandó) legbiztosabb a sávalap készítése, amit lehetőség szerint le kell vinnünk egészen a 80 cm-es fagyhatárig. Amennyiben olyan kerítést készítünk, amelynek nincs lábazata, elég lehet a pontalap készítése is. Fa kerítésoszlopokat soha ne helyezzünk közvetlenül a betonba, mindig használjunk fém összekötőket, papucsokat.

Alapozás nélküli eljárásnál a megfelelő kezelés után a keményfa oszlopokat közvetlenül is be lehet ásni a földbe, ha az alját, ahol a földdel érintkezik, megégetjük, vagy bitumennel vagy más vegyszerekkel kezeljük, akkor az akár 30-50 évig is állhatja az időjárás viszontagságait. Ha fém oszlopok mellett döntünk, akkor nem a korhadás, hanem a korrózió ellen kell felfegyverkezni, ami a ma rendelkezésre álló korrózió gátló bevonatok kínálata mellett nem jelent gondot.

Ha lábazatos kerítést építünk, akkor érdemes azt zsalukőből építeni és utána azt burkolni, vagy speciális lábazatvakolattal vakolni. Nagyon fontos, hogy az alapozás, és a lábazat közé megfelelő vastagságú vízszigetelést helyezzünk, ellenkező esetben a vakolat, illetve a díszburkolat a későbbiekben leválhat!

A másik sarkalatos pont a vízszigetelés mellett, hogy a lábazatra kerülő fedlapnak legyen vízorra, vagy ha nincs, akkor mi magunk vághatunk bele, egy egyszerű sarokcsiszoló segítségével.

A kerítés anyagának kiválasztása

Drótkerítés készítése esetén fontos, hogy a bekerített terület sarkain lévő oszlopoknak készítsünk támasztó-rudakat, amelyek megakadályozzák a kerítésoszlop megdőlését a drót kifeszítésekor. Ajánlatos legalább alul és felül, illetve középmagasságban vezérdrót kihúzása. Ezeket feszítőcsavarokkal tudjuk állítani, ha később meglazulnának. Ha műanyag bevonattal rendelkező hálót alkalmazunk, akkor a kerítés dróthálót 5-10 cm mélyen beáshatjuk a felszín alá, hogy a háziállatok lehetőleg ne ássanak alá alagutat, így a kutyák biztosan nem bújnak majd át alatta.

Ügyeljünk arra, hogy a kerítésháló rendelkezzen valamilyen védő bevonattal. Ez lehet PVC, horgany, illetve forgalomban vannak eleve festett huzalból készült kerítéshálók is, amelyek a festék alatt aluhorgany bevonattal rendelkeznek, amelyekre a gyártók több év garanciát vállalnak.

A viszonylag olcsó drótháló termékek mellett megjelentek az igényesebb megoldások is, például a ponthegesztéses technológiával készített kerítéshálók, amelyek jóval szilárdabbak és stabilabbak, mint az egyszerű dróthálók.

Aki a természetes megjelenésű dolgokat részesíti előnyben, viszont nem ijed meg a gyakoribb karbantartási igénytől, az fából készült kerítést, vagy kerítéselemet válasszon. A különféle lamellás, illetve léckerítések megfelelő felületkezeléssel tartósak és dekoratívak lehetnek. Lehetőleg minél vastagabb fából, illetve lehetőség szerint keményfából készült elemeket válasszunk, és ügyeljünk a gondos felületkezelésre.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a kerítéselemek milyen összeszerelési technikával készültek: a csavarozott vagy csapolt megoldással készültek mindig jóval tartósabbak, és ellenállóbbak az időjárás változásaival szemben, mint a szegeltek. Dekoratív megoldás lehet még a fakéreg gyékény, vagy a fonott fűzfavessző.

Amennyiben a környezettudatosságot és a tartósságot helyezzük előtérbe, léteznek már újrahasznosított műanyagból készült kerítéselemek is.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!


0 Tovább

Áttérés kondenzációs gázkazánra – megéri?

Mi a kondenzációs kazán működésének lényege?

Az, hogy nem csak a gáz elégetésével felszabaduló hőt használja fel, hanem a füstgázban lévő vízgőz hőjét is, ami a hagyományos működési elvű kazánok esetében a kéményen keresztül távozik. A kazánban létrejövő kondenzáció során napi néhány liter kondenzvíz keletkezik, amelyet a csatornába vezetünk, ha kell, speciális szennyvízátemelő segítségével.

Mik az előnyei, hátrányai?

A hagyományos gázkazán használatához képest a magasabb beszerzési árán kívül (egy jó minőségű kondenzációs fali kazán ára 240.000 Ft környékén kezdődik) mást nem nagyon lehet felsorolni, előnye viszont annál több van:

  • az összes kazántípus közül a leghatékonyabban hasznosítja a fűtőanyagot
  • alacsony környezet-, illetve levegőszennyezés
  • hivatalos adatok szerint 15-30 %-kal kevesebb gázt használnak fel egységnyi hőenergia előállításához, de a tapasztalati adatok azt mutatják, hogy egy kondenzációs kazánnal korszerűsített közepes méretű családi háznál akár 40% megtakarítás is elérhető
  • kisebb sugárzási veszteség az alacsony hőmérsékletű üzemelés miatt
  • 8-10%-kal kisebb füstgáz hőveszteség
  • sokkal biztonságosabb üzem - a speciális dupla falú kémény (zárt rendszerű üzem) miatt csak a külső térből nyeri a gáz elégetéséhez szükséges oxigént.

Milyen járulékos költségei vannak?

Tervezés – engedélyeztetés - új terv esetén fel kell készülnünk arra, hogy az eredeti építkezésünk befejezése óta eltelt időben megváltoztak a vonatkozó törvények, és emiatt gáztervünknek már az új szabványoknak kell megfelelnie. Például ha a konyhában gáztűzhelyünk van, akkor ablakra vagy falba szerelhető légbeeresztő beszerelését írhatják elő, ami további – beszereléssel együtt akár 10-50.000 forint többletköltséggel járhat. Ugyanez a többletköltség merül fel abban az esetben is, ha hagyományos, nem kondenzációs kazánra szeretnénk váltani.

Kéménybélelés – a kémény magasságától függően 70-150.000 forint közötti összegbe kerülhet, amihez hozzájön a kémény hatósági átadásának a körülbelül 50.000 forintos költsége.

Szennyvízátemelő: enyhén savas kémhatású szennyvíz elvezetésére alkalmas szennyvízátemelő szivattyú beépítése lehet szükséges, a csatornarendszer magassági elhelyezkedésének függvényében.

Indirekt tároló: ekkora léptékű felújítás esetén logikus azt is átgondolnunk, hogy nem kellene-e a használati meleg víz előállítását is modernizálnunk? Ésszerű döntés lehet a régi, korszerűtlen, nagy fogyasztású villanybojler, vagy a hosszú évek alatt a vízkőtől tönkrement indirekt melegvíz-tároló lecserélése. Egy 120-160 literes tároló kényelmesen kielégíti egy 4-5 tagú család igényeit. 

Beszerelési, beüzemelési, üzemeltetési költségek: a szükséges segédanyagokkal együtt a régi kazán le- és az új felszerelése hozzávetőlegesen 50-100.000 forint körül alakul, ehhez jönnek a kémény költségei, illetve a kazán hivatalos szakember általi beüzemelésének költsége, ami típustól függően 20-30.000 forint körül alakul. Sok gyártó előírja az évenkénti kötelező karbantartást is.

Mennyi idő alatt térül meg a beruházás? Ha beleszámítjuk azt is, hogy a régi kazánunkat esetleg el tudjuk adni, akkor rendszerint a teljes beruházás 3-4 év alatt megtérül.

Érdemes figyelni az Új Széchenyi Terv weboldalán a rendszeresen felbukkanó Zöld Beruházási Rendszer keretein belül megjelenő pályázati lehetőségeket, mert ha egy komplex energia-megtakarítási projektet hajtunk végre, akkor akár beruházásunk 30-50%-át visszakaphatjuk vissza nem térítendő támogatás formájában.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

A legkisebbek biztonsága

A gyermekek érkezésével még inkább a kúszó-mászó, totyogó majd rohangáló korszak beköszöntével sok családnak át kell gondolnia a biztonságról alkotott elképzeléseit.  Lehet mechanikus vagy elektromos, az a lényeg, hogy a gyermekünk biztonságban játszhasson akkor is, ha éppen nem tudunk mellette lenni minden pillanatban.

Kezdjük a legegyszerűbb mechanikai védelmi eszközökkel. Ha lakásunkban bárhol szinteltolás, lépcső, terasz vagy bármely magas kiszögellés van, akkor először is gondoskodjunk a biztonsági gyermekrácsról. A kb. 7-8 ezer forintról induló faszerkezetek az ajtónyílás vagy a lépcső és a korlát között kifeszítve akadályozzák meg, hogy a csemeték le vagy éppen felmenjenek, vagy olyan szobákba is bejussanak, ahova nem biztonságos. A 74cm magas és mérettől függően 60-114cm közé kifeszíthető eszközök rendkívül egyszerűen felállíthatóak, szükség esetén könnyen eltávolíthatóak.

Ha kertünkben hintát, mászókát, csúszdát állítunk fel, akkor gondoskodjunk arról, hogy az esetleg leeső gyermek puhára érkezzen. Legegyszerűbb módja ennek az esésvédő gumilap elhelyezése a „földszinten”, amely egyébként a közösségi játszótereken ma már előírás. Ez a rettentően egyszerű, legtöbb esetben újrahasznosított gumilap komoly sérülésektől óvhatja meg a kicsiket.

Ha elérkezik a bilis majd WC-s korszak, akkor hatalmas hasznát vehetjük a WC-ülőke szűkítőnek, amely megakadályozza, hogy a gyermek a WC-be essen. Egyszerű, praktikus és mégoly biztonságos szerkezet azonban az ún. „családi WC”, amely lehetővé teszi, hogy külső eszköz nélkül az egész család használja a WC-t, egyúttal a rosszul felrakott szűkítő okozta balesetektől, becsípődéstől is megóvhatjuk a piciket.

Maradjunk még az egyszerű, mechanikus dolgoknál. Ha a gyermek egyre szaporodó játékainak tárolására vonzó és biztonságos alternatívát kínálunk, megóvhatjuk mind őt, mind a család többi tagját attól, hogy a szerteszét heverő kacatokra (amelyek persze mind nélkülözhetetlen és nagy becsben álló játékok) lépve komoly sérüléseket szedjenek össze. Válogassunk a gyermekek számára kedves, színes, mesefiguás dobozok közül, így minden bizonnyal nagyobb kedvet kapnak a pakoláshoz.

Alig több mint 300 Ft az a mágneses mini-riasztó, amely abban az esetben ad ki riasztó jelzést, ha a gyermek távolra merészkedne a kertben, vagy felfedező útra indulna a teraszról. A gyermek-egységet a kicsi ruhájára erősíthetjük, míg szülő-egységet tartsuk magunknál vagy tegyük jól hallható helyre.

Ne feledkezzük meg a konnektorok biztonságossá tételéről sem. Néhány száz forintból szinte a lakás összes konnektorát gyermekbiztos dugaljjal láthatjuk el, így mi is nyugodtabbak lehetünk. Vásárlás előtt készítsünk alapos leltárt a lakásban található dugaljakról: a kicsik oda is bemászhatnak, amely esetleg nekünk nem jut elsőre eszünkbe.

Ugyanígy gondoskodjunk az ajtók, szekrényajtók, fiókok mechanikai védelméről. A szintén olcsón beszerezhető biztonsági zárak szerepe kettős. Ha akarjuk, akkor megakadályozhatják a fiók (legyen az gyógyszerekkel, vagy konyhai vágóeszközökkel teli) kinyitását. Más modelleknek pedig az a feladata, hogy éppen a becsapódástól védjék meg az ajtókat – és ezzel a gyerekek ujjait.
Bármennyi védelmi eszközt is szerelünk be a lakásban, a legfontosabb, hogy soha nem hagyjuk a gyerekeket huzamosabb ideig felügyelet nélkül, mert a legnagyobb biztonságot minden esetben a szülői figyelem nyújtja!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek