Sokan szeretnének teraszukról kerti tóban gyönyörködni, vagy sétálni, üldögélni saját kis tavuk partján. Ma már korántsem annyira bonyolult akár saját kezünkkel építeni egy saját flórával, faunával rendelkező kis tavat.



1. Tájolás
Elsősorban azt kell eldöntenünk, hogy hol lenne a legjobb helye leendő tavunknak. Fontoljuk meg, honnan esik a legjobb rálátás a tóra, hol tudjuk a legjobban megközelíteni, de a tó élővilágának az igényeiről se feledkezzünk meg. Számos vízi növény igényli a napfényt, azonban a folyamatos napsütés nem tesz jót sem a növényeknek, halaknak, sem a víznek. Ügyeljünk arra, hogy kb. 4-6 óránál tovább ne érje erős napfény a vizet. Amennyiben vízforgató eszközt, szökőkutat és díszvilágítást is tervezünk, úgy ne feledkezzünk meg arról, hogy az elektromos hálózat kiépítését is meg kell oldanunk.

2. Méret, forma
Kertünk méretéhez, illetve a gondozásra szánt erőforrásainkhoz és időnkhöz képest döntsünk a tó méretéről. Ne foglalja el az egész kertet, de ha túl kicsi lesz, akkor hamar átveheti a hatalmat felette a növényzet. Ha kertünk klasszikus, és a szögletes formák uralkodnak benne, tavunk is lehet egy igazi díszmedence betonszegéllyel. Ha azonban a természetességre törekszünk, válasszunk szabálytalan formát, olyat azonban, amit kezelni is tudunk.



3. Építkezés
A saját magunk által ásott és megformált tó alapját fedjük le speciális, erre a célra tervezett PVC vagy kaucsuk tófóliával. A kiásott – fokozatosan vagy lépcsőzetesen mélyülő kialakítású – medret jó alaposan vizsgáljuk át, hogy semmiféle éles tárgy ne álljon ki, amely felsérthetné a fóliát. A földet jól döngöljük le, a partfalakat ellenőrizzük, megcsúszás ellen erősítsük meg. Helyezzünk a fólia alá valamilyen puha, de rothadásmentes alátétet. Töltsük fel az alját a kívánt kaviccsal, földdel majd vízzel. Végül a partszegély mentén vágjuk le a fólia túllógó részét és dolgozzuk be a földbe. Alakítsuk ki a szegélyét: kavicsos, sziklás, beton, fa, vagy gyeptégla burkolatot is választhatunk, de ezt már az ásás megkezdése előtt érdemes eldönteni.



4. Növények, állatok
A meder kialakításakor gondoskodjunk olyan föld- és kavicspadokról, amelyeken a kívánt növényzet meg tud telepedni. Ne csak az ízlésünk szerint döntsünk az egyes növényfajták mellett: vannak olyan kevéssé mutatós növények, amelyek tisztító, kártevőriasztó vagy a táplálékláncban betöltött szerepük miatt megkerülhetetlen tényezők a tó életében (pl. az algásodást megakadályozó békaliliom, víziboglárka vagy vízimoha). Gondoljuk végig, hogy a tóban hány zónát tudunk kialakítani (a sekély/lápos parti résztől a mélyvíziig) és ennek megfelelően oda telepítsük őket, ahol a legjobban érzik magukat. A halfajták esetében kezdetben a kevéssé érzékeny fajták mellett döntsünk, ha ráérzünk a „halgazdálkodás” ízére, akkor jöhetnek majd a kényesebb vízi állatok is.



5. Gondozás
A tó élővilága egészségének fenntartása érdekében a legfontosabb az egészséges, nem feltétlenül palackos víz tisztaságú – víz. Érmes beruházni egy az átszűrésről és forgatásról automatikusan gondoskodó (lehetőleg egy többkamrás rendszerű biológiai) szűrőrendszerbe is. Arra kell törekedni, hogy a tó élővilágát úgy alakítsuk ki, hogy természetes egyensúlyi állapotot érjen el, így a legritkábban kel hozzányúlnunk. Figyeljük a víz minőségét, az aljnövényzetet és a növények állatok egészségi állapotát, és ne feledkezzünk meg az időszakos, az évszaknak megfelelő karbantartási munkákról.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!