Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kerti tó építése – Meg tudod csinálni!

A kerti tó kellemes hangulatot teremt kertünkben és nyugalmat áraszt.

Ücsöröghetünk a partján, gyönyörködhetünk a növényekben, etethetjük a halakat. Puszta léte szebbé és barátságosabbá teszi környezetünket.

Nézzük, hogyan álljunk neki a saját kezű építéséhez, ami közel sem annyira bonyolult, mint elsőre hinnénk!

Először az elhelyezését kell megterveznünk. Ez attól függ, hogy milyen típusú tavat szeretnénk: egy kivilágított tó jobban mutat a házunk vagy a teraszunk közvetlen közelében, egy természetes kialakítású viszont inkább egy csendes, félreeső helyen tud igazán érvényesülni. Arra is gondoljunk, hogy a békák kuruttyolása, a víz csobogása egy idő után zavaró is tud lenni.

Figyeljünk rá, hogy lehetőleg ne hulló lombú fák alá tegyük, mivel ez állandóan szennyezné a vizet, de azért félárnyékos legyen a hely, legfeljebb napi 4-5 órás közvetlen napsütéssel. Érdemes figyelembe venni az uralkodó szélirányt is, így elkerülhetjük, hogy az összes szemetet a tavunkba fújja a szél.

A meder kialakításának tervezésénél legyünk előrelátóak, hiszen a meder utólag nehezen változtatható meg! A kialakítandó vízfelület alsó határa 7m2, felső határát pénztárcánk és a telek nagysága határozza meg. A kisebb méretű tóban nehezen tud kialakulni a természetes egyensúly, nem tudjuk hatásosan védeni a nyári túlzott felmelegedéstől. Minél nagyobb a vízmennyiség, annál nagyobb az öntisztulási képesség és kisebb a hőmérsékletingadozás, így tartósabban és gyorsabban alakul ki az egyensúlyi állapot.

Hasznos videó a kerti tó építéséhez: LINK

A legnagyobb vízmélység érje el a 0,8 métert, ha halakat is szeretnénk telepíteni bele, akkor az ő biztonságos telelésük érdekében az 1,2 métert, hosszúkás forma esetén pedig a szélesség nem lehet 2 méternél kevesebb!

A kialakításkor ügyeljünk arra, hogy az esetlegesen vízbe eső gyermek könnyedén ki tudjon jönni!

Az 50 m3-nél nagyobb térfogatú és 1 méternél mélyebb kerti tó építése bejelentés-, a 100m3-nél nagyobb térfogatú és 2 méternél mélyebb építése egyszerűsített építési engedély köteles.

Ha elterveztük, hogy hova és milyen tavat szeretnénk, akkor kezdődhet a kivitelezés!

Első lépésként jelöljük ki a kialakítandó tó szélét, így könnyebben el tudjuk képzelni, hogy hogyan fog kinézni. Ezt tehetjük egy slaggal, esetleg madzaggal. A vonal belső szélén kezdjük el az ásást.

A vízinövények számára lépcsőket kell kialakítanunk. Ha van rá lehetőségünk, akkor legalább két szintet alakítsunk ki a különböző magasságú növényeknek.

Mivel a tó köré fedőkövek kerülnek, ezért egy 5cm magasságú szegélyt alakítsunk ki a tó körül, szélessége a felhasznált kövek nagyságához alkalmazkodjon!

A tó szintjét folyamatosan ellenőrizzük az ásás során, nehogy egyenetlen mélységű legyen a tavunk, mert a víztükör minden egyenetlenséget kihoz!

Ha a tó alakját és mélységét kialakítottuk, akkor távolítsunk el a belső felületről minden követ, kavicsot, fadarabot, gyökérdarabot, stb., ami később kilyukaszthatja a tófóliánkat. Ha ezzel megvagyunk, akkor szórjuk be kb. 1 cm vastagságban a tó belső felületét homokkal és terítsük be geotextiliával, melyek szintén a tófóliánk védelmét hivatottak ellátni. A szegélynek kialakított részt is töltsük fel homokkal.

Ezután következhet a tófólia. A tófóliát óvatosan terítsük bele a mederbe, igazítsuk a sarkokhoz. A vízpumpát legjobb, ha a tó közepén helyezzük el.  Ha szükséges, a sarkoknál kövekkel fogassuk le a fóliát és kezdjük el feltölteni vízzel.

A szükséges fólia mennyiségét az alábbi képlettel könnyedén kiszámíthatjuk:

  • Fólia hossza = tó hossza + 2x a mélysége + 2x 0,5 m + a lépcsők szélessége
  • Fólia szélessége = tó szélessége + 2x a mélysége + 2x 0,5 m + a lépcsők szélessége

Vásárolhatunk olyan part menti részre használható kavicsos tófóliát is, ami természetes kavicsos part látványát adja. Ezt a mederbe olyan mélységig lógassuk be, ameddig a víz alá le lehet látni. Ne felejtsünk el gondoskodni a fólia megfelelő rögzítéséről, hogy ne lebegjen a vízben!

Ahogy telik fel a vízzel, a lefogó köveket távolítsuk el, hogy a fólia minden mélyedést kitölthessen a mederben.

A mélyebben elhelyezkedő növényeket már a feltöltés során beültethetjük.

Ha a tavunk megtelt vízzel, a felesleges fóliát 30-40 cm szegélyt hagyva vágjuk le, majd ássuk be a földbe.

Partját tetszőleges szegélykövekkel díszíthetjük.

Kezdődhet a növényekkel való telepítés, melyeket célszerű ültető kosárban vagy zsákban elhelyezni. A tó teraszos kialakítása lehetővé teszi, hogy a növényeket a számukra kedvező vízmélységben, tóföldben helyezzük el.

Ha igazán pazar látványt akarunk elérni, építsünk be tavi szobrot, szökőkutat, esetleg víz alatti világítást. A csobogók, buzgárok fontos feladatot látnak el a tó oxigénnel való ellátásában.

Utolsó lépésként üzemeljük be a vízgépészeti rendszert, mely alapesetben egy szivattyúból, egy alapszűrőből és levegőztető vízvisszavezetőből áll.

Várjunk legalább 10-15 napot és a már beállt egyensúlyú tavunkban telepítsük a halakat, teknősöket, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor várjuk ki a második évet.

Ha a gondos elhelyezés és karbantartás ellenére a tavunk alját iszap és falevelek borítják, akkor vegyük célba őket egy iszapszivattyúval!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Sétálj a saját tavad partján!

Sokan szeretnének teraszukról kerti tóban gyönyörködni, vagy sétálni, üldögélni saját kis tavuk partján. Ma már korántsem annyira bonyolult akár saját kezünkkel építeni egy saját flórával, faunával rendelkező kis tavat.



1. Tájolás
Elsősorban azt kell eldöntenünk, hogy hol lenne a legjobb helye leendő tavunknak. Fontoljuk meg, honnan esik a legjobb rálátás a tóra, hol tudjuk a legjobban megközelíteni, de a tó élővilágának az igényeiről se feledkezzünk meg. Számos vízi növény igényli a napfényt, azonban a folyamatos napsütés nem tesz jót sem a növényeknek, halaknak, sem a víznek. Ügyeljünk arra, hogy kb. 4-6 óránál tovább ne érje erős napfény a vizet. Amennyiben vízforgató eszközt, szökőkutat és díszvilágítást is tervezünk, úgy ne feledkezzünk meg arról, hogy az elektromos hálózat kiépítését is meg kell oldanunk.

2. Méret, forma
Kertünk méretéhez, illetve a gondozásra szánt erőforrásainkhoz és időnkhöz képest döntsünk a tó méretéről. Ne foglalja el az egész kertet, de ha túl kicsi lesz, akkor hamar átveheti a hatalmat felette a növényzet. Ha kertünk klasszikus, és a szögletes formák uralkodnak benne, tavunk is lehet egy igazi díszmedence betonszegéllyel. Ha azonban a természetességre törekszünk, válasszunk szabálytalan formát, olyat azonban, amit kezelni is tudunk.



3. Építkezés
A saját magunk által ásott és megformált tó alapját fedjük le speciális, erre a célra tervezett PVC vagy kaucsuk tófóliával. A kiásott – fokozatosan vagy lépcsőzetesen mélyülő kialakítású – medret jó alaposan vizsgáljuk át, hogy semmiféle éles tárgy ne álljon ki, amely felsérthetné a fóliát. A földet jól döngöljük le, a partfalakat ellenőrizzük, megcsúszás ellen erősítsük meg. Helyezzünk a fólia alá valamilyen puha, de rothadásmentes alátétet. Töltsük fel az alját a kívánt kaviccsal, földdel majd vízzel. Végül a partszegély mentén vágjuk le a fólia túllógó részét és dolgozzuk be a földbe. Alakítsuk ki a szegélyét: kavicsos, sziklás, beton, fa, vagy gyeptégla burkolatot is választhatunk, de ezt már az ásás megkezdése előtt érdemes eldönteni.



4. Növények, állatok
A meder kialakításakor gondoskodjunk olyan föld- és kavicspadokról, amelyeken a kívánt növényzet meg tud telepedni. Ne csak az ízlésünk szerint döntsünk az egyes növényfajták mellett: vannak olyan kevéssé mutatós növények, amelyek tisztító, kártevőriasztó vagy a táplálékláncban betöltött szerepük miatt megkerülhetetlen tényezők a tó életében (pl. az algásodást megakadályozó békaliliom, víziboglárka vagy vízimoha). Gondoljuk végig, hogy a tóban hány zónát tudunk kialakítani (a sekély/lápos parti résztől a mélyvíziig) és ennek megfelelően oda telepítsük őket, ahol a legjobban érzik magukat. A halfajták esetében kezdetben a kevéssé érzékeny fajták mellett döntsünk, ha ráérzünk a „halgazdálkodás” ízére, akkor jöhetnek majd a kényesebb vízi állatok is.



5. Gondozás
A tó élővilága egészségének fenntartása érdekében a legfontosabb az egészséges, nem feltétlenül palackos víz tisztaságú – víz. Érmes beruházni egy az átszűrésről és forgatásról automatikusan gondoskodó (lehetőleg egy többkamrás rendszerű biológiai) szűrőrendszerbe is. Arra kell törekedni, hogy a tó élővilágát úgy alakítsuk ki, hogy természetes egyensúlyi állapotot érjen el, így a legritkábban kel hozzányúlnunk. Figyeljük a víz minőségét, az aljnövényzetet és a növények állatok egészségi állapotát, és ne feledkezzünk meg az időszakos, az évszaknak megfelelő karbantartási munkákról.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek