Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A fürdőszoba a kikapcsolódás terepe

A fürdőszobánk a relaxáció, rövid, de kiadós pihenés egyik fontos helyszíne lehet. Évezredek óta köztudott, hogy víz, a víz hangja, illata jótékony hatással van ránk. Ennek tudatában tehetünk pár költséghatékony lépést fürdőszobánk felfrissítéséért.

Ha családi kasszánk nem engedi, hogy újraburkoljuk a teljes fürdőszobát, dobjuk fel ízléses matricákkal a megunt csempéket. A matricázásban az a jó, hogy bevonhatók a gyermekek is, így a nyugalom szigete könnyen színes gyermekbirodalommá is változhat. De egy új színű fuga is felfrissítheti a megszokott fürdőszoba képét.


Gondolkodjunk harmóniában! Válasszunk színben harmonizáló (vagy, ha bátrabbak vagyunk, akkor éppen az ellentétekre, meghökkentésre építő) szappantartó, fogmosó pohár, folyékonyszappan-tartó szettet. Ehhez könnyen találunk dekoratív, színben a fürdőnkbe illő mosdószekrényt, melyben az összes fürdőszobai kellékünk elfér. Ne csak a színekre, a formákra is gondoljunk: törölközőtartó gyűrűhöz kerekded formákat, pl. gömbölyű szappantartót keressünk. Ha nem akarunk megválni a mosdónktól, elég egy új formavilágú csaptelepet beszereznünk, hogy feldobjuk a fürdőt.


Számos olyan kiegészítő létezik, amely színt vihet a megunt fürdőszobába. Fali és asztali mécses tartók, kisebb-nagyobb kosarak, a smink készlet, a fésűk, vagy éppen törölköző tárolására. A kisebb törölközőket ebben az esetben összecsavarva tegyük a kosarunkba, természetes, mégis színes foltja lesz fürdőszobának.

Sokszor egy tükör cseréje is hatalmas hangulatváltozást okoz.  Érdemes új formát, méretet, keretet találni, ennek csak a fantázia szab határokat. Pl. az egyszerű, szándékosan elnagyolt deszkakerettől, melyet magunk is elkészíthetünk akár használt vagy kezeletlen fából, a régi képkeretig sok minden belefér. Döntsük el, hogy bohém vagy elegáns (pl. ovális, szögletes) jelleget akarunk adni a fürdőnek, és ehhez igazítsuk a választást.

Bátran helyezzünk növényeket a fürdőszobába. Nemcsak nyugtató hatásúak, de ha a párát jól tűrő fajtákat választunk, akkor meghálálják, így kezdő szobakertészeknek biztosan sikerélményt nyújtanak majd.


Amennyiben nem zuhanykabinunk, hanem fürdőkádunk van, úgy néhány kisebb polc felszerelése nemcsak a fürdőszobai tárgyak, de a mécses tartók, a hangulatvilágítás elhelyezésében is segíthet.

Foglalkozzunk a világítással is! Mivel a nyugtató fürdés döntően esti tevékenység, adózzunk figyelemmel a fényeknek is. Válasszunk fürdőnkbe több fényforrást, világítsuk meg a falat, vagy cseréljük le megunt lámpatesteinket.

Néhány egyszerű kapaszkodó, támla és ülés felszerelésével a családunkban élő idősek igényeit is kiszolgálhatjuk, így könnyen több generáció pihenésének lehet terepe a fürdőnk.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Mi kerül a ládikóba? – szerszámosláda kezdőknek

Az iskola után kiveszed első albérleted? Új családi otthonba költözöl? Egyedülálló vagy, aki nem akarja minden apró javításért a szomszédot hívni? Nézzük, mire lehet szükséged a ház körüli kisebb munkák ellátásához.

Előrecsomagolt szerszámosládák

Néhány ezertől néhány tízezer forintig terjedő skálán beszerezhetjük a különféle gyártók előre összeállított szerszámkoffereit. Az ár a minőség és a megkapható szerszámok köre alapján szóródik: néhány darabból álló készletektől a komoly, akár több száz darabosig terjedhet a spektrum. De a darabszám megtévesztő is lehet, ne induljunk ki csak ebből, sok haszontalan aprósággal is meg tudnak tölteni egy készletet, ezért gondoljuk végig, mire van szükségünk, mi az, amit egyáltalán kezelni tudunk. Ne adjuk alá a minőséget: lehet, hogy csak ritkán használjuk majd új eszközeinket, de érdemes a középkategória környékén keresgélnünk, ha nem egyszer használatos szerszámokat szeretnénk.

Kalapács

Nincs olyan háztartás, ahol előbb-utóbb ne lenne szükség kalapácsra. Néhány ezresért többdarabos szettet kapunk, de elég egy jó minőségű, közepes fejű (200 - 300 g-os) kalapács indulásnak. A szerszám gyenge pontja a nyele, olyat keressünk, amely stabilan tartja a fejet, nem lesz egyhamar lötyögős. Ha sokat barkácsolunk fával, akkor hasznos lehet egy kombinált fejű, szeghúzó kalapács is.

Képszögek, facsavarok, tiplik

Képeket mindenki szeret a falára tenni, legyen szó családi albumról, egyedi műalkotásról vagy egy áruházban beszerzett dekorációról. Válasszunk az előre összeállított képakasztó készletek közül, mint ahogy a legfontosabb méretű szögeket, tipliket, csavarokat is gyakran megtaláljuk egy szettben.

Vízmérték

Ha a képek felrakásához érünk, de nem bízunk szemmértékünkben, vásároljunk vízmértéket – már egészen kicsik is kaphatóak –, amely a hűtő és egyéb vízszintes fekvést igénylő eszközök beállításakor is hasznos lehet. Haladóknak lézeres szintező eszközök is rendelkezésre állnak megfizethető áron.

Mérőszalag/colostok

Van, amikor tényleg nem elég a szemmérték, ekkor van segítségünkre a mérőszalag, a colostok. Érdemes masszívabb burkolatú után néznünk, mert leejtve könnyen eltörhet a gyengébb minőségű műanyag burkolat.

Kulcsok

Ha nem gondolkodunk nagyban, akkor is érdemes egy többrészes készletbe beruházni kezdésnek (alapszabály: mindig pont arra a kulcsra van szükség, amely éppen hiányzik). Ha spórolni akarunk a hellyel, vegyünk olyan készletet, amely kombinálja pl. a villáskulcs vagy a csillagkulcs végződéseket. Választhatunk állítható villáskulcsot is, de készüljünk fel arra, hogy ez a vastagsága miatt szűkebb helyekre nem fér be. Ne feledjük, egyre több eszköz, bútor esetében találkozunk imbuszcsavarral (hatszögletű lyuk), ezt a problémát egy imbuszkulcs-szettel könnyen megoldhatjuk.

Csavarhúzók: elektromossal könnyebb

Emlékszünk arra, amikor hosszú sorban foglalták el a műhelyek falát a csavarhúzó készletek? Sokszor célszerűbb lehet egy cserélhető fejes (ún. bit) szett után néznünk, amelynek szabadon bővíthetjük a végződéseit. Hátránya lehet a vastagabb szár, amely nem mindig pótolja a hagyományos csavarhúzót. A különféle racsnis nyelek elvileg megkönnyítenék a nehézkes becsavarást, de a használati értékük csekély. Ha gyakran bíbelődünk csavarokkal, akkor ajánlott beruházni egy akkus csavarbehajtóba. A nagyon széles választék miatt, az elvégzendő feladat függvényében kérjük szakember segítségét a választáshoz. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük a csavarfejek és a csavarhúzók / bitek kompatibilitását!

Fúrógép

Fúrni persze nem mindenki szeret, de az egyszerűbb műveletek betanulásával megspórolhatjuk a mesterek kiszállási díját. Lényeges: lakásunk paraméterei alapján kérdezzük meg a szakembert, hogy milyen teljesítményű és minőségű, illetve jellegű ütvefúróra, fúrókalapácsra lehet szükségünk, így akkor sem érhet meglepetés, ha betonba ütközünk! Természetesen ügyeljünk az adott anyaghoz megfelelő fúrószár kiválasztására. Fontos biztonsági figyelmeztetés! Minden esetben a munka megkezdése előtt, győződjünk meg arról, hogy ne ütközzünk elektromos, víz-gáz stb. vezetékbe. A megfelelő detektorokat már pár ezer forintért beszerezhetjük.

Fogók

Itt is választhatunk az előre összeállított készletek között, de önállóan is választhatunk egy harapó-, egy kombinált-, és egy csípőfogót kezdésnek. Ha gyakran van baj a vizesblokkal, akkor előbb-utóbb egy állítható méretű úgynevezett vízpumpafogót is be fogunk szerezni.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Egy kis színpszichológia

"A szín élet, színek nélkül halott lenne a világ" - írja Johannes Itten, a színelmélet egyik legnagyobb ismerője. Igaz ez az otthonunkra is. Járjuk körbe, milyen színnel milyen hangulatot idézhetünk elő lakásunk egyes pontjain.

Mit üzennek a színek?

A fehér lehet a mindenkori tisztaság, a végtelen távolság, a hómező, esetleg a rend,
az egyszerűség, vagy a semlegesség szimbóluma. A lakás összes helyiségében kiválóan működhet.


A bézs egy tört szín, mely átmenetet képez a fehér és a barna között. A bézs kifejezetten a homok, a kagylók, a kövek színe.  Összekapcsolódik  a szabadság, a tolerancia, a természetesség érzeteivel. A lakás berendezésében különösen nagy felületeken fontos szerephez juthat minden lakóhelyiségben.

A fekete lehet az önmagunkba fordulás, ugyanakkor a teljes belső béke színe is. Sok esetben eleganciát is sugározhat, például a ruhák esetében. A fekete jól kombinálható más színekkel, és a kreatív energia is fokozható vele. Kisebb falfelületeken jól mutathat a hálószobában vagy akár a nappaliban is.

A sárga minden más színnél erősebb hatású, ezáltal lelkesítő, optimista hangulatot áraszthat. Sugárzó, szinte vakító világossága tágassá, meleggé teheti a különböző helyiségeket. Ez a szín a gondolkodás színe, bizonyítottan elősegíti az agyműködés és koncentráció minden formáját.

A narancssárga mozgalmasságot, élénkséget, napfényt, és barátságot sugároz. Nappaliba, konyhába ajánlott elsősorban.




A barackvirág a puhaságot, engedékenységet, törődést szimbolizálja. Gyermekszobába melegen ajánlott.

A rózsaszín más néven „pink” a tündérmesék világát idézi. Ez a szín sokak számára a gyengédség és fiatalság megtestesítője. A rózsaszín az '40-es évek óta a női nem szimbóluma, nem véletlen hogy a klasszikus lányszoba dizájnhoz használják a leggyakrabban. Mindemellett tökéletesen alkalmazható a modern, szigorúbb, egyenes vonalakkal berendezett szobákban is, főleg zölddel és fehérrel keverve.

A piros és a vörös a tűz szimbóluma. Megerősítheti az életkedvet, és általában feltölt energiával, de adhat szellemi erőt és védelmet. Kis felületen ideális a használata, nagy felületen azonban elviselhetetlen: idegessé, nyugtalanná teheti az embert. Dolgozószobában, nappaliban izgalmas választás lehet kis felületen.

A kék békességre, rendre ösztönöz. Megnyugtat, lehűt, üdít, vagy szimplán érzékenységet fejez ki. A világoskék friss érzetet kelt és sok esetben tágítja a teret. A sötétkék kifejezetten a céltudatosság szimbóluma. Hálószobába és fürdőszobába kiváló választás.

A zöld a remény, a nyugalom, a barátság, az egyensúly színe. Rengeteg árnyalat létezik, amelyek a színhatások széles skáláját adhatják. A világos sárgászöld például barátságos és fiatalos, a fűzöld viszont már kissé komolyabb, míg a fenyőzöld már kimondottan ünnepélyes. Ennek megfelelően a lakásban inkább a világosabb árnyalatai (pisztácia, olíva) ajánlottak, de azok minden helyiségben jók mutatnak

A barna a föld színe, megbízhatóságot, biztonságot és állandóságot sugall, kifejezetten melegségre vágyók számára ajánlott. Kisebb falfelületen divatos a nappaliban és a hálószobában.


A lila szín alkalmazása, használata olyan személyeknek ajánlatos, akik tele vannak inspirációval, és gazdag a képzeletük. A spirituális dolgok jelképezője, emellett egyensúlyt teremt, bölcsebbé tesz, vagy előkelőséget sugall. Háló és dolgozószobába is látványos választás lehet.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Gyerekbirodalom a kertben – mire figyeljünk a kerti építmények tervezésénél?

A gyerekek nagyon szeretnek a kertben futkározni, hemperegni, játszani. Sok kölyöknek egy nap az otthoni játszótéren felérhet egy nyári vakációval is. Nekünk szülőknek azonban a gyerek szabadsága mellett a biztonságos körülmények megteremtése is fontos. Most a kerti játékok tervezésére és kivitelezésére adunk tippeket.

Tervezzünk a gyerekek igényei szerint!

Ha a kislány/kisfiú szeret mászni, bujkálni, akkor a kuckókat részesítsük előnyben, ha pedig tipikus örökmozgó alkat, akkor mindenféle kerti játék testre szabható. Ha nem magunk építjük fel az otthoni játszóparkot, hanem készen vesszük meg a csúszdát, hintát, mérleghintát , medencét vagy a különféle eszközöket, akkor is ellenőrizzük, hogy méretük, kidolgozottságuk megfelel-e gyermekünknek.


A kiálló elemek kezelése

Ha saját magunk akarjuk a fent felsorolt kerti játékokat elkészíteni, akkor bizony oda kell figyelnünk az élek tompítására, a végek lekerekítésére, és azok simára csiszolásra. Kiálló szögeket  sose hagyjunk, még akkor sem, ha olyan helyen van, amiről azt gondoljuk, hogy a gyerek úgysem éri el. Mivel a legtöbb csemete kíváncsi természetű, előbb-utóbb mindent ki fog próbálni, így a részletekre is gondolnunk kell!

Kerüljük el a napszúrás veszélyét!

Ha a játékokat nem is tudjuk minden esetben árnyékos helyre telepíteni, lehetőleg hozzunk létre egy árnyékos menedéket a kertben. Bármikor könnyedén elkészíthető egy „indián sátor”, ahová gyermekünk elbújhat a fény elől. Ehhez csupán négy hosszú karót kell leszúrnunk a földbe, majd a tetején fogjuk össze, és kössük át egy zsinórral. Ezután borítsunk rá egy használaton kívüli plédet, és felül kössük meg. Végezetül a kuckót rendezzük be (akár apró asztallal, ülőkékkel), és máris kész a búvóhely.

Lássuk el a játék-eszközöket csúszásgátlóval és biztonsági korlátokkal!

Gondolkodjunk előre, és a mászókák vagy létrák fokait is úgy szerkesszük meg, hogy gyermekünk lehetőleg ne tudjon beszorulni. Ha van egy nagyobb fa a kertben, akkor a homokozót érdemes a lombja alá telepíteni, így nem kell külön napernyőről sem gondoskodni!



Ne feledkezzünk meg a mászókák vagy csúszdák alatti burkolatelemekről sem!

Ha lehet, sose használjunk betont a játékok kivitelezéséhez! Ahelyett, ha tehetjük, ütéscsillapító réteget helyezzünk le (gyöngykavicsot, faháncsot, füvet, vagy homokot) esetleg gumilapokat. Ne csodálkozzunk, ha a faháncsot széthordhatja majd csemeténk, el kell ismerni, ez az anyag remek ütéscsillapító.

A játszótér kiegészítő elemei

Főleg a nyári szezonra előregondolva jó ötlet lehet egy medence telepítése is a kertbe, ahol gyermekünk kedvére pancsolhat, úszkálhat. A medence építésekor, vásárlásakor annak mélységére mindig ügyeljünk: sose legyen túl mély a víz, de ha szeret ugrálni gyerekünk, akkor a túl sekély sem megfelelő. A medence mellett ajánlatos még minél több fát, bokrot ültetni az árnyék biztosítása végett, illetve egy csap vagy kút felszerelése is hasznos lehet.

A játékok otthoni barkácsolása, mint „kézműves foglalkozás”

A gyerekek nem csak játszani szeretnek a kerti játékokkal, hanem minden bizonnyal szívesen részt vesznek azok elkészítésében is. Ha gyermekünket bevonjuk a barkácsolásba, sose hagyjuk ott egyedül kalapálni, vagdosni, egy percre sem! A megfelelő szülői felügyelettel vidám időtöltés lehet egy ilyen kézműves foglalkozás.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Tavaszi zsongás: frissítsd fel a lakásod is

Itt a tavasz-nyár (az időjárás alapján ezt még nehéz eldönteni), így itt az idő, hogy lakásunkon is érződjön a változás. Nézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy otthonunkat feldobjuk, színesebbé varázsoljuk a téli álom után.

Tavaszi nagytakarítás. Kevesen szeretik, de megéri, mert nemcsak tisztává varázsoljuk lakásunkat, de számos olyan kacattól is megszabadulhatunk, amelyek eddig útban voltak, de nem volt alkalmunk megszabadulni tőlük.

Színek, érzések, érzelmek. Nézzünk körbe, a lakás mely része kaphat egy kis színt! Egy fehér fal átfestése, pár színes kaspó, vagy egy-egy saját kezűleg díszített csempe nagyot dobhat az egyhangúságon. Kiváló családi program lehet néhány egyedi kiegészítő elkészítése, a gyerekszoba körberagasztása mintákkal.

Virágok, kaspók. Nemcsak a kertes házakban köszönt be a virágok ideje. Ültessünk a balkonra, frissítsük fel a szobák növényzetét. Ne csak a növényekre gondoljunk, hanem az ő „otthonukra” is: válasszunk új, színpompás, a tavasz színeivel harmonizáló cserepeket, kaspókat, ládákat számukra is.

Játsszunk a fényekkel! Dobjuk fel a lakás unalmas pontjait akár egyszerű fehér, akár színes hangulatvilágítással. Rá se ismerünk a kertre, ha az esti teraszon ücsörgéskor felkapcsoljuk az új hangulatvilágításunkat. Tipp: ha spórolni akarunk, és a környezetet is meg akarjuk óvni, akkor válasszunk napelemes fényforrásokat (szolárlámpákat) a kertünkbe.

Játsszunk az illatokkal! Ne csak a színekre figyeljünk. Bár ritkán jut eszünkbe, de az illatok is meghatározzák hangulatunkat. A virágok mellett a különféle párologtatók, illatosítók is kedvező hatással lehetnek a lakás egyes pontjaira. Napos balkonunkra a dísznövények mellett színes, illatos fűszer- és gyógynövényeket is ültethetünk, így néhány tő levendula könnyen mediterrán hangulatot kölcsönöz a legkisebb terasznak is.

A víz az úr! A belső szökőkutak, csobogók nemcsak a páratartalom megőrzésében, a városi szállópor leküzdésében segítenek, de alapjaiban változtatják meg otthonunk hangulatát.


Lépjünk aprókat! Ha nincs pénzünk nagyberuházásra, tűzzünk ki reális célokat. Egyszerre egy területre koncentráljunk, és cseréljük le például a terasz burkolatát, frissítsük fel kertünket, vagy fessük színesebbre a gyerekszobát. Már az apró lépések is vidámabbá, igazi tavaszi-nyári lakká varázsolhatják otthonunkat.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek