Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A fűnyíró nem elég…

Minden kertész életében eljön az idő, amikor bővíteni szeretné eszköztárát. Ha valaki elsőrangú gyepre vágyik, és szeretné, ha a szélek, szegélyek, ágyások mentén is rendezett, jól nyírt lenne füve, esetleg az árkok, dombok egyéb természeti formák nehezítik a nyírást, akkor mindenképpen kezdje egy kézre álló szegélynyíró beszerzésével.


Szegélyvágó, vagy kasza?
Bár első pillantásra kinézetük hasonló, de jelentős különbség van rendeltetési céljukat, felépítésüket és tartósságukat illetően. Mindenképpen szegélyvágónak nevezzük az alul elhelyezkedő villanymotor tengelyére közvetlenül rögzített vágórendszerű gépeket. Szintén szegélyvágó (akár benzines, akár elektromos) az a szerkezet is, melyen a meghajtó motor a szár tetején található, és egy flexibilis tengely viszi a forgó mozgást a gép aljára. Ezek az alul hajlított szárról ismerhetők fel. A fűkaszák masszívabb kivitelűek, minden esetben felül van a motor, a száruk egyenes, melynek a végén egy fogaskerekes áttétel un. szöghajtómű helyezkedik el. Fontos, hogy mint a neve is mutatja, a szegélyvágók (a benzines is!) a fűnyíró által elhagyott kis széleket hivatottak karban tartani.


Ne álljunk neki szegélyvágóval a hétvégi telken a térdig érő gazt levágni! Erre csak a kaszák alkalmasak. A profibb gépek annyira erősek, hogy akár fűrésztárcsával vékonyabb szárú bozót irtására is használhatók.

Amit mindenképpen fontoljunk meg
Mint minden szerszám esetében, ebben a kategóriában is óriási a szórás: néhány ezertől a százezer forint feletti kategóriáig terjed a skála. Gondoljuk meg: milyen gyakran, milyen célból, milyen nehézségi viszonyok között, mekkora területen kell használnunk majd az eszközt. Elektromos szegélynyíró gépeket akár 4-5 ezer forinttól már találunk, de a benzines fűkaszák kb. 30 ezer forint környékéről indulnak. Mint minden esetben, itt is működik az alapszabály, hogy érdemes eggyel a legolcsóbb kategória felett kezdeni a keresést, ha tartós gépre vágyunk.


Kinek lesz?
El kell döntenünk, hogy ki használja a gépet a leginkább, hiszen nem mindegy, hogy a kisebb teljesítményű (350-400W-os), de könnyebb elektromos, vagy az erősebb (1,1 LE-től), de nehezebb-nagyobb benzines modelleket választjuk-e. Az elektromos gépek 2-4kg-osak, míg a benzinesek a 6-8 kg-ot is elérik, ezekhez már vállheveder használata szükséges. Az elektromos modellek között itt is találunk nagyobb szabadságot nyújtó akkus gépeket, illetve vezetékeseket, ilyenkor azonban gondoskodjunk a megfelelő, biztonságos hosszabbítókról, kábeldobokról is. Ugyanígy: az elektromos készülékek esetében ne nagyon számítsunk 25cm-nél szélesebb munkafelületre, míg a benzinesek esetében nem ritka, hogy damillal 40, késsel 25cm-t is képesek levágni. Ha tehát nemcsak a gyep és a beton találkozását szeretnénk időnként csinosítani, hanem árkunkat is muszáj ezzel nyírnunk, érdemes a nagyobb teljesítményt előnyben részesítenünk.

Extrákból nincs hiány
Ezt követően is van azonban mit meggondolni! Már 10 ezer forint környékén is kaphatunk olyan extrákat, mint a teleszkópos, állítható hosszúságú nyél, a változtatható dőlésszögű vagy oldalirányban 180 fokban forgatható markolat, plusz védőborítások, duplaszálas damilfej, de a damil helyett késekkel dolgozó vágófej döntően a benzines modellek sajátja.

Lényeges a védelem
Ha már beruházunk egy fűkaszába, akkor semmiképpen ne feledkezzünk meg a szükséges védőfelszerelés beszerzéséről sem. A felpattanó kövek ellen legalább egy védőszemüveget érdemes beszerezni, de jól jöhet egy nem párásodó, de az egész arcot védő hálós maszk is, amely szintén néhány ezer forintos tétel. Különösen erősebb gépeknél akár egy felcsapott toboz is okozhat fájdalmas ütést a lábunkon. Érdemes zárt cipőben és bőr lábszárvédővel dolgozni.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Fesd magad!

Minden lakás elér abba a korba, hogy legalább egy tisztasági festést el kell végeznünk rajta, de a nagyobb átalakítások végét is általában a festőhengerek és pemzlik előkerülése jelenti. Nézzük, mit kell tennünk, ha nem akarjuk szakemberre bízni a lakás festését.


1. Gondoljuk végig, mely részeket kívánjuk festeni, hova pakoljuk addig a bútorokat, tárgyakat, és hogyan ütemezzük a műveleteket. Első körben készítsünk egy munka- és költségvetést, hogy tudjuk, mely anyagból mennyire lesz szükségünk. A bútorok, padló és a magunk védelméről gondoskodjunk: öntapadós védőszalag, takarófólia, védőruha, kesztyű, sapka, vagy papírcsákó. Másodsorban szerezzük be festőeszközeinket: létra, glett anyag, teddyrács, ecsetek, hengerek vagy festékszóró pisztolyok, spakli, glettvas, vödör, keverőpálca az összekeveréséhez, csiszolóvászon, festék.

2. Ha mindez megvan, mérjük fel a falak állapotát, hogy szükséges-e javítani valahol a festés kezdése előtt.

3. Terítsük le a takarófóliát a bútorokra és a padlóra.

4. Szedjük le a műanyag kapcsolókat, dugaljakat, polcokat.

5. Korábban festett felületeknél távolítsuk el a laza, pergő részeket, tisztítsuk meg őket a portól és más szennyeződésektől.

6. A lukakat, sérüléseket glettel töltsük ki. A glettelő anyagot vízzel csomómentesre kell keverni, de léteznek már bekevert glettanyagok is. Ezt követően kézzel - glettvassal vagy spaklival – hordjuk fel. Egyes előre bekevert glettek szórópisztollyal is felvihetőek. Száradás után finom csiszolópapírral csiszoljuk meg, hogy egyenletes legyen.

7. Ha korom, vagy egy korábbi beázás nyomát szeretnénk eltávolítani, akkor használjuk festés előtt speciális folteltávolító alapozót, ha ez a lépés kimarad, a foltok visszatérhetnek a festés után.


8. Kezdődhet maga a festés. Használat előtt jól keverjük fel a festéket. Ha színezni kívánjuk, akkor színezőpasztával saját magunk is megtehetjük. Vegyük figyelembe, hogy házilagos keveréssel csak a pasztellszínek érhetők el jó minőségben, telt, erős zöldekre, vörösökre ne számítsunk, inkább kevertessük ki a szakáruházban a kívánt színt. Ha mégis otthon csináljuk, akkor nagyon alaposan keverjük el a kívánt színezőpaszta mennyiséget az alapfestékben!

9. Mindig a mennyezettel kezdjük, csak utána fessük a falakat. A festést mindig a helyiség éleinél és sarkainál kezdjük ecsettel, mivel a festőhenger soha nem ér el teljesen a sarokig. A magas fal- és mennyezetfelületeket létra nélkül is könnyen lefesthetjük, ha teleszkópos nyelet választunk. Ne feledjük: húzzuk le a hengert a vödörbe mártás után a rácson, ha nem akarjuk, hogy a felesleges mennyiség lecsöpögjön festés közben.

10. Kívülről befelé haladjunk, az ablaktól és haladjunk a helyiség közepe irányába. Átlósan kezdjük, majd függőleges rétegekkel folytassuk, végül győződjünk meg az egyenletes eloszlatásról.

11. Általában két réteg ad megfelelő fedést! Érdemes figyelembe venni, hogy míg a legolcsóbb falfestékből sokat kell használni a teljes fedés eléréséhez, addig a jó minőségűekből kevés is elegendő ezzel időt, pénzt takaríthatunk meg!

12. Festés után: minél előbb meg kell tisztítani a véletlenül összefestett felületeket, mert ha a festék rászárad, akkor a víz már nem oldja le azt.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Az én kertem, az én szerszámaim!

Kezdő kertészek sokszor egyetlen szerszámmal állnak neki a kert művelésének.  Majd feltűnik, hogy a szomszéd hogyan, mivel csinálja, aztán kölcsönkéri, kipróbálja. Eljön az idő, amikor lassan mindent beszerez és elsajátítja kertészkedés csínját-bínját. Ismerős helyzet ugye?

Ha kertünk van, mindenképpen szükségünk van egy kisebb-nagyobb szerszámparkra. Segítünk összeszedni melyek az alapszerszámok. Fontos: vásárláskor érdemes inkább a minőségre figyelni! Mielőtt nekivágunk a szerszámok beszerzésének, gondoljuk, végig mit szeretnénk a kertbe ültetni, ápolni, mert ettől függ, hogy milyen kerti munkákra és szerszámra lesz szükség.
Ha lépcsőzetesen vesszük meg a szerszámokat, nem pedig egyszerre, akkor kisebb anyagi kiadás jelent a beszerzésük, és lehetőségünk van a legjobb vétel (ár/minőség arány) kifogására is. Segítség, hogy általában nincs mindenre egyszerre szükségünk.


Első lépcső: szerezzük be az alapvető eszközöket:
1. ásó – a föld felásására, lazítására
2. gereblye – az ágyások elegyengetésére (figyelem: egyszerű, egyenes, fémből készült fejű gereblyét érdemes beszerezni kezdésnek)
3. kapa – gyomirtáshoz, ültetéshez (figyelem: rengeteg féle kapavégződés ismert, a különféle, gyomláláshoz, ágyás kijelöléshez használt fejektől az egészen a gömbölyű fejű, főként szőlő műveléshez használt kapáig). Az első kapánk mindenképen kis, hegyes kapa legyen!)


4. talicska – a kerti szemét szállítására (ha nem szeretnék nagy fémtalicskát, akkor válassza a többször használható lombgyűjtő zsákot vagy a könnyű műanyag lombkosarat)


5. ágvágó – metszéshez, irtáshoz. Mindenképp a használatnak gyakoriságának megfelelő minőségű terméket válassza, akár teleszkópos formában is.
6. metszőolló – metszéshez

Ez utóbbi két termék esetében szinte végtelen a lehetőségek tárháza, ezért mindenképpen forduljunk a szakáruházi eladókhoz a számunkra legjobb típus kiválasztásáért. Figyeljünk arra, hogy jobb vagy balkezesnek lesz-e az ollónk, milyen a kések bevonata (törekedjünk a teflonos bevonatra), illetve mekkora a tenyerünk, hiszen a vágás csak a megfelelő méretű ollóval lehet könnyű és kényelmes.

Második lépcső: Amikor már kinőtt az elvetett gyep:
7. fűnyíró
8. szegélynyíró
A fűnyírók kiválasztásáról már írtunk, a szegélynyírókkal hamarosan részletesebben is megismerkedünk.


Harmadik lépcső: Ekkor már látjuk, hogy még milyen munkát szeretnénk megkönnyíteni, illetve az aktuális ősszel használatos szerszámok beszerzése is megtörténik:
9. lombseprű – az őszi lomb összehúzására, seprésére nélkülözhetetlen. Egyenletes területnél használhatunk szélesebb műanyag seprűt, az egyeletlen területeknél javasolt a fém lombseprű használata.
10. gyom kiszedők – egyszerűbb a gyomok gyökerét kihúzni
11. komposztáló – érdemes a kerti hulladékot komposztálni, ingyenes, kiváló minőségű tápanyagot állíthatunk elő. (erről lásd korábbi cikkünket ITT)
12. vasvilla – nagyobb mennyiségű, gally, kerti szemét megmozgatásához szükséges, komposztálóhoz elengedhetetlen, az őszi munkák fontos kelléke
13. ültető lapát – leegyszerűsíti az ültetést


14. teleszkópos nyelű ágvágó – magasabb fák elérésére
15. különböző méretű fűrészek – metszéshez, nagyobb ágakhoz
16. fejsze – faaprításhoz, tüzelő vágásához.

Ezek tehát az alapeszközök, amelyeknek szinte minden kertben hasznát vesszük, de a választék tetszés szerint bővíthető. Forduljunk szakemberekhez, ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mely munkákhoz mire van szükség. A ritkán használt, nagyobb, motoros kerti gépek pedig rendre kölcsönözhetőek a szakáruházakban.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Az a szép, zöld gyep

Jó érzés, ha a szomszédok elismerését vagy éppen irigykedését előidéző gyepszőnyeg van a kertünkben. Természetesen a gyep sem magától lesz tökéletes, gondozást, törődést igényel. Pár el nem hanyagolható lépés:


1. A talaj tápanyag pótlása fontos lépés a szép zöld gyep elérésére. Ültetés előtt célszerű alaposan fellazítani a talajt. A vetést követően alkalmazhatunk úgynevezett Start gyeptrágyát akár esős időben is, ami megfelelő lendületet ad a mag csírázásához. Néhány nyírás után válasszunk hosszúhatású gyeptrágyát (hatásidőtartam megtalálható a csomagoláson), ami a növekedéshez szükséges összes tápanyagot tartalmazza. Ezáltal lesz a füvünk egészséges, szép színű és dús. Fontos, hogy a tápanyag-utánpótlás kis átfedésben történjen, így folyamatos a tápellátás és nem adagolhatjuk túl. Július közepétől alkalmazható már az őszi, kondicionáló trágya. Ezzel készítjük fel a pázsitot a téli időszakra.  Minden esetben figyeljünk a csomagoláson feltüntetett adagolási mennyiségre.


2. A legfontosabb szépítő tápanyagok: a nitrogén a növekedést, a foszfor a virág- és termésképződést serkenti, a kálium növeli a növény ellenálló képességét, elősegíti a levélzet zöldülését, a kalcium pedig erősíti a sejtfalakat.


3. Ültetés. A fűmag kiválasztásánál a legfontosabb, hogy milyen területre szánjuk a füvet: 3 kategóriát különböztetünk meg: napos, félárnyékos vagy árnyékos. A következő fontos szempont, hogy mire használjuk a füvet: díszfüvet szeretnénk vagy használni fogjuk pihenésre, játékra. Ez utóbbinál taposást tűrő fajtát válasszunk. A fűmag csomagolásán minden információ megtalálható, de kérdés esetén érdemes szakemberektől tanácsot kérni. Általában az ár a minőséget is tükrözi.


4. Az ültetést követően napi kétszer-háromszor kell locsolni úgy, hogy közben a földet ne áztassuk el, csak a nedvességtartalmat pótoljuk! A locsolásra legalkalmasabb időpontok a kora reggeli vagy az esti órák. Tűző napon semmilyen esetben sem szabad locsolni, mert a vízcseppek megégetik a növény szálait.


5. A füvet tavasszal, az első vágásig hagyjuk hosszabbra megnőni, majd a nyírásnál legyen 3-5 cm-re vágva. Fontos, hogy mindig ugyanarra a méretre vágjuk vissza, mert a méretingadozás sokkolhatja a növényt.


6. A fű időnkénti levegőztetése legalább annyira elengedhetetlen, mint a tápanyagok és az öntözés! A fűszálak tövében óhatatlanul lerakódnak a vágáskor képződött fűszálak filcszerű réteget alkotva. A napfényt, a levegőt és később a csapadékot is elnyeli és ez vagy a fűszálak gombásodásához vezet vagy annyira elmohásodik a terület, hogy a fűszálak elpusztulnak.    Ezt a réteget gereblyével, kézi- vagy gépi fűszellőztetővel kell eltávolítani.

Ha ennyit megteszünk a gyepünkért, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megáll a szomszéd a kapunk előtt.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Egyedi fürdőszoba az egész családnak

Fürdőszobánk alapvető része az otthonunknak, nem mindegy, hogy hogyan érezzük magunkat benne. A trendi, dizájnos fürdőszobák sok modern lakásnak a dísze, ugyanakkor van egy másik út is, amely ugyan kevésbé követi a divatot, de az egész család számára otthonos, szerethető belső tér hozható létre. Ha ebbe az irányba indulunk, akkor nem a pénz az elsődleges, hanem a kreatív ötletek és a családtagok igényeinek feltérképezése.



Kreatív elválasztás

A legtöbb fürdőszobában a csempézést csak ott törik meg, ahol a csempe és a festett fal találkozik. Ezzel szemben sokkal kreatívabban is csempézhetünk, és akár több elválasztást is használhatunk, például eltérő színű vagy mintájú csempék felhasználásával. A csempék elválasztásánál is elengedhetjük a fantáziánkat. Festhetünk virágokat, ragaszthatunk tapétát, vagy használhatunk üveggel lefedett képeket, fotókat.

Tematizáljunk

Biztos, hogy minden családban vannak közös élmények. Filmek, amelyeket együtt láttak. Utazások, amelyekre szívesen emlékeznek vissza. Focicsapatok, amelyekért együtt rajonganak. Nincs más dolgunk, mint kiválogatni az adott témához kapcsolódó képeket, matricákat, ereklyéket és elrendezni a fürdőszobában.

Forrás: capedwonder.com

A család fiúgyerekei által használt fürdőszobának például kiváló karaktert adhat egy Superman dizájn. A fal és csempeszín választásnál előtérbe kerül ilyenkor a kék és a piros. A Superman logó pedig feltűnhet a zuhanyfüggönyön, a WC deszkán vagy a törülközőkön is.

Retró hangulat

Nagy divat a retró, hiszen jó mulatság visszautazni egy kicsit az időben. Régimódi csaptelepek, mosdókagylók, WC lehúzó láncok, faborítású felületek segítenek visszaidézni a múlt hangulatát. A miliőhöz jól illik, ha korabeli fotókkal és tárgyakkal is díszítjük a fürdőszobánkat. Aki teljes retró hangulatra vágyik az akár linóleumot is használhat a földre járólap borítás helyett.



Mindenki tegye hozzá a magáét

A család minden tagja magáénak érzi majd a fürdőszobát, ha ez egységes előre eltervezett arculat helyett a családtagok mindegyike választ magának egy tárgyat vagy dekorációs elemet, amelyet szívesen látna a fürdőszobában. Az apuka lehet, hogy a kék falszínhez ragaszkodik, míg az anyuka virágos csempéhez, a gyerekek pedig delfines zuhanyfüggönyre vágynak. A végeredmény nem biztos, hogy bekerülne a lakáskultúra magazinokba, de biztosan egyedi és szerethető lesz.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek