Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Trükkös tükröket az otthonunkba

A tükröket régóta arra használjuk, hogy hangulatosabbá, világosabbá varázsoljuk otthonunkat. A tükrök emellett tágítják a lakás tereit. A tükrök dekorációjának, elhelyezésének számos módja lehet az egyszerű funkcionális felhasználástól kezdve a kreatív, meglepő megoldásokig. Mi utóbbira szeretnénk néhány példát bemutatni, rávilágítva arra, hogy a tükröket akár a szabadban vagy darabokban felragasztva is elkápráztathatjuk vendégeinket.



Mozaiktükrök

Ha szeretünk otthon alkotni, akkor a tükördarabokból fantasztikus mozaik készíthető. Az elkészült mozaiktükröt nem csak a falra szerelhetjük fel, hanem akár asztallapként is különleges megoldás lehet. A tükördarabok közé színes cserépdarabokat is illeszthetünk vagy színes fugát is használhatunk kitöltésre.



Antik tükrök

Akár egy modern lakásba is különleges ízt vihet egy antik keretbe helyezett tükör. A régi idők hangulatát idéző kereteket régiségboltokban és bolhapiacokon is beszerezhetjük. Ha kisebb kereteket vásárolunk, akkor akár csoportokban is felhelyezhetjük őket egy falfelületre. A bohókás, eredeti hatást csak erősíti, ha a keretek különböző formájúak.



Dekorált keretek

A legegyszerűbb tükröt is feldobhatjuk egy házilag, fantáziadúsan dekorált kerettel. A leggyakrabban látott ötlet a kagylóhéjakkal körberagasztott keret a fürdőszobában. Ha bátrabbak vagyunk olyan merészebb vállalkozásokba is kezdhetünk, mint a gyöngyökkel körberagasztott keret a hálószobába vagy a különféle színű és formájú száraz tésztákkal dekorált keret a konyhába.

Ablakhatású trükkök

Izgalmas megoldás, ha egy nagyméretű tükröt egy ablakkeretbe helyezünk. Az elkészült tükröt feldobhatjuk, ha alá polcokat szerelünk fel, amelyekre növényeket helyezünk el. A nagyméretű tükröt helyettesíthetjük sok különböző színű és formájú kisebb tükörrel, amelyet az ablakkereten belül egy a szoba falától elütő festett háttérszínnel bolondíthatunk meg.

Tükrök szokatlan helyeken

A tükröknek nem csupán a fürdőszobában és az előszobában van létjogosultságuk. A sötétebb tároló helyiségeket, az éléskamrát is feldobhatja, világosabbá teheti egy jól elhelyezett tükör. A nappaliban a helyi világításokat is hatékonyabbá teheti, ha az állólámpák mögé tükröt helyezünk el, hiszen a tükröződésnek köszönhetően növeljük a fényt a szobában. Az ebédlőasztal lapjára is elhelyezhetünk tükröt, ami különleges hangulatot tud kölcsönözni egy-egy ünnepi lakomának. A sötétebb előszobákban, lépcsőfeljárókban vagy a régi bérházak ablaktalan halljaiban nagy szolgálatot tud tenni egy mennyezetre helyezett hatalmas tükör, amely égbolt érzést kölcsönöz mind a szűkebb, mind a sötétebb tereknek.



Tükrök a kertben

A tükrök a kertben is hasznosíthatóak. A nagy téglalap alakú tükröket is elhelyezhetünk a ház falára, amelyek visszatükrözik virágoskertünket, így erősítik a kellemes hatást. A tükrök különösen illenek a melléképületek, tárolók, sufnik falának elrejtésére, így a kevésbé vonzó falfelületek helyett a kertünkben gyönyörködhetünk.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Gazdagság és egészség vízből merítve

A víz a Feng-shui szerint szoros összefüggésben van a gazdagsággal, karrierrel, anyagi fellendüléssel. Nem mindegy azonban, hogy a vizes elemeket (kutak, csobogók, medencék, tavak) hogyan használjuk, vagy a fürdőszobát hogyan helyezzük el a lakásban.


1. Egy a lakásban jó helyen elhelyezett víz (csobogó, szökőkút, akvárium, medence) pozitív hatással van az anyagi prosperitásra, rossz helyen viszont betegségeket, anyagi csődöt is okozhat – állítja az ősi, kínai filozófia. A kertünkben helyesen tájolt medence vagy tó fellendülést hoz, a rosszul elhelyezett könnyen járhat kedvezőtlen eseményekkel.


2. A fürdőszoba legyen távol a bejárattól, hogy mert a bejárati ajtó az emberi szájnak, a fürdő az altestnek felel meg. A ma divatos, hálószobából nyíló fürdő megoldást a Feng-shui nem tartja szerencsésnek. Ha mégis ezzel az adottsággal kell élnünk, akkor tartsuk ajtaját csukva és igyekezzünk benne rendet tartani. Legyen mindig tiszta és higiénikus, ellenkező esetben ugyanis negatív energiát gerjeszt. Nem ajánlott továbbá: emeleten, közvetlenül a konyha vagy a bejárat felett, otthonunk közepén, lépcső alatt elhelyezett vizes helyiség. Bármennyire is divatos és kényelmes a hatalmas fürdő, energia-szempontból jobb a kisebb, különben az chi elvesződik benne.
3. A vízpazarlás egyenlő a jólét pazarlásával – tartják.  Az eldugult kád, a csöpögő mosdó nemcsak bosszúságot okoz. A Feng-shui szerint ezektől a család is betegesebbé válhat, tehát igyekezzünk ezeket javítani.
4. Kerüljük a WC és a fürdő közös helyiségbe telepítését. Ellenkező esetben legalább arról gondoskodjunk, hogy alacsony fal válassza el WC-t a kádtól és az ajtótól. Nem szerencsés, ha a nyitott ajtóból egyenesen a WC látszik, különösen, ha az étkezőből nyílik.

5. A chi elvész az élénk, színes helyiségekben, ezért válasszunk inkább fehér vagy lágy pasztellszíneket a fürdőbe! A fürdőszoba a befelé fordulás és a pihenés terepe, vegyük ezt figyelembe. Ideális színnel tartják a kéket. A pirosat kerülni kell, mivel az a tűz jelképe, és ez konfliktusba kerül a víz elemmel.
6. Gondoskodjunk a fényről. Ha nincs lehetőségünk elegendő természetes fényt beengedni, akkor mesterséges fényforrásokkal pótoljuk.
7. Legyen ablak, ahol beengedhetjük a pozitív energiát, ha ez nem lehetséges, gondoskodjunk ventilátorról.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Hogyan hűsítsük lakásunkat kánikulában?


A hűsebb hétvégét követően a közeljövőben ismét forró napokra számíthatunk. Nézzük, mit tehetünk, ha legalább az otthonunkban szeretnénk egy kis menedéket teremteni a forróság ellen.


Kezdjük a kültéri árnyékolókkal. Ezekből mindenki megtalálja a saját otthonának megfelelőt, legyen az lakótelepi lakás vagy egy nagyobb kertes ház. A redőnyök, reluxák, zsaluk és napfényrolók különböző színben, kivitelben kaphatók. Ízlés és pénztárca dolga alapvetően a választás. A redőnyök, reluxák bármely lakásban, a zsaluk többnyire a kertes házakon mutatnak jól. A napfényrolók erkélyek és teraszok esetében a legpraktikusabbak.

Mindegyikre igaz azonban, hogy a nyári melegben ezeket nappal, még a reggeli, vagy a kora délelőtti órákban engedjük le. Ha reggel, még munkába indulás előtt leengedjük, akkor kevésbé melegszik át napközben a lakás, és relatív hűvösnek érzett otthonunkba érhetünk haza. Az árnyékolókat este húzzuk csak fel, és ha nem kell, hogy zajszűrőként is funkcionáljanak, nyitott ablak mellett hagyjuk is felhúzva éjszaka. Így a szellőztetés is megoldott, és az éjszakai frissebb levegő mellett kellemesebb lesz az alvás is.


Érezhető enyhülést jelenthet a ventilátor használata is, ami a levegő keringtetésével segít a hőség elviselésében. Választhatunk asztali, álló vagy padló kivitelben, klasszikus vagy oszlop szerkezetűt, esetleg csillárra szerelhetőt. A különböző méretek és formák kínálatának köszönhetően bármilyen kis vagy nagy lakáshoz találunk ideálisat. Ha forgófejjel rendelkező készüléket választunk, akkor az a szoba nagyobb részében megmozgatja az állott levegőt, míg a több sebességfokozattal rendelkező ventilátorok fúvóhatását igényeink szerint állíthatjuk. Az már csak hab a tortán, ha távirányítással is szabályozhatjuk a berendezést.

Ha már nem bírjuk a hőséget, és úgy gondoljuk, hogy csak a klíma segíthet, vásárlás előtt gondoljuk át, mire van szükségünk. A választék a légkondicionálók esetében is széles: választhatunk mobilklímát, ablakklímát, hűtésre, fűtésre egyaránt alkalmas berendezést is. Bármelyiket is választjuk, fontos, hogy minimum „A” energiaosztályú készüléket vegyünk, mert így a kisebb fogyasztás mellett a pénztárcánkat és a környezetet is kíméljünk. Ha már be van építve a rendszer, akkor ne feledkezzünk meg annak karbantartásáról sem, hogy elkerüljük a készülékben lerakodó porok, pollenek okozta egészségügyi problémákat.


A hosszútávra tervező, kertesház-tulajdonosoknak javasoljuk, hogy az épület megfelelő oldalaira – főleg a déli oldalra – ültessenek fákat. Ha ezek megnőnek, nyáron kellemes árnyékot biztosítanak, míg télen, lombjukat lehullajtva, átengedik a napfényt. Szintén természetes és esztétikus megoldás lehet a zöld homlokzat. A növénnyel befutatott falak a bent tartózkodóknak kellemesen hűvöset biztosítanak, míg kívülről hangulatos, otthonos látványt nyújtanak.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Hálószobatitkok a Feng-shui szerint

A Feng-shui lakberendezési elveit körüljáró sorozatunkban (az első, alapozó rész itt) most a hálószoba titkait járjuk körbe. Min múlik a nyugodt alvás vagy a jó párkapcsolat?

1. Minden a hálószoba elhelyezésével kezdődik. Építkezéskor, átalakításkor úgy jelöljük ki a háló helyét, hogy az a lakás nyugodt szárnyában legyen. Egyébként a józan megfontolás is ezt diktálja, de a chi áramlása szempontjából ez kiemelten fontos.

2. A második lényeges elem, az ágy helyének kiválasztása. Az ágy irányának meghatározásához meg kell határozni saját Gua számunkat (ehhez egy hasznos kalkulátor itt), hogy tudjuk, melyik irányból érkezik számunkra a kedvező életenergia, és már csak az ágy fejrészét kell ebbe az irányba fordítani. Problémát jelenthet egy párkapcsolatban, hogy a párok eltérő – keleti vagy nyugati – csoportba tartozó számokkal bírnak, de a tanácsadók erre is tudnak megoldásokat adni, sőt egy „nehéz” vagy „kedvezőtlen” együttállás estén kimondottan a hálószoba berendezése lehet a kapcsolat normalizálásának záloga. Ha valaki az igazira vár, akkor érdemes a chi áramlását a szerelmet jelentő délnyugati irányba terelnie!

3. Az ágy ne nézzen szembe az ajtóval, különösen ne a lábunk tekintsen az ajtónyílás felé. Az ágy legyen támlás, és fejrésze illeszkedjen a falhoz (a körbejárható ágyak elvesztik az energiát), és az ágy környékén kerüljük az éles tárgyakat, burkolati elemeket, kiszögelléseket is.

4. A Feng-shui szerint – bármennyire is divatos ma – nem javasolt a tükör alkalmazása a hálószobában. Ha ragaszkodunk hozzá, akkor legalább ne az ággyal szembe tegyük!

5. Óvatosan bánjunk a vízzel! Ne helyezzünk el csobogót, kutat a hálóban.

6. Bár több ezer éve biztosan nem volt lehetőség a hálóból nyíló fürdőszoba kialakítására, ma sem javasolják. Ha elkerülhetetlen, akkor viszont mindig tartsuk csukva az ajtaját, ezzel benntarthatjuk a kedvező energiákat.


7. Párosával helyezzük el a használati tárgyakat, kiegészítőket, lehetőleg egymáshoz közel. Válasszunk két gyertyatartót, vázát, éjjeli szekrényt stb. ezzel is a párkapcsolat javításán dolgozunk.

8. Óvakodjunk attól, hogy elektromos felszerelésekkel zsúfoljuk tele a hálót, ezek csökkentik a helyiség energiáját (és a bioenergetika szerint is zavarhatják a nyugodt alvást!). Bármennyire is kellemes az ágyban dolgozni vagy tévézni, érdemes onnan minél távolabbra, lehetőleg másik helyiségbe helyezni ezeket a tárgyakat.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Milyen fűnyíró illik hozzám

A fűnyírás a kerttulajdonosok által hol átkozott (hiszen nehéz), hol kedvelt (hiszen nagyon látványos produktummal járó) tevékenység. Egy biztos: tavasztól őszig elkerülhetetlen kerti munka. Ha valaki új fűnyírót szeretne, érdemes megfontolnia néhány szempontot a vásárlás előtt.

A döntés meghatározói tényezői
Döntésünket mindenképpen elsősorban a gyepfelület nagysága alapján hozzuk meg. A kisebb elektromos fűnyíróktól az egész komoly traktorokig minden kapható. Szintén fontos szempont lehet a fűnyíró energiaforrása. Mindegyiknek van előnye is, hátránya is. Az elektromos fűnyírók csendesebbek, karbantartási igényük minimális, viszont kábelt húzunk magunk után (fokozott figyelemmel legyünk a fordulóknál, nehogy áttoljuk rajta a gépet!!) azaz konnektor kell, hogy legyen a közelben. A kábel hossza meghatározza a bejárható felületet, hosszabbító vásárlásakor a gép teljesítményének a kábel hosszának, és a vezeték keresztmetszetének illeszkedniük kell egymáshoz. Kérjük szakember segítségét! A benzines hajtású gépek kezelése macerásabb, cserébe szabadon használhatjuk bárhol, nem vagyunk helyhez (elektromos hálózathoz) kötve. Zajosabb, szükség van benzineskannára, olajra, rendszeres olajcserére, az önindítós modellek / traktorok akkumulátorral is rendelkeznek, ez is igényel karbantartást. Figyelem, a benzin nem örökéletű, kb. fél év alatt elveszíti tulajdonságai egy részét, érdemes mindig friss benzint tankolnunk. Kaphatók üzemanyag frissítő adalékok is, mellyel „újraéleszthető”. A legolcsóbb 30-34 cm-es 900-1000 W-os elektromos fűnyírók kb. 100 m2 felületig ajánlottak, de a nagyobb, 1500-1600 W körüli gépekkel bátran ápolható akár 800 m2-es gyep is. A benzinesek használatát általában 400 – 3000 m2 között ajánlják. A felülős fűnyíró kényelmes játék ugyan, de csak kb. 800 m2-ig vásároljunk. A traktorokat teljesítménytől függően 5000 és 8000 m2-ig ajánlják.

Mennyi időnk van?
Nem elhanyagolható a fűnyíró vágószélessége: a 30-56cm közötti skálából olyat válasszunk, amely a kertünk méretéhez passzol. Túl keskeny hasznos felületű gépünk hamarabb elhasználódik, és természetesen gyorsabban halad a munka egy erősebb, szélesebbet vágó géppel.



Megy ez magától is…
Önjáró fűnyírónk motorja nemcsak a forgókést, de ha bekapcsoljuk, a kerekeket is hajtja. Ha kertünk nagy, illetve a terepviszonyok mostohák, úgy érdemes ilyen konstrukcióba beruháznunk. Az ugyanolyan alapmodell és önjárós változata között kb. 10-20000 Ft a különbség. Léteznek olyan gépek, melyeknél a hajtás sebessége változtatható, sőt van már elektromos fűnyíróban is önjáró!



Se vezeték, se benzinszag
Bizonyos esetekben ideális megoldás lehet az akkumulátoros gép választása. Egy töltéssel akár 3-400 m2 is levágható. Egyesíti a vezeték nélküli szabad mozgást a benzinesek hátrányai nélkül.

Varázsszőnyeg - haladóknak
Ha tudunk kellő időt, energiát rászánni a rendszeres ápolásra, és nagyon igényesek vagyunk az eredményt illetően, akkor válasszunk hengerkéses fűnyírót. Gyönyörű, puha, szőnyegszerű, golfpálya minőségű pázsitot kaphatunk cserébe. Ezek általában mechanikus szerkezetek, a kisebb felületekhez megfelelően, de létezik elektromos, vagy akkus változat is. Sőt ha saját futballpályánk van, akkor benzines, nagy teljesítményű gépet is választhatunk.

Robotok a kertben
Ha nincs kedvünk, vagy elég időnk, de mégis szeretnénk ápolt pázsitot, és elég vastag a pénztárcánk, akkor választhatunk már fűnyíró robotot is. Többféle létezik, már az egyszerűbbek között is van olyan, „aki” felismeri a gyepet. Ha lemegy a fűről pl. a kerti útra, akkor abbahagyja a vágást, és visszafordul.



Traktorosok előnyben
Jócskán a zsebébe kell nyúlnia annak, aki saját traktorára szeretne felpattanni, és azzal nyírni a terepet. Kétségtelen ugyanakkor, hogy bizonyos kertméret felett racionális döntés az önjáró traktor, ráadásul adapterekkel (utánfutó, szóró kocsi, télen hótolólap) egész évben hasznos lehet. Óriási a választék a piacon a különféle fűgyűjtős vagy oldalkidobós modellekből, ma az ún. frontkaszás gépeket egyre inkább felváltják azok, amelyeken a fűkasza a gép alján foglal helyet.

Addig nyújtózkodj …
Takarónk hosszát nyilván pénztárcánk határozza meg. Kisméretű elektromotoros fűnyírókat már ismert, megbízható márkáktól is megkaphatunk a 18-30.000 Ft-os sávban, de kevéssé bejáratott gyártóktól 9-10.000 Ft-ért elvihetőek a 900W-os modellek. A benzines fűnyírók kb. 35.000 Ft környékéről indulnak, de önjárós modellekre szánjunk 80-120.000 Ft-ot is bátran. Akkus gépet már 60 ezertől kínálnak, az egyszerűbb hengerkésesek kb. 15 ezertől elérhetők. Bőven 300 ezer Ft felett kezdődik a fűnyírórobot, cserébe ez az egész családnak kiváló szórakozás lehet. Ha mindenképpen traktorra van szükségünk a kert karbantartásához, akkor szánjunk minimum kb. 3-400 ezer forintot a beruházásra. Az ismert márkák gépeinél bízhatunk a háttérben, de különösen a legolcsóbb kategória környékén tájékozódjunk minden esetben a garanciális feltételekről, szervizháttérről.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek