Az iskola után kiveszed első albérleted? Új családi otthonba költözöl? Egyedülálló vagy, aki nem akarja minden apró javításért a szomszédot hívni? Nézzük, mire lehet szükséged a ház körüli kisebb munkák ellátásához.

Előrecsomagolt szerszámosládák

Néhány ezertől néhány tízezer forintig terjedő skálán beszerezhetjük a különféle gyártók előre összeállított szerszámkoffereit. Az ár a minőség és a megkapható szerszámok köre alapján szóródik: néhány darabból álló készletektől a komoly, akár több száz darabosig terjedhet a spektrum. De a darabszám megtévesztő is lehet, ne induljunk ki csak ebből, sok haszontalan aprósággal is meg tudnak tölteni egy készletet, ezért gondoljuk végig, mire van szükségünk, mi az, amit egyáltalán kezelni tudunk. Ne adjuk alá a minőséget: lehet, hogy csak ritkán használjuk majd új eszközeinket, de érdemes a középkategória környékén keresgélnünk, ha nem egyszer használatos szerszámokat szeretnénk.

Kalapács

Nincs olyan háztartás, ahol előbb-utóbb ne lenne szükség kalapácsra. Néhány ezresért többdarabos szettet kapunk, de elég egy jó minőségű, közepes fejű (200 - 300 g-os) kalapács indulásnak. A szerszám gyenge pontja a nyele, olyat keressünk, amely stabilan tartja a fejet, nem lesz egyhamar lötyögős. Ha sokat barkácsolunk fával, akkor hasznos lehet egy kombinált fejű, szeghúzó kalapács is.

Képszögek, facsavarok, tiplik

Képeket mindenki szeret a falára tenni, legyen szó családi albumról, egyedi műalkotásról vagy egy áruházban beszerzett dekorációról. Válasszunk az előre összeállított képakasztó készletek közül, mint ahogy a legfontosabb méretű szögeket, tipliket, csavarokat is gyakran megtaláljuk egy szettben.

Vízmérték

Ha a képek felrakásához érünk, de nem bízunk szemmértékünkben, vásároljunk vízmértéket – már egészen kicsik is kaphatóak –, amely a hűtő és egyéb vízszintes fekvést igénylő eszközök beállításakor is hasznos lehet. Haladóknak lézeres szintező eszközök is rendelkezésre állnak megfizethető áron.

Mérőszalag/colostok

Van, amikor tényleg nem elég a szemmérték, ekkor van segítségünkre a mérőszalag, a colostok. Érdemes masszívabb burkolatú után néznünk, mert leejtve könnyen eltörhet a gyengébb minőségű műanyag burkolat.

Kulcsok

Ha nem gondolkodunk nagyban, akkor is érdemes egy többrészes készletbe beruházni kezdésnek (alapszabály: mindig pont arra a kulcsra van szükség, amely éppen hiányzik). Ha spórolni akarunk a hellyel, vegyünk olyan készletet, amely kombinálja pl. a villáskulcs vagy a csillagkulcs végződéseket. Választhatunk állítható villáskulcsot is, de készüljünk fel arra, hogy ez a vastagsága miatt szűkebb helyekre nem fér be. Ne feledjük, egyre több eszköz, bútor esetében találkozunk imbuszcsavarral (hatszögletű lyuk), ezt a problémát egy imbuszkulcs-szettel könnyen megoldhatjuk.

Csavarhúzók: elektromossal könnyebb

Emlékszünk arra, amikor hosszú sorban foglalták el a műhelyek falát a csavarhúzó készletek? Sokszor célszerűbb lehet egy cserélhető fejes (ún. bit) szett után néznünk, amelynek szabadon bővíthetjük a végződéseit. Hátránya lehet a vastagabb szár, amely nem mindig pótolja a hagyományos csavarhúzót. A különféle racsnis nyelek elvileg megkönnyítenék a nehézkes becsavarást, de a használati értékük csekély. Ha gyakran bíbelődünk csavarokkal, akkor ajánlott beruházni egy akkus csavarbehajtóba. A nagyon széles választék miatt, az elvégzendő feladat függvényében kérjük szakember segítségét a választáshoz. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük a csavarfejek és a csavarhúzók / bitek kompatibilitását!

Fúrógép

Fúrni persze nem mindenki szeret, de az egyszerűbb műveletek betanulásával megspórolhatjuk a mesterek kiszállási díját. Lényeges: lakásunk paraméterei alapján kérdezzük meg a szakembert, hogy milyen teljesítményű és minőségű, illetve jellegű ütvefúróra, fúrókalapácsra lehet szükségünk, így akkor sem érhet meglepetés, ha betonba ütközünk! Természetesen ügyeljünk az adott anyaghoz megfelelő fúrószár kiválasztására. Fontos biztonsági figyelmeztetés! Minden esetben a munka megkezdése előtt, győződjünk meg arról, hogy ne ütközzünk elektromos, víz-gáz stb. vezetékbe. A megfelelő detektorokat már pár ezer forintért beszerezhetjük.

Fogók

Itt is választhatunk az előre összeállított készletek között, de önállóan is választhatunk egy harapó-, egy kombinált-, és egy csípőfogót kezdésnek. Ha gyakran van baj a vizesblokkal, akkor előbb-utóbb egy állítható méretű úgynevezett vízpumpafogót is be fogunk szerezni.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!